FTP-server maken?

Wentie
Member
Member
Berichten: 99
Lid geworden op: 22 Jul 2008

FTP-server maken?

Berichtdoor Wentie » 14 Sep 2008, 21:59

Kan iemand me uitleggen hoe ik het makkelijkste begin met een FTP server aan te maken.

Ik heb een externe harde schijf aan mijn router hangen, waardoor men via iedere pc in het netwerk daar aan kan.

Ik zou hierin een map willen maken die ik dan als FTP server open zet. Zodat mensen de spullen in die map (vooral muziek en films) kunnen kopieren op hun eigen schijf.

Ik zou dat ook willen doen, dat iedere persoon een ander username en passwoord krijgt.

Kan iemand me hiermee helpen?

Liefst de makkelijkste manier!! :)

Thx

(ps: als dit topic in de verkeerde rubriek staat, verplaats het dan maar.)

Gebruikersavatar
seagull
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1822
Lid geworden op: 23 Nov 2006
Twitter: WimVerlinden
Locatie: Kortenberg
Bedankt: 82 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Contact:

Berichtdoor seagull » 14 Sep 2008, 22:01

Business Fibernet 300 plus met Speedboost 1G Business- Proximus Internet Maxi fixed IP (failover)
Business Mobile Flex + (smartphone) & Business Mobile Flex (Mifi router) - Sewan/FreePBX - Proximus TV

Peterken
Premium Member
Premium Member
Berichten: 550
Lid geworden op: 26 Nov 2004
Locatie: Genk

Berichtdoor Peterken » 14 Sep 2008, 22:03

Met filezilla server, een gratis ftp server kom je al een hele eind.
Is te downloaden via: http://downloads.sourceforge.net/filezi ... 0_9_27.exe
Je moet ook rekening houden met de juiste poorten te openen/forwarden op uw modem/router

Daarmee kan je precies aangeven wie wat mag en op welke bron.
"He who asks a question is a fool for five minutes; he who does not ask a question remains a fool forever"

Gebruikersavatar
Ken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4190
Lid geworden op: 04 Apr 2005
Locatie: België
Bedankt: 96 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Berichtdoor Ken » 14 Sep 2008, 22:29

Maar met Filezilla moet de schijf aan de pc zelf hangen! Tenzij je router een ingebakken ftp server heeft...

Internet = Telenet Business Fibernet 300/30 Mbps + Orange Surf Extra Card LTE backup
Fixed phone = OVH VoIP Entreprise
Mobile= Orange Go Plus Pro + Huawei P30 Pro
TV = FTA IPTV + Netflix
Network = 100% MikroTik powered
Car = Tesla Model 3, referral code click here

Gebruikersavatar
gr4vity
Erelid
Erelid
Berichten: 2572
Lid geworden op: 27 Feb 2006
Bedankt: 2 keer
Contact:

Berichtdoor gr4vity » 14 Sep 2008, 22:58

Schijf moet niet aan de PC hangen. Als je de schijf op dit moment via SMB aanspreekt (het standaard netwerk protocol op windows) dan kan je de schijf ook mounten als network drive. Dan kan je er wel een FTP schijf van maken, voorwaarde is wel dat je PC aanstaat op het moment dat men wil downloaden/uploaden.
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Kenneth
Premium Member
Premium Member
Berichten: 511
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: wervik
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Berichtdoor Kenneth » 15 Sep 2008, 09:54

De simpelste oplossing is ofwel je pc laten opstaan met filezilla server erop ofwel een simpel nas device aanschaffen.

heb zelf nu een dns-323 en moet zeggen dat ie zijn werk als server zeer goed doet

pwr
Pro Member
Pro Member
Berichten: 267
Lid geworden op: 14 Aug 2004
Locatie: Mechelen
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer

Berichtdoor pwr » 15 Sep 2008, 10:10

ts schrijft dat zijn harde schijf aan zijn router hangt
dan is het het toch een nas ???
FileZilla server heb je waarschijnlijk helemaal niet nodig want dan moet je pc blijven opstaan..


@Wentie : welk merk en type van harde schijf ??
waarschijnlijk zit er een ftp ingebakken die je gewoon moet activeren
ook het aanmaken van verschillende users en bijhorende paswoorden zal dan mogelijk zijn
ook belangrijk : welke internet-provider heb je ??
Telenet bvb. blokkeert poort 21 (standaard instelling voor FTP) maar is te omzeilen in de config.

Gebruikersavatar
gr4vity
Erelid
Erelid
Berichten: 2572
Lid geworden op: 27 Feb 2006
Bedankt: 2 keer
Contact:

Berichtdoor gr4vity » 15 Sep 2008, 10:16

pwr schreef:ts schrijft dat zijn harde schijf aan zijn router hangt
dan is het het toch een nas ???


Ik veronderstel dat het een USB schijf is mits de TS homeconnect heeft ;)
Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Zelete
Plus Member
Plus Member
Berichten: 145
Lid geworden op: 06 Feb 2008
Locatie: Turnhout
Bedankt: 1 keer
Contact:

Berichtdoor Zelete » 15 Sep 2008, 16:11

Als het dus een SX762 van HomeConnect is:

Menuke links --> USB --> Web Server

FTP service: On
Remote FTP service: On
Port: 21 (hoef je niet te openen, die staat als FTP aan staat sowieso open)
Directory: Op browse klikken en uw HDD selecteren*

* HDD moet eerst wel fatsoenlijk in partities staan, geen grote partitie van 500 GB dus, daar kan de router niet mee om.

Users maken en klaar is kees :)

Surfen naar ftp://192.168.2.1 :)

Ik heb er een USB stick inzitten van 2 GB. Ik heb trouwens ook getest met een MyBook harde schijf en die schrijft even snel/traag dan die USB stick. Er zit wel degelijk serieus vertraging op bij de router zelf. Over lokaal netwerk gaat hij bij zowel upload als download altijd trager dan 1 megabyte per seconde. De router is dus ideaal voor kleine bestandjes te delen over uw netwerk of zelfs over internet. Niet voor films ofzo :p

Wentie
Member
Member
Berichten: 99
Lid geworden op: 22 Jul 2008

Berichtdoor Wentie » 15 Sep 2008, 20:30

Ik heb dommel homeconnect en een externe harde schijf van western digital van 1TB.

Thx voor de uitleg! Ik ga dat dit weekend eens nazien als ik tijd heb :)

silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3958
Lid geworden op: 08 Jul 2008
Locatie: 398m van de [email protected]
Bedankt: 99 keer
Uitgedeelde bedankjes: 162 keer

Berichtdoor silencer » 16 Sep 2008, 22:31

Wentie schreef:Ik heb dommel homeconnect en een externe harde schijf van western digital van 1TB.

Thx voor de uitleg! Ik ga dat dit weekend eens nazien als ik tijd heb :)

denk eraan dat NTFS wss niet gaat werken.

Wentie
Member
Member
Berichten: 99
Lid geworden op: 22 Jul 2008

Berichtdoor Wentie » 03 Nov 2008, 07:22

Ik heb daar nu eindelijk tijd voor gehad.
Maar blijkbaar kunnen we enkel via het lokaal netwerk er aan, iemand anders via internet kan geen verbinding maken.
Ze vinden zelfs onze schijf niet.

Ik heb alles ingesteld zoals je gezegd had.

Iemand een oplossing?

nonkie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 960
Lid geworden op: 12 Dec 2007
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Berichtdoor nonkie » 03 Nov 2008, 09:29

Wentie schreef:Ik heb daar nu eindelijk tijd voor gehad.
Maar blijkbaar kunnen we enkel via het lokaal netwerk er aan, iemand anders via internet kan geen verbinding maken.
Ze vinden zelfs onze schijf niet.

Ik heb alles ingesteld zoals je gezegd had.

Iemand een oplossing?


Hoe je het werkend krijgt met een externe schijf aan je router weet ik niet.
Maar als je interesse hebt om hetzelfde te doen met een pc of server dan kan ik je leerzame lectuur bezorgen. Ikzelf heb hier een ftp/webserver draaien en het werkt uistekend. Alleen de uploadsnelheid is wat mager om files van mijn server te plukken.
Afbeelding

Wentie
Member
Member
Berichten: 99
Lid geworden op: 22 Jul 2008

Berichtdoor Wentie » 03 Nov 2008, 09:34

nonkie schreef:
Wentie schreef:Ik heb daar nu eindelijk tijd voor gehad.
Maar blijkbaar kunnen we enkel via het lokaal netwerk er aan, iemand anders via internet kan geen verbinding maken.
Ze vinden zelfs onze schijf niet.

Ik heb alles ingesteld zoals je gezegd had.

Iemand een oplossing?


Hoe je het werkend krijgt met een externe schijf aan je router weet ik niet.
Maar als je interesse hebt om hetzelfde te doen met een pc of server dan kan ik je leerzame lectuur bezorgen. Ikzelf heb hier een ftp/webserver draaien en het werkt uistekend. Alleen de uploadsnelheid is wat mager om files van mijn server te plukken.


Je mag die info altijd in PM doorsturen!

pwr
Pro Member
Pro Member
Berichten: 267
Lid geworden op: 14 Aug 2004
Locatie: Mechelen
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer

Berichtdoor pwr » 03 Nov 2008, 09:48

Wentie schreef:Ik heb alles ingesteld zoals je gezegd had.


via poort 21 dan ??
en wat geef je in in de browser om er remote op te geraken ???

nonkie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 960
Lid geworden op: 12 Dec 2007
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Berichtdoor nonkie » 03 Nov 2008, 10:08

Wentie schreef:
nonkie schreef:
Wentie schreef:Ik heb daar nu eindelijk tijd voor gehad.
Maar blijkbaar kunnen we enkel via het lokaal netwerk er aan, iemand anders via internet kan geen verbinding maken.
Ze vinden zelfs onze schijf niet.

Ik heb alles ingesteld zoals je gezegd had.

Iemand een oplossing?


Hoe je het werkend krijgt met een externe schijf aan je router weet ik niet.
Maar als je interesse hebt om hetzelfde te doen met een pc of server dan kan ik je leerzame lectuur bezorgen. Ikzelf heb hier een ftp/webserver draaien en het werkt uistekend. Alleen de uploadsnelheid is wat mager om files van mijn server te plukken.


Je mag die info altijd in PM doorsturen!


Done. Veel succes! :wink:
Afbeelding


Terug naar “Windows”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten