Klimaat discussie (was: Elektriciteitsprijs door het dak)

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Forumregels
1. De gedragsregels zijn ook hier van toepassing. We verwachten van iedereen in de eerste plaats respect voor de andere users
2. Er zal hier veel minder moderatie gebeuren op inhoud, maar wel meer moderatie op users. Dit betekent concreet dat we discussies in principe niet zullen afsluiten, users die geen zin hebben om de discussie verder te zetten, worden aangemoedigd om zelf de discussie te stoppen / negeren. Dit kan tot iets fellere discussie leiden, maar altijd met respect voor de mede-users!
Daar tegenover staat dat we users kunnen de toegang ontnemen uit dit subforum indien ze het naar ons afwegen te bont maken. Dit kan tijdelijk, dan wel definitief zijn en dit zal zonder enige verantwoording gebeuren
3. Indien u liever de topics uit dit forum niet ziet in de lijst van nieuwe posts, wordt dan lid van de groep "Opt out maatschappelijke uitdagingen in new posts" via deze link: ucp.php?i=167
4. Dit subforum mag op geen enkele manier een platform worden voor militanten / om duidelijk politiek te voeren. Userbase is en blijft een onafhankelijk forum met een duidelijke focus op technische onderwerpen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Wederom paniekzaaien terwijl er net een rapport gepost is dat eerder het omgekeerde zegt :roll: Er kunnen dus extra jobs komen ipv minder. Bovendien is het ecologischer om lokaal te produceren wat ook meer lokale jobs kan opleveren. Zonder leefbare omgeving heb je al helemaal niets aan een job.

Honger zal er altijd wel ergens zijn maar de bestrijding heeft wel degelijk al verbetering opgeleverd. Het is wederom een vals argument om de ontbrekende "volledige oplossing" te gebruiken als reden om de ganse aanpak te bekritiseren. Het is eerder omdat er nog honger is dat we het moeten blijven bestrijden. Er zijn nog altijd verkeersdoden, moeten we nu de verkeercampagnes stoppen :bang:

Ik denk dat deze problematiek meer gaat opleveren dan de strijd tegen honger en armoede omdat het deze keer niet enkel om minder machtige groepen gaat maar ook om een bedreiging van economische belangen. Ook de migratie die dit probleem veroorzaakt kan extra druk op de ketel zetten. Dan reageert men meestal rapper :lol:

De tegenstand die je nu ziet komt toch ook vooral omdat men de financiële consequenties niet wenst en minder omdat men aan de feiten van opwarming/klimaatverandering twijfelt. De problemen stellen zich nu al, sommigen wensen ze echter niet te zien en nog minder er veel aan te doen, dat heet kortzichtig verzuim, een dure denkfout.

Wat dan wel een oplossing is en welke aanpak er dan wel gewenst is, daar vernemen we uiteraard niets van van de kritikasters.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3724
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 3 keer

JamesEarlGray schreef:omdat jij
Dit heeft niets met mij te maken... "de wereld" heeft zich nog nooit op z'n kop gezet voor welk probleem dan ook dus vertel mij waarom "de wereld" dat nu wel zou doen (want uiteindelijk komt het steeds neer op centen die iemand zal moeten betalen) ?
Gebruikersavatar
JamesEarlGray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1322
Lid geworden op: 24 aug 2017, 13:04
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Bedankt: 135 keer

DarkV schreef:"de wereld" heeft zich nog nooit op z'n kop gezet voor welk probleem dan ook
Mja, jij hebt 'de wereld op zijn kop' erbij gehaald, dat was niet Dizzy.

Het ging mij daar zelfs niet over, het ging mij erover dat je precies wel goed weet wat er allemaal niet zal lukken want si of la. Ben jij misschien Jean-Marie incognito? :D
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

DarkV schreef:Dit heeft niets met mij te maken... "de wereld" heeft zich nog nooit op z'n kop gezet voor welk probleem dan ook dus vertel mij waarom "de wereld" dat nu wel zou doen (want uiteindelijk komt het steeds neer op centen die iemand zal moeten betalen) ?
Deze bewering klopt ook niet. Er zijn wel degelijk globale maatregelen geweest zoals de strijd tegen CFK's die toch een succes mogen genoemd worden. Trouwens de bewering van "de wereld op zijn kop" is een nieuwe overdrijving/paniekreactie terwijl ik niet zie waar een leefbaardere wereld zo een erge verandering zou zijn. Alles komt met een kost maar een leefbare wereld zou ineens gratis moeten zijn voor mensen die elders beweren dat gratis niet bestaat :bang:
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3724
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 3 keer

Dizzy schreef:Deze bewering klopt ook niet. Er zijn wel degelijk globale maatregelen geweest zoals de strijd tegen CFK's die toch een succes mogen genoemd worden.
Cfk's was peanuts in vergelijking met de klimaat discussie.
Dizzy schreef:terwijl ik niet zie waar een leefbaardere wereld zo een erge verandering zou zijn.
Schrijf ik dat dan ergens... zelfs de grootste klimaatsnegationist zal hier niet tegen zijn.
Dizzy schreef:Alles komt met een kost maar een leefbare wereld zou ineens gratis moeten zijn voor mensen die elders beweren dat gratis niet bestaat :bang:
Je kan niet tegelijk klagen dat onze pensioenen te laag zijn en langs de andere kant stellen dat een gemiddeld huis vandaag 100 a 200.000 euro kosten heeft om aan de klimaatnormen te voldoen ! En ook al moet je niet kijken naar wat iemand anders doet... onze rol op de wereld is verwaarloosbaar, dus veel geluk om bovenstaande boodschap te brengen (en dat heeft Groen! ook ondervonden ondanks een massa believers die amper beseffen wat de gevolgen zijn).
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

Eén of ander recent rapport spreekt over 40 tot 60.000 € kosten per woning!?
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

https://www.standaard.be/cnt/dmf20190705_04495330
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190705_04495992
De woningen in kwestie worden bewoond door kwetsbare gezinnen die vaak niet over de nodige middelen beschikken. Een diepgaande renovatie kost volgens de Serv al snel 40.000 tot 60.000 euro. De totale kostprijs voor de renovatie van alle woningen die door kwetsbare gezinnen worden bewoond, bedraagt minimaal 1,4 en maximaal 6 miljard euro per jaar, sociale woningen niet meegerekend. ‘Zonder finan­ciële ondersteuning lijkt het erop dat een aanzienlijk deel van de Vlaamse gezinnen de kosten voor de nodige diepgaande energierenovatie niet zal kunnen betalen’, stelt de Serv vast. ‘Er is dringend nood aan een becijferd plan’.
zie ook mijn eerdere opmerking: http://userbase.be/forum/viewtopic.php? ... 0K#p770123
Het zou moeten gebeuren, maar ik zie het niet gebeuren.
Net zomin ik de afschaf van mazout of het afschakelen van de gas zie gebeuren.
johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1268
Lid geworden op: 14 mei 2008, 15:36
Locatie: Bevergem :-)
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 170 keer

Enig idee wat de terugverdientijd is van een grondige renovatie van 40'000€?
Als men hiermee 1000€/jaar minder stookkosten heeft duurt dit 40 jaar. Meestal zijn deze huizen als ouder dan 25 jaar en is het wellicht beter deze te slopen als ze bv. 50 jaar oud zijn?
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

De kosten van de klimaatverandering zijn ook peanuts tegenover de kosten om ze te vermijden.

Natuurlijk is geen zinnig mens tegen een leefbare wereld maar sommigen beseffen dat dit geld/moeite zal kosten en anderen denken dat het vanzelf zal komen.

Wederom overdrijvingen/paniekzaaien over de kosten van energierenovatie. 100 à 200.000 is iets heel anders dan 40 à 60.000.

Dit gaat dan ook enkel over de oudste huizen waar er werkelijk niets goed meer aan is op energiegebied. Dit zijn ook de huizen die eigenlijk al eerder voor sloop in aanmerking komen. Er zijn maw ook veel huizen die met veel minder ook opgewaardeerd kunnen worden. Er zijn ook systemen waarbij de overheid investeringen doet op energiegebied en de bewoners dan terugbetalen met de besparingen die ze doen voor energie. Nu zitten de armste in de slechtste huizen en ze betalen zich blauw aan de slecht geïsoleerde huizen en andere gezondheidsproblemen. Die kosten vergeet men natuurlijk weer.

Bovendien vergeet men ALWEER de positieve kant want die kosten worden ook terugverdient door lagere energiekosten. Het is dus niet een pure kost maar eerder een investering. Gezien de lage rentes denk ik dat het rendabeler is dan wat je op de bank krijgt.

Pensioenen en klimaat staan volledig los van elkaar. Het voorstellen van een valse keuze is een leuke maar mislukte poging om af te wijken. Je kan bij elke uitgaven over de pensioenen beginnen en je kan de kosten/gederfde belastingen van salariswagens dan ook perfect vervangen door de renovatiekosten. België zal altijd klein zijn, laat ons dus stoppen met wat dan ook nog te doen want we zijn toch verwaarloosbaar :roll:

Groen heeft nog altijd gewonnen bij de verkiezingen maar veel mensen zijn inderdaad afgeschrikt door paniekzaaiers. Angst als wapen werkt nog altijd goed maar op langere termijn kan je niet blijven uitstellen en haalt de realiteit je in. België, hoe klein we ook zijn, zal uiteindelijk toch mee moeten met een mondiale shift. We verliezen nu enkel kostbare tijd, yep time is ook money.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

...afgeschrikt door paniekzaaiers!? Groen had genoeg eigen woordvoerders om mij als kiezer af te schrikken :-D
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
Goztow
Administrator
Administrator
Berichten: 14441
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1600 keer
Bedankt: 1194 keer
Recent bedankt: 3 keer

Even een reality check wat kosten betreft, vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik leef in een appartementsgebouw, wat ervoor zorgt dat de kosten meer gespreid kunnen aangegaan worden.

12 jaar geleden de vensters doen vervangen door hoog rendement dubbel glas. Kostprijs toen ongeveer 7.000 €. Beetje subsidies gekregen die vandaag niet meer bestaan. Dit was voor mijn eigen rekening. Iets later alle radiatoren doen vervangen door efficiëntere exemplaren. Kostprijs ongeveer 2.500 €.

Wij leven in een appartementsblok van 10 verdiepingen, met 2 * 4 appartementen per verdieping. In totaal dus een 80-tal gezinnen (eigenlijk net iets minder, maar kom). We hebben 2 jaar geleden de zijkanten doen isoleren. Kostprijs was ongeveer 250.000 €. We hebben zo'n 60.000 € subsidies geïnd. Netto heeft het dus gemiddeld 2.375 € per gezin gekost. Voordat we deze werken deden hadden heel wat appartementen koudebruggen met schimmelvorming tot gevolg.

We hebben ook net een analyse laten doen over het vervangen van onze verwarmingsinstallatie, die dateert van de jaren '80. Ingeschatte kostprijs is 215.000 €, vermoedelijk zal de reële kostprijs wel rond de 250.000 € liggen. Dit kan gedeeld worden door 2 gelijkaardige appartementsblokken want we delen die installatie. Dus gemiddeld ongeveer 1.562,5 € per gezin. Pas op: dan wordt het efficiënter maar nog steeds niet echt efficiënt want er zijn honderden meters aan buizen die niet geïsoleerd kunnen worden in technische ruimten. Je kan maar zo ver gaan als het gebouw je toelaat.

We spreiden die investeringen natuurlijk over de tijd. Jammer genoeg zijn dit niet de enige kosten die we hebben aan de blok, die dateert van de jaren '65. We hebben de terassen een 7-tal jaar geleden allemaal grondig gerenoveerd voor een kostprijs van ongeveer 12.500 € per gezin. Ook is er best wel wat continu onderhoud dat ook best wat kost. Je kan niet echt zeggen dat dit voor het klimaat was, maar feit is wel dat er naast klimaatinvesteringen ook andere investeringen moeten gebeuren.

We voorzien dat na de chauffageketel, op klimaatvlak, ook nog het dak moet geïsoleerd worden, kost momenteel onbekend.

Enkele bedenkingen hierrond
- al deze investeringen hebben een direct positief gevolg op het comfort van de bewoner
- de waarde van de appartementen is sterk gestegen, alsook de huurprijzen. Dit is zeker deels te wijten aan de investeringen in het gebouw
- een klein aantal eigenaars is moeten weggaan omdat het voor hen niet langer betaalbaar was. Nieuwe eigenaars / huurders zijn eerder gegoeden
- het blijft een enorme hap uit het budget voor iedereen en het blijven moeilijke discussie in algemene vergadering. Het feit dat de interestlasten zo laag staan, heeft zeker geholpen om het haalbaarder te maken
- het heeft 20 jaar geduurd voordat er een "klimaat" (heb je hem? ;) ) was in de algemene vergadering waarin men wenste dergelijke investeringen te doen. Dit is te wijten aan:
* verjonging van de eigenaars
* motivatie van mensen uit de beheerraad en de syndic die de dingen eerlijk en degelijk uitleggen
* maatschappelijke bewustwording dat het belangrijk is om enerzijds je goed te onderhouden en anderzijds energie-efficiëntie aan te moedigen. Wij vermoeden dat er inderdaad vroeg of laat een keuze zal komen tussen sloop of renovatie

Tenslotte: we hebben geluk dat er moderne technieken bestaan om ons goed aan te passen. Voor sommige huizen is dit praktisch weinig haalbaar.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6595
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer
Bedankt: 273 keer

Dank je, Goztow. Eindelijk een posting waar we iets mee opschieten!
Hier een klein gebouw met 4 verdiepingen (7 eigenaars). Afgelopen jaren heeft ieder van ons zijn verwarmingsketel individueel vervangen door een nieuw model. Opmerkelijk detail is wel dat meerdere (gereputeerde) installateurs geen garantie wensten te geven aangaande de mogelijke besparingen. Fabrikanten spreken over condensatie-ketels met 98% rendement en besparingen op energierekeningen van 10, mogelijk 40% zelfs! Ervaren installateurs beweren botweg dat 10% mogelijk haalbaar is, maar enkel op voorwaarde dat het afvoer-rookgaskanaal perfect wordt uitgevoerd. Iemand die ervaring heeft in deze?
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Cherry, Netflix, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Waarom vraag je het gewoon niet aan de mensen die de vervanging al gedaan hebben?

Besparing hangt vaak ook deels af van persoonlijk gebruik dus daarom ook dat men niet graag concrete cijfers geeft. Kwestie van nadien geen gedoe te krijgen. In ieder geval zal nieuwer materiaal beter moeten zijn op gebied van efficiëntie.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3724
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 3 keer

johan.devos schreef:Enig idee wat de terugverdientijd is van een grondige renovatie van 40'000€?
Als men hiermee 1000€/jaar minder stookkosten heeft duurt dit 40 jaar. Meestal zijn deze huizen als ouder dan 25 jaar en is het wellicht beter deze te slopen als ze bv. 50 jaar oud zijn?
Het gaat hem niet alleen over de terugverdientijd... maar voor een enorme groep mensen zijn zelfs bedragen van 10.000 euro totaal niet haalbaar.
Dizzy schreef:De kosten van de klimaatverandering zijn ook peanuts tegenover de kosten om ze te vermijden.
Heeft er al iemand die rekening durven maken ?
Dizzy schreef:Wederom overdrijvingen/paniekzaaien over de kosten van energierenovatie. 100 à 200.000 is iets heel anders dan 40 à 60.000.
Ik heb recent het EPC certificaat van iemand gezien (trouwens een huis dat ongeveer 30 jaar oud is en in prima staat en goed onderhouden) en de aanbevelingen erin om te voldoen aan de 2050 norm kwamen boven de 100.000 euro. Aangezien er massa huizen in veel slechtere staat zijn kan ik me inbeelden dat de kosten nog veel hoger kunnen.
Dizzy schreef:Dit gaat dan ook enkel over de oudste huizen waar er werkelijk niets goed meer aan is op energiegebied. Dit zijn ook de huizen die eigenlijk al eerder voor sloop in aanmerking komen.
Veel geluk om dat tegen die mensen te vertellen... niet iedereen heeft de financiele middelen.
Dizzy schreef:Gezien de lage rentes denk ik dat het rendabeler is dan wat je op de bank krijgt.
Je begrijpt het echt niet... er zijn mensen die NIETS op de bank hebben staan, die iedere maand moeten vechten om te overleven !
Dizzy schreef:Groen heeft nog altijd gewonnen bij de verkiezingen maar veel mensen zijn inderdaad afgeschrikt door paniekzaaiers.
Wacht maar tot de echte kost van Groen! ooit bekend zal worden... dan pas zal er paniek zijn !
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Moeten we nu alle maatregelen stoppen tot iedereen mee kan of moeten we kijken naar ondersteuning/alternatieven voor hen. Dit is de dooddoener die telkens terug komt. Omdat niet iedereen kan, doen we beter niets :nono:

Alé, nu gaan we de norm van 2050 nemen terwijl het probleem is dat te veel mensen hun huizen veel te lang hebben laten verkommeren. Goed onderhouden is één ding maar laten mee-evolueren met de tijd is nog wat anders. Huizen van 30 jaar oud zijn in 2050 meer dan 60 jaar oud. Als je daar niets aan doet van investeringen buiten gewoon onderhoud kan je daar niet veel meer mee beginnen als je hedendaags comfort wenst.

Men kapt ook op de prijzen van aangepaste woningen maar vergelijk dan ook de voordelen. Die huizen zijn niet meer te vergelijken. Mijn vorig huis was maar 9 jaar oud en toch is het nieuwe een pak beter op efficiëntie en ventilatie om maar 2 dingen te noemen en dat op een zeer korte periode.

Men wil hier te lang een huis gewoon uitwonen en dan er toch nog de volle pot voor vragen, dat blijft niet duren. Veel van die huizen worden gesloopt op 1 muur na om de BTW te omzeilen en dat is ook wat ze waard zijn, 1 muur meer dan de bouwgrond. Ik heb 2 keer gekeken naar bestaande woningen maar als je niet alles zelf kan doen ben je beter af met nieuwbouw. Ofwel heb je een uitgeleefd huis met OOK enorme kosten, ofwel hebben ze er zelf aan zitten prutsen en kan je veel dingen opnieuw doen. Ja, niet iedereen kan dat maar veel gezinnen gaan ook vooruit door hun investeringen in vastgoed. Eerst een appartement, nadien samenwonen in "starterswoning" om later dan iets groters te kopen. De winst zit dan wel in het echt verbeteren van een woning en zo de waarde op te drijven. Aan de andere kant zie je huiseigenaars die hun krot verhuren aan mensen die het uitleven tot het gesloten wordt wegens onbewoonbaar.

Er zijn ook veel mensen die niet kunnen sparen omdat hun geld opgaat aan energiekosten van het oud kot waar ze in zitten. Milieuleningen zouden een goede zaak zijn. Dat moet voor meer mensen kunnen net zoals de systemen waarbij je de overheid kan terugbetalen met de besparing in energie.

Ik heb geen schrik voor groen want de trend naar de toekomst is goed voor hen. Steeds meer mensen zien wel in dat het zo niet langer meer kan en men toch zal moeten veranderen. Veel (oudere) mensen hopen echter de dans nog te kunnen ontspringen en vertragen elke verandering met welk excuus ook. Après nous le déluge. Van de alternatieven hoor ik nog altijd niets van die kant, oorverdovend stil is het :lol:
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

johan.devos schreef:Enig idee wat de terugverdientijd is van een grondige renovatie van 40'000€?
Als men hiermee 1000€/jaar minder stookkosten heeft duurt dit 40 jaar. Meestal zijn deze huizen als ouder dan 25 jaar en is het wellicht beter deze te slopen als ze bv. 50 jaar oud zijn?
Een woning van €450K met een grondwaarde van €250-300K.
Met een investering van €70K staat die terug op het energiepeil van 2019.
En uw voorstel is om die 150-200K aan gebouwwaarde te vernietigen, om dan €300K te investeren in een nieuwbouw?
€70K krijgen heel wat mensen bij elkaar, op een redelijke termijn*, maar €300K is nog wel andere koek natuurlijk...

Ik ken heel wat mensen met een hypotheekaflossing van €1200-1500, na de looptijd spaar je nog 5 jaar verder en je hebt een serieuze bak geld.
MichelJ
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1078
Lid geworden op: 10 maa 2010, 13:32
Locatie: Kapellen
Uitgedeelde bedankjes: 25 keer
Bedankt: 66 keer
Recent bedankt: 2 keer

@Dizzy : en vanaf de hoeveelste eigenaar stopt het met opwaarderen voor de winst? Als iedereen zou investeren in vastgoed zou er niets te rapen vallen, dan zou het aanbod de vraag overstijgen. Er is geen plaats voor iedereen aan de top in een kapitalistisch systeem.
heist_175 schreef:....
€70K krijgen heel wat mensen bij elkaar, op een redelijke termijn*, maar €300K is nog wel andere koek natuurlijk...

Ik ken heel wat mensen met een hypotheekaflossing van €1200-1500, na de looptijd spaar je nog 5 jaar verder en je hebt een serieuze bak geld.
Ik leef in een andere wereld denk ik.
Gebruikersavatar
Goztow
Administrator
Administrator
Berichten: 14441
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1600 keer
Bedankt: 1194 keer
Recent bedankt: 3 keer

Veel van die huizen worden gesloopt op 1 muur na om de BTW te omzeilen en dat is ook wat ze waard zijn
Je moet een derde van de muren laten staan om BTW te 'omzeilen' . En ze komen heus wel kijken. Hopelijk verandert dat binnenkort en kan je grondig renoveren zonder btw.

Het is gewoon geval per geval, veel hangt ook af van de staat waarin het gebouw zich bevindt. Er zijn huizen uit de jaren 30 die perfect te upgraden zijn naar moderne normen en er zijn huizen uit de jaren 90 die je beter tegen de grond zou gooien.

Als je in een huis woont moet je jaarlijks sparen voor wanneer bouwwerken nodig zijn. Maar als je terugvalt op een pensioen van 1200 euro dan begrijp ik ook wel dat sat er niet meer inzit. Zeker als je daar 20 jaar lang op moet leven. 2e pijler is een deel van de oplossing, iets langer werken waarschijnlijk ook.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

MichelJ schreef:@Dizzy : en vanaf de hoeveelste eigenaar stopt het met opwaarderen voor de winst? Als iedereen zou investeren in vastgoed zou er niets te rapen vallen, dan zou het aanbod de vraag overstijgen. Er is geen plaats voor iedereen aan de top in een kapitalistisch systeem.
Iedereen zal niet investeren omdat niet iedereen dat geld heeft. Mensen die echter verstandig omgaan met hun geld en er genoeg hebben kunnen nog altijd goede zaken doen met vastgoed. Zeker veel beter dan uw geld te laten ontwaarden op de bank. Dat is één van de redenen dat de vraag hoog blijft, het is een leuke investering zonder al te veel risico.

Dan de vraag: er is nog altijd een toename van de bevolking en er zijn de sociale veranderingen zoals vergrijzing en singles/scheidingen. Er is dus grote vraag naar woningen. Dat is de enige reden waarom ze zo'n gekke prijzen kunnen vragen en het vaak nog krijgen ook. Vanavond viel mijn oog op een verhuring in de buurt, 850 EUR/maand... voor een omgebouwde garage!!! Goed als nieuw staat erbij! Ik betaal minder af op mijn woning van 4 jaar oud.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1268
Lid geworden op: 14 mei 2008, 15:36
Locatie: Bevergem :-)
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 170 keer

Een woning van €450K met een grondwaarde van €250-300K
Ik had eer een bescheiden werkmanswoning in gedachten gebouwd in de jaren 50. Rijwoning, 6 meter façade, 50 meter diep. Geen centrale verwarming, 2 verdiepingen en een grote niet geïsoleerde zolder.

Huidige verkoopprijs ongeveer 150’000 € buiten de stad.

Wat vrienden hebben zo een woning gekocht en hun renovatie was rond de 100’000€. Voor eigen gebruik is dit misschien nog te verantwoorden maar stel dat een verhuurder dit moet betalen dan zal deze serieus de huur moeten verhogen om deze kosten terug te verdienen.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Zelfs dat soort panden.
De grondwaarde van zo'n pand loopt niet gek veel achter op de totale waarde.
Totale waarde: €150K
Grondwaarde: €120-150K ofzo
Met €100K hebben uw vrienden daar een degelijke woning van gemaakt.
Maar met €100K zet je geen nieuwbouw.

@verhuurder
Een quasi krot (geen isolatie, geen CV) zou een verhuurder nauwelijks kwijt geraken in de markt.
Een gerenoveerd pand, geraakt ie zo kwijt. De meerprijs in verhuur is €500 per maand ofzo (€100K -> 20 jaar).
Hoeveel zou je voor het oude pand gekregen hebben in huur?
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Door de grote vraag worden die krotten toch verhuurd/verkocht. Loden leidingen, versleten elektriciteit, isolatie die bijna onbestaande is, ramen die meer tocht binnen laten dan licht,... Mensen betalen veel te veel voor die oude brol. Het aantal afbetalingsplannen voor gas en elektriciteit steeg vorig jaar met ruim 6% tot 125.423. Goedkoop is zoals vaak gewoon duurkoop.

https://www.hln.be/geld/consument/ook-m ... n~a0fbaae9

Dat Belgen steeds meer 2e woningen kopen en er meer voor lenen stond vandaag nog te lezen:
https://www.demorgen.be/nieuws/belg-lee ... ~b9acbb18/
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Dizzy schreef:Door de grote vraag worden die krotten toch verhuurd/verkocht. Loden leidingen, versleten elektriciteit, isolatie die bijna onbestaande is, ramen die meer tocht binnen laten dan licht,... Mensen betalen veel te veel voor die oude brol. Het aantal afbetalingsplannen voor gas en elektriciteit steeg vorig jaar met ruim 6% tot 125.423. Goedkoop is zoals vaak gewoon duurkoop.
Vandaar: regelgeving die het verhuur van dat soort panden verbiedt.
Dan brengt zo'n krot niets op en moet er wel in geïnvesteerd worden.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9755
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 38 keer

Veel te laks. De schimmel moet al door de muur naar buiten komen eer ze iets onbewoonbaar verklaren. Er is een tekort aan woningen en veel afkeuren is dus niet aangeraden voor de steden. Sociale woningen zijn er nog meer tekort.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

heist_175 schreef:Voor een nieuwe reactor moet er ook een milieustudie komen. Zelfs bij de verlenging van de levensduur was dat eigenlijk nodig (klik), maar is de wetgever daar creatief in geweest.
De regering is te creatief geweest met het MER bij de verlening van de kerncentrales
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190728_04532077
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190729_04533085
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190729_04533345
Het Europees Hof van Justitie oordeelde vandaag dat zo’n milieueffectenrapport (MER) wel degelijk nodig was. De hoogste rechtbank van de Europese Unie voegt er wel aan toe dat de kerncentrales open kunnen blijven, ‘indien het ernstige en reële risico bestaat dat de elektriciteitsbevoorrading wordt onderbroken’.
In zijn arrest stelt het Hof dat de grote moderniseringswerken die met de verlenging gepaard gaan, gevolgen hebben voor de omgeving. Het Hof spreekt over 'aanzienlijke milieueffecten', die qua omvang vergelijkbaar zijn met de risico’s van de oorspronkelijke ingebruikname van de centrales.
De uitspraak van het Europese Hof kan van belang zijn voor de verdere uitvoering van de Bel­gische kernuitstap, die wellicht op het bord van de federale regeringsonderhandelaars zal belanden. Momenteel is het plan dat ­alle Belgische kerncentrales tegen 2025 dichtgaan, maar de N-VA dringt aan op de verlenging van minstens de twee jongste – Doel 4 en Tihange 3. Een eventuele verlengingsbeslissing zal rekening moeten houden met de voorwaarden die het Europees Hof al dan niet oplegt.
Overigens heeft België recent heel veel energie geëxporteerd
Afbeelding
Afbeelding
Zeker tijdens de piekuren ’s morgens, op de middag en ’s avonds ging er heel wat Belgische elektriciteit de grens over. Nochtans was ons land de voorbije jaren meer en meer een invoerder van elektriciteit geworden. Dat werd onder meer in de hand gewerkt door de lange stilstand van verscheidene reactoren in de kerncentrales van Doel en Tihange.

De stroomvoorziening van ons land heeft de voorbije week geen last gehad van de uitzonderlijk hoge temperaturen. Het stroomverbruik lag niet significant hoger en ook de stroomproductie verliep normaal, stelt Tom Demeyer, de woordvoerder van hoogspanningsbeheerder Elia.
Frankrijk heeft zo’n vijf gigawatt aan stroomcapaciteit extra nodig als airco’s massaal beginnen draaien. Vergeleken met zestig ­gigawatt aan capaciteit die nodig is om in Frankrijk de zomerse stroompieken te dekken, komt het neer op een meerverbruik van ruim 8 procent. In ons land heeft de inschakeling van airco’s veel minder impact op het stroomverbruik. Een van de mogelijke verklaringen is de aanzienlijke zonne-energiecapaciteit in ons land. De productie van de zonnepanelen compenseert het verbruik van de airco’s.
Iedereen toch maar aan de zonnepanelen :)
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1460
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 86 keer
Bedankt: 123 keer
Recent bedankt: 5 keer

"Het Hof merkt echter ook op dat de procedurefout geregulariseerd kan worden. Een Belgische rechter kan beslissen om de centrales open te houden, als ons land aantoont dat dat ze nodig zijn om het 'reële en ernstige risico af te wenden dat de elektriciteitsbevoorrading wordt onderbroken'. "
Regularisatie : het smeermiddel waarmee België blijft draaien.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Het is sowieso een afgang voor de regeringspartij(en) die aandrongen op zo'n haastige verlenging. En meteen een juridische waarschuwing dat de volgende verlenging volgens het boekje zal moeten verlopen.

De NVA vindt de Belgische vlag een vod, maar de rechtsregels als een vod beschouwen zou hen zuur kunnen opbreken.

@regulariseren
Het is het Europees Hof van Justitie dat oordeelt dat België de procedurefout kan regulariseren, als een Belgische rechtbank zo oordeelt. Afwachten dus.
De juridische blamage is een feit, of het ook over de ganse lijn een blamage wordt, zal voor de Belgische rechtbank uitgevochten worden. Ik verwacht BBL vs regering.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

https://www.standaard.be/cnt/dmf20190729_04534265
De Europese Investeringsbank (EIB) wil komaf maken met investeringen in olie- en gasprojecten. Daardoor kan ze zich beter positioneren op wereldvlak als geldschieter voor ontwikkelingslanden.
Voor beide koerswendingen moet de EIB, met hoofdkwartier in Luxemburg, nog de zegen krijgen. De raad van ­gouverneurs, die bestaat uit de ministers van Financiën van de EU-lidstaten, heeft het laatste woord.

In september buigen de ­gouverneurs zich alvast over het plan om de ­financiering van de energieprojecten bij te sturen. Met als opvallendste voorstel: de stopzetting vanaf 2020 van de financiële ­ondersteuning van fossiele brandstofpro­jecten. Dat gaat van olie- en gaswinning over de aanleg van gaspijpleidingen tot de bouw van elektriciteitscentrales die draaien op fossiele brandstoffen.
Gaswinning komt mee in beeld als te bestrijden, of als in te mijden investering.
Iedereen aan de lucht/lucht warmtepomp en aan de pellets?
De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is van ­mening dat de EIB een vooraanstaande rol moet spelen in haar ambitieuze klimaat­beleid. Een van haar voorstellen is om in de schoot van de EIB een klimaatbank op te richten.
Gebruikersavatar
JamesEarlGray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1322
Lid geworden op: 24 aug 2017, 13:04
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Bedankt: 135 keer

Iedereen aan de geothermische warmtepomp in een huis met €30k aan isolatie, natuurlijk. En zonnepanelen. :-D
Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3223
Lid geworden op: 04 jan 2013, 22:33
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 217 keer

Als je een geothermische warmtepomp installeert moet de isolatiewaarde van je huis in de categorie BEN (E-peil 30 of lager) liggen. Anders heeft geothermische warmtepomp geen zin. Bovendien steek je in dat soort type van geïsoleerde huizen een geothermische warmtepomp voor de passieve koeling, echt veel opwarmen van de ruimten moet je toch niet doen.
Internet & TV: Proximus Flex Fiber 500/500 + TV via  Apple TV
GSM: Hey Telecom 20 GB + 20GB boost

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (2020 M1 16GB 1TB SSD) |  Retina MacBook Pro 13" (2017 8GB 128GB SSD) |  iPad Air 5Gen (2022) 64GB blauw |  Apple TV 4K 2022 (2x) | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO
fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3935
Lid geworden op: 18 feb 2008, 17:55
Uitgedeelde bedankjes: 138 keer
Bedankt: 64 keer

In Nederland gaat men een nieuw syst. testen,die zal gebruikt worden om warmte op te slaan.
Het project heet CESAR.

https://cesar-energystorage.com/

Ik weet niet of het zal lukken,maar zo een inspanningen mogen ook wel wat aandacht krijgen.
fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3935
Lid geworden op: 18 feb 2008, 17:55
Uitgedeelde bedankjes: 138 keer
Bedankt: 64 keer

Ondertussen heeft men een eerste huis op waterstof,het is de bedoeling om een 100-tal wonigen ermee uit te rusten.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/11 ... ning-voor/

Dit is een Belgisch-Nederlands project,waar zit Belgie hier?? dit is bij ons gewoon niet gekend.
liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2266
Lid geworden op: 01 jun 2006, 15:16
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 70 keer

Kijk even op waterstofgate.nl en stel je mening bij. Dit is puur lobbywerk en subsidiegetrek vanuit de fossiele brandstoffen maffia. Waterstof kan onmogelijk de winter overbruggen.

Een firma uit Turnhout levert de technologie.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

fluppie schreef:Ondertussen heeft men een eerste huis op waterstof,het is de bedoeling om een 100-tal wonigen ermee uit te rusten.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/11 ... ning-voor/

Dit is een Belgisch-Nederlands project,waar zit Belgie hier?? dit is bij ons gewoon niet gekend.
Een toestel in het huis, de zogenaamde Power Box, zet op zonnige dagen de stroomoverschotten van de zonnepanelen om in waterstof. Die wordt opgeslagen in gasflessen, in totaal zo'n 1.200 liter. Op momenten dat de zonnepanelen geen energie produceren, zet de Power Box via een brandstofcel een deel van de opgeslagen waterstof weer om in elektriciteit.
Waar plaatsen ze de H2 tank?
Onder welke druk?

De KULeuven is bezig met real-life testen van hun nieuw H2 paneel.
Het is onzin om te verkondigen dat H2 lobbywerk is, het is prima om energie op te slaan, al zijn er links en rechts nog wat mankementjes :).
bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1801
Lid geworden op: 06 jan 2014, 13:45
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 89 keer
Recent bedankt: 1 keer

Buiten en 30 bar
fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3935
Lid geworden op: 18 feb 2008, 17:55
Uitgedeelde bedankjes: 138 keer
Bedankt: 64 keer

Ik vind het dan ook veel te vroeg om dit project af te kraken,men is duidelijk van plan om enkele honderd huizen ermee uit te rusten,en dan te zien waar men uitkomt.Intresant vind ik ook dat dit geen nieuwbouw is,maar een woning die zeker al wat jaren oud is.
bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1801
Lid geworden op: 06 jan 2014, 13:45
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 89 keer
Recent bedankt: 1 keer

fluppie schreef:Ik vind het dan ook veel te vroeg om dit project af te kraken,men is duidelijk van plan om enkele honderd huizen ermee uit te rusten,en dan te zien waar men uitkomt.Intresant vind ik ook dat dit geen nieuwbouw is,maar een woning die zeker al wat jaren oud is.
Lees dan eens verder op waterstofgate.nl
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

bruma schreef:Lees dan eens verder op waterstofgate.nl
Heb je zelf die website al eens gelezen? Het staat gewoon propvol fouten.
Geen rekenfouten, maar concept- en denkfouten.
Misschien moet ik een waterstofgate-gate oprichten dan, om hun onzin tegen te spreken?

De auteur is zeer kritisch tov waterstof, maar maakt per paragraaf minstens 2 fouten.
En bejubelt elektriciteit quasi als ideologie door er nog geen kanttekening bij te maken.
bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1801
Lid geworden op: 06 jan 2014, 13:45
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 89 keer
Recent bedankt: 1 keer

heist_175 schreef:
bruma schreef:Lees dan eens verder op waterstofgate.nl
Heb je zelf die website al eens gelezen? Het staat gewoon propvol fouten.
Geen rekenfouten, maar concept- en denkfouten.
Misschien moet ik een waterstofgate-gate oprichten dan, om hun onzin tegen te spreken?

De auteur is zeer kritisch tov waterstof, maar maakt per paragraaf minstens 2 fouten.
En bejubelt elektriciteit quasi als ideologie door er nog geen kanttekening bij te maken.
Wil ik best wel geloven ik ben geen H2 specialist.

Misschien kan je me nog iets bijbrengen:
-) wat is het rendement van H2O splitsing in H2 en O door middel van elektriciteit
-) hoeveel energie is nodig om 1m3 H2 te comprimeren naar 30 bar
-) hoeveel energie is nodig om het te laten expanderen naar 1 bar

Van de power box weten we niet meteen wat het rendement is indien ze de waterstof opnieuw omzetten in elektriciteit.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Als ik mijn dak vol zonnepanelen leg, heb ik 20kWp liggen. Waar moet ik met de dagproductie blijven? Alles op het net zetten? Of met een fors verlies een derde nuttig kunnen gebruiken op "eender welk moment"?
Als een elektrische auto 's nachts opgeladen wordt, dan is de elektriciteit veel kans van kolencentrales of (binnenkort afgeschakelde) kerncentrales. Dus los van efficiëntiewinsten (wat al heel veel is), winnen we verder niets aan uitstoot. Met H2 net wel.

Als de panelen van de KULeuven productiestadium halen, zouden ze bovenstaande scenario overigens helemaal afdekken:
- enkele panelen op het dak van een huis
- tank op 100+ bar
en je zou er (nagenoeg) de winter mee doorkomen.

Ik wil de ganse Belgische vloot personenwagens wel eens zien opladen 's avonds, met bruinkoolcentrales ofzo?
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”