Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Forumregels
1. De gedragsregels zijn ook hier van toepassing. We verwachten van iedereen in de eerste plaats respect voor de andere users
2. Er zal hier veel minder moderatie gebeuren op inhoud, maar wel meer moderatie op users. Dit betekent concreet dat we discussies in principe niet zullen afsluiten, users die geen zin hebben om de discussie verder te zetten, worden aangemoedigd om zelf de discussie te stoppen / negeren. Dit kan tot iets fellere discussie leiden, maar altijd met respect voor de mede-users!
Daar tegenover staat dat we users kunnen de toegang ontnemen uit dit subforum indien ze het naar ons afwegen te bont maken. Dit kan tijdelijk, dan wel definitief zijn en dit zal zonder enige verantwoording gebeuren
3. Indien u liever de topics uit dit forum niet ziet in de lijst van nieuwe posts, wordt dan lid van de groep "Opt out maatschappelijke uitdagingen in new posts" via deze link: ucp.php?i=167
4. Dit subforum mag op geen enkele manier een platform worden voor militanten / om duidelijk politiek te voeren. Userbase is en blijft een onafhankelijk forum met een duidelijke focus op technische onderwerpen
Plaats reactie
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2065
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 209 keer
Bedankt: 118 keer

iceke schreef:Waarom zou ik me in hemelsnaam laten vaccineren met een middel dat gerushed wordt ?
Loop ik als gezonde 40ger dan zoveel kans dat ik ernstig ziek wordt ? Ik dacht het niet, dus voor mij geen spuit deze keer.
Iceke, we zitten soms toch nog eens op dezelfde golflengte :wink: Ik zal zeker ook niet op de eerste rij staan.

Maar don't worry: rekening houdend met het aantal bewoners op deze bol en rekening houdend met de productiecapaciteit en de duur dat het zal in beslag nemen om voldoende voorraad te produceren (daarbij rekening houden met het feit dat iedereen minsten 2 tot 3 x zal moeten gevaccineerd worden) en geen rekening houdend met mutaties van het virus, zijn we nog anderhalf à 2 jaar zoet.

Dus voor de eerste aanbiedingen, zal ik zeker ook bedanken en anderen met plezier voorrang verlenen.

[quote="ElitePoster""]Gezond verstand... Riiight.[/quote]

Helaas is dit er niet bij een significant aandeel bij de bevolking ... Het zal er maw. ook nooit komen want men trekt duidelijk geen lessen uit het heel nabije veleden.

Zo niet ... hadden we niet terug op dit punt gezeten. As simple as that.
DIBO
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 883
Lid geworden op: 28 maa 2009, 22:21
Uitgedeelde bedankjes: 183 keer
Bedankt: 97 keer

En maar leuteren over de mondmaskers, de statistieken, de regeltjes, of het vaccin, maar hét probleem dat wordt door bijna iedereen genegeerd, nl. de farma-maffia die een spotgoedkoop degelijk hulpmiddel (natuurlijk niet dé 100% oplossing) met alle macht in de doofpot probeert te krijgen.
HLN schreef:"Antimalariamiddel heeft toch effect bij coronavirus"
Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de intensive care ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle na zogenoemd landelijk retrospectief onderzoek onder 1.064 patiënten.
De onderzoekers verwachten dat hun onderzoeksresultaten, die inmiddels zijn bevestigd door Amerikaanse researchers, tot een nieuwe landelijke of mondiale behandelstrategie zal leiden.
Vanaf dag 1 beschikbaar en gekend anticoronamiddel (in vitro) met een gebruikshistoriek van 30 jaar en de beperkte, reële bijwerkingen bij risicopatiënten (grotendeels genetisch bepaald) perfect gekend. Dit had het aantal overlijdens, patiënten met langdurige revalidatie en blijvende orgaanschade, drastisch kunnen verminderen. Om nog niet te spreken over de beperktere economische schade, had golf 1 aanzienlijk ingedijkt kunnen worden.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

dibo

moest het werken zou men eht al lang gebruiken, zoals bv bloedverdunners.
de discussie rond dit middel is gepolitiseerd dankzij de debiel in washington. het is een politiek debat geworden dat niets meer met gezondheidszorg te maken heeft.

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2 ... apatienten
maar dit is natuurlijk een complot vd farma-industrie
DIBO
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 883
Lid geworden op: 28 maa 2009, 22:21
Uitgedeelde bedankjes: 183 keer
Bedankt: 97 keer

1207 schreef:de discussie rond dit middel is gepolitiseerd dankzij de debiel in washington
Misschien in de VS, de rest van de wereld neemt Trump's uitspraken sowieso niet serieus.
1207 schreef:moest het werken zou men eht al lang gebruiken
Slaat op niets, het gebruik werd maximaal afgeremd of verboden, artsen die het gebruiken kregen zwijgplicht of werden geschorst.
1207 schreef:https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2 ... apatienten
maar dit is natuurlijk een complot vd farma-industrie
Na 30 jaar ervaring kent men perfect de beperkte bijwerkingen/risico's, bij kortdurig gebruik is dat vooral defect G6PD gen, wat in gelinkt artikel "ernstige hartritmestoornissen in sommige gevallen met dodelijke afloop" wordt, zonder erbij te vermelden dat risico op dat defect zeer klein is (< 0,5% !!!) bij blanke etnische origine. En net in Afrika, waar eerder 10% van de bevolking defect G6PD gen heeft, daar wordt HCQ massaal gebruikt voor malaria.
Dus ja, dergelijke artikels die totaal misleidend zijn en volledig buiten proportie de bij ons zeer weinig voorkomende (maar reële) risico's belichten zonder enig cijfermateriaal (=0,5% !!! van de blanke bevolking), getuigen niet van enige objectiviteit.
Enkel om de massa onwetend te houden en dat lukt blijkbaar bijzonder goed. Mag wel voor de minstens 40 miljoen euro per jaar die de farmaceutische lobby besteedt op Europees niveau. :roll:
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

DIBO schreef: Misschien in de VS, de rest van de wereld neemt Trump's uitspraken sowieso niet serieus.
wel serieus genoeg want anders was dit geen thema meer.
Slaat op niets, het gebruik werd maximaal afgeremd of verboden, artsen die het gebruiken kregen zwijgplicht of werden geschorst.
verwachte complotonzin.
waarom zouden ze het verbeiden moest het werken?
wat is het verhsciul tussen dit medicament en de bloedverdunners die de covidpatienten op ic krijgen?

DIBO schreef:Enkel om de massa onwetend te houden
wat medische behandelingen betreft of medicatie of vaccinonderzoek ben ik totaal onwetend, net als jij.
een handvol onelineberichtjes volstaan niet om 5j medische studie + specialisatie ic te compenseren hé

soit, er is geen motief om plots 1 medicament te schrappen.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer
Bedankt: 260 keer

De anti-virale werking van chloroquine werd door een team met Marc Van Ranst (jawel!) in 2004 ontdekt. Onderzoek op celculturen toonde enige werking tegen SARS-CoV-1, het coronavirus dat verantwoordelijk was voor de SARS uitbraak in 2003-2004.
Maar we hebben hier met een ander virus te maken dat Covid-19 veroorzaakt en daar is men nu na veel onderzoek wereldwijd tot de consensus gekomen dat chloroquine of het verwante hydrochloroquine het sterfecijfer niet doet dalen, wel integendeel.

Als deze middelen effectief zouden werken op de tweede variant, zou Van Ranst daar wel mee naar buiten zijn gekomen, wat tot nu toe nog steeds niet het geval is.
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2625
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer
Bedankt: 94 keer

10 oktober 2020: 7950 positief geteste mensen.
Het gaat nu erg hard. :-(
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

Aftellen naar de lockdown is het. Hoe langer je ermee wacht, hoe langer die zal duren.

De regering wil wachten tot het effect van de eerder symbolische maatregelen van deze week zichtbaar worden, en dat is puur tijdsverlies. Nederland heeft gelijkaardige maatregelen op 25 september al ingevoerd, en vandaag breken ze nog meer records. Dat is omdat het aandeel van de cafés in de verspreidingsmotor gewoon beperkt is.
Gebruikersavatar
Data technicus
Premium Member
Premium Member
Berichten: 689
Lid geworden op: 21 mei 2020, 14:39
Locatie: Spalbeek (Hasselt)
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Bedankt: 91 keer
Recent bedankt: 2 keer

Ze moeten eens nadenken hoe het virus zo rap verspreid word en kinderen hebben daar het grootste aandeel in omdat kinderen minder rap worden getest en kinderen komen korter bij elkaar dan 1,5 meter en moeten ook geen mondmaskers dragen. In het begin werd gezegd dat kinderen minder vatbaar waren voor het virus en voor de verspreiding maar ze moeten deze hypothese een gaan nakijken want kinderen kunnen ook drager en verspreider van het virus zijn. Als een kind besmet is zonder symptomen te hebben en gaat gewoon naar school of naar een sport vereniging en komt zo in contact met andere kinderen en geeft het virus zo door en die kinderen geven het door aan de ouders. Voordat de ouders weten of ze besmet zijn geraak gaan ze nog werken en geven ze het zo door op het werk waardoor die het weer doorgeven aan hun kinderen die naar een andere school gaan en zo blijft het virus nu zich verder verspreiden maar daar denken ze niet aan omdat er in het begin gezegd is geweest dan de kinderen niet voor de verspreiding van het virus zorgen. Maar we zitten nu in een andere situatie en het virus is ook al veranderd.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

Data technicus schreef:Ze moeten eens nadenken hoe het virus zo rap verspreid word en kinderen hebben daar het grootste aandeel in omdat kinderen minder rap worden getest en kinderen komen korter bij elkaar dan 1,5 meter en moeten ook geen mondmaskers dragen.
Inderdaad. Op 1 september, toen de grafiek dalende was maar nog aan ongeveer 400 gevallen per dag zat, heeft onze Minister van Onderwijs met zijn "risico die ik graag neem" (woorden waar hij niet meer aan herinnerd wil worden) kinderen uit 20-30 verschillende bubbels 4.5 dagen per week samengezet in slecht verluchte ruimtes, want het was zonder het warmere weer van mei en juni. Toen de incubatieperiode voor een infectie op 1 september voorbij was, begon de grafiek weer te stijgen, en voornamelijk bij de jonge generaties. Vandaag stijgt ze nog steeds, en treft ze alle generaties.

Tijdens de laatste telling zat 10k leerlingen al thuis in quarantaine. De volgende telling zal er helemaal anders uitzien, want er sluiten nu elke dag scholen ipv enkele per week. Als wij de scholen niet sluiten, zal het virus het uit zichzelf wel doen.

We weten dat kinderen even besmettelijk zijn als ouderen, ook al worden ze er niet ziek aan, en toch laten we nog altijd toe dat die het zorgeloos verspreiden, de grote helft van de kinderen hoeft zelfs geen masker aan op school (noch daarbuiten). Zinloze maatregelen als maskers buiten houden we dan weer wel aan. We volgen nog steeds de stand van de wetenschap van april 2020.

Zelfs als je er vanuit gaat dat kinderen het virus minder overdragen (en minder betekent niet dat ze het niet overdragen), dan nog maakt dat niets uit, want een enkele overdracht van kind naar volwassene is voldoende om een hele nieuwe keten van besmettingen tussen volwassenen (en ouderen) in gang te steken. En er zijn genoeg schoolgaande kinderen om via schaalvergroting tot de dramatische cijfers te komen die we nu zien.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

Ordon schreef:10 oktober 2020: 7950 positief geteste mensen.
Het gaat nu erg hard. :-(
14 dagen geleden perfect voorspelbaar
zelfs vanaf de 1e stijging begin september perfect te voorspellen

als de algemene positie is dat men pas ingrijpt als de ziekenhuisopnames stijgen ben je altijd hopeloos te laat. gisteren werden maatregelen genomen dus tegne dat die effect hebben zitten we ergens tussen de 10 en 12000 besmettingen per dag (bijna verdubbeling per week momenteel)

dat die vd rusthuizen vanochtend al pleit voor strengere maatregelen getuigt van amateurisme. Ergens tussen 5/9 en 10/9 had zij al op tafel moeten kloppen, niet pas 6 weken later als er ondertussen al 3 à 4 alarmbellen zijn afgegaan.
gedurende die periode vond men eht interessanter om te versoepelen ( van 5 per gezin naar 5 per individu),
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2625
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer
Bedankt: 94 keer

't Ja, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Toch?

In China lijkt coronacrisis uitgedoofd: wat doen zij dan zoveel beter? "Bij een uitbraak grijpen ze onmiddellijk in"
Naar het geploeter in het Westen wordt daar meewarig gekeken, zo getuigt correspondente Leen Vervaeke. "Ze snappen hier echt niet waarom Europeanen en Amerikanen niet hardhandiger ingrijpen."
...
"Ik heb de indruk dat veel Chinezen tot een eigen conclusie zijn gekomen: 'Blijkbaar werkt democratie niet.'
Likewise: Japan, Nieuw-Zeeland.

En ja, allicht komt er straks weer een "verlichte" geest de boel afbranden met argumenten naast de kwestie (zoals mensenrechten, etc) om het behaalde resultaat, in meerdere landen, toch maar niet naar waarde te willen schatten.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

Ordon schreef: En ja, allicht komt er straks weer een "verlichte" geest de boel afbranden met argumenten naast de kwestie (zoals mensenrechten, etc) om het behaalde resultaat, in meerdere landen, toch maar niet naar waarde te willen schatten.
het is een feit dat communistische staten en dictaturen Corona vele beter aanpakken

China heeft nauwelijks doden, N-Korea zit volgens mij ngo altijd maar aan 1 besmetting, Rusland heeft na 5 maand al een vaccin, Turkije en Witrussen zijn quasi coronavrij en over Cuba hoort ge ook niets.
In Aziatische dictaturen sterft af en te eens iemand aan longcomplicaties, paar maand geleden nog een ex-leider vd khmer, maar uiteraard is dat nooit corona

Van mij moogt ge naar N-Korea verhuizen en u daar veiliger voelen :)
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6790
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Bedankt: 614 keer
Recent bedankt: 3 keer

CCatalyst schreef: Tijdens de laatste telling zat 10k leerlingen al thuis in quarantaine. De volgende telling zal er helemaal anders uitzien, want er sluiten nu elke dag scholen ipv enkele per week. Als wij de scholen niet sluiten, zal het virus het uit zichzelf wel doen.
...en daar is niks mis mee...
Wat is het alternatief ? Scholen dicht tot er een oplossing is ? Guess what, die gaat er nooit komen.

Je zou denken, een half jaar tijd om betere opvang te voorzien voor covid patiënten is ruim voldoende, maar nee, de bedden die ze (voorbehouden)hebben liggen voor 20% vol en ze beginnen al te paniekeren in het az.
Je zou denken, een half jaar tijd om betere (lees vooral heldere) regels op te stellen is ruim voldoende, maar nee, elke scheet van elke belanghebbende wordt uitgebreid besproken en geroken in de media.
En oh wee als er eens een nuchter persoon tussen die belanghebbende zit, die wordt direct met pek en veren ingesmeerd.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

De kritiek en politieke druk op Ben Weyts wordt steeds groter. Zijn bewering dat er 0 besmettingen gebeuren binnen de schoolmuren en dat het allemaal erbuiten gebeurt heeft geen waarheidsgehalte en schoffeert andere sectoren.

Hij heeft toegegeven dat hij maatregelen uitgewerkt heeft die niet werkzaam zijn in de praktijk. Zo zou zijn maatregel "oranje" volgens hem net voor meer besmettingen zorgen dan code "geel" en mogen we niet in oranje gaan.
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2625
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer
Bedankt: 94 keer

1207 schreef:
Ordon schreef: En ja, allicht komt er straks weer een "verlichte" geest de boel afbranden met argumenten naast de kwestie (zoals mensenrechten, etc) om het behaalde resultaat, in meerdere landen, toch maar niet naar waarde te willen schatten.
het is een feit dat communistische staten en dictaturen Corona vele beter aanpakken

China heeft nauwelijks doden, N-Korea zit volgens mij ngo altijd maar aan 1 besmetting, Rusland heeft na 5 maand al een vaccin, Turkije en Witrussen zijn quasi coronavrij en over Cuba hoort ge ook niets.
In Aziatische dictaturen sterft af en te eens iemand aan longcomplicaties, paar maand geleden nog een ex-leider vd khmer, maar uiteraard is dat nooit corona

Van mij moogt ge naar N-Korea verhuizen en u daar veiliger voelen :)
Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea "vergeet" je makkelijksheidshalve. :-D
Ook die landen behappen de corona epidemie véél beter dan het Westen.
Dat wordt uitvoerig toegelicht in het artikel van de VRT, mocht je het gelezen hebben.

Ik begrijp niet dat je niet eens een aanzet geeft wat mogelijks beter kan inzake corona beheersing.
Je belicht enkel zaken naast de kwestie.
Net zulke attitude staat vooruitgang ernstig in de weg.
quovadis
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 909
Lid geworden op: 15 feb 2016, 12:19
Uitgedeelde bedankjes: 266 keer
Bedankt: 43 keer

je mag natuurlijk ook niet vergeten dat Nieuw-Zeeland en Japan een eiland zijn en je dus veel gemakkelijker de grenzen kan sluiten en mensen die binnenkomen in quarantaine kunt steken. Zelfs Zuid-Korea kan je als eiland zien aangezien die enkel Noord-Korea als buurland hebben en daar zijn de grenzen sowieso al niet open.
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2625
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer
Bedankt: 94 keer

Klopt quovadis.

Ernstige samenwerking binnen Europa zou kunnen resulteren in eenzelfde geografisch afgesloten gebied waarbinnen men de corona epidemie samen aanpakt.
De slaagkans om het virus blijvend terug te dringen is héél groot, mits samen aan één zeel te trekken.

Net zoals heden de lidstaten van de Europese Unie in verdeelde slagkracht handelen, handelen ook de onderdanen in verdeelde slagkracht...

Met het gekende resultaat.

In dat opzicht bevat de gedachte dat democratie, heden, niet de beste oplossingen aanreikt wel een grond van waarheid.
Tijd om snel de democratische bestuursvormen naar een hoger niveau te tillen waarbij ook problemen van deze aard snel, doortastend en adequaat aangepakt kunnen worden.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

Duitsland heeft het beslist niet slecht gedaan totnogtoe, en Zweden mag ook vermeld worden als buitenbeentje. Democratie is daar mogelijk nog intakt!?
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 16 keer

1207 schreef:
Ordon schreef: En ja, allicht komt er straks weer een "verlichte" geest de boel afbranden met argumenten naast de kwestie (zoals mensenrechten, etc) om het behaalde resultaat, in meerdere landen, toch maar niet naar waarde te willen schatten.
het is een feit dat communistische staten en dictaturen Corona vele beter aanpakken

China heeft nauwelijks doden, N-Korea zit volgens mij ngo altijd maar aan 1 besmetting, Rusland heeft na 5 maand al een vaccin, Turkije en Witrussen zijn quasi coronavrij en over Cuba hoort ge ook niets.
In Aziatische dictaturen sterft af en te eens iemand aan longcomplicaties, paar maand geleden nog een ex-leider vd khmer, maar uiteraard is dat nooit corona

Van mij moogt ge naar N-Korea verhuizen en u daar veiliger voelen :)
Van N-Korea weten we niets, dus dat is geen referentie.
Het is overigens China zelf die eerst het virus mismeesterd heeft: doofpotoperatie en arresteren van klokkenluiders.
En Rusland heeft lang coronadoden onder "longontsteking" genoteerd als doodsoorzaak.
Dus nee, dictaturen zijn niet per sé beter voor corona :).
Stroper
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1891
Lid geworden op: 24 aug 2011, 10:27
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer
Bedankt: 154 keer

Noord-Korea is anders wel een land waar iedereen weg wil en niemand naar toe wil gaan. Zo kan het virus wel moeilijk in Noord-Korea geraken. :angel:
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

Ordon schreef: Ik begrijp niet dat je niet eens een aanzet geeft wat mogelijks beter kan inzake corona beheersing.
Je belicht enkel zaken naast de kwestie.
niet direct, ik reageerde enkel op de onzin die je wel vaker leest, bv mbt landen vergelijken.


het blijft toch echt gewoon beleid
mijn kinesist is positief getest op de dag dat ik bij hem op tafel lag
blijkbaar geen hoogrisico-contact omdat alles ontsmet was en wie beiden een mondmasker op hadden. een half uur aan uw lijf peuteren is onvoldoende? :)

btw kine belde mij zelf, 5 dagen na een potentiiële besmetting, om de afspraak te verzetten.
ik begrijp dat mensen er dan hun voeten aan vegen
zou ik telefoon krijgen vd contacttracing, we zijn nu alleszins dag 4 :)
Laatst gewijzigd door 1207 12 okt 2020, 12:16, in totaal 2 gewijzigd.
fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3933
Lid geworden op: 18 feb 2008, 17:55
Uitgedeelde bedankjes: 138 keer
Bedankt: 64 keer

Die Ben Weyts is niet goed bij zijn verstand,vind ik.Vooral hoge scholen en univ. moeten m.i.zo vlug mogelijk sluiten,terug ongelofelijke beelden gezien,enkele dagen terug van die studenten,vergeet gezond verstand,op die manier kan men Corona niet stoppen.De scholen waar jongere studenten komen hebben vooral last van besmettingen naast,en op weg naar scholen,het is nu eenmaal zo en Weyts wil nog steeds zijn geel kleurtje houden.
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2065
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 209 keer
Bedankt: 118 keer

Nu proberen de put te dempen = vijgen na pasen. Het kalf is immers zo goed als verdronken. Strengere maatregelen en meer respressie zijn de only way out tenzij ... je natuurlijk niet wakker ligt van enkele duizenden extra doden.

We hebben het allemaal aan ons zelf te wijten en aan een beleid dat op bepaalde momenten heel veel te wensen over liet.

Verder zal alles afhangen van puur menselijk gedrag (lees maatregelen opvolgen).
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

koenraaddeconinck schreef: We hebben het allemaal aan ons zelf te wijten en aan een beleid dat op bepaalde momenten heel veel te wensen over liet.
.
het ligt voor meer als 90% aan de overheid
zoals gezegd, het kan niet dat ik vandaag puur toevallig moet ontdekken dat ik vorige week intensief contact met iemand had. die mens wist vrijdag dat 'm besmet was.

de praktijk is gewoon open vandaag. de kinesist zelf is in quarantaine maar de rest werkt gewoon verder en patienten die geen afspraak met hem hadden hebben dus volstrekt geen idee momenteel.
wil je het echt indammen zoals het hoort dan ga je niet zo laks te werk
Ik ga me braaf laten testen maar dat is volstrekt zinloos als ik volgende week terug moet

heb nu ook geleerd dat alle sportclubs wel testen maar wel verder blijven werken en niet wachten tot de uitslag. Dan zijn die testen natuurlijk zinloos
profke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 275
Lid geworden op: 14 aug 2010, 23:42
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer
Bedankt: 24 keer

fluppie schreef:Die Ben Weyts is niet goed bij zijn verstand,vind ik.Vooral hoge scholen en univ. moeten m.i.zo vlug mogelijk sluiten,terug ongelofelijke beelden gezien,enkele dagen terug van die studenten,vergeet gezond verstand,op die manier kan men Corona niet stoppen.De scholen waar jongere studenten komen hebben vooral last van besmettingen naast,en op weg naar scholen,het is nu eenmaal zo en Weyts wil nog steeds zijn geel kleurtje houden.
je kan hem echter 1 ding toewijzen.
zonder zijn (al-dan-niet) gewaagde stanpunt zaten we nu nog steeds in de lockdown van maart.

Door te zeggen "ik wil dat de scholen opengaan, maak maar een regeling", heeft hij de redenering omgedraaid van "iedereen in een glazen kooitje" naar "tot zo dicht mogen mensen bij mekaar komen".

Dat "tot zo dicht" nu blijkbaar "te dicht" was, is een punt waarover ik niet discussieer. Maar als ouder kan ik wel meegeven dat ZONDER die heropening in september er in mijn gezin beduidend minder rust en vrede zou zijn. En extrapolerende naar vlaanderen zou ik dan zelfs durven zeggen dat het dodental niet lager, maar hoger zou zijn. Ware het dan wel dat "ophanging" of "verdrinking" of "slagen en verwondingen" als oorzaak zou staan ipv "corona".

Beleid maken is compromissen sluiten. altijd en overal.

Als de enige "doelstelling" is om corona te elimineren ; en al de rest bijzaak is, dan is er maar 1 oplossing:

iedereen zijn hoofd in een plastiek zak steken, en 10 min zijn adem inhouden. Tadaa: geen enkele mens heeft nog corona.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

profke schreef: Als de enige "doelstelling" is om corona te elimineren ; en al de rest bijzaak is, dan is er maar 1 oplossing:
iedereen zijn hoofd in een plastiek zak steken, en 10 min zijn adem inhouden. Tadaa: geen enkele mens heeft nog corona.
de drogreden vh vals dilemma

als vrijdag geweten is dat mijn kine besmet is dan mag het niet tot maandag duren, en puur toeval, dat ik als patient ontdek dat die prijs heeft.
patienten die dezelfde dag bij hem lagen maar deze week geen afspraak hebben zullen door hem NIET gecontacteerd worden
maar ook niet door de overheid

daar zit een enorme laksheid in heel het systeem, laat de uitvluchten nu maar komen waarom eht echt onmogelijk beter kan en het dus beter is om de schuld op de burger te steken.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer
Bedankt: 260 keer

quovadis schreef:je mag natuurlijk ook niet vergeten dat Nieuw-Zeeland en Japan een eiland zijn en je dus veel gemakkelijker de grenzen kan sluiten en mensen die binnenkomen in quarantaine kunt steken. Zelfs Zuid-Korea kan je als eiland zien aangezien die enkel Noord-Korea als buurland hebben en daar zijn de grenzen sowieso al niet open.
Het argument "eiland" is ontoereikend in het belemmeren van het verspreiden van een virus. Kijk naar het Verenigd Koninkrijk. Ook een eiland en niet direct bij de besten van de klas. Een virus verspreid zich via mensen en die worden niet tegen gehouden door een strook water.

Wanneer landen het beter doen dan wij wordt er onmiddellijk naar manieren gezocht om het eigen falen toch maar onder stoelen of banken te steken. Het zijn dan dictaturen, eilanden, hun cijfers kloppen niet of we horen er niets van...

Zullen we het maar bij onze eigen cijfers houden?

Het beleid én de burger falen op alle vlakken. Zolang we de ballen niet aan ons lijf hebben en broeihaarden snoeihard aanpakken, door doortastende contactopsporing en het onmiddellijk isoleren van, jawel, ook grote groepen mensen, zullen we de topranking blijven aansturen.

Maar neen, minimaliseren, de kop in het zand steken, testen en cijfers in twijfel trekken, de echte experten bashen en ondertussen gewoon verder doen alsof er niets aan de hand is. Dat kunnen we wel.

Verhalen genoeg van mensen die positief testen, veel te late resultaten krijgen en contacten die als 'laag-risico' worden beschouwd om toch maar te blijven verder werken of te functioneren in de maatschappij. Armere mensen zouden 'slecht geïnformeerd zijn' terwijl zij meestal in penibele omstandigheden moeten werken en wonen. Het toekomstig intellect feest gewoon lustig verder. Mensen die het zich niet kunnen permitteren om op een deftige manier in afzondering te gaan... Dat is het product van onze oh zo welvarende moderne maatschappij. En dat maakt een virus blij. Een regelrechte schande is het.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3723
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 3 keer

De regels zijn bizar wat mij betreft... zoon heeft intensief contact gehad met iemand (medestudent op kot) die getest wordt.

Dan zou je toch verwachten dat je de aanbeveling krijgt in een soort quarantaine te gaan tot de andere persoon de uitslag weet... maar nee, dat is niet nodig volgens de dokter. De zoon mocht dus alles blijven doen, openbaar vervoer, sportclub, vrienden ontmoeten, ... zolang hij maar een mondmasker droeg.

Het mondmasker is dus blijkbaar heilig zelfs in die omstandigheden... en misschien krijgt de andere persoon een uur later de melding dat hij positief is (en dan zou hij dus plots wel in quarantaine moeten ?). Ik denk dat we dus veel te traag zijn met de opvolging... wat mij betreft zou reeds bij een test van een gerelateerd contact moeten aanbevolen worden je ook te isoleren of maximaal je contacten te beperken tot de uitslag gekend is (in theorie een kleine 24u).

Ook de app zou meteen wanneer iemand getest wordt naar iedereen een soort "oranje status" moeten sturen zodat je weet dat er een potentieel risico is.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

fluppie schreef:Die Ben Weyts is niet goed bij zijn verstand,vind ik.
Inderdaad, de SP.A en Groen hebben in "koppige Ben" weer het bloed geroken van de N-VA en gaan het niet meer lossen.

Bart zal binnenkort weer moeten ingrijpen en marsorders sturen naar Weyts veronderstel ik, want ze zullen willen vermijden om de reputatie te krijgen van de partij die de tweede golf in gang gestoken heeft. Toch altijd een groot zorgenkind voor Bart, die Ben Weyts.

En chapeau voor HLN want het is de enige publicatie die ook eens de mening van de scholieren vraagt. Wat blijkt? De scholierenkoepel wil weer afstandsonderwijs. Tot zover al het gedoe over hoe afstandonderwijs de sociale ontwikkeling zou belemmeren.
Gebruikersavatar
Sasuke
userbase crew
userbase crew
Berichten: 5526
Lid geworden op: 13 aug 2003, 20:25
Locatie: Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer
Bedankt: 467 keer
Recent bedankt: 6 keer

De enige reden waarom de scholen terug open moesten was/is economisch ! Kinderen thuis = Ouder(s) thuis ... en wie gaat dat betalen ?
Onze dochter (8) krijgt thuis onderwijs, is niet asociaal (verre van zelfs), heeft geen taal- of leerachterstand én is bewuster bezig met dat 'stomme virus' (nvdr) dan de modale belg. Maar dit is enkel mogelijk omdat mijn vrouw de opvoeding doet en ik een zeer flexibele job heb.

Mijn punt ... zoek een oplossing om de scholen te sluiten/veiliger te maken ipv te eisen dat de scholen sluiten en de burger(s) op te schepen met de gevolgen. Mijn dochter gaat nog steeds naar de dans-, teken- en muziekles. En de maatregelen daar zijn een pak strenger/ingrijpender dan wanneer ze naar school gaan (weten we van de buren).
Who the fxxk is General Failure and why is he reading my hard disk ?
Afbeelding
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

Sasuke schreef:De enige reden waarom de scholen terug open moesten was/is economisch ! Kinderen thuis = Ouder(s) thuis ... en wie gaat dat betalen
Akkoord, en men heeft dan meer dan 6 maanden later daar nog altijd geen oplossing op gevonden. Had Weyts zoiets gedaan, zou zijn toekomst er nu veel beter uitgezien hebben.
Sasuke schreef:Mijn punt ... zoek een oplossing om de scholen te sluiten/veiliger te maken ipv te eisen dat de scholen sluiten en de burger(s) op te schepen met de gevolgen.
Er zijn goede zaken voorgesteld, zoals glijdende uren voor het onderwijs. Weyts zei deze ochtend daarop: "Ik zou er mij voor hoeden nu plots met allerhande ideetjes af te komen".

Dat valt in het rijtje van uitspraken als "Mijnheer de Minister, waarom schakelt u niet over van geel naar oranje, zoals u tijdens de zomer had gezegd?" "Omdat er met oranje nog meer besmettingen gaan komen".

Ik denk niet dat we ver gaan raken met deze koppige Minister :-(
quovadis
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 909
Lid geworden op: 15 feb 2016, 12:19
Uitgedeelde bedankjes: 266 keer
Bedankt: 43 keer

CCatalyst schreef:
Sasuke schreef:De enige reden waarom de scholen terug open moesten was/is economisch ! Kinderen thuis = Ouder(s) thuis ... en wie gaat dat betalen
Akkoord, en men heeft dan meer dan 6 maanden later daar nog altijd geen oplossing op gevonden. Had Weyts zoiets gedaan, zou zijn toekomst er nu veel beter uitgezien hebben.
Sasuke schreef:Mijn punt ... zoek een oplossing om de scholen te sluiten/veiliger te maken ipv te eisen dat de scholen sluiten en de burger(s) op te schepen met de gevolgen.
Er zijn goede zaken voorgesteld, zoals glijdende uren voor het onderwijs. Weyts zei deze ochtend daarop: "Ik zou er mij voor hoeden nu plots met allerhande ideetjes af te komen".

Dat valt in het rijtje van uitspraken als "Mijnheer de Minister, waarom schakelt u niet over van geel naar oranje, zoals u tijdens de zomer had gezegd?" "Omdat er met oranje nog meer besmettingen gaan komen".

Ik denk niet dat we ver gaan raken met deze koppige Minister :-(
Allez voor de 1000x ste keer. Wat doe je met ouders die geen keuze hebben voor glijdende uren?

Ik wacht trouwens nog steeds op uw oplossing voor alle andere vragen die ik een tijd geleden heb gesteld, toen je perse weer alle scholen wou sluiten.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 16 keer

Onderwijs had idd al langer in code oranje moeten zitten.

Maar dat staat nog ver af van "alle scholen toe", waar sommigen hier al sinds eind augustus voor pleiten.

Code oranje:
- kleuterschool, lager onderwijs & 1° graad secundair: geen derden toegelaten op school (CLB, schilouders, voorleesouders, ...)
- 2° & 3° graad secundair: halftijds naar school, halftijds thuis
- hoger onderwijs: quasi volledig afstandsonderwijs

Weyts krijgt het op geen enkele manier uitgelegd dat we 8K cases per dag halen in BE, maar dat voor het onderwijs dezelfde kleurcode van toepassing is als toen we (begin september) 400 besmettingen per dag haalden.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

quovadis schreef: Allez voor de 1000x ste keer. Wat doe je met ouders die geen keuze hebben voor glijdende uren?

Ik wacht trouwens nog steeds op uw oplossing voor alle andere vragen die ik een tijd geleden heb gesteld, toen je perse weer alle scholen wou sluiten.
Op beide vragen hetzelfde antwoord: wat ga je doen als het dan toch zover is, en die kans is nu niet klein meer? Wel, het antword dat je daarop geeft, dat is het antwoord op je vraag. Iedereen moet inspanningen leveren om van dit virus af te raken. Ook jij en ik.

Ik weet dat je liever gehad had dat de maatschappij het zou oplossen voor jou, maar de minister van onderwijs heeft in 6 maanden tijd niets gedaan in die richting, hij heeft enkel een kleurboek uitgevonden dat hij zelfs niet wil toepassen in de realiteit. Je weet dus op wie je niet moet stemmen de volgende keer.
Laatst gewijzigd door CCatalyst 12 okt 2020, 15:04, in totaal 1 gewijzigd.
quovadis
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 909
Lid geworden op: 15 feb 2016, 12:19
Uitgedeelde bedankjes: 266 keer
Bedankt: 43 keer

heist_175 schreef:Onderwijs had idd al langer in code oranje moeten zitten.

Maar dat staat nog ver af van "alle scholen toe", waar sommigen hier al sinds eind augustus voor pleiten.

Code oranje:
- kleuterschool, lager onderwijs & 1° graad secundair: geen derden toegelaten op school (CLB, schilouders, voorleesouders, ...)
- 2° & 3° graad secundair: halftijds naar school, halftijds thuis
- hoger onderwijs: quasi volledig afstandsonderwijs

Weyts krijgt het op geen enkele manier uitgelegd dat we 8K cases per dag halen in BE, maar dat voor het onderwijs dezelfde kleurcode van toepassing is als toen we (begin september) 400 besmettingen per dag haalden.
Daarom zijn er ook verschillende kleurencode. Waarom voer je ze anders in?

En eigenlijk volg ik je volledig in hetgeen je schrijft :-D



edit: @CCatalyst: maw voor de 1000ste x kan je geen treffelijk antwoord geven en draai je rond de pot. Voor mij mogen kleuter en lagere scholen helemaal niet dicht, dus ik dien ook geen oplossing te zoeken. Jij daarentegen wil ze wel sluiten en dat al sinds mei. Maar daar stopt het verhaal voor u blijkbaar. Wat zijn die inspanningen waar jij het over hebt? Leg het eens uit, dan zou ik mssn snappen waarom je kost was kost de scholen wil sluiten.

En dat de minister hier zwaar faalt, gaat niemand ontkennen. Had niets anders verwachten met Ben Weyts als minister.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 16 keer

De langtenen, calimero's en schoolhaters kunnen hier het detail van elke kleurcode vinden:
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/uitg ... s-of-fasen

Volgens NVA minister Weyts zitten we dus in een fase met een beperte transmissie van besmettingen.
Afbeelding

Vanaf wanneer vindt die kwiet dan wel dat het een systematische transmissie is? Vanaf 100K besmettingen per dag?
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8268
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 525 keer
Recent bedankt: 11 keer

quovadis schreef:Wat zijn die inspanningen waar jij het over hebt? Leg het eens uit, dan zou ik mssn snappen waarom je kost was kost de scholen wil sluiten.
Welke inspanningen heb je gedaan in maart en april toen we hier al eens door gegaan zijn? Dat is je antwoord.
heist_175 schreef: Vanaf wanneer vindt die kwiet dan wel dat het een systematische transmissie is? Vanaf 100K besmettingen per dag?
Ik denk niet dat het ooit de bedoeling was dat we naar meer dan geel gingen. Case in point: in september waren er al scholen die naar oranje gingen en toen was hij "teleurgesteld" in die scholen want blijkbaar was dat niet de bedoeling. "Teleurgesteld" neemt hij nu niet meer in de mond maar blijkbaar snapt hij nog steeds niet waarom men overschakelt, want volgens hem zal oranje net tot meer besmettingen leiden dan geel (beetje vreemde logica).

Ik denk enerzijds dat hij oprecht niet verwacht had dat zijn "risico" zo'n vaart ging lopen. Maar hij zet zich nu natuurlijk hoe langer hoe meer voor aap naarmate hij aan z'n kleurboek blijft vasthouden. Ik verwacht dat Ben dan ook binnenkort een telefoontje krijgt vanuit 't Schoon Verdiep met marsorders. Het is uiteindelijk nog altijd Bart die de échte Minister van Onderwijs is en de beslissingen maakt.
Laatst gewijzigd door CCatalyst 12 okt 2020, 15:40, in totaal 1 gewijzigd.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 96 keer

quovadis schreef: Allez voor de 1000x ste keer. Wat doe je met ouders die geen keuze hebben voor glijdende uren?
Ik wacht trouwens nog steeds op uw oplossing voor alle andere vragen die ik een tijd geleden heb gesteld, toen je perse weer alle scholen wou sluiten.
men heeft tijd genoeg gehad om oplossingen te verzinnen

rusthuizen bv
in maart, uit noodzaak dicht, is logishc
7 maanden later bij de 1e de beste nieuwe besmetting terug dezelfde collectieve opsluiting voor iedereen? da's pure luiheid om ne keer na te denken.
zo is het eigenlijk met alles
quovadis
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 909
Lid geworden op: 15 feb 2016, 12:19
Uitgedeelde bedankjes: 266 keer
Bedankt: 43 keer

CCatalyst schreef:
quovadis schreef:Wat zijn die inspanningen waar jij het over hebt? Leg het eens uit, dan zou ik mssn snappen waarom je kost was kost de scholen wil sluiten.
Welke inspanningen heb je gedaan in maart en april toen we hier al eens door gegaan zijn? Dat is je antwoord.
je kan dus echt geen antwoord geven hé.
Ik heb het geluk dat ik perfect van thuis uit kan werken. Dus voor mij is het geen probleem.


Maar nogmaals wat doe je met mensen die aan de band staan, die in een winkel werken, die in een fabriek werken,... ?
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”