Toekomstige energiemix

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Forumregels
1. De gedragsregels zijn ook hier van toepassing. We verwachten van iedereen in de eerste plaats respect voor de andere users
2. Er zal hier veel minder moderatie gebeuren op inhoud, maar wel meer moderatie op users. Dit betekent concreet dat we discussies in principe niet zullen afsluiten, users die geen zin hebben om de discussie verder te zetten, worden aangemoedigd om zelf de discussie te stoppen / negeren. Dit kan tot iets fellere discussie leiden, maar altijd met respect voor de mede-users!
Daar tegenover staat dat we users kunnen de toegang ontnemen uit dit subforum indien ze het naar ons afwegen te bont maken. Dit kan tijdelijk, dan wel definitief zijn en dit zal zonder enige verantwoording gebeuren
3. Indien u liever de topics uit dit forum niet ziet in de lijst van nieuwe posts, wordt dan lid van de groep "Opt out maatschappelijke uitdagingen in new posts" via deze link: ucp.php?i=167
4. Dit subforum mag op geen enkele manier een platform worden voor militanten / om duidelijk politiek te voeren. Userbase is en blijft een onafhankelijk forum met een duidelijke focus op technische onderwerpen
Gesloten
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

En wie doet dat inkapselen en de verwijdering, de kabouters?

Je moet het ook niet alleen maar inkapselen maar ook ervoor zorgen dat niemand eraan kan en dat het ook niet verspreid kan worden gedurende al die tijd. Al die zaken kosten geld want de kabouters staken voor een hoger loon. Kernafval kan bovendien nog gebruikt worden voor een vuile bom.

Dat stukje is ondertussen een gigantische hoop, zodanig dat men het niet altijd meer opgeslagen krijgt zoals het besmet water in Japan. Daar dumpen ze het gewoon in zee, net zoals wij vroeger deden, hopend op kabouters die het doen verdwijnen. En geld opbrengen is al helemaal een grap, het kost dus pakken geld en al de rest zijn powerpoints vol wensdromen, even echt als een kabouter.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Voor wie de tijd heeft of de tijd er voor wil maken neem dit dan maar eens door:
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/
Daaruit blijkt duidelijk, toch voor wie gelooft dat er hier en nu gehandeld moet worden, dat investeren in kernenergie niet de beste optie is.
Wanneer je rekening houdt met een deadline van 2030 kan je er gewoon volgende conclusies uithalen:
1. Zon en wind zijn goedkoop en hebben een hoge toegevoegde waarde.
2. Kernenergie daarentegen is duur en heeft weinig toevoegde waarde.
3. De transitie in transport is grotendeels goedkoper dan de transitie in industrie en landbouw.
4. De transitie inzake gebouwen zijn overwegend kostenneutraal.
9J9Yos0SwRJCRBVXTsgQQeTN.png
Sol Invictus!
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Die omslag kan. Het kapitaal is er, oordeelt het IPCC, de techno­logie ook. Er moeten alleen politieke keuzes gemaakt worden om die middelen effectief op klimaatvriendelijk beleid in te zetten. ‘Daarmee is de dooddoener dat ­klimaatbeleid onhaalbaar en ­onbetaalbaar is meteen van de baan’, vindt Wim Thiery, klimaatonderzoeker aan de VUB en lid van de Belgische delegatie in Inter­laken.
Voilà, perfect wat ik hier al een tijd sta te zeggen.

Het is nog mogelijk maar dan moet men nu wel de middelen voorzien en op de juiste paarden wedden. Een kreupel paard dat over 15 jaar nieuwe poten krijgt is dus geen optie.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Het punt is natuurlijk dat men nog altijd op geen enkel paard voldoende inzet.
Men is nog altijd aan het "nadenken" wat men zou kunnen doen zonder daardoor al te veel stemmen te verliezen.
Diegenen die daadwerkelijk moeten en kunnen beslissen welke paard of paarden het moeten worden hebben je dus ook niet gehoord of hebben er geen boodschap aan.
Preken voor een lege kerk geeft je misschien persoonlijk een goed gevoel maar in de feiten leidt het tot niet veel.
De feiten zijn dat er na een jaar "discussies" alleen maar minder kerncentrales zijn en niets er op wijst dat er tijdig meer gaan komen noch dat het verdwijnen van de kerncentrales opgevangen werd door voldoende HE.
Gevolg is meer fossiel verbranden ipv minder. En dat in een periode van de laatste kans. iedere minuut dat er niet daadkrachtig gehandeld wordt om dat te keren is een verloren minuut die nooit meer teruggewonnen kan worden.
De race is bezig en bijna gelopen en men heeft nog altijd niet ingezet op welk paard dan ook.
Men krijgt zelfs keer op keer informatie op wat het juiste paard is om op in te zetten maar toch blijft men het vertikken om te handelen.
Laatst gewijzigd door ivob 21 maa 2023, 10:43, in totaal 1 gewijzigd.
Sol Invictus!
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Nietszeggende grafieken hebben we hier al veel zien passeren.
Het is allemaal in the eye of the beholder. Natuurlijk kan nucleair potentieel weinig extra CO2 reductie bijbrengen in de mix tegen 2030. We moeten nog langer palaveren... Zullen we eens een grafiekje maken tegen 2050?
Misschien moeten we eens als uitgangspunt binnen een week nemen? Hieruit zal waarschijnlijk blijken dat een fiets met een dynamo het hoogste potentieel heeft om CO2 neutrale energie toe te voegen aan het net.
En wat neemt men dan als kost? Puur economisch? Of ook milieu-impact? Landschap-inname? etc...
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Tja, als men de samenvattende rapporten van het IPCC blijft wegzetten als nietszeggend en te interpreteren volgens "the eye of the beholder" krijg je uiteraard de "daadkracht" die wel al jaren na elkaar zien: doen of het onze tijd wel zal duren en vooral verder doen zoals voorheen en rapporten die duidelijk op het tegendeel wijzen afdoen als nietszeggend. Op heel korte termijn dus inderdaad kiezen voor de gemakkelijkste weg. Dat die weg zonder omwegen naar de afgrond leidt zal onze zorg blijkbaar niet zijn. Dat zijn zorgen voor "later". Maar "later" kan je niet voor je uit blijven schuiven. De dag komt dat "later" de dag van heden zal blijken te zijn.

Wanneer je de rapporten grondig doorneemt kan iedereeen die begrijpend kan lezen ook eenvoudig vaststellen dat die "1,5°C" gewoon politieke praat is om de massa niet te alarmeren. Niets wijst erop dat men daar nog onder kan blijven. Integendeel dat punt zijn we al voorbij. De keuze is dus niet meer welke inspanningen we kunnen doen om de status quo te behouden maar welke inspanningen we nog kunnen doen (of negeren waar we heel goed in blijken te zijn) om de chaos nog enigzins te kunnen beperken.
Sol Invictus!
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Klopt, ondanks de hoogdringendheid blijft men afkomen met tijdverspilling en zaken die enkel de huidige toestand bestendigen voor nog heel wat jaren. Dit rapport geeft heel duidelijk aan dat indien men zo verder doet de uitkomst nefast is, toch hoor je geluiden om rustig te doen alsof het allemaal geen vaart loopt en we nog 15 jaar of meer kunnen verkwanselen.

We weten wat er moet gebeuren, we hebben de middelen en de tech maar toch blijft men nog te veel hangen in de belangen van gisteren.

Ik ben echter minder negatief en op heel wat gebieden is er wel degelijk belangrijke vooruitgang. De opdracht is moeilijk maar wel degelijk haalbaar. Het is ook een beetje een chickengame, velen kijken naar anderen om de eerste stap te zetten. Daarom is de stap die de VS/Biden gezet hebben zo belangrijk maar ook China doet wel inspanningen. De stap van de VS heeft de EU verplicht om ook sterker in te zetten, niet puur om ecologische redenen maar ook economisch en strategisch.

Een ander probleem is dat men soms teveel bezig is met lokale situaties terwijl het klimaat een mondiaal gegeven is. Daarom zijn de inspanningen van de grote landen als China en VS zo belangrijk. Zij geven de richting aan en dat geeft kleinere landen vertrouwen om mee te stappen.

Nog opvallend is de nadruk op problemen en nadelen terwijl de transitie ook enorm veel voordelen kan bieden. Deze negatieve houding werkt uiteraard de weerstand tegen verandering in de hand. Dat is ook een deel van de strategie van de huidige belanghebbers. Je kan bang zijn van de kosten voor de investeringen maar dan moet je ook oog hebben voor de opbrengsten en kansen. Er is veel werk te doen dus ook veel werkgelegenheid, er is plaats voor nieuwe tech en bijhorende jobs en op sommige vlakken zijn wij zelfs autoriteiten, we hebben een centrale ligging wat belangrijk is bij doorvoer en we hebben belangrijke havens. De politiek gebruikt al deze voordelen te weinig om een positief verhaal te brengen en speelt anderzijds teveel in op bangmakerij die uiteindelijk schadelijker is dan de verandering waar men bang voor is.

Wat uit dit rapport ook blijkt is dat de kosten van niet veranderen duurder uitvallen dan behouden wat er is. We worden als mens voor onze verantwoordelijkheid geplaatst en met de natuur of klimaat valt weinig te onderhandelen. Het is aanpassen of aangepast worden, met de grove borstel. Wij zijn niet de maatstaf der dingen maar eerder parasieten op een systeem dat tegen zijn limieten botst. De parasiet heeft zichzelf wijsgemaakt dat hij door god gezonden is om te heersen, tja dat kan tegenvallen.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Dizzy schreef: 21 maa 2023, 11:13 Daarom is de stap die de VS/Biden gezet hebben zo belangrijk
Bedoel je de toestemming om in o.a. Alaska aan nieuwe fossielwinningen te doen?
Dacht je echt dat men daar begint fossiel te ontginnen om het niet te verbruiken, lees dus verbranden, om er binnen de zeven jaar mee op te houden? :nono:
Sol Invictus!
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Dizzy schreef: 21 maa 2023, 11:13 Daarom zijn de inspanningen van de grote landen als China en VS zo belangrijk.
China heeft momenteel 22 nucleaire reactors onder constructie en 43 op de planning... Die hebben dan ook een systeem dat een lange-termijn visie mogelijk maakt en handelen ernaar. De eerste operationele EPR's (European Pressurized Reactor) staan ook in China (reeds 4 jaar actief!). We mogen er eigenlijk trots op zijn :roll:
VS zouden we beter van zwijgen als voorbeeldland (fracking, Alaska ontginnen, pikkediefje bij olielanden, ....)

Edit:
Kerncentrale Taishan
De centrales met een vermogen van 1750 Mw ieder kunnen per jaar 24TWh aan het Chinese elektriciteitsnet leveren, hetgeen gelijkstaat aan het jaarlijks stroomverbruik van 5 miljoen Chinezen. Taishan maakte deze belofte in 2019 al waar; met een productie van 12TWh was het dat jaar de meest productieve kerncentrale ter wereld. In 2021 is deze centrale de enige centrale van het type EPR in de wereld die ook daadwerkelijk stroom produceert.

Dus de site levert continue 3500 MW elektriciteit (dag en nacht, weer of geen weer). Je mag al een paar windmolens/zonnepaneeltjes voorzien om dat te vervangen
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Je kan de toestand van China dan ook niet vergelijken met de rest van de wereld en al zeker niet extrapoleren naar deze van de EU.
In China beslist één partij, geleid door één persoon wat er dient te gebeuren en hoe en wanneer men budgetten, intelect en arbeiders inzet. Het NIMBY effect is er ook geen dagelijkse praktijk.

En de verwijzing naar het aantal kerncentrales in China is ook niet gelijklopend met de afname van CO2 uitstoot in dat land. Integendeel.
In 2019 was het aandeel van de vijf landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen en van de 28 binnen de EU in de totale mondiale uitstoot tezamen 62%.
China staat daarin voorop met een aandeel van 27%, gevolgd door de VS met 13%, de Europese Unie (8%), India (7%), de Russische Federatie (5%) en Japan (3%).
In 2019 toonde drie ervan een afname van de uitstoot (in volgorde van grootste absolute verandering): Europese Unie (-3,0%), de Verenigde Staten (-1,7%) en Japan (-0,9%).
In China namen de emissies, ondanks hun nucleaire capaciteit, daarentegen toe met 3,1% en komt meer dan een vierde van alle wereldwijde CO2 uitstoot uit China.
Sol Invictus!
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Waarom hebben ze dan geen zonneparken en windmolens voorzien? Ze zijn al zowat de grootste producent van alle onderdelen? China is in staat om één richting, één visie te hebben en deze uit te werken. Waarom kiezen ze dan in godsnaam voor die verlieslatende, verouderde techniek?
Misschien moeten we wel zeggen: Gelukkig kiest China voor kernenergie zodat hun groeiende CO2 uitstoot nog enigszins beperkt wordt.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Eugh, dat is wel erg kort door de bocht. Het is niet omdat China ook kernenergie gebruikt dat ze niet inzetten op HE.

Afbeelding
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Ok, laat het me dan anders stellen. Waarom hebben ze dan niet alleen maar wind en zonne-energie voorzien? Waarom nog zoveel geld gooien in die bodemloze nucleaire put? Veel interconnects hebben ze zelfs niet nodig want het is een enorm land op zich?
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Vraag het aan hen? Mijn gok, omdat ze al vroeger begonnen zijn met kerncentrales te plannen en zoals ivob al aanhaalde omdat ze ze veel sneller kunnen bouwen omdat ze met niets of niemand rekening moeten houden. De situatie in China is gewoon heel verschillend van hier maar je kan ze niet verwijten dat ze niets doen. Maar het klopt dus niet dat ze enkel/vooral zouden inzetten op kernenergie.

Dit zegt de werelautoriteit IEA erover:
China is forecast to install almost half of new global renewable power capacity over 2022-2027, as growth accelerates in the next five years despite the phaseout of wind and solar PV subsidies. Policy guidelines and targets in China’s new 14th Five-Year Plan on renewable energy are the basis for this year’s 35% upward revision on last year’s forecast. Very ambitious new renewable energy targets, market reforms and strong provincial government support provide long-term revenue certainty for renewables. In most Chinese provinces, utility-scale renewables are cheaper than regulated coal electricity prices, driving rapid adoption. In the main forecast, China is expected to reach its 2030 target of 1 200 GW of total wind and solar PV capacity five years in advance.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2970
Lid geworden op: 23 apr 2008, 20:36
Uitgedeelde bedankjes: 165 keer
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 1 keer

woutervh schreef: 21 maa 2023, 15:12 Ok, laat het me dan anders stellen. Waarom hebben ze dan niet alleen maar wind en zonne-energie voorzien? Waarom nog zoveel geld gooien in die bodemloze nucleaire put? Veel interconnects hebben ze zelfs niet nodig want het is een enorm land op zich?
Omdat de chinezen geen steenezels zijn die continu dezelfde fout blijven maken.
Omdat de chinezen begrijpen dat je een weersonafhannelijke basis produktie moet hebben die niet fossiel is.
Omdat de chinezen begrijpen dat deze combinatie ervoor zorgt dat er geen tekorten ontstaan en de kwh prijs betaalbaar blijft.
Omdat de chinezen gewoon doen wat nodig is om concurrentieel te blijven en zich niet laten leiden door kernuitstappen en onrealistische groene dogma’s.
Omdat de chinezen begrijpen dat er geen duizenden jaren kosten zijn aan restproducten.
Omdat de chinezen snappen dat de vraag naar stroom enkel nog zal stijgen en dat HE deze vraag niet kan volgen.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

woutervh schreef: 21 maa 2023, 12:55 Waarom hebben ze dan geen zonneparken en windmolens voorzien?
Maar dat doen ze ook.
Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Het is China niet Userbase. :-D
Sol Invictus!
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

ivob schreef: 21 maa 2023, 17:08 Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.
Voila, nu zijn we er
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Probleem is uiteraard dat men hier geen van de twee voldoende doet en al zeker niet binnen de tijd dat het ertoe doet.
Hier beslist ook niet één partij geleid door één man en zonder rekening te moeten houden met omgevingsvergunningen, MER, nimby's, schuldenberg, belangengroepen van uiteenlopende aard......

Je hebt hier dus niets aan de toestand in China.
Of je zou je moeten uitspreken als voorstander van de Chinese doctrine?
En zelfs met alle "voordelen" die China heeft inzake beslissings- en uitvoeringsbevoegdheid stijgt hun CO2 uitstoot nog steeds en behoren ze mondiaal tot de grootste uitstoters ter wereld. Ook hebben ze zich al meermaals uitgesproken de hoogdringendheid van de transitie niet te erkennen. Integendeel ze schuiven keer op keer de deadline voor een nuluitstoot zelfs verder voor zich uit dan de rest.

China zal de gelegenheid ook niet aan zich voorbij laten gaan om meer en goedkopere fossiele brandstoffen aan te kopen via o.a. Rusland. Waarom zouden ze ook. Ons eigen Zeebrugge maakt van de gelegenheid gebruik om het verhandelen van fossiele brandstoffen via zijn haven gevoelig op te drijven.

We zijn er dus helemaal niet.
Niet hier noch in China.
Sol Invictus!
Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2968
Lid geworden op: 24 feb 2007, 23:15
Locatie: 09
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 159 keer

Xi en Poetin bespraken ook het opdrijven van de uitvoer van Russisch gas en olie naar China. Poetin verzekerde zijn Chinese collega dat Rusland in staat is om op lange termijn aan de groeiende energievraag van China te voldoen. Nu de Europese energiemarkt door de oorlog in Oekraïne zo goed als afgesloten is, oriënteert Rusland zich steeds meer op Azië. China profiteert daarvan, het kan de Russische energie aankopen aan een lagere prijs.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/03/21 ... kou-dag-2/

Allee, nog wat meer fossiel voor de chinezen
EdpNet XL 99/35 Mbps
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2200
RPi 2B Pi-Hole / 3B Kodi-19 / 3B+ Node-Red+Grafana
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu Mate 18.04 ESM / 22.04
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Voor de volledigheid, olie is meer dan energie. Er draait een volledige petrochemische industrie op. Ze moeten toch plastiek hebben om hun Chinese brol te maken he
:lol:
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

woutervh schreef: 21 maa 2023, 22:27 Voor de volledigheid, olie is meer dan energie.
Maar het is wel het onderwerp van dit topic.
Sol Invictus!
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

ivob schreef: 21 maa 2023, 17:26 We zijn er dus helemaal niet.
Niet hier noch in China.
Ik doelde op de conclusie dat nieuw nucleair en hernieuwbare energie elkaar perfect kunnen aanvullen natuurlijk.
Too little too late geldt voor alle initiatieven die we nemen.
Jij gaat "het" klimaatprobleem niet oplossen door volledig zelfredzaam te zijn. Dizzy gaat het niet oplossen door binnen niet afzienbare tijd zonnepanelen op zijn dak te zwieren. Wij gaan het niet oplossen door hier tegen mekaar te blijven palaveren.
Maar of dit dan een reden is om niets meer te doen. Nieuw nucleair samen met hernieuwbaar is gewoon de toekomst, en laat ons hopen dat de politiek nu gauw eens keuzes begint te maken
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4864
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Uiteraard ga ik het klimaatprobleem niet redden door zelfredzaam te zijn.
Zoals ik al meermaals schreef is dat dan ook helemaal niet de bedoeling gezien het een noodmaatregel is om zo lang mogelijk je eigen plan te kunnen trekken wanneer de overheid het keer op keer laat afweten.
Streven naar zelfredzaamheid is nu net een gevolg van de aanhoudende politieke inertie. Geen oorspronkelijk doel an sich.
Moet ook niet nagevolgd worden. Het is een persoonlijke maatregel dus iederen beslist dat voor zichzelf.

Wat ik daarbuiten wel kan doen is bovenop de eigen persoonlijke maatregelen tezamen met gelijkgezinden een klein steentje bijdragen door te helpen bij de uitbouw van HE (zon- en wind). En dit via uiteenlopende groepsinitiatieven. Iets wat bij de uitbouw van nucleair gewoon niet mogelijk is en persoonlijk ook niet gewenst.
Wegens persoonlijke overtuiging dat dit veel te duur is en veel te langzaam opschiet, als er iets zeker te laat komt is het wel investeren in nieuwe nucleaire capaciteit in België. Maar dat laatste betekent nog niet dat ik daarom principieel tegen nieuwe kernenergie ben noch dat ik anderen zal tegenhouden te investeren in hun voorkeursoptie.

Die veilige, goedkope SMR die het afval van de oude kerncentrales verwerken en dan voor iedereen massaal goedkope elektriciteit produceren zijn er immers nog altijd niet. Dat is een droom. Dit in tegenstelling tot PV, windmolens en waterkracht. HE mag dan niet zo snel gaan als zou moeten maar in ieder geval gaat het sneller vooruit dan het blijven najagen van een droom die geen werkelijkheid wordt. Toch niet binnen de tijd dat het er nog toe doet. En waarom investeren in iets dat er toch niet meer toe doet in de toegemeten tijd? Nucleair was een goede optie geweest wanneer men er twintig en ten laatste tien jaar geleden mee begonnen was. Maar de realiteit gebiedt ons sprijtig genoeg te meoeten vaststellen dat dit niet gebeurd is.

Zoals je zelf schrijft sluit het een het ander niet uit. Zelf investeer ik dus maximaal in de uitbouw van nieuwe HE en laat ik de investering in nucleair graag aan anderen over.
Dat ik er voor kies om niets te doen is dus geen juiste conclusie. Ik zet in waar ik op kan inzetten en wat het snelst nog enig resultaat geeft. Maar dat moet niemand ervan weerhouden zelf in te zetten op de optie van zijn voorkeur.
Wanneer je op een beslissing van de politiek moet wachten ga je er zeker niet komen. De praktijk laat zien dat de voorbije 20 jaar HE voouitgang heeft geboekt. Niet zo snel als nodig maar wel vooruitgang. Nucleair was er tot op heden alleen een neerwaartse trend in België. En niets wijst erop dat dit voor 2030 nog gekeerd zal worden. Het is niet omdat men hoopt en ervan droomt dat er op 5 jaar in België voldoende nieuwe nucleaire capaciteit op het net komt dat dit een realistische verwachting is. De politieke besluitvorming uit het verleden tot het heden laat het tegendeel vermoeden.

Je kan er dus voor kiezen om te blijven hopen op initiatieven van anderen en dromen over toekomstige oplossingen of daadwerkelijk hier en nu al iets te doen. Beiden niet genoeg maar het laatste toch al iets meer dan het eerste want dat levert voorlopig gewoon nog altijd niets op.
Sol Invictus!
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Het probleem van kernenergie is dat de enorme groei van HE de wankele basis van kernenergie nog brozer maakt. De momenten dat kernenergie volle bak kan draaien zal afnemen en dus ook de rendabiliteit. Die rendabiliteit is nu al problematisch.

Bovendien stappen steeds meer mensen over op decentrale productie waardoor de afhankelijkheid van centrale opwekking afneemt. Opnieuw een probleem van een systeem dat vooral op centrale productie draait.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2970
Lid geworden op: 23 apr 2008, 20:36
Uitgedeelde bedankjes: 165 keer
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 1 keer

Dizzy schreef: 22 maa 2023, 11:02 Bovendien stappen steeds meer mensen over op decentrale productie waardoor de afhankelijkheid van centrale opwekking afneemt.
En al die overgestapte mensen hangen vrolijk aan het fossiele infuus vanaf midden oktober tot midden maart.

Vandaar de noodzaak aan een voldoende basis aan weersonafhankelijke productie die niet fossiel is.

En die basis mag gerust continu volle bak blijven draaien. Want volgens Dizzy kunnen we overschot van HE exporteren, opslaan, omzetten naar waterstof, …
Waarom zou dat met overschot van kernenergie dan niet lukken ?

De chinezen hebben dat alvast prima begrepen en investeren zowel in kernenergie als HE.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Vroeger hing men van januari tem december aan het infuus.

Neen, de rendabiliteit is er al niet meer en dat zal dus niet verbeteren gezien de evoluties. Daarom eerder inzetten op meer HE, interconnectiviteit en opslag. Combineer dat met vraagsturing en energiebesparende maatregelen en er is amper nog iets voor kernenergie over terwijl ze nu al mondiaal een marginaal aandeel vormen.

Kernenergie is niet flexibel en dat nadeel speelt ook bij waterstof.

De Chinezen hebben begrepen dat ze veel meer in HE investeren en ook dat je beter tijdig begint ipv 5 na 12.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Vooral blijven orakelen. Dan vind je nog wel wat artikels die bevestigen wat je zegt ;-)
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Wow, zo wordt argumentatie wel weggeblazen, not :)

Men mag me altijd artikelen tonen waarbij creatievelingen en andersdenkenden naar deze landen trekken voor de mogelijkheden aldaar, en neen iemand met een voorhamer de kop inslaan reken ik niet onder creativiteit.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2970
Lid geworden op: 23 apr 2008, 20:36
Uitgedeelde bedankjes: 165 keer
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 1 keer

Dizzy schreef: 22 maa 2023, 12:01 Neen, de rendabiliteit is er al niet meer en dat zal dus niet verbeteren gezien de evoluties. Daarom eerder inzetten op meer HE, interconnectiviteit en opslag. Combineer dat met vraagsturing en energiebesparende maatregelen en er is amper nog iets voor kernenergie over terwijl ze nu al mondiaal een marginaal aandeel vormen.
Het orakel mag zichzelf eens wat nader toelichten. :lol:

Meer HE: dus nog meer overschot in de zomer, wat ga je met die overschot doen?
Interconnectie: waar haal je de overschot van HE in de winter (meermaals al het lijstje gevraagd)
Vraagsturing: bedoel je dan het afschakelplan vanaf 2025 als de sturing niet het beoogde resultaat brengt
Elektriciteit besparen: terwijl men meer en meer overschakelt naar WP verwarming en WP boiler en EV, toevallig drie dingen die meer verbruiken in de winter …
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Dizzy schreef: 22 maa 2023, 12:19 Men mag me altijd artikelen tonen waarbij creatievelingen en andersdenkenden
Onmogelijk, wij zijn immers het neusje van de zalm als het op kennis aankomt

Nog een ander vraagje voor wie wil inzetten op 100% hernieuwbaar. Hoe zien jullie dan een (serieuze) vulkanische winter door te komen?
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

duizend schreef: 22 maa 2023, 13:47 Het orakel mag zichzelf eens wat nader toelichten. :lol:

Meer HE: dus nog meer overschot in de zomer, wat ga je met die overschot doen?
Interconnectie: waar haal je de overschot van HE in de winter (meermaals al het lijstje gevraagd)
Vraagsturing: bedoel je dan het afschakelplan vanaf 2025 als de sturing niet het beoogde resultaat brengt
Elektriciteit besparen: terwijl men meer en meer overschakelt naar WP verwarming en WP boiler en EV, toevallig drie dingen die meer verbruiken in de winter …
Alé meer persoonlijke "argumenten" :roll:

Overschot kan dienen om landen zonder overschot te voorzien of voor opslag of voor waterstof.

Overschot in winter kan wel degelijk. Sommige landen scoren nu al bij momenten +100% op windenergie alleen.

Met vraagsturing bedoel ik alle maatregelen die de vraag kunnen sturen, dat kan gaan over bvb variabele tarieven.

We kunnen inderdaad nog veel besparen. De crisis toonde dat aan maar ook nu nog, met veel lagere prijzen is er een merkbaar minder verbruik te noteren. Mensen moeten zich eerst realiseren wat hun gedrag kost eer ze zich aanpassen. Er is ook nog enorm veel winst te boeken door betere isolatie en constructie. Het is dus niet enkel meerverbruik maar ook minderverbruik.

Weyts doet er alles aan om het niveau terug te brengen tot communistische regimes maar zelfs hij slaagt er niet iin. Voor de rest is er hier nog plaats voor creativiteit en innovatie en bezitten wij bedrijven die wereldtop zijn inzake HE en belangrijke havens.

Tja, we kunnen natuurlijk ook gewoon wat in paniek roepen dat niets kan en ondertussen hopen op oplossingen die meer tijd vragen dan er is.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

Je zou eigenlijk in de politiek moeten gaan :P
Gebruikersavatar
cadsite
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6126
Lid geworden op: 20 jan 2015, 16:10
Locatie: Kortrijk
Uitgedeelde bedankjes: 245 keer
Bedankt: 584 keer
Recent bedankt: 10 keer

Da's ni!

Da's wel!

Voilà, een treffende samenvatting.
duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2970
Lid geworden op: 23 apr 2008, 20:36
Uitgedeelde bedankjes: 165 keer
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 1 keer

Welke landen hebben geen overschot in de zomer ?
Welke landen hebben overschot in de winter?
Landen met interconnectie met ons welteverstaan.

Dus nu is waterstof ineens wel ok, als het van kernenergie gemaakt wordt was het “onflexibel”

Ik noteer dat af en toe eens een dagje overschot in de winter volstaat om onze energiebehoefte af te dekken. Je moet geen orakel zijn om de onzin van deze stelling in te zien uiteraard. :lol:

Met een variabel tarief gaat iedereen meer verbruiken in de zomer en minder verbruiken in de winter. da moogde nog eens uitleggen.

We kunnen ook zonder paniek de chinezen volgen en investeren in bijkomende kernenergie.

@cadsite
Geef toe, ge amuseert u hier stiekem … :angel:
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

't is eigenlijk allemaal niet moeilijk als je een beetje rekent.
Zoals iedereen wel weet is P (vermogen) = R (weerstand) / I (stroom)².
Wanneer we nu dus in die interconnects de weerstand zo hoog mogelijk maken, en bijgevolg de stroom zo laag mogelijk, zelfs de 0 benaderend, krijgen we een exponentieel groeiend, onbegrensd vermogen tot onze beschikking! Ik snap eigenlijk zelfs niet dat we hier nog spreken over zonnepannelen en windmolens. Gewoon interconnects aanleggen en onze energievoorraad gaat door het dak
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Wie heeft geen overschot in de zomer? Frankrijk :)

Dat de interconnecties nog uitgebreid kunnen worden is duidelijk en daar is men dan ook mee bezig.

Waterstof is OK voor mij, nooit anders beweerd, maar het is uiteraard kernenergie dat onflexibel is. Het moet constant aan zo hoog mogelijke capaciteit draaien om rendabel te zijn. Als dat niet lukt zie je de problemen zoals in Frankrijk. Het probleem is dat we naar een systeem gaan waarbij hoge flexibiliteit gevraagd wordt omdat HE een veel groter aandeel krijgt... en dat is één van de vele tere punten van kernenergie.

Wederom woorden in de mond leggen en dan deze eigen verzinsels belachelijk proberen maken, makkelijk maar niet overtuigend als argumentatie :nono:

We kunnen de Chinezen helemaal niet volgen. We mogen al blij zijn als we onze laatste 2 kerncentrales in gang kunnen houden. De uitbater zelf ziet er al geen toekomst meer in en is vooral bezig met het afschuiven van de enorme kostenberg die eraan komt. En men blijft maar negeren dat zelfs indien we kerncentrales zouden willen bouwen dat ze sowieso te laat komen.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2968
Lid geworden op: 24 feb 2007, 23:15
Locatie: 09
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 159 keer

woutervh schreef: 22 maa 2023, 16:55 Zoals iedereen wel weet is P (vermogen) = R (weerstand) / I (stroom)².
Correctie: P = I² x R
EdpNet XL 99/35 Mbps
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2200
RPi 2B Pi-Hole / 3B Kodi-19 / 3B+ Node-Red+Grafana
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu Mate 18.04 ESM / 22.04
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2322
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 1 keer

lacer schreef: 22 maa 2023, 20:35
woutervh schreef: 22 maa 2023, 16:55 Zoals iedereen wel weet is P (vermogen) = R (weerstand) / I (stroom)².
Correctie: P = I² x R
Zoals Urbanus zou zeggen, er zit toch ene slimme in de zaal :lol:
Ik dacht dat de rest van mijn post wel duidelijk maakte dat ik aan het zeveren was :wink:
Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2968
Lid geworden op: 24 feb 2007, 23:15
Locatie: 09
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 159 keer

Zeveren, allee, in zo'n maatschappelijke discussie zoals deze :lol:
EdpNet XL 99/35 Mbps
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2200
RPi 2B Pi-Hole / 3B Kodi-19 / 3B+ Node-Red+Grafana
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu Mate 18.04 ESM / 22.04
duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2970
Lid geworden op: 23 apr 2008, 20:36
Uitgedeelde bedankjes: 165 keer
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 1 keer

Dizzy schreef: 22 maa 2023, 19:58 Waterstof is OK voor mij, nooit anders beweerd, maar het is uiteraard kernenergie dat onflexibel is.
Natuurlijk beweer jij nooit iets anders …
Je spreekt jezelf constant tegen. :lol:
Dizzy schreef: 22 maa 2023, 12:01 Kernenergie is niet flexibel en dat nadeel speelt ook bij waterstof.
Gesloten

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”