OK, een paar opmerkingen / bedenkingen:
Zoals reeds aangegeven: een advocaat kan wel vertellen hoe de wet in elkaar zit maar dat betekent nog niet dat die ook zo wordt toegepast en vergeet niet dat die mensen ook niet alle wetten, artikels en jurisprudentie uit hun hoofd kennen. Dus voor een simpel vraagje kan er al vlug een uurtje opzoekwerk zijn.
Een gratis advocaat lijkt me bijna een wonder. Ook al omdat diegene die gespecializeerd zijn in zakelijk recht, IT en copyright recht niet echt dik gezaaid zijn en dus ook niet altijd goedkoop. Een "betaalbare" advocaat kost toch vlug (veel) meer dan 100 EUR/uur. En dit dan enkel voor advies. Als je ze inschakeld voor een procedure te starten bij de rechtbank dan kost het veel meer. Voorbeeldje uit de praktijk: aantonen dat je de rechtmatige eigenaar bent van een .be domeinnaam: 6500 EUR.
En ik vrees dat het gemiddelde niveau op dit forum een stuk omhoog moet alvorens iemand met gedegen kennis van de wetgeving hier gratis gaat helpen

.
Je kan op dit forum geen (gezonde) discussie starten over bvb. limieten zonder dat de grootverbruikers er boven op springen met argumenten als "ja maar in het buitenland is het allemaal onbeperkt" en "we zijn niet alleen, kijk maar naar
www.geendatalimiet.be". Ook in het buitenland wordt bijna altijd FUP gehanteerd (maar ja, dan moet je wel de echte contracten lezen en het niet hebben van horen zeggen...). Ik maakte deze week nog een opmerking dat onbeperkte download en FUP niet hetzelfde waren en toch weer repliek van iemand die vondt dat mijn opmerking onterecht was (
http://www.userbase.be/forum/viewtopic. ... 8&start=60)

. Wat voor zin heeft het als we juridisch advies inwinnen en het dan toch naar onze hand proberen te zetten
Zo was er ooit de vraag of je verplicht bent om de politie te "helpen" om in je beveiligde computer te geraken. Ik denk dat ik hier het antwoord op heb maar om de reden die ik reeds aanhaalde heb ik die antwoorden nooit gepost. Ik zal het bij wijze van voorbeeld eens doen en ik hoop dat een aantal mensen dan beseffen dat de bedoeling van een forum zoals Userbase moet zijn om oplossingen te delen, elkaar te helpen, er samen beter van te worden en niet de egoistische toer op te gaan of het "ik weet het beter" standpunt (zie ook
http://www.userbase.be/forum/viewtopic.php?t=11734) in te nemen zonder ook maar enige kennis van zaken ().
Hier gaan we:
" Art. 88quater. § 1. De onderzoeksrechter, of in zijn opdracht een officier van gerechtelijke politie, hulpofficier van de procureur des Konings, kan personen van wie hij vermoedt dat ze een bijzondere kennis hebben van het informaticasysteem dat het voorwerp uitmaakt van de zoeking of van diensten om gegevens die worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen door middel van een informaticasysteem, te beveiligen of te versleutelen, bevelen inlichtingen te verstrekken over de werking ervan en over de wijze om er toegang toe te verkrijgen, of in een verstaanbare vorm toegang te verkrijgen tot de gegevens die door middel daarvan worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen. De onderzoeksrechter vermeldt de omstandigheden eigen aan de zaak die de maatregel wettigen in een met redenen omkleed bevelschrift dat hij meedeelt aan de procureur des Konings.
§ 2. De onderzoeksrechter kan iedere geschikte persoon bevelen om zelf het informaticasysteem te bedienen of de ter zake dienende gegevens, die door middel daarvan worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen, naargelang het geval, te zoeken, toegankelijk te maken, te kopiëren, ontoegankelijk te maken of te verwijderen, in de door hem gevorderde vorm. Deze personen zijn verplicht hieraan gevolg te geven, voorzover dit in hun mogelijkheden ligt.
Het bevel bedoeld in het eerste lid kan niet worden gegeven aan de verdachte en aan de personen bedoeld in artikel 156.
§ 3. Hij die weigert de in §§1 en 2 gevorderde medewerking te verlenen of de zoeking in het informaticasysteem hindert, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot één jaar en met geldboete van zesentwintig frank tot twintigduizend frank of met een van die straffen alleen.
§ 4. Iedere persoon die uit hoofde van zijn bediening kennis krijgt van de maatregel of daaraan zijn medewerking verleent, is tot geheimhouding verplicht. Iedere schending van het geheim wordt gestraft overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek.
§ 5. De Staat is burgerrechtelijk aansprakelijk voor de schade die onopzettelijk door de gevorderde personen aan een informaticasysteem of de gegevens. die door middel daarvan worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen, wordt veroorzaakt. ".
Komt uit het boekje:
Informatica Criminaliteit
Actuele Wetgeving
Teks, anlyse en bronnen
Maar kan ook op het web gevonden worden:
http://pisa.belnet.be/pisa/nl/juridisch ... imewet.htm