Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Forumregels
1. De gedragsregels zijn ook hier van toepassing. We verwachten van iedereen in de eerste plaats respect voor de andere users
2. Er zal hier veel minder moderatie gebeuren op inhoud, maar wel meer moderatie op users. Dit betekent concreet dat we discussies in principe niet zullen afsluiten, users die geen zin hebben om de discussie verder te zetten, worden aangemoedigd om zelf de discussie te stoppen / negeren. Dit kan tot iets fellere discussie leiden, maar altijd met respect voor de mede-users!
Daar tegenover staat dat we users kunnen de toegang ontnemen uit dit subforum indien ze het naar ons afwegen te bont maken. Dit kan tijdelijk, dan wel definitief zijn en dit zal zonder enige verantwoording gebeuren
3. Indien u liever de topics uit dit forum niet ziet in de lijst van nieuwe posts, wordt dan lid van de groep "Opt out maatschappelijke uitdagingen in new posts" via deze link: ucp.php?i=167
4. Dit subforum mag op geen enkele manier een platform worden voor militanten / om duidelijk politiek te voeren. Userbase is en blijft een onafhankelijk forum met een duidelijke focus op technische onderwerpen
Plaats reactie
qless
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1605
Lid geworden op: 13 dec 2002, 11:44
Locatie: Lokeren
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer
Bedankt: 149 keer

Zou langzaam aan zou ik het een goed idee vinden, moesten ze die overtreders niet alleen een boete geven maar ook de komende 2 jaar behandelen als 2e rangs burgers als ze medische verzorging nodig hebben. Straks liggen de ziekenhuizen vol, en dan de mensen die wel netjes geweest zijn en alle risico's proberen te mijden krijgen dan geen zorg meer. Dus nu niet aan de regels houden, dan geen hulp in het ziekenhuis.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

Dat zou de perfecte manier zijn om aan te tonen dat onze huidige samenleving funktioneert als in de film "Elysium"!!!

https://www.imdb.com/title/tt1535108/
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5081
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 84 keer
Bedankt: 153 keer
Recent bedankt: 5 keer

Ik zag net iemand in het station lopen in de richting van 2 mensen van securail en hij had geen mondmasker aan. Hoe stom kan je zijn :bang: (hij is ook direct tegengehouden)
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef: Dus we gaan, met deze maatregelen, geen verschil zien. De horeca is super braaf, niemand loopt daar een besmetting op.
Aangezien er verder niets wijzigt
Erm, er zijn 10 nieuwe maatregelen waarvan horeca er maar 1 is. De cijfers gaan straks wel dalen/stagneren gezien het aantal contacten verminderd wordt in elk van die maatregelen. Het zou erg zijn mocht dat niet het geval zijn. En hierdoor zullen we een daling dus ook niet enkel aan de horeca kunnen toeschrijven. Vergeet niet dat naast die 10 maatregelen ook nog steeds elke dag scholen sluiten.

Maar we gaan niet terug naar gemiddeld minder dan 100/dag, want een belangrijke motor van besmettingen blijft draaien. En vanaf de mensen/jongeren weer de kans krijgen om de infecties uit de scholen in de bredere gemeenschap uit te dragen gaan ze dat ook doen. Schrap dus maar kerstmis en nieuwjaar, kerstmarktjes en sfeer in de donkere dagen, meer zelfs: hou het hele sociaal leven maar op slot tot het zomeruur terug komt wat ongeveer samen zal vallen met het vaccin, werken werken werken zullen we doen om al 0.1% van de aangerichte economische schade te kunnen terugbetalen.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef: Dus we gaan, met deze maatregelen, geen verschil zien. De horeca is super braaf, niemand loopt daar een besmetting op.
Aangezien er verder niets wijzigt
Er zijn 10 maatregelen waarvan horeca er maar 1 is.
Telewerk? De bedrijfslobby (Voka, Unizo,VBO, ...) gaat anders wel beweren dat er op het werk geen besmettingen gebeur(d)en.
Amateursport? De sportlobby gaat anders wel beweren dat er tijdens het sporten geen besmettingen gebeur(d)en.
Sociaal contact thuis? Ah, dat zal de motor zijn. Er is namelijk geen lobby die het tegendeel kan bepleiten.
:bang:

Maar dus er verandert niets in de "getroffen" sectoren, want het virus waarde daar sowieso al niet rond ( :roll: ).
in het onderwijs, waar volgens u het virus echt woekert, verandert er niets, dus dat gaat het aantal besmettingen niet doen dalen
en gelukkig gaat het aantal "knuffelcontacten" naar beneden, want dát was het probleem.
Gelukkig toch. :bang:

We zullen zien over 2-3 weken.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef: Maar dus er verandert niets in de "getroffen" sectoren, want het virus waarde daar sowieso al niet rond ( :roll: ).
in het onderwijs, waar volgens u het virus echt woekert, verandert er niets, dus dat gaat het aantal besmettingen niet doen dalen
en gelukkig gaat het aantal "knuffelcontacten" naar beneden, want dát was het probleem.
Denk dat je het verkeerd begrijpt. Volwassenen krijgen het van hun kind die in het onderwijs zit, volwassenen verspreiden het verder in hun sociaal leven (belangrijk: kregen ze het niet van hun kind, dan zou die cyclus nooit in gang gezet geweest zijn). Daaronder kan horeca natuurlijk wel vallen, doch de maatregelen worden daar goed opgevolgd waardoor het tot een minimum beperkt leek te worden toch wat HoRe betreft (Ca is misschien iets anders maar dat is dan ook de kleinste telg van de 3), en in ieder geval veel minder besmettingen dan in de scholen gebeuren. De maatregelen treffen ook andere sectoren waar volwassenen het virus verder kunnen verspreiden.

Case in point: horeca heeft verschillende maanden gewerkt zonder problemen, inclusief de kille en natte julimaand waarbij er van terrasjesweer weinig sprake was, de miserie begon pas na de heropening van de scholen.

Gaat het aantal besmettingen verminderen na deze 10 maatregelen (+ de 7 maatregelen die dateren van 6 oktober en nog niet aan 2 weken zitten)? Ja, ik hoop het, elke maatregel die het sociaal leven sterk inperkt zou effect moeten hebben. Als dat niet het geval zou zijn, weten we echt nog niets over dit virus en dat is redelijk beangstigend.
Betekent het dat de scholen geen motor zijn van het virus? Nee, dat zijn ze wel, en het aantal besmettingen zal dus dalen tot de baseline van die motor + de andere motoren die nog draaien zoals de werkvloer en het professioneel voetbal. En dat zullen er nog altijd veel te veel zijn.

Bovendien gaat het onmiddellijk weer oplaaien vanaf je iets of wat versoepelt: maw de prijs voor die scholen is het sociaal leven op slot + gigantische economische schade zeker tot eind maart + doden die gaan blijven vallen via de motoren van de scholen. Een prijs die ik te hoog vind, en de mensen die deze maatregelen over enkele weken aan hun laars gaan beginnen lappen zullen dat ook vinden. Deze regering, nog naïever dan de vorige, gelooft blijkbaar dat ze de mensen 5 maanden kunnen laten werken werken werken zonder iets van ontspanning of vertier of vakantie (op reis).
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6790
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Bedankt: 614 keer
Recent bedankt: 3 keer

We gaan daar toch eens moeten beginnen mee leven hoor, hoe je het ook draait of keert.. hoe sneller we dat inzien hoe sneller we kunnen beginnen met de juiste mensen te beschermen.
Gebruikersavatar
on4bam
Moderator
Moderator
Berichten: 5341
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Locatie: 127.0.0.1 of elders
Uitgedeelde bedankjes: 280 keer
Bedankt: 493 keer
Recent bedankt: 11 keer

Wat het "gezond verstand" van velen betreft hebben we dit weekend weer een mooi staaltje gezien. Overvolle treinen naar de kust, "nog vlug op restaurant" voor het niet meer kan. :bang:

Een quote die ik onlangs las vatte dat mooi samen:

- Mensen, er zitten piranha's is dit zwembad, vanaf morgen sluiten we dan ook de deuren.
- "OK, laat ons nog vlug wat gaan zwemmen voor de boel sluit".....
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Je blijft rond de hete brij draaien.
Er is geen bewijs dat scholen de motor zijn.
Net zoals er geen bewijs is dat de scholen de motor niet zijn.

Zolang dat niet uitgeklaard raakt, ga jij mordicus - zonder data - blijven vasthouden aan "scholen op slot", al had je vrijdag wel enkele goeie suggesties. En ga ik me blijven verzetten tegen het blind sluiten van scholen, op basis van niets.

De economische schade krijgen we overigens hersteld in 10Y, leer- en schoolachterstand duurt een generatie.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201013_97721789
CLB ziet een verdubbeling van het aantal cases op 2 weken,
in de maatschappij zien we een ver3voudiging op dezelfde periode

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201018_97761234

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201016_97429052
Daarbij komt dat kinderen niet de ­‘motor’ van de epidemie zijn. Dat geldt zeker voor de jonge kinderen (onder de tien of twaalf jaar). Maar ook in het middelbaar – waar de leerlingen zich aan strikte maatregelen moeten houden, bijvoorbeeld mondmaskers – zijn er tot dusver geen grote problemen. Tussen eind september en midden oktober is minder dan 1 procent van het totale aantal leerlingen en personeelsleden van het basis- en secundair onderwijs in quarantaine gegaan.
Overigens hebben wij dit WE ook al onze contacten geschrapt. In de chiro/school van onze dochter was een besmetting gevonden en dus moest mijn dochter (en heel de chirobubbel en de klas van het kind + de parallelklas) een test ondergaan. Het resultaat was negatief, dus kon ze deze ochtend naar school.

@piranha quote
:beerchug:
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef:Je blijft rond de hete brij draaien.
Er is geen bewijs dat scholen de motor zijn.
Net zoals er geen bewijs is dat de scholen de motor niet zijn.
Om het met de profetische woorden van een andere forumgebruiker te zeggen, je bent "zienende blind" als je dit niet kunt zien in de grafieken.

1 september en jonge generaties. Overal in de EU.
Sciensano: 100 gevallen per dag. Weyts: 400 zal ook wel gaan
1 september en jonge generaties. Overal in de EU.
Sciensano: 100 gevallen per dag. Weyts: 400 zal ook wel gaan
1 september en jonge generaties. Overal in de EU.
Sciensano: 100 gevallen per dag. Weyts: 400 zal ook wel gaan
1 september en jonge generaties. Overal in de EU.
Sciensano: 100 gevallen per dag. Weyts: 400 zal ook wel gaan
heist_175 schreef:De economische schade krijgen we overigens hersteld in 10Y, leer- en schoolachterstand duurt een generatie.
Ik denk dat 10 jaar wel zeer optimistisch is, laat staan dat we dit nu al kunnen voorspellen terwijl we nog in de fase zitten waarin de schade opgelopen wordt zonder idee over wanneer het zal eindigen. En jammer voor de leerachterstand die sinds maart opgedaan werd, en de leerachterstand voor 1/3 leerlingen die al voor maart bestond, en de leerachterstand die leerlingen oplopen in scholen die nu toch sluiten. Een generatie leerachterstand waar niemand iets wil aan doen.
heist_175 schreef: CLB ziet een verdubbeling van het aantal cases op 2 weken,
in de maatschappij zien we een ver3voudiging op dezelfde periode
Echt, en hoeveel testen hebben ze gedaan, en hoe hebben ze leerlingen geselecteerd?

Hebben ze misschien minder testen gedaan dan in de vorige periode? Indien nee, kan je de cijfers van het aantal testen bezorgen?

Bovendien vergelijk je hier Vlaamse cijfers met die van het hele land, wetende dat de situatie in het zuiden momenteel erger is.
heist_175 schreef:Tussen eind september en midden oktober is minder dan 1 procent van het totale aantal leerlingen en personeelsleden van het basis- en secundair onderwijs in quarantaine gegaan.
Eigenlijk een beangstigend hoog cijfer in absolute cijfers (en nog maar enkel de Vlaamse cijfers) als je weet dat er al een positieve test gevonden moet zijn (kinderen worden enkel onder bepaalde voorwaarden getest) en het dan nog aan de directie is om te bepalen of ze al dan niet sluiten, onder druk van een minister die "teleurgesteld" zal zijn als je sluit en dus klaar staat om de directie de schuld te geven. Het is niet alsof een infectie op school de facto tot een quarantaine leidt, daarvoor moet er al behoorlijk veel in elkaar vallen.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef:Tussen eind september en midden oktober is minder dan 1 procent van het totale aantal leerlingen en personeelsleden van het basis- en secundair onderwijs in quarantaine gegaan.
Eigenlijk een beangstigend hoog cijfer in absolute cijfers als je weet dat er al een positieve test gevonden moet zijn (kinderen worden enkel onder bepaalde voorwaarden getest) en het dan nog aan de directie is om te bepalen of ze al dan niet sluiten, onder druk van een minister die "teleurgesteld" zal zijn als je sluit en dus klaar staat om de directie de schuld te geven. Het is niet alsof een infectie op school de facto tot een quarantaine leidt, daarvoor moet er al behoorlijk veel in elkaar vallen.
Als je weet dat de rest van de bevolking richting 10% gaat, is 1% een lachertje.
En de regels voor testen zijn dezelfde als voor iedereen: bij een besmetting in de buurt waarbij een nauw contact verondersteld kan worden, worden alle nauwe contacten mee getest.
Dat is ook waarom mijn dochter dit WE getest werd, omdat ze mogelijks een nauw contact had met het meisje dat positief testte op Covid. Iedem de ganse klasgroep én de parallelklasgroep. Reken op +/- 50 (school) en +15 (chiro, bovenop de overlap met klasgroep) die dit WE getest werden. Niet bepaald restrictief testen hé :).

@ziende blind
Het is maar wat je wil zien hé.
> Nergens in de grafiek zie ik hoeveel honderdduizenden er met het vliegtuig (op elkaar gepropt in hotels, restaurants, vlieghavens én vliegtuigen) of anderszinds uit oranje en rode zones zijn teruggekeerd.
> We vergeten lekker de incubatieperiode van 2-3 weken van het virus?
> Alle andere activiteiten, om het academie-jaar en pre-academiejaar niet te vermelden, tellen niet mee?
> Waarom is er in de Kempen minder verspreiding? Minder scholen? Betere weerstand? En in Brussel en Wallonië nog meer scholen?
Laatst gewijzigd door heist_175 19 okt 2020, 14:21, in totaal 1 gewijzigd.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef: Als je weet dat de rest van de bevolking richting 10% gaat, is 1% een lachertje.
Eigenlijk niet, omdat die 1% nieuwe cycli die de basis van die 10% gaan vormen in gang zetten.
heist_175 schreef:En de regels voor testen zijn dezelfde als voor iedereen: bij een besmetting in de buurt waarbij een nauw contact verondersteld kan worden, worden alle nauwe contacten mee getest.
Graag antwoorden op de andere vragen: hoeveel testen heeft het CLB uitgevoerd, wat is de delta met de periode ervoor? Je vergelijkt met de cijfers van Sciensano waar deze info ook gegeven wordt, dus het lijkt me een redelijk vraag. Het is sowieso info dat elk betrouwbaar testprotocol zou produceren.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

CCatalyst schreef: Graag antwoorden op de andere vragen: hoveel testen heeft het CLB uitgevoerd, wat is de delta met de periode ervoor? Je vergelijkt met de cijfers van Sciensano waar deze info ook gegeven wordt, dus het lijkt me een redelijk vraag.
Dat staat er niet telkens bij in de artikels, dat had je zelf ook kunnen vinden :).
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef: Dat staat er niet telkens bij in de artikels, dat had je zelf ook kunnen vinden :).
Nee, ik heb deze info niet gevonden. Help mij even aan deze informatie ajb, dan kunnen we dit uit de weg ruimen.

Het is essentiele informatie om een gegeven als "aantal positieve testen" te kunnen beoordelen.

Hoeveel testen heeft het CLB uitgevoerd in de laatste 2 weken? Niet enkel positieve testen, het volledig aantal (pos en neg).
Wat is de Δ van het totaal aantal testen ivm de vorige periode van 2 weken?
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5081
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 84 keer
Bedankt: 153 keer
Recent bedankt: 5 keer

An sich test het CLB niet maar doet enkel aan contacttracing.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

boonpwnz schreef:An sich test het CLB niet maar doet enkel aan contacttracing.
Ahzo. Dat verklaart dan wel het verschil in aantal positieve cases ivm Sciensano.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3724
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 3 keer

on4bam schreef:- Mensen, er zitten piranha's is dit zwembad, vanaf morgen sluiten we dan ook de deuren.
- "OK, laat ons nog vlug wat gaan zwemmen voor de boel sluit".....
Als je weet dat er piranha's inzitten wacht je ook niet tot morgen om de deuren te sluiten (maar dat heeft dan weer alles te maken met publicatie in het staatsblad). In ieder geval heeft de overheid het nagelaten tijdig en kordaat op te treden want anders hadden we ons niet in deze situatie bevonden.
heist_175 schreef:leer- en schoolachterstand duurt een generatie
Waarom zou dat een generatie moeten duren... iemand die een jaartje moet dubbelen is toch ook geen generatie kwijt ?
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

Die achterstand is al veel langer zichtbaar, en heeft minder met schoolse wijsheid van doen dan met mentaliteitsverschillen! Terwijl tal van aziatische landen uit de as verrijzen blijven wij (EU) als konijnen naar een lichtbak staren...
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1818
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 25 keer

heist_175 schreef:
CCatalyst schreef:
> Nergens in de grafiek zie ik hoeveel honderdduizenden er met het vliegtuig (op elkaar gepropt in hotels, restaurants, vlieghavens én vliegtuigen) of anderszinds uit oranje en rode zones zijn teruggekeerd.

In Duitsland verkondigde Merkel eind september dat één derde van de nieuwe haarden op het conto kwam van vakantiegangers, die het verder hebben verspreid. Of dit in minder georganiseerde landen als België ook zo was, is niet onderzocht :)
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef: Dat staat er niet telkens bij in de artikels, dat had je zelf ook kunnen vinden :).
Nee, ik heb deze info niet gevonden. Help mij even aan deze informatie ajb, dan kunnen we dit uit de weg ruimen.

Het is essentiele informatie om een gegeven als "aantal positieve testen" te kunnen beoordelen.

Hoeveel testen heeft het CLB uitgevoerd in de laatste 2 weken? Niet enkel positieve testen, het volledig aantal (pos en neg).
Wat is de Δ van het totaal aantal testen ivm de vorige periode van 2 weken?
Je had dus ook kunnen vinden dat het niet in het artikel staat, oftewel het staat er niet in.
CCatalyst schreef:
boonpwnz schreef:An sich test het CLB niet maar doet enkel aan contacttracing.
Ahzo. Dat verklaart dan wel het verschil in aantal positieve cases ivm Sciensano.
Dat verklaart helemaal niets.
Sciensano verzamelt cijfers van iedereen, CLB enkel van schoolgaande jeugd, schoolpersoneel, ...
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef: Sciensano verzamelt cijfers van iedereen, CLB enkel van schoolgaande jeugd, schoolpersoneel, ...
Ok. Kan je mij ondertussen vertellen hoeveel testen het CLB gedaan heeft?
phil48 schreef:In Duitsland verkondigde Merkel eind september dat één derde van de nieuwe haarden op het conto kwam van vakantiegangers, die het verder hebben verspreid. Of dit in minder georganiseerde landen als België ook zo was, is niet onderzocht :)
Slim land biedt gratis testen aan in de luchthavan voor terugkeerders. Voor iedereen, Duitser of niet. En het is niet "verplicht", het wordt gewoon gratis aangeboden, want slim land weet dat iets verplichten weerstand opwekt, iets gratis aanbieden nodigt net uit.

In een simpel land maken zo'n initiatieven geen kans want "het kost teveel", je moet van veel slimmere komaf zijn dan onze politici om in te zien dat je waardevolle data terug krijgt die je gaan helpen als instrument om een goed coronabeleid te voeren, wat veel economisch leed zal besparen en waardoor je dat dus meer dan terugverdient.

Hetzelfde met de BTW-verlaging die slim land gedaan heeft. Dat zijn initieel verloren belastingsinkomsten waarna je op termijn veel meer belastingsinkomsten gaat maken. Wie simpel van geest is zal dan weer meer heil zien in een gratis treinticket zodat je de mensen goed op elkaar kunt pakken in een wagon "wAnt De TrEinEn rijdEn Toch".

Slim land: past maatregelen aan naargelang nieuwe inzichten in de wetenschap beschikbaar komen, zodat ze doeltreffender worden
Simpel land: hanteert nog steeds een selectie van dezelfde maatregelen als in maart
StarWing
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 28 jan 2006, 18:21
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 1 keer

IMHO:
Allemaal goed en wel dat "gezever" hierboven.
Het echte probleem is dat blijkbaar 75% van de bevolking geen "boerenverstand" heeft, al de rest staat er los van of zijn randzaken die je met een klein beetje verstand kan voorkomen.
profke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 275
Lid geworden op: 14 aug 2010, 23:42
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer
Bedankt: 24 keer

boonpwnz schreef:Ik zag net iemand in het station lopen in de richting van 2 mensen van securail en hij had geen mondmasker aan. Hoe stom kan je zijn :bang: (hij is ook direct tegengehouden)
"excuseer, ik heb mijn mondmasker verloren onderweg , weet jij waar ik er een kan kopen?"

niet steeds van het slechtste uitgaan he
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

profke schreef:
boonpwnz schreef:Ik zag net iemand in het station lopen in de richting van 2 mensen van securail en hij had geen mondmasker aan. Hoe stom kan je zijn :bang: (hij is ook direct tegengehouden)
"excuseer, ik heb mijn mondmasker verloren onderweg , weet jij waar ik er een kan kopen?"
niet steeds van het slechtste uitgaan he
ergens binnenkomen en vergeten zijn da ding op te zetten?
da ding uit uw zakken pakken en op die moment breekt het elastiekje?
medische redenen (kapotte longen door longkanker)

neen, per definitie opzet en mensen die alles aan hun laars lappen
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

CCatalyst schreef:Slim land biedt gratis testen aan in de luchthavan voor terugkeerders. Voor iedereen, Duitser of niet. En het is niet "verplicht", het wordt gewoon gratis aangeboden, want slim land weet dat iets verplichten weerstand opwekt, iets gratis aanbieden nodigt net uit.

In een simpel land maken zo'n initiatieven geen kans want "het kost teveel", je moet van veel slimmere komaf zijn dan onze politici om in te zien dat je waardevolle data terug krijgt die je gaan helpen als instrument om een goed coronabeleid te voeren, wat veel economisch leed zal besparen en waardoor je dat dus meer dan terugverdient.

Hetzelfde met de BTW-verlaging die slim land gedaan heeft. Dat zijn initieel verloren belastingsinkomsten waarna je op termijn veel meer belastingsinkomsten gaat maken. Wie simpel van geest is zal dan weer meer heil zien in een gratis treinticket zodat je de mensen goed op elkaar kunt pakken in een wagon "wAnt De TrEinEn rijdEn Toch".

Slim land: past maatregelen aan naargelang nieuwe inzichten in de wetenschap beschikbaar komen, zodat ze doeltreffender worden
Simpel land: hanteert nog steeds een selectie van dezelfde maatregelen als in maart
Met het onderwijs sla je de bal mis, maar hier ben je volledig terecht.
Er zijn er die jubelen dat wel àl 30K testen doen, terwijl dat nog altijd maar een lachertje is.
We hebben véél meer nodig, zodat we
- overal
- snel
- op kosten van de gemeenschap (zodat niemand een test skipt voor de kosten)
testen kunnen (laten) uitvoeren en we véél sneller kunnen ingrijpen als het ergens uit de hand loopt.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

probleem is dat ge het gewoon niet weet en eht welles-nietespelletje blijft duren
de politiek die het vertikt om zich aan de feiten te houden en daarnaar te handelen of zelfs maar de feiten te verzamelen. Of krijgen de overheidsdiensten die data verzamelen expliciet de opdracht om die gegevens achter te houden (cfr sciensano)? Weyts is nu zijn eigen kleurencode aan het manipuleren om scholen open te houden, ik vind da waanzin

https://www.gva.be/cnt/dmf20201017_94619316
op het einde de directeur
"had je mij woensdag gevraagd hoe het zat dan had ik gezegd dat er geen vuiltje aan de lucht was"
meer als de helft vd bewoners, gemiddeld bijna 90, is hier besmet. ondertussen 2 dode en 5 in de kliniek.

als er bij deze groep al zoveel asymptomatisch is dan wil ik echt weten hoe het bij de jeugd gesteld is. Dat ze minder besmettelijk zijn als ik is irrelevant aangezien zij 6 vd 7 dagen op mekaar plakken en ik amper buitenkom
axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2630
Lid geworden op: 18 dec 2010, 11:56
Uitgedeelde bedankjes: 445 keer
Bedankt: 221 keer

Hier wat data van eind September (Nederland)
Bijlagen
CFAA1B19-6531-446E-8C90-FFB2838D2205.jpeg
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Deze avond was het hier overal even druk als anders. Ook de bussen zaten even vol.

Ware het niet voor de duidelijk gesloten horeca zou je niet meteen denken dat er iets veranderd is.
quovadis
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 909
Lid geworden op: 15 feb 2016, 12:19
Uitgedeelde bedankjes: 266 keer
Bedankt: 43 keer

Hier minder volk op straat en op de weg ook veel minder. Op kantoor maar 3 mensen gezien vandaag ipv +30 de voorbije dagen/weken
ddd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2382
Lid geworden op: 08 feb 2010, 15:56
Uitgedeelde bedankjes: 359 keer
Bedankt: 165 keer

Op de weg (autostrades) was het vanmorgen toch al veel kalmer:
En avondspits ook lijkt me:
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Hoop er maar niet op dat ze scholen "preventief" gaan testen
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200629_05004008
Wie geen coronasymptomen heeft, wordt niet meer getest
Enkel mensen die symptomen hebben die gelinkt kunnen worden aan het nieuwe coronavirus, zullen nog getest worden. De beslissing werd genomen om de druk op de laboratoria te doen afnemen. Die kunnen de toestroom aan testen niet meer bolwerken, waardoor mensen dagenlang moeten wachten op hun testresultaat. Met de nieuwe regeling hopen de ministers van Volksgezondheid de wachttijd terug te dringen.
Wie dus een nauw contact heeft dat besmet is met het virus of terugkeert uit een rode zone, wordt voortaan niet meer automatisch zelf getest. U moet wel nog steeds in quarantaine gaan in bovenstaande situaties.
Daarnaast wordt ook gekeken naar een systeem waarbij niet enkel artsen en verpleegkundigen maar ook vroedvrouwen, logopedisten en huisartsen in opleiding coronatesten kunnen afnemen.
En we zijn terug in maart/april.
We hebben - na vele staatshervormingen - duzend ministers en staatssecretarissen gehad die als taak hadden te zorgen dat we voldoende konden testen. We zijn enkele weken in de 2de golf en we kunnen al niet meer volgen met testen.
Zo goed waren we voorbereid.

En dan gaan we over 10 dagen al evalueren of de horeca terug open mag? Op basis van welke data? Hoeveel mensen er dood gaan?
Met deze beslissing kiezen we er voor om geen informatie over het virus bij te houden, het mag onder de radar woekeren zonder problemen. Blijkbaar
:bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang:
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Dit is toch al even zo?

Ik herinner mij vorige week of de week daarvoor al gelezen te hebben dat men idd niet meer test zonder symptomen bij gebrek aan capaciteit. Kinderen/jongeren, die amper symptomen vertonen maar dat betekent niets over hun besmettelijkheid, gaan dus nog amper getest worden (niet dat ze daarvoor al zoveel getest werden).

We hebben ook al gevraagd aan Duitsland of ze patienten van ons willen overnemen als we het niet meer kunnen bolwerken straks, wat sommige modellen al voorspellen.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

CCatalyst schreef:Dit is toch al even zo?

Ik herinner mij vorige week of de week daarvoor al gelezen te hebben dat men idd niet meer test zonder symptomen bij gebrek aan capaciteit. Kinderen/jongeren, die amper symptomen vertonen maar dat betekent niets over hun besmettelijkheid, gaan dus nog amper getest worden (niet dat ze daarvoor al zoveel getest werden).
Dit weekend nog werden hier zowat 60 kinderen getest, allen zonder symptomen, omdat er 1 kind positief had getest en die 60 andere kinderen ofwel mee in de Chiro zaten, ofwel mee op school in de (parallel-)klas zaten.
Dus het lijkt toch nieuw te zijn, een eerste breuk in de dijk dus maw
We hebben ook al gevraagd aan Duitsland of ze patienten van ons willen overnemen als we het niet meer kunnen bolwerken straks, wat sommige modellen al voorspellen.
Dat is meer omdat er te weinig solidariteit is tussen BE ziekenhuizen, want er is nog capaciteit in de BE ziekenhuizen.
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2065
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 209 keer
Bedankt: 118 keer

qless schreef:Zou langzaam aan zou ik het een goed idee vinden, moesten ze die overtreders niet alleen een boete geven maar ook de komende 2 jaar behandelen als 2e rangs burgers als ze medische verzorging nodig hebben. Straks liggen de ziekenhuizen vol, en dan de mensen die wel netjes geweest zijn en alle risico's proberen te mijden krijgen dan geen zorg meer. Dus nu niet aan de regels houden, dan geen hulp in het ziekenhuis.
Ik zou het iets minder radicaal aanpakken en gewoon diegenen die regels niet volgen, bij eventuele opname omwille van covid, hen de hospitalisatiekosten integraal zelf laten betalen. Desnoods gaan ze maar een persoonlijke lening aan om dan hun ziekenhuiskosten af te betalen.

Op het VRT- nieuws daarstraks ook het voorstel van de CEO van het UZ Brussel om mensen die geen belang hechten aan regels, zelf eens naar een IZ- afdeling met covid patiënten te sturen.

Ook ik heb menigeen al uitgenodigd op dit forum om eens met (ex-)covid patiënten te spreken maar er komt blijkbaar weinig reactie op ...
Gebruikersavatar
Data technicus
Premium Member
Premium Member
Berichten: 689
Lid geworden op: 21 mei 2020, 14:39
Locatie: Spalbeek (Hasselt)
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Bedankt: 91 keer
Recent bedankt: 2 keer

als ze nu minder gaan testen en enkel nog bij mensen die symptomen hebben dan gaat de curve toch rap dalen want dan heb je ook minder positieve testen. Dit is een onveilige situatie die ze brengen. Want zo zullen de maatregelen mss te vroeg gelost worden en dat kan niet. Deze regering speelt met vuur zo
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Data technicus schreef:als ze nu minder gaan testen en enkel nog bij mensen die symptomen hebben dan gaat de curve toch rap dalen want dan heb je ook minder positieve testen. Dit is een onveilige situatie die ze brengen. Want zo zullen de maatregelen mss te vroeg gelost worden en dat kan niet. Deze regering speelt met vuur zo
Dat is enkel zo als je kijkt naar de curve met besmettingen, die heeft nog nooit tot maatregelen genoopt.
Het is de curve van de hospitalisaties die van belang is en door de ogen toe te doen (niet te testen) ga je echt het aantal ziekenhuisopnames niet doen dalen.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

@Data technicus

Nee, zij volharden in business as usual, terwijl zogenaamde sneltesten voor een bijkomende capaciteit zouden kunnen zorgen :-(
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer
Bedankt: 260 keer

CCatalyst schreef:k herinner mij vorige week of de week daarvoor al gelezen te hebben dat men idd niet meer test zonder symptomen bij gebrek aan capaciteit.
Alles hangt af van je huisarts en het labo of kliniek waarmee die samen werkt. Als je huisarts wil testen, wordt er getest. Op veel plekken is er nog capaciteit over en op andere weet men niet waar eerst te beginnen. Verleden week hier heel het gezin getest, de lieven, moeder en schoonmoeder. Binnen de 24 uur resultaat. Het moet maar op de juiste pek gebeuren en op de juiste plek de PCR machine in gaan.

Niet testen is de slechtste maatregel die je kan bedenken. Er gaan een hoop positieve gevallen blijven rond lopen en waar men geen weet van heeft met alle gevolgen die daar aan gekoppeld zijn. Pesten is de enige manier om een lokale haard zo snel mogelijk in kaart te brengen en de nodige isolaties in te voeren.
In plaats van zo'n ondoordachte regels in te voeren, had men al lang die test capaciteit beter moeten coördineren en vergroten. We hebben dat maanden zien aankomen. Nog een falen van onze overheden.
wied schreef:zogenaamde sneltesten voor een bijkomende capaciteit zouden kunnen zorgen
De antigen test zou nog kunnen helpen. Een positieve resultaat is heel accuraat maar de negatieve foutenmarge is heel groot. Een negatief resultaat sluit een actieve infectie totaal niet uit. Deze test heeft zin als er reeds symptomen zijn omdat de kans veel groter is op een positief resultaat. Op dat moment is een PCR niet meer nodig. Het is dus niet geschikt om een actieve haard in kaart te brengen, maar helpt wel de totale capaciteit ondersteunen.
De antibody test heeft Immunologische waarde maar voor het in kaart brengen van een actieve uitbraak is het niet geschikt. Ze tonen geen actieve virusinfectie aan.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

dus zonder symptomen wordt je neit meer getest?
wat nu met topsport? 1e klassenploegen worden minimal 1x per week getest en valt dit nu ook weg?
NickG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1637
Lid geworden op: 13 sep 2005, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 52 keer

Maja, testen... Vrouw had zondag lichte koorts, dus toch maar naar de dokter van wacht. Die stuurt ons door naar een Covid testcentrum, zoals te verwachten. Zondagochtend test afgenomen, hopelijk vandaag (dinsdag namiddag) resultaat, al is dat nog niet zeker volgend huisdokter.

Maar, nu komt het: in afwachting van het resultaat moet het gezin niet in quarantaine. Ik moet gaan werken (gelukkige wel thuiswerk), de kinderen moeten verplicht naar school. Pas bij positieve test moeten wij als hoog risico contact in quarantaine. Zo voorkom je toch geen verspreiding? In het beste geval is dat woensdag, mss zelfs later. Op die tijd hebben wij als huisgenoten toch potentieel anderen besmet? Ik snap dat er niet lichtzinnig mag gegaan worden over afwezigheid van werk of school, maar de redenering die hierachter zit in de huidige exploderende cijfers snap ik toch niet...
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”