Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Medion
Member
Member
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 Feb 2006
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor Medion » 06 Apr 2021, 14:12

petrol242 schreef:Ik heb er even tussenuit gelegen door een crash van mijn rug...


Oei, hopelijk niks ernstigs? Het toeval wil dat ik zelf nu ook even sukkel met m'n rug.

petrol242 schreef:SCC gaat over chemische ontbinding die ook afhankelijk is van... temperatuur, druk etc? Ik heb beroepsmatig met een gelijkaardige corrosie te maken. "Metal dusting" (reactie met koolwaterstoffen die uiteraard niet voorkomen in een nucleaire installatie) en dat doet zich voor tussen 300-850°C afhankelijk van de legering. In onze reformer moeten we de verblijftijd bij opwarmen zo snel mogelijk door de 400°C brengen om dit soort van corrosie tot een minimum te herleiden. Ik ken niet de metalurgische samenstelling van het staal van PWR's, maar ik denk dat een gelijkaardige corrosie zich ook voor doet weliswaar in een andere chemische corrosiecomponent? Maar dat is eerder mijn buikgevoel en moet je niet in rekening brengen.


Het fenomeen SCC (of in dit geval PWSCC, van 'primary water') vormt zich idd in sommige omstandigheden, waarvan temperatuur er één is. Maar het gaat hier niet zozeer om de verandering in temperatuur, eerder om een bepaalde temperatuur, waarbij de aantasting van een metaal dat onder spanning staat (dit kan een las zijn die spanning in het materiaal geeft), door chemische componenten sneller gaat... In één van je eerder posts sprak je van de problemen met de 'canopy seal welds' in PWR, en ik had de indruk dat je als oorzaak de temperatuurvariaties in het materiaal gaf (thermo-mechanisch), waardoor je geen 'voorstander' bent van modulerende kerncentrales. Ik kan het natuurlijk verkeerd begrepen hebben (in dat geval m'n excuses) , maar ik wou dus gewoon maar zeggen dat PWSCC op zich niet meteen iets temperatuurvariaties te maken heeft.

In PWR's heeft men het fenomeen (dat al even gekend is) intussen zeer goed onder controle. O.a. door strenge chemische parameters te hanteren van het primaire water, maar ook door een andere factor, nl de 'stress' (spanning) weg te nemen op de lassen (o.a. mbv een soort van klemmen).

petrol242 schreef:Bwa, laat ons er dus van uit gaan dat nucleaire installaties niet heel snel kunnen moduleren. In de hernieuwbare energie worden er ook voorspellingen gedaan afhankelijk meestal van weersvoorspellingen, maar dat reflecteert toch niet helemaal de behoefte van een netwerk. Momenteel is de baseload van het nucleaire aandeel gewoon te groot waardoor andere energieopwekking gewoon weg geduwd wordt, letterlijk dan.

We zullen zien hé, wat het binnen enkele jaren geeft, moesten door een klein mirakel D4/Ti3 na 2025 nog open blijven... :wink:

petrol242 schreef:Hoge druk inlaten (nozzles?)van het primair koelwater in de reactor.

Daar heb ik niet meteen weet van? Op welke centrales is dat vastgesteld?

petrol242 schreef:Ik zou eerder spreken van een "reactor trip" gezien het hier over een drukwater reactor gaat. SCRAM wordt meer gebruikt bij een kokendwaterreactor. Sowieso krijg je een thermische schok door het bijna stil vallen van de reactie. Nakoeling is uiteraard belangrijk en de neutronenvangers zoals boorzuurinjecties die je aanhaalde zijn natuurlijk nodig om de restcapaciteit en bijkomend verval te voorkomen. Maar zo'n boeltje koel je niet direct, en de thermische impact, mede ook door SI injectie, gaat toch zijn sporen nalaten op de installatie. Of het veel voorvalt, ik denk het niet gezien er meestal in het nucleaire gedeelte gecontroleerd kan gestopt worden als er verderop een probleem zich voor doet, wat meestal ook het geval is, zoals je zelf aangeeft. Maar ik weet uit ervaring dat thermisch belaste systemen grote slijtage oplopen bij starten en stil leggen, net door thermische stress en zeker als het ongecontroleerd gebeurt.

In PWR's gebruikt men zowel SCRAM als 'noodstop' (of idd 'reactor trip' in het Engels) door elkaar, trust me :wink:

Het is trouwens belangrijk om een onderscheid te maken tussen situaties/transiënten waarbij er enkel een noodstop zal optreden (bvb na een turbinetrip) én de eigenlijke 'accidenten'. Een noodstop zal gevraagd worden bij situaties waarbij bepaalde parameters (DNBR, primaire en secundaire inventaris...) in het gedrang zouden kunnen komen. Zo zal bvb bij aanspreken van een lage peildrempel in één vd stoomgeneratoren (zijnde: deze krijgt onvoldoende voedingswater) een noodstop optreden. Noodstop = reactor in een paar seconden onderkritisch, dus enkel nakomende warmte (ong 5% van het nominaal thermisch vermogen, direct na noodstop) dient meer afgevoerd te worden. Zo'n noodstoppen vallen idd niet veel voor (gelukkig natuurlijk :wink: ), en als ze al voorvallen is het meestal door een storing in de instrumentatie (of tijdens testen van die desbetreffende instrumentatie). Een reactor mag in z'n totale uitbatingsduur een bepaald aantal transiënten hebben (waaronder noodstop er één is), en deze worden gelogd en opgevolgd.

Na een noodstop zijn de systemen er zo op afgesteld dat ze de reactor naar nullastcondities brengen (0% vermogen), wat betreft temperaturen, drukken en peilen. Er is dus geen sprake van een zware afkoeling, in sommige gevallen zal er zelfs eerder een lichte opwarming plaatsvinden (die dan geleidelijk wordt weggeregeld). En voor alle duidelijkheid: de 'safety injection' (SI) gaat bij een 'normale' noodstop niet gestart zijn, en moest die al gestart zijn (bvb lage druk in een stoomgenerator is ook een trigger), dan gaat ze niet kunnen injecteren in de reactor, aangezien die laatste op een hogere druk staat dan wat de hogedrukpompen kunnen leveren.

petrol242 schreef:Ik heb gezegd dat het vloeibaar blijft door de druk (op 300°C), uiteraard gaat die druk daarna zakken, maar het water zal niet direct gaan verdampen ondanks drukverlaging? Over welke drukdalingen spreken we dan? Corrigeer me als ik het niet juist heb.


Sorry, maar ik ken echt geen enkele situatie waar na een 'gewone' noodstop de temperatuur van de reactor zo diep zou zakken. Zoals hierboven reeds gezegd is er een onderscheid tussen een (enkel) een noodstop, en de 'accidenten'. Bij deze laatste spreken we altijd van het falen van een component of breuk van een leiding. Een breuk van een leiding op het primaire circuit (groter dan wat met de normale systemen kan gecompenseerd worden) noemen we dus een LOCA, breuk van een leiding op het secundaire circuit (welke niet te isoleren is) noemen we een SLB, en een (aanzienlijk) lek van het primaire naar het secundaire circuit noemen we een SGPB (stoomgeneratorpijpbreuk). In al deze gevallen zullen door verschillende 'triggers' de veiligheidssystemen starten, waar de SI er één van is (alsook zal er natuurlijk automatisch meteen een noodstop volgen). Deze gevallen zijn natuurlijk nog veel zeldzamer. Zoek anders eens op TMI, daar hebben ze het iets minder goed afgehandeld, ook al was er weinig tot geen vrijstelling van radioactiviteit naar buiten (én ze hebben er grondige lessen uit getrokken naar ontwerp/uitbating van de huidige PWR's).

Waar jij dus sprak van 'de reactor die zeer snel afkoelt van 300°C naar 100°C', dan hebben we wsch te maken met een grote LOCA (SLB weet ik niet of dat voor zo een zware afkoeling kan zorgen), maar dit heeft onherroepelijk verlies van onderkoeling als gevolg (water in de kern dat gaat opkoken), de SI-accumulatoren dumpen hun inhoud in de reactor (passief systeem), en de SI-pompen gaan starten en injecteren, tot de kern terug 'ondergedompeld' is... Nu, als er zoiets gebeurt in een kerncentrale, dan is dat bijna onherroepelijk de boeken toe... (en zo niet, dan gaan ze de reactorkuip en andere componenten echt wel eerst heel grondig inspecteren).

warpozio2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 477
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor warpozio2 » 07 Apr 2021, 23:45

Ondertussen zijn er toch een paar slimme geesten in de nuke-sector die het licht gezien hebben: om de catastrofale kosten van het bouwen & ontmantelen te drukken, werken ze aan kleinere centrales die dan massaal uitgerold kunnen worden.
https://www.economist.com/leaders/2021/ ... ot-ditched
(...) notably smaller reactors with lower unit costs: in platoons they can replace old plants; singly they can add incremental capacity where needed. They might perhaps be used to retrofit old fossil-fuel plants.


https://www.scientificamerican.com/article/first-u-s-small-nuclear-reactor-design-is-approved/
Datum: 9 september 2020 (recent)
Titel is veelbelovend: First U.S. Small Nuclear Reactor Design Is Approved
Conclussie minder: Concerns about costs and safety remain

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 08 Apr 2021, 10:02

Die SMR's blijven in vergelijking met duurzame technologieën nog altijd reteduur en zijn ook nog altijd thermische centrales. Zelfs zou de ontwikkeling en implementatie zijn wat ze beogen dan nog komt het veel te laat. En ze zijn nog altijd niet koolstof positief. Het is nu al 5 na twaalf want één van de hoofdargumenten is ook tijd. Zelfs zero carbon is al lang niet genoeg meer, wat SMR's ook niet zijn. En ik betwijfel of een cascade van meerdere reactoren de veiligheid ten goed komt, maar dat is een persoonlijke insteek.

Medion schreef:Daar heb ik niet meteen weet van? Op welke centrales is dat vastgesteld?
Ik dacht dat in een algemeen rapport over PWR's gelezen te hebben, weliswaar van greenpeace, maar ik vind het niet direct terug. Als ik het terug vind zal ik het delen.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 08 Apr 2021, 10:57

petrol242 schreef:En ik betwijfel of een cascade van meerdere reactoren de veiligheid ten goed komt, maar dat is een persoonlijke insteek.

Alleen als die geografisch gespreid zijn.
Een suggestie: op de site van afvalwaterverwerking. Zowat elke gemeente heeft 1 of meerdere afvalwaterverwerkende sites, dat is grote industrie en er is water voorhanden.
Dan moet de nuke-reactor klein genoeg zijn, extreem veilig en een "IKEA-achtig" pakket om te bouwen.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 08 Apr 2021, 11:26

Den insteek is niet slecht want ik sta zelf ook open voor decentralisering tot op een zeker niveau van onze energieopwekking. Maar we mogen niet vergeten dat een thermische centrale pakken water nodig heeft én verliest, grotendeels door verdamping. En als er nu al een tekort is aan iets, is het wel water. Dat is trouwens een bijkomend argument om niet voor thermische centrales te kiezen.

En klein genoeg ja, maar het moet werkbaar blijven. Die SMR's zijn maximaal neer te schalen tot een 50 a 60 MW. Veel lager gaat waarschijnlijk operationeel niet gaan of op zijn minst rendabel zijn. Den overschot zou je dan wel in het net kunnen steken maar de vraag komt dan ook boven of het effectief op een specifieke locatie moet zijn. Je zal dan ook per site een gespecialiseerd team moeten hebben. We zijn niet allemaal Homer Simpson...
Ik weet ook niet of je daar ook een draagvlak voor hebt. Niet iedereen staat te springen om een nucleaire reactor in zijn gemeente te hebben staan.

Voor zover ik het begrepen heb is het de bedoeling om meerdere, zeg maar een tiental, van dit type reactoren op één locatie waar genoeg water voor handen is te bedrijven om tot een equivalent te komen van de huidige kleinere nucleaire installaties van 500 a 600 MW. Om de grotere beren van 1GW te evenaren ga je al direct een pak meer nodig hebben. Vraag is dan of de kosten baat analyse nog klopt.

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3041
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor Dizzy » 08 Apr 2021, 11:34

heist_175 schreef:Dan moet de nuke-reactor klein genoeg zijn, extreem veilig en een "IKEA-achtig" pakket om te bouwen.


Ik zie het voor me, je hebt net je kerncentrale in elkaar gestoken en merkt dat je 3 schroeven over hebt :bang:

En de veiligheid, je vermenigvuldigt de risico's/kosten met het aantal locaties want deze zal je telkens moeten beveiligen.

Kortom, het is een gepasseerd verhaal maar de lobby verweert zich uiteraard stevig voor de eigen belangen.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 08 Apr 2021, 11:44

Dizzy schreef:
heist_175 schreef:Dan moet de nuke-reactor klein genoeg zijn, extreem veilig en een "IKEA-achtig" pakket om te bouwen.


Ik zie het voor me, je hebt net je kerncentrale in elkaar gestoken en merkt dat je 3 schroeven over hebt :bang:


:lol: En Ikea heeft nu ook niet direct het meest duurzame bedrijfsmodel :smash2: maar ik begrijp wel wat heist bedoelt. Het doet me een beetje denken aan de robots van Asimov met hun draagbare nucleaire voeding, maar ik denk dat die mens meer in de richting van fusie dacht.

warpozio2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 477
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor warpozio2 » 3 weken 5 dagen 6 uur geleden (13 Apr 2021, 12:34)

De eerste kernreactor in de Verenigde Arabische Emiraten is gestart.
https://en.wikipedia.org/wiki/Barakah_nuclear_power_plant
Na 9 jaar is de eerste 1400MW reactor in productie.
Op Wikipedia staat de kost op "US$24.4 billion". Ik hoop dat dit ook de 3 reactors in opbouw omhelst ;)

Ik denk dat zonne energie daar sneller gaat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Noor_Abu_Dhabi
Op 2 jaar tijd (2017-2019) hebben ze 1177MW uit de grond gestampt. Woestijn genoeg...
Kostprijs: 870 miljoen $

Ik ben ook benieuwd naar het Al Dhafra project.
Het plan is om tegen 2022 een 2GW zonnefarm aktief te krijgen.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5175
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 3 weken 5 dagen 5 uur geleden (13 Apr 2021, 13:57)

Het klimaatakkoord van Parijs draait uit op een fiasco.

In de realiteit is het sowieso al verloren, maar zelfs met de beloftes die de overheden gemaakt hebben raken we er nu al niet meer, veelal doordat ze teruggedraaid of uitgesteld werden. Onder andere door onze Groene minister van energie die volop extra CO2 wil gaan uitstoten.

Binnen 3 jaar, in 2025, komt de eerste echte "realiteitscheck" van het akkoord.

Afbeelding

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 3 weken 5 dagen 5 uur geleden (13 Apr 2021, 14:01)

CCatalyst schreef:Het klimaatakkoord van Parijs draait uit op een fiasco.

In de realiteit is het sowieso al helemaal verloren, en zelfs met de beloftes die de overheden gemaakt hebben raken we er al niet meer, veelal doordat ze teruggedraaid of uitgesteld werden.

Dat is idd de enige juiste conclusie: het gaat te traag & niet "breed" genoeg, alle "VI" (Vested Interests) werken zo hard mogelijk tegen. Niet dat iemand iets anders verwacht had :).
De route via de rechtbank heeft weinig kans op slagen:
- te traag (procedures kunnen lang aanslepen)
- discussie over wetgevende vs rechterlijke macht
- implementatie van de uitspraak is alsnog politiek en dus wordt het daar nog "verdund" (cfr NL)

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3041
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor Dizzy » 3 weken 5 dagen 4 uur geleden (13 Apr 2021, 14:26)

Het mensdom (what's in a name) zal dat vanzelf oplossen. Het hoofdprobleem is overbevolking. Net zoals bij de konijnen komt daar na bepaalde tijd een eind aan. Wij zijn de tak waar we op zitten aan het afzagen en dus zal er straks een pak minder tak zijn om op te zitten. Klimaatproblemen zullen dus toenemen en de nood om het compleet over een andere boeg te gooien ook. Als wij het niet doen zal de natuur het wel doen.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 3 weken 5 dagen 4 uur geleden (13 Apr 2021, 14:45)

@CCatalyst : Mij moet je niet overtuigen van de urgentie en ook niet van het gehakketak wereldwijd. 'De markt' gaat het niet oplossen. Systemen zoals ETS staan tranitie in de weg en is eigenlijk misdadig tegenover deze planeet.
We hebben een revolutie nodig en ik besef goed dat die er niet simpel gaat komen. Maar het inzetten van halfbakken oplossingen is ook niet wenselijk.
We hebben technologie nodig die snel, goedkoop en gemakkelijk inzetbaar is en carbon-positief is. En dan denk ik dus aan de synthesefabrieken die tegelijk feedstock als energie leveren.

Dizzy schreef:Het hoofdprobleem is overbevolking.

Neen, overbevolking is een symptoom. De oorzaak ligt veel dieper. Overbevolking is in het kort gezegd omgekeerd evenredig met de welvaartsgraad van een gebied. Waar mensen het goed hebben, van degelijk onderwijs kunnen genieten, zie je geen overbevolking. Scandinavië is daar een mooi voorbeeld van.
Door mensen wereldwijd uit te buiten en te ontzien van enige vorm van vooruitgang krijg je overbevolking met alle gevolgen van dien.
Tegelijk de planeet uitbuiten, tja, dan moeten we er geen tekening bij maken zeker?
Dizzy schreef:Als wij het niet doen zal de natuur het wel doen.
Waarschijnlijk wel. Maar wie denk je dat het grootste slachtoffer zal zijn? Of al is?

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3041
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor Dizzy » 3 weken 5 dagen 2 uur geleden (13 Apr 2021, 17:00)

Het klopt inderdaad dat overbevolking deels gerelateerd is aan welvaart maar laat ons niet onnozel doen, ook in rijkere gebieden is er overbevolking. Heel Vlaanderen is één grote stad en er zijn nog veel dichtbevolktere grote steden waar de levensstandaard ver boven gemiddeld is. We zijn gewoon met teveel en oneindige groei is gewoon een fabeltje op een eindige planeet. De natuur zal ons tegen onze eigen verwaandheid doen aanbotsen en dat zal niet zacht zijn.

Het klopt ook dat de armsten het het eerst zullen voelen maar de gevolgen hier zijn niet te onderschatten. Je moet geen Einstein zijn om in te zien dat dit enkel tot enorme bevolkingsverhuizingen zal leiden. Toch zijn het vaak mensen die tegen mobiliteit van volkeren zijn, die net tegen klimaatmaatregelen zijn. Verder dan vandaag en ikke komen velen niet, zelfs niet als morgen van ikke geen sprake meer is met dit gedrag :roll:

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 3 weken 3 dagen 9 uur geleden (15 Apr 2021, 09:36)

Sinds vandaag kan het publiek vragen en opmerkingen indienen op het langer open houden van Doel 1 en 2. De wijziging van 28 juni 2015 aan de wet van 31 januari 2003 tot uitstap van kernenergie is niet correct verlopen en dus vernietigd door het Grondwettelijk Hof op 5 maart 2020.

Er is geen milieueffect beoordeling geweest en ook geen publieke raadpleging, ook niet van de werken die zijn gedaan om het langer open houden mogelijk te maken. Dit wordt nu (2021!!) recht gezet. Vanaf vandaag 15 april tot en met 15 juni van dit jaar kan je je bedenkingen en vragen stellen.

https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/bevoorradingszekerheid/project-tot-uitstel-van-de

Ik ben begonnen het rapport te lezen van SCK-CEN over het nucleaire gedeelte en moet vast stellen dat er toch wel serieus aan verenging wordt gedaan door de impact zo lokaal mogelijk te houden en enkel op de uitbating van de site. Maar ja, dat ben ik natuurlijk...

warpozio2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 477
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor warpozio2 » 3 weken 3 dagen 5 uur geleden (15 Apr 2021, 13:26)

Interessant artikel op Ars Technica over de electriciteitsvoorspelling van 15 jaar geleden en hoe het uitgedraaid is

https://arstechnica.com/science/2021/04/the-us-is-doing-well-on-emissions-but-not-halfway-to-zero/

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5175
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 3 weken 2 dagen 9 uur geleden (16 Apr 2021, 09:14)

Meer goed nieuws voor het klimaat. Provincie Limburg weigert de eerste aanvraag van een bouwvergunning voor een grote nieuwe gascentrale. De centrale voldoet niet aan de stedenbouwkundige voorschriften EN ze is te vervuilend. Er werden bovendien maar liefst 1225 bezwaren ingediend, blijkbaar hebben de meesten inwoners liever geen Russisch-gas verbrandend gedrocht in hun achtertuin.

De Vlaamse Regering stuurt ook een belangrijke signaal naar potentiele investeerders in gasenergie: het is niet omdat Tinne met tonnen belastingsgeld van de burgers wil smijten dat het een goed idee is om te investeren, want de kans is klein dat er nog vergunningen zullen geleverd worden. Als de gascentrale er niet komt, dan is er ook geen subsidie en scheurt men enkel zijn broek eraan. De toestand is hoogst onzeker en men zou beter afwachten met nog te investeren, tenzij men bereid is een groot risico te nemen.

Eerder werd ook in Wallonië een vergunning geleverd voor een andere centrale, maar met de voorwaarde om een derde van de CO2-uitstoot af te vangen, waarna de aanvrager dan maar meteen de handdoek in de ring gooide. Het lijkt dat de regio's niet happig zijn om mee te gaan in de droom van Tinne om veel meer te gaan vervuilen. Zeker nu de eerste evaluatie van het klimaatakkoord eraan komt. Je legt straks ook niet uit aan de landbouwers dat je van hen grote en dure inspanningen verwacht om hun stikstofproductie terug te dringen, terwijl je als overheid dan wel zelf lustig gascentrales bouwt die naast stikstof en CO2 nog veel meer brol en gif uitstoten.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 3 weken 2 dagen 8 uur geleden (16 Apr 2021, 10:44)

Maar dat mag uiteindelijk dan ook geen pleidooi zijn om kerncentrales nog langer te gaan open houden om de argumenten die ik hier in dit topic al naar boven heb gebracht. Maar ik ben zeker ook mee dat aardgas gestookte gascentrales niet de oplossing zijn waar we op zitten te wachten. Die dingen kunnen met andere brandstoffen uit de circulaire koolstofindustrie aangejaagd worden.

warpozio2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 477
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor warpozio2 » 3 weken 2 dagen 4 uur geleden (16 Apr 2021, 14:26)

petrol242 schreef:Maar dat mag uiteindelijk dan ook geen pleidooi zijn om kerncentrales nog langer te gaan open houden om de argumenten die ik hier in dit topic al naar boven heb gebracht. Maar ik ben zeker ook mee dat aardgas gestookte gascentrales niet de oplossing zijn waar we op zitten te wachten. Die dingen kunnen met andere brandstoffen uit de circulaire koolstofindustrie aangejaagd worden.


De eerste test is de door Michel 1 besliste stopzetting van Doel 3 in oktober 2022.
Van de toenmalige regeringspartijen (VLD, MR, CVP en NVA) zit enkel de laatste niet meer in de regering.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 3 weken 10 uur 9 minuten geleden (18 Apr 2021, 08:53)

Zoals wel vaker is het kiezen tussen de pest en de cholera.
pest: kerncentrales langer openhouden -> niet flexibel, onwaarschijnlijk duur, gigantisch afvalprobleem
cholera: gascentrales -> CO2 uitstoot, investering met onbekend rendement

Op dit moment lijkt de kans klein dat de centrale in Limburg er komt. De recente weigering had trouwens niets te maken met CO2 uitstoot (het bezwaar van de gemeente Dilsen-Stokkem was wel gelinkt aan CO2 uitstoot). De weigering is gelinkt aan:
- onzekerheid over stikstofuitstoot: het is "moeilijk" om nu een vergunning af te leveren die mogelijks later in strijd blijkt met de nieuwe stikstofregeling
- de bouwvoorschriften in dat gebied: met maximum hoogte van 15m, terwijl de gas-centrale een hoogte van 35-55m had en de schoorsteen zelfs 75m

@1225 bezwaarschriften
Het zal me evenzeer benieuwen hoeveel bezwaren er opduiken voor het MER van de illegale levensduurverlenging van Doel...

Je kan u zomaar een scenario bedenken, waarbinnnen
- gascentrales overal geweigerd worden, met redelijk argumenten zelfs (dus niet met politieke kontdraaierij zoals Demir dreigde naar Verstraeten toe)
- kerncentrales niet verlengd worden wegens ongeldig MER

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3155
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 261 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor petrol242 » 3 weken 5 uur 53 minuten geleden (18 Apr 2021, 13:08)

heist_175 schreef:Zoals wel vaker is het kiezen tussen de pest en de cholera.

Vandaar dat we verder moeten kijken en buiten de randjes moeten durven kleuren. Ik schreef het eerder al dat er meer keuze is dan hamburgers en hotdogs.
heist_175 schreef:Het zal me evenzeer benieuwen hoeveel bezwaren er opduiken voor het MER van de illegale levensduurverlenging van Doel...

De achterstallige volksraadpleging die nu gebeurt over Doel 1 en Doel 2 zijn louter procedurele rechtzettingen. In 2025 loopt de verlenging al af. Enige conclusie die we dan kunnen trekken is dat er een illegale wet is gestemd. En wat dan?
Langs de andere kant kan het nog zijn nut hebben om andere beslissingen over onze nucleaire installaties beter aan te pakken. Maar als ik zie hoe de rapporten uit Mol en Electrabel zijn opgesteld, is er natuurlijk geen onpartijdigheid.
Ook is wel ergens logisch dat een MER zich beperkt tot een site, maar ook hier is er een enorm gemiste kans om heel het energielandschap eens deftig onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat we meer keuze hebben dan pest of cholera en meer dienen dan de belangen van enkelingen.

warpozio2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 477
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor warpozio2 » 1 week 1 dag 1 uur geleden (01 Mei 2021, 17:32)

https://www.mo.be/nieuws/rapport-maakt-brandhout-van-kernenergie-als-klimaatkampioen
Titel: Rapport maakt brandhout van kernenergie als klimaatkampioen
Ondertitel: Perceptie is vooral het resultaat van jarenlang lobbywerk
Datum: 30 april 2021

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 1 week 23 uur 52 minuten geleden (01 Mei 2021, 19:09)

Zonne-energie op grote schaal bleek de goedkoopste energiebron met omgerekend 31 euro per MWh, gevolgd door windenergie op land (34 euro).
De goedkoopste gasinstallaties produceerden aan 50 euro per MWh, gevolgd door windenergie op zee (72 euro) en steenkool (95 euro).
Stroom uit kernenergie kostte maar liefst 139 euro per MWh.


Daar staat Bill Gates dan met zijn advies voor kernenergie dat gebaseerd is op een lage kost: nuke-energie is gigantisch & schrikbarend duur.

boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3533
Lid geworden op: 05 Jul 2017
Bedankt: 88 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor boonpwnz » 1 week 23 uur 44 minuten geleden (01 Mei 2021, 19:17)

Windenergie op zee is misschien duur maar is wel maatschappelijk beter aanvaardbaar dan windenergie op land zeker hier in onze contreien. Veel mensen hebben niet graag een windmolen in hun achtertuin :-D

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1810
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 83 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor DarkV » 6 dagen 22 uur 30 minuten geleden (02 Mei 2021, 20:31)

warpozio2 schreef:https://www.mo.be/nieuws/rapport-maakt-brandhout-van-kernenergie-als-klimaatkampioen
Titel: Rapport maakt brandhout van kernenergie als klimaatkampioen


Geschreven door een "klimaatexpert"... of je dit als objectief kan beschouwen laat ik in het midden.

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 919
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 262 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor jaker » 6 dagen 22 uur 18 minuten geleden (02 Mei 2021, 20:44)

warpozio2 schreef:https://www.mo.be/nieuws/rapport-maakt-brandhout-van-kernenergie-als-klimaatkampioen
Titel: Rapport maakt brandhout van kernenergie als klimaatkampioen


Hij heeft het in dit rapport vooral over de prijs en CO2-uitstoot bij de bouw nieuwe kerncentrales. Over bestaande centrales zegt hij het volgende:

Code: Selecteer alles

Hij benadrukt ook dat hij bestaande – veilige – kerncentrales niet zou sluiten, aangezien ze al koolstofarme elektriciteit opwekken.
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met Telenet/Dellmont
Router: Netgear R7000 met FreshTomato

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 6 dagen 21 uur 54 minuten geleden (02 Mei 2021, 21:08)

DarkV schreef:
warpozio2 schreef:https://www.mo.be/nieuws/rapport-maakt-brandhout-van-kernenergie-als-klimaatkampioen
Titel: Rapport maakt brandhout van kernenergie als klimaatkampioen

Geschreven door een "klimaatexpert"... of je dit als objectief kan beschouwen laat ik in het midden.

Even objectief als het NL rapport geschreven door een nuke-lobby-denktank.
Dat nuke-lobby rapport is compleet onderuit gehaald, ik kijk uit naar data/cijfers om bovenstaande link/conclusie te ondergraven?

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5175
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 6 dagen 21 uur 24 minuten geleden (02 Mei 2021, 21:37)

Hier een frissere kijk die objectiever overkomt dan de zoveelste tekst van een klimaatextremist. Heist_175 moet ze wel kennen want ze schrijven blijkbaar veel in zijn 2 favoriete publicaties, De Standaard en Knack.

De essentie is dat de wereld realistisch gezien niet zonder een mix van hernieuwbare en kernenergie kan om in haar energiebehoefte te voorzien.

Wat de Belgische kerncentrales betreft: Het is buitengewoon riskant om die centrales te sluiten. Het kan onze elektriciteitsbevoorrading in gevaar brengen. We moeten niet alleen de bestaande open­houden, we zullen er in Europa ook nieuwe moeten bouwen.
Wat de kostprijs van kernenergie betreft: Het is op dit moment geen goedkope optie, dat is waar. Maar zodra ze er staan, zullen ze wel zestig tot tachtig jaar dag en nacht, zeven dagen per week, stabiele elektriciteit leveren. We krijgen dus waar voor ons geld. We hadden die kerncentrales nooit mogen laten stagneren. De energie­transitie zal sowieso geld kosten, of we nu kiezen voor kern­energie of voor hernieuwbare energie.
Wat de plannen van Groen betreft: De regering schiet zichzelf in de voet. België is het enige land in Europa dat in 2030 meer fossiele elektriciteit in de mix zal hebben dan vandaag.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 6 dagen 10 uur 19 minuten geleden (03 Mei 2021, 08:42)

CCatalyst schreef:Hier een frissere kijk die objectiever overkomt dan de zoveelste tekst van een klimaatextremist.

Het staat achter een DPG paywall.
Geen idee dus wat ze schrijven.

Heist_175 moet ze wel kennen want ze schrijven blijkbaar veel in zijn 2 favoriete publicaties, De Standaard en Knack.

Ik heb niets met Knack, maar wel een abo op DeStandaard.
De bijdragen van Rotthiers daar zijn op 1 hand te tellen, en zijn telkens in faveure van de nuke-lobby. Over het artikel van DPG/HLN/DeMorgen kan ik niets zeggen, maar de argumentatie op 24/11/2020 in DeStandaard was toch maar plattekes: https://www.standaard.be/cnt/dmf20201123_98019161
Wars van alle economische indicatoren (duurt 20-30 jaar om te bouwen, is onwaarschijnlijk duur per kWh, is onwaarschijnlijk duur in bouw, kan enkel overleven met karrevrachten subsidies, ...) pleiten ze daarin om nieuwe kerncentrales te bouwen.

De essentie is dat de wereld realistisch gezien niet zonder een mix van hernieuwbare en kernenergie kan om in haar energiebehoefte te voorzien.

Ik wil dat graag geloven, op een windstille nacht geven windmolens en PV's niet zoveel elektriciteit :). Maar euhm... financieel lukt het niet, en net zomin als we (nu) een oplossing hebben voor de CO2 van backup-gascentrales, is er geen oplossing voor al het nuke-afval (en een ongedekte factuur voor de afbraak van de nuke-centrales).

Wat de kostprijs van kernenergie betreft: Het is op dit moment geen goedkope optie, dat is waar. Maar zodra ze er staan, zullen ze wel zestig tot tachtig jaar dag en nacht, zeven dagen per week, stabiele elektriciteit leveren. We krijgen dus waar voor ons geld. We hadden die kerncentrales nooit mogen laten stagneren. De energie­transitie zal sowieso geld kosten, of we nu kiezen voor kern­energie of voor hernieuwbare energie.
Wat de plannen van Groen betreft: De regering schiet zichzelf in de voet. België is het enige land in Europa dat in 2030 meer fossiele elektriciteit in de mix zal hebben dan vandaag.

Je beantwoordt een zekerheid (ze zijn héél duur, zowel in bouw als in uitbating, beide leidend tot een héél hoge kWh prijs) met wat gezwets over "waar voor ons geld". Dat is het dus niet. Nuke-centrales zijn altijd héél duur, dus je betaalt altijd héél veel voor elke kWh. Ook al draaien ze 80 jaar.

Zolang de nuke-lobby/-industrie niet met realistisch financieerbare voorstellen afkomt, zie ik nog niet meteen nieuwe nuke-centrales verschijnen in BE.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5175
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 6 dagen 9 uur 56 minuten geleden (03 Mei 2021, 09:06)

heist_175 schreef:is er geen oplossing voor al het nuke-afval (en een ongedekte factuur voor de afbraak van de nuke-centrales).


Ze gaan daar wel op in: Hoort u iemand ooit vragen wat we met het probleem van het cadmium-, ar­seen- en kwik­afval moeten doen? . Een geldig punt, men heeft het dan over die kernenergie maar het kwik dat in onze industrie vrijkomt, nochtans ook een gevaarlijk goedje, daar heeft men het dan niet over. Verder gaan ze in op de geologische berging, maar dat kent u wel al.

Volledig afvalvrije energieproductie is een utopie, zelfs een windmolen is uiteindelijk afval wanneer ze terug afgebroken wordt, maar er is natuurlijk wel een verschil per type van productie. Zo weinig mogelijk afval is te verkiezen, maar met die voorwaarde doe je vandaag nog steeds geen realistische grootschalige energieproductie. Dan komt kernafval, dat is een probleem voor onze generaties, zij die in een land geboren zijn (of gemigreerd zijn) dat economische voorspoed kent, waarin haar energieproductie een belangrijke factor was. Het minst te verkiezen is iets als CO2, dat gaat niet alleen naar huidige en toekomstige generaties, maar de gevolgen daarvan zullen ook gedragen worden door mensen in landen die helemaal niet van onze voorspoed kunnen profiteren.

heist_175 schreef:Je beantwoordt een zekerheid (ze zijn héél duur, zowel in bouw als in uitbating, beide leidend tot een héél hoge kWh prijs) met wat gezwets over "waar voor ons geld". Dat is het dus niet. Nuke-centrales zijn altijd héél duur, dus je betaalt altijd héél veel voor elke kWh. Ook al draaien ze 80 jaar.


Het is zeker duur, maar voor mij blijft het te verkiezen over "goedkopere" productie waar dan CO2 vrijkomt die uiteindelijk op zichzelf ook een peperdure factuur genereert, weliswaar niet zozeer door ons te betalen. Sommigen vinden dit heel aanlokkelijk, ik vind dat asociaal. Ik heb geen probleem met dure energieproductie, als ze maar veilig is. De kans is bijzonder groot dat we bij het respecteren van de huidige kernuitstap stroom zullen moeten importeren op bewolkte en windstille dagen. Elia wrijft zich al in de handen (en is dus een grote fan van Tinne en bezorgt haar elke studie om haar ideeën te verantwoorden) want dat zal ons ook flink geld gaan kosten, overigens zal de meeste import wellicht Franse kernenergie zijn op zo'n dagen.

heist_175 schreef:Zolang de nuke-lobby/-industrie niet met realistisch financieerbare voorstellen afkomt, zie ik nog niet meteen nieuwe nuke-centrales verschijnen in BE.


Niet in de huidige legislatuur die niet bestond als ze de kerncentrales zou open houden, maar daarna zien we wel weer. Niet elke partij in dit land ziet liever CO2 dan kernenergie, zoals je wel weet.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10842
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 751 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 399 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 6 dagen 8 uur 31 minuten geleden (03 Mei 2021, 10:30)

Een elektriciteitsfactuur die 3 keer hoger ligt, zou ik toch niet sociaal durven noemen, wel?

Je benoemt kernafval als een probleem van deze generatie, maar dat is niet echt correct. Kernafval is een probleem voor deze generatie en de 50 volgende generaties.
CO2 kan je trouwens afvangen en bergen. Dat heeft overigens ook een kost, daar niet van.

Windenergie (PV overigens ook) creëert ook afval: de wieken kunnen niet gerecycleerd worden. Maar dan spreken we over niet-gevaarlijk en niet giftig eindproduct. Iets heel anders dan CO2 of nucleair afval.

@huidige legislatuur
Benieuwd of Doel het MER gaat krijgen dat de centrale open kan houden tot 2025.
En dan zien we wel weer of de centrale toe moet of niet. Tot hiertoe vind ik het parcours van deze federale regering qua energie, nog wel aanvaardbaar. In tegenstelling tot het Vlaamse beleid en het federale beleid van vorige regeringen (wat neerkwam op kicking the can down the road).

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5175
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 6 dagen 7 uur 32 minuten geleden (03 Mei 2021, 11:29)

heist_175 schreef:Een elektriciteitsfactuur die 3 keer hoger ligt, zou ik toch niet sociaal durven noemen, wel?


Is dat ook zo? Veronderstelt dat nieuwe centrales of het verlengen van de levensduur van de huidige?

Wat is de kostprijs als we kernenergie moeten importeren uit Frankrijk omdat gascentrales niet vergund raken/Putin de leiding dichtdraait omdat we kritiek gaven op zijn beleid/centrale onbeschikbaar/... ?

heist_175 schreef:Je benoemt kernafval als een probleem van deze generatie, maar dat is niet echt correct. Kernafval is een probleem voor deze generatie en de 50 volgende generaties.


Dat veronderstelt dat er in die 50 volgende generaties geen wetenschappelijke ontwikkelingen gebeuren die ofwel dat afval plots heel nuttig maken voor een bepaald doeleinde, of die toelaten om dat afval veel sneller te verwerken dan we vandaag kunnen.

heist_175 schreef:CO2 kan je trouwens afvangen en bergen. Dat heeft overigens ook een kost, daar niet van.


Wordt die technologie op grote schaal al toegepast? Wat zijn de eventuele risico's (bv een lek naar de atmosfeer toe)? Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

heist_175 schreef:Windenergie (PV overigens ook) creëert ook afval: de wieken kunnen niet gerecycleerd worden. Maar dan spreken we over niet-gevaarlijk en niet giftig eindproduct. Iets heel anders dan CO2 of nucleair afval.


Dat klopt, maar we kunnen er niet enkel volledig afhankelijk van zijn, en de hoeveelheid ruimte die ze innemen tov de productie die ze genereren is zeer groot terwijl ons landje klein is. Als je er een veld wil van maken, met verschillende naast elkaar, is de ruimte die ze innemen nog groter want er is een minimale afstand te respecteren tussen de molens.

heist_175 schreef:@huidige legislatuur
Benieuwd of Doel het MER gaat krijgen dat de centrale open kan houden tot 2025.


Hij zal ook zonder MER wel verder opereren hoor, het zou niet voor het eerst zijn. Trieste zaak want opnieuw een voorbeeld van hoe er geen scheiding der machten is, maar goed. Een nieuwe (gas)centrale bouwen zonder vergunning, dat ligt al moeilijker, want je wil als investeerder toch alle zekerheid alvorens je met zoiets begint.

heist_175 schreef:En dan zien we wel weer of de centrale toe moet of niet. Tot hiertoe vind ik het parcours van deze federale regering qua energie, nog wel aanvaardbaar.


Show me the power? Tinne heeft zich er gemakkelijk vanaf gemaakt: het is nu aan de gewesten. Maar die staan aan beide zijden niet bepaald te springen voor CO2-uitstoters, iets dat ze al lang genoeg hebben laten weten. Ze moet dus niet de schuld op de gewesten steken straks als haar CO2-droom niet vervuld raakt, hoewel ze dat natuurlijk wel zal doen.


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast