Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4642
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 329 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 6 dagen 17 uur 10 minuten geleden (21 Feb 2021, 06:16)

Jep, nog even en de prijs van het gas zit op het hoogste niveau sinds 5 jaar als dat zo doorgaat. De vraag is ook waar bv de bedragen als die beruchte 253 miljoen aan belastingsgeld in subsidie op gebaseerd zijn, is dat obv de goedkope gasprijs van vorig jaar, die eerder uitzonderlijk was? Tijd voor nog eens een bijstelling dan, al is de kans groot dat Tinne dat ook weer zal verbieden, want kernenergie is duur en gas is goedkoop is het opgelegde mantra.

Ik stel wel vast dat we tonnen van ons belastingsgeld gaan versluizen naar een corrupt en misdadig regime, dat als een van de weinig enkel maar te winnen heeft bij klimaatopwarming. Ik stel me daar - terechtk - heel grote vragen bij. Het typische antwoord is dat we gas ook uit andere plaatsen halen, maar Rusland is de leider met 40% van onze import, en de verwachting is dat dat ruim meer dan de helft zal worden met Nord Stream 2. Wanneer Rusland een gaskraan naar een ander land dicht draait obv een dispuut, dan zet dat de EU doorgaans wel aan om nog eens over diversificatie na te denken, maar de conclusie is telkens dezelfde: zonder Rusland gaat het niet.

Hier de samenstelling van het grid in Texas dat deze week zwaar onderuit gegaan is obv extreme winterse omstandigheden. De primaire reden was het volledig crashen van meer dan de helft van de gascentrales en het stilvallen van de windmolens omdat de wieken bevroren waren. Nadat we het "tijdelijk" argument van gasenergie al weerlegd hebben - het zal zeker primair blijven tot 2050 of later - komt nu ook het "backup" argument te wankelen. Blijkbaar zijn ze niet zo'n goede backup.

Voor de volledigheid: ook 1 van de 4 nucleaire reactoren in Texas is volautomatisch stilgevallen op bevel van de computer omdat de aanvoer van koelingswater te laag werd nadat het water begon te bevriezen, maar door de leidingen te verwarmen kon die snel weer opgestart worden en aan het net gekoppeld worden, terwijl de gascentrales en windmolens verder onbeschikbaar bleven, want gas en molenwieken warm je niet zomaar op. De andere 3 reactoren bleven tijdens deze ongeziene omstandigheden draaien op 100%, wat samen met de kolencentrales die ook gewoon online bleven, de staat van een complete black-out heeft kunnen beschermen en de essentiele infrastructuur onder stroom kon houden, anders zou er een drama gebeurd zijn als de koeling zou uitgevallen zijn in de petrochemische industrie daar. Er zal hier nog lang over gesproken worden, de kans is groot dat deze staat haar afhankelijkheid van gas zal afbouwen.

Afbeelding

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10430
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 741 keer
Recent bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 391 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 6 dagen 13 uur 48 minuten geleden (21 Feb 2021, 09:39)

Je stelt terechte vragen (op welke gasprijs is de rekening gebaseerd), maar uw rant tegen een mogelijk toekomstig plan is grappig omdat je het voorbeeld van Texas net de pertinente vragen uit de weg gaat.
- geen interconnects met andere staten (wat België wel heeft, en wat de huidige minister zelfs wil uitbreiden)
- Texas heeft weinig reservecapaciteit, waar de CREG ook graag naartoe wil, wat dus haaks staat op het CRM mechanisme dat Elia graag wil. Als je het "geval Texas" niet goed vindt, geef je ongewild dus meer belang aan het CRM mechanisme voor gas.
- te weinig investeringen in "het net" (wat we hier in BE ook zien overigens)
- slechte voorspelling door de netbeheerder
- de nuke centrale ging overigens wel eerst plat, so far betrouwbaarheid :). Maar ten gronde zijn nuke-centrales net behoorlijk vatbaar voor extremer weer, maar dan langs de bovenkant: bij hoge buitentemperaturen worden sommige centrales stilgelegd of op mindere capaciteit doen draaien: te weinig koelcapaciteit met het aangeleverde water én/of te weinig water om te kunnen koelen. Als je kijjkt naar de voorbije 10-20 jaar is het aantal dagen met -20° buitentemperatuur op een paar vingers te tellen, het aantal dagen hittegolf of droogterecord ligt wel wat hoger. Ik denk overigens niet dat de BE kerncentrales daar last van hebben (te weinig koelwater of te warm koelwater), maar wel DE en FR (waar wij in BE ook gebruik van maken, dankzij de interconnects die wij wel hebben en in Texas niet).

Happy reading:
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210219_97758483
https://www.economist.com/united-states ... l-failings

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10430
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 741 keer
Recent bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 391 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 4 dagen 7 uur 22 minuten geleden (23 Feb 2021, 16:05)

Engie wil nog eens roeren in de wet op de uitstap van kernenergie, door zelf feiten te creëeren :).

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210223_95273769
Engie geeft Belgische kerncentrales op

Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, legt zich neer bij de sluiting van de Belgische kerncentrales tegen 2025. Het bedrijf heeft beslist om de waarde van de kerncentrales volledig op nul te zetten. Tot nog toe hield het rekening met het langer openhouden van de twee jongste installaties.

En sommigen geloven (zie hoger) dat Engie de politiek naar zijn hand wil zetten :).

De top van Electrabel maakte in de herfst van 2019 bekend dat hij vragende partij was om twee of zelfs drie van de zeven Belgische kernreactoren tien jaar langer open te houden. In plaats van die stil te leggen in 2025.

Deze stillegging is al in 2003 in een wet vastgelegd. De rode draad was dat de kerncentrales dicht moesten na 40 jaar draaien. In 2014 en 2015 werd daar wel een uitzondering opgemaakt voor de drie oudste centrales. De toenmalige regeringen zetten toen telkens in extremis het licht op groen voor Electrabel om Tihange 1 en Doel 1 en 2 langer te kunnen uitbaten.

Een wet uit 2003 (18 jaar geleden dus), wordt pas vandaag omgezet in boekhoudkundige realiteit.
Sommigen zullen al beginnen kreten en schelden op de huidige minister van energie.

Electrabel drong in de loop van 2020 nog aan op overleg met de overheid. Zonder enig resultaat. De regering-De Croo blijft erbij dat er geen verlenging komt. De top van Electrabel trok daaruit al in de herfst van vorig jaar zijn conclusies. Toen raakte bekend dat de topman van de nucleaire divisie het personeel had laten weten dat de investeringen voor de levensduurverlenging van de kerncentrales geschrapt werden.


In de realiteit is het non-nieuws: als uit de studie/evaluatie later dit jaar blijkt dat we de nuke-centrales toch nodig hebben, draait Engie deze boekhoudkundige beslissing gewoon terug.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4642
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 329 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor CCatalyst » 4 dagen 6 uur 49 minuten geleden (23 Feb 2021, 16:37)

heist_175 schreef:En sommigen geloven (zie hoger) dat Engie de politiek naar zijn hand wil zetten :).


Nee. Iedereen weet dat Engie weer bluft, en dat weten zij ook. Maar dat is niets anders dan Tinne tijdens haar "constructief gesprek" waar ze achter de rug van de regering dingen beweerde waarover achteraf bleek nog niets beslist te zijn. Het lijkt wel alsof ze soms vergeet dat ze een regeerakkoord ondertekend heeft waarin staat dat er pas eind dit jaar beslist zal worden, en dat ze niet individueel handelt maar voor haar beslissingen ook de zegen van de regering moet krijgen.

Overigens is Tinne altijd de aansteker, want ook dit gebluf van Engie volgt uiteraard op haar gebluf in het opiniestuk in De Tijd dit weekend dat dan weer volgde op het artikel van Bill Gates (niet Engie) die na jaren verdieping inzake zei dat nieuwe gascentrales nog zeker tot 2050 tonnen onnodige CO2 gaan uitstoten en investeringen in hernieuwbare energie gaan beperken, wat ik overigens ook argumenteer.

Waarom Tinne blijft bluffen is mij een raadsel, misschien denkt ze "als ik maar genoeg bluf krijg ik wel wat ik wil." Maar Engie heeft geen keuze dan te reageren op haar gebluf, terwijl BDW en passant telkens weer een droomgelegenheid krijgt om verdeling te zaaien in de regering door een "wat is het nu Alex, weet je het al?" binnen te sjotten in een goal met een verzwakte keeper. Het verhoogt elke keer alleen maar de druk vanuit liberale hoek op De Croo om toe te geven aan de industrie, want we weten hoe het Open VLD kiesvee hierover denkt.

Hij zal zich vermoedelijk al aan het beraden zijn hoeveel ministerpostjes het hem gaat kosten om Ecolo aan boord te houden nadat Groen (gelukkig de enige partij die niet zelf de regering kan laten vallen) eruit stapt. Het helpt wel dat de ideologische dada's van Groen en Ecolo verschillend zijn en dat Ecolo een minder sterke emotionele band heeft met die kernuitstap. Een oplossing "a la Belgique" wat in de praktijk op het zoveelste uitstel van beslissen neerkomt is natuurlijk ook nog mogelijk, maar dat zou een ramp zijn.

heist_175 schreef:In de realiteit is het non-nieuws: als uit de studie/evaluatie later dit jaar blijkt dat we de nuke-centrales toch nodig hebben, draait Engie deze boekhoudkundige beslissing gewoon terug.


Klopt.
Laatst gewijzigd door CCatalyst op 23 Feb 2021, 17:29, 7 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 10430
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 741 keer
Recent bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 391 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor heist_175 » 4 dagen 6 uur 17 minuten geleden (23 Feb 2021, 17:10)

Uw argumentatie voor "tonnen CO2" raakt kant nog wal, vermoedelijk weet je dat ook.
De gascentrales hebben we als backup. Het mechanisme waarvan sprake, kan je zien als een verzekeringspolis. Of mijn huis affikt of niet, ik betaal elk jaar evenveel verzekering.
Dat kàn ook met die gascentrales: je betaalt de uitbater om capaciteit achter de hand te houden. De inkomsten van de uitbater komen dus van de verzekering en niet van het "doen draaien". Op uw luie krent zitten en toch cashen dus :).

Let wel: dat kàn. Dat zijn de keuzes van de regeringen.
Als de regionale regeringen niet inzetten op alternatieve energie, zullen de gascentrales 24/7 moeten draaien.

warpozio2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 451
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Berichtdoor warpozio2 » 4 dagen 1 uur 16 minuten geleden (23 Feb 2021, 22:11)

Ik snap nog steeds niet hoe de grootste partij uit de regering Michel 1...
(Regering Michel 1 heeft de kernuitstap in 2025 beslist ergens in 2015)

Ik snap nog steeds niet hoe de grootste partij uit de regering Michel 1 nu durft beweren dat de keuze van Michel 1 voor een black-out gaat zorgen.
Het enige dat ontbreekt is een mea culpa van BDW... "Sorry we hebben ons vergist"


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast