CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3961
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor CCatalyst » 21 Apr 2020, 10:30

Situatie: SMB is klant bij Proximus voor vaste telefonie (en uitsluitend daarvoor). Ze gebruiken een oude Panasonic ISDN PBX die door een derde partij geinstalleerd werd. Tot voor kort kwam, naar ik begrijp, de ISDN-lijn "binnen vanaf de straat", maar recent werd er hen een wijziging "opgedrongen" door Proximus. Een technieker is een bbox 3V+ modem komen installeren, waarop nu VDSL2 binnen komt van de straat. Maar de bbox 3V+ ondersteunt geen ISDN, dus vanaf die modem loopt er ethernet naar een LAN-poort van een ander apparaat dat de technieker geïnstalleerd heeft: een Bizz IP Box, zijnde een white-labeled ONE100XE (hij is ook effectief wit). Deze Bizz IP Box fungeert uitsluitend als VoIP/ISDN gateway, en is via een BRI-interface verbonden met de PBX. Zo kan de PBX dus verder werken op ISDN, ook al gaan de externe gesprekken uiteindelijk over IP.

(VDSL2) bbox 3V+ (modem) [LAN]--SIP--[LAN] Bizz IP Box (gateway) [BRI]--ISDN--[BRI] Panasonic (ISDN PBX)----telefoons

Probleem: hoewel ze maandelijks bijbetalen voor de dienst CNIP (aka "Weergave naam"), verschijnt deze weergave sinds deze omschakeling niet meer op de telefoons wanneer ze opgebeld worden. Het nummer van de oproeper (CLIP) verschijnt wel nog op de telefoons.

Diagnose: ik heb een tap gezet op het SIP segment tussen de bbox 3V+ en de Bizz IP Box, en ik heb vastgesteld dat de naam van de oproeper hier wel nog aanwezig is, met name onder de P-Asserted-Identity header (RFC 3325). Tegelijk heb ik een ISDN debug uitgevoerd op de PBX en ik heb gezien dat de naam hier niet meer aankomt, de Bizz IP Box stuurt enkel het nummer nog door naar de PBX. De Bizz IP Box filtert de naam er dus uit, of beter: de Bizz IP Box zet de P-Asserted-Identity header uit SIP niet om naar ISDN CNIP, terwijl hij dat wel doet voor het CLIP equivalent.

bbox 3V+ (modem) --CLIP/CNIP equivalent-- Bizz IP Box (gateway) --CLIP/CNIP-- Panasonic (ISDN PBX) --CLIP/CNIP--- telefoons

Vraag: De Bizz IP Box is in deze situatie de demarcation tussen Proximus en de klant, dus ik zal contact moeten opnemen met Proximus. Gezien de zeer technische aard van de vraag zie ik er wel wat tegenop, ik verwacht dat men ervan overtuigd zal zijn dat het probleem eerder bij de PBX ligt. Iemand die raad heeft bij deze situatie? Gaat het hier puur om een configuratiefout in de Bizz IP Box die opgelost kan worden, of heeft de software van de Bizz IP Box geen functie om de CNIP conversie uit te voeren?

M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 488
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor M_016 » 21 Apr 2020, 11:19

Ter info:
https://www.proximus.be/dam/jcr:1657667 ... zziptel_en
It is available in three different Service Flavors: Mono, Duo and Multi.
CNIP is een optie voor Service Flavor Multi
-> nakijken wat u heeft en best eens met Proximus** gaan praten (**= een technisch onderlegd/competent persoon van Proximus)

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3961
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor CCatalyst » 21 Apr 2020, 12:48

M_016 schreef:CNIP is een optie voor Service Flavor Multi
-> nakijken wat u heeft


Wel, de factuur vermeldt "Multi line" onder abonnement, en zowel "Dienst weergave naam" als de huur van de Bizz IP box worden aangerekend, samen met enkele "Mandatory Users".

M_016 schreef:en best eens met Proximus** gaan praten (**= een technisch onderlegd/competent persoon van Proximus)


Daar vrees ik idd voor. Tegen dat ik iemand ga vastkrijgen die dit gaat begrijpen zonder het vooroordeel dat het wel aan de PBX moet liggen...

Ik vraag me eigenlijk af of de positie van de naam in de P-Asserted-Identity header wel ok is voor de Bizz IP Box. Verwacht hij zoiets niet eerder in de From header?

Ter info - het INVITE pakket tussen de bbox 3V+ en de Bizz IP Box ziet er zo uit (enkel de relevante zaken zijn behouden):

Code: Selecteer alles

Frame 170: 1332 bytes on wire (10656 bits), 1332 bytes captured (10656 bits) on interface en5, id 0
Ethernet II, Src: Sagemcom_XX:XX:XX (XX), Dst: OneAcces_XX:XX:XX (XX)
Internet Protocol Version 4, Src: 81.247.XXX.XXX, Dst: 192.168.1.XXX
User Datagram Protocol, Src Port: 5060, Dst Port: 5060
Session Initiation Protocol (INVITE)
    Request-Line: INVITE sip:[email protected]:5060 SIP/2.0
    Message Header
        To: "3212345678 3212345678" <sip:[email protected];user=phone>
        From: "3287654321 3287654321" <sip:[email protected];user=phone>;tag=X
        Contact: <sip:[email protected]:5060;encoded-parm=X;transport=udp>
        Privacy: none
        P-Asserted-Identity: "HIER STAAT DE NAAM VAN DE OPROEPER" <tel:+3287654321>
        P-Called-Party-ID: <sip:[email protected];user=phone>
    Message Body
        (XXX)

M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 488
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor M_016 » 21 Apr 2020, 15:20

@ CCatalyst

Ik vermoed dat u geen andere keuze hebt dan contact op te nemen. Mijns inziens hebt u alle nodige info verzameld om aan te tonen dat de "blocking factor" op niveau van de Bizz IP Box zit (optie gewoon niet actief?)

Ik vrees dat het reeds enige tijd geleden is dat ik mij in detail in dergelijke protocollen verdiept hebt, maar mijns inziens is het gebruik van P-inserted identity wel ok
https://www.ietf.org/rfc/rfc3325.txt

Bijkomende info:
https://www.proximus.be/dam/jcr:2671fd8 ... ~cache.pdf

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4821
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1508 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor raf1 » 21 Apr 2020, 16:46

Een Fritz!Box kan de bbox 3V+ én de Bizz IP Box vervangen als je de PPPoE- en de SIP-gegevens hebt. Dan kan het probleem binnen de 24 uur opgelost zijn.

sbghannibal
Pro Member
Pro Member
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 Jun 2009
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor sbghannibal » 22 Apr 2020, 09:09

Beste,

Proximus zal u deze sip gegevens nooit geven. zij behoren tot het deel dat de klant geen zaken mee heeft. u kan echter wel vragen om de bizz ip box als en nano sbc te programeren en dan kan met elke username en password naar deze box connecteren. en blijft het volledig en sip verhaal.

ik wil best wel eens kijken naar deze bizz ip box. maar dan heb ik wel het lijn nummer nodig

Grigri
Plus Member
Plus Member
Berichten: 202
Lid geworden op: 25 Mar 2012
Bedankt: 32 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor Grigri » 22 Apr 2020, 18:06

Overschakelen naar Edpnet voor bedrijven en een Fritzbox met S0-poort aanschaffen?

Dit kan met een 7590 (1 S0-poort voor 2 gelijktijdige ISDN-gesprekken), een 6890 LTE geeft hetzelfde aantal gelijktijdige gesprekken via ISDN maar ook de mogelijkheid van Fallover via LTE. Er bestaat ook een FB 7583 die een S0-poort heeft die 4 gelijktijdige ISDN gesprekken aankan (is beschikbaar in de KPN-webshop).

Bij Edpnet krijg je eenvoudig je SIP registratiegegevens voor de verschillende lijnen. Gewoon de nummers configureren in de FB en je kan opnieuw bellen via je oude ISDN-centrale. De FB functioneert dan trouwens als modem-router-ISDNconverter. Dus maar 1 bakje ipv 2 bakjes...

Heb zo jarenlang gefunctioneerd met de oudere versie (7390) met een oude ISDN-centrale. CNIP/CLIP is allemaal instelbaar.

sbghannibal
Pro Member
Pro Member
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 Jun 2009
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor sbghannibal » 22 Apr 2020, 18:14

in theorie klopt het maar als ik me niet vergis zou het nog kunnen zijn dat er en aapassing ga moeten gebeuren van de pbx. p-p en p-m-p instelling kan verkeert staan en dan gaat het ook nie werken

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15738
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2778 keer
Recent bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 755 keer
Contact:

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor philippe_d » 22 Apr 2020, 20:53

Grigri schreef:Er bestaat ook een FB 7583 die een S0-poort heeft die 4 gelijktijdige ISDN gesprekken aankan (is beschikbaar in de KPN-webshop).

Een So poort (BRA) die 4 gelijktijdige gesprekken aankan? Nog nooit van gehoord.
Trouwens de 7583 is niet whitelisted in België, je komt dus waarschijnlijk op een fall-back profiel

Grigri schreef:Bij Edpnet krijg je eenvoudig je SIP registratiegegevens voor de verschillende lijnen. Gewoon de nummers configureren in de FB en je kan opnieuw bellen via je oude ISDN-centrale. De FB functioneert dan trouwens als modem-router-ISDNconverter. Dus maar 1 bakje ipv 2 bakjes...

Dat is inderdaad een véél eenvoudiger oplossing dan het hele gedoe met B-box3v+ met daarachter nog eens die Bizz IP Box.
Tenminste, indien het een eenvoudige BRI betreft (2B+D).
En de prijs die je bij Proximus betaalt voor die "fake ISDN" oplossing is ook niet weinig :-( .

Maar ... het lost waarschijnlijk het probleem van de TS niet op: ik denk niet dat EDPNet de naam meestuurt van binnenkomende gesprekken (tenzij oproepen afkomstig van een andere EDPNet klant) ?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Grigri
Plus Member
Plus Member
Berichten: 202
Lid geworden op: 25 Mar 2012
Bedankt: 32 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor Grigri » 22 Apr 2020, 21:52


CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3961
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: CNIP (ISDN) + Bizz IP Box

Berichtdoor CCatalyst » 23 Apr 2020, 09:01

Een Fritz!Box plaatsen zou betekenen dat ik dan ook in de toekomst verantwoordelijkheid ga zijn om die te depanneren indien nodig, want mensen met IT-kennis zijn er niet in die SMB, en ze contacteren mij altijd op een per-incident basis (ik sta daar bekend als "de man van de computers"). Ze zijn zeer afhankelijk van (vaste) telefonie, nog meer dan van internet. Telefoon plat = business plat.

Alhoewel jullie gelijk hebben dat het in theorie wel zou kunnen, heb ik persoonlijk eigenlijk geen ruimte om zo'n zaken er nog bij te nemen (genoeg werk), temeer daar ze er dan ook zo afhankelijk van gaan zijn en niet lang gaan kunnen wachten bij problemen. Bovendien betalen ze Proximus eigenlijk al voor depannage, want volgens het contract ligt de demarcation achter de Bizz IP Box ipv achter de modem; de standaard Proximus business-SLA is dus nog van toepassing op de Bizz IP Box (die ze huren van Proximus). Als ze dan eens problemen hebben en ik ben in het buitenland en ze bellen Proximus gaat die technieker ook raar kijken als er daar plots een Fritz!Box staat :? .

Inzake EDPnet, ik ben niet echt vertrouwd met hun aanbod en opties, maar ik vermoed dat de conclusie van philippe_d correct is.


Terug naar “Proximus (Belgacom)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten