Proximus firmware filtering

commandline-be
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 Nov 2018
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Proximus firmware filtering

Berichtdoor commandline-be » 16 Nov 2018, 15:58

Als toch enigszins onderlegd in telecom wordt ik telkens verschrikkelijk pissig van het vectoring VDSL2 modem monopoly dat door Proximus wordt gedicteerd. Er bestaat géén technische reden om dit door te blijven drukken. Het besluit ervan staat in een +1000 pagina's tellend besluit op de bipt.be website.

Blijkbaar is het certificatie proces zodanig opgezet dat een fabrikant dit niet zelf kan initiëren

De kleinere providers welke de infrastructuur van Proximus gebruiken moeten door een ware mallemolen om zelfs enkele modellen van eenzelfde fabrikant er door te krijgen. Waarvoor dan nog slechts beperkte firmware wordt toegestaan.

Oppervlakkig gezien vond ik geen enkele provider in Europa die dergelijks oplegt aan resellers (kleinere providers) en bijgevolg de eindgebruikers.

Ik stel me dan ook de vraag of er echt géén enkele manier bestaat dit aan te vechten om of een totale vrijheid van gebruik te bekomen of op zijn minst een relaxer maar formeler valideringsproces. Zo'n validatie proces is echt niet héél moeilijk, het kan bestaan uit het aansluiten van zo'n modem in labo en een test afdraaien.

Graag uw commentaar.

Gebruikersavatar
Geert-Jan
Pro Member
Pro Member
Berichten: 326
Lid geworden op: 14 Okt 2016
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor Geert-Jan » 16 Nov 2018, 16:36

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
Dat komt omdat er politiekers zitjes hebben in Proximus, daardoor kan dat bedrijf doen en laten wat ze willen.
Ook Telenet koopt op die manier politiekers om, vraag maar aan Bracke.

Onze "geweldige" regering bestaat uit postjes-pakkers en omkoopbare....euh mandaten grabbelende politiekers.
Dus neen, je moet niet verwachten dat de overheid iets voor ons gaat veranderen.

Eigen broekzak eerst, dan de vriendjes en de partij.....het plebs? Die zijn goed om uit te melken om hun zakken te vullen.

Denk eraan in het stemhokje volgend jaar, want daar kunnen we die boeven wegstemmen en dit probleem kwijtraken.
]
Afbeelding

Groeten,

Geert-Jan.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4659
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1484 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor raf1 » 16 Nov 2018, 16:59

Je kan de huidige gang van zaken aanvechten op basis van de wet elektronische communicatie artikel 36 en artikel 38

Artikel 36 schreef: Art. 36.§ 1. Apparatuur die voldoet aan de wettelijke voorwaarden, mag worden aangesloten op de daartoe geschikte interfaces.
Een operator van een openbaar elektronische-communicatienetwerk mag een dergelijke aansluiting niet om technische redenen weigeren.
Een fabrikant of een persoon die verantwoordelijk is voor het op de Belgische markt brengen van apparatuur mag niet zonder technische redenen verhinderen of bemoeilijken dat op alle daartoe geschikte interfaces zulke apparatuur wordt aangesloten en gebruik maakt van radiofrequenties waarvoor gebruiksrechten zijn toegekend door het Instituut overeenkomstig artikel 18.
§ 2. Het gebruik alsook de commercialisering van apparatuur die voldoet aan de wettelijke voorwaarden en toch schade toebrengt aan het netwerk, de werking ervan schaadt, of schadelijke storing veroorzaakt, kan overeenkomstig de nadere regels vastgesteld door de Koning, na advies van het Instituut, worden beperkt of verboden.

Artikel 38 schreef: Art. 38. Operatoren die openbare elektronische-communicatiediensten aanbieden, publiceren de exacte en passende technische specificaties van hun interfaces vooraleer de via deze interfaces verstrekte diensten voor het publiek beschikbaar zijn. De specificaties worden op eenvoudig verzoek aan iedere belangstellende bezorgd en zijn voldoende nauwkeurig om apparatuur te kunnen ontwerpen [1 ...]1 waarmee alle diensten die via de betreffende interface worden verstrekt, kunnen worden gebruikt.
De operatoren die openbare elektronische-communicatiediensten aanbieden werken deze specificaties regelmatig bij zodat ze steeds actueel blijven. Voorafgaand aan de publicatie bezorgen zij een kopie ervan aan het Instituut.


Informatie over de interfaces kan je opvragen via het e-mailadres op volgende webpagina https://www.proximus.com/nl/group/governance/regulatory-information#title-2

Onlangs heeft de BEREC, de Europese vereniging van telecomregulators een studie gemaakt over dit onderwerp. Vrije keuze van eindapparatuur kan je gemakkelijker afdwingen als de locatie van het netwerkaansluitpunt (NTP) wettelijk wordt vastgelegd. In België is dat nog niet gebeurd.
Zeer interessant leesvoer als je hier wil op doorgaan: https://berec.europa.eu/eng/document_register/subject_matter/berec/reports/8252-berec-report-on-the-location-of-the-network-termination-point

In de studie van de BEREC staat dat 1 operator (EDPnet dus) en 3 eindgebruikers reeds geklaagd hebben over de huidige systeem met compleet belachelijke certificeringsprocedure en whitelist. Het BIPT argumenteert dat deze procedure noodzakelijk is maar in de praktijk blijkt die bewering niet te kloppen. Er zijn sinds 2008 totaal geen problemen met Fritz!Boxen op het Proximus-netwerk. In alle andere Europese landen zonder whitelist of certificeringsproces zijn er ook geen problemen met VDSL2 Vectoring-modems. De VDSL2 Vectoring-modems die op de Europese markt komen voldoen sowieso aan de ITU G.993.5-standaard en doorlopen reeds alle noodzakelijke testen.
Slechts 5 van de 28 Europese landen gebruiken een whitelist: België, Tsjechië, Denemarken, Hongarije en Kroatië.

Volgens mij is een goede optie om hiertegen een actie te beginnen om eerst een internetabonnement bij Proximus aan te vragen en zelf op het installatieadres een TP Link Archer VR 900V klaar te zetten. Je vraagt de installateur om geen Bbox3 te installeren maar om de TP Link Archer VR 900V aan te sluiten. Daarna vraag je om samen met de installateur een snelheidstest te doen.
Vanaf dat moment zal je vaststellen dat Proximus jouw TP Link-modem als een tweederangsmodem behandelt en op een lagere snelheid zet.
Ga in discussie met de installateur die zal moeten toegeven dat hij niets kan doen.
Daarna stel je Proximus via aangetekende brief in gebreke en vraag je om jouw modem de volle snelheid (https://proximus.be/internetsnelheid) te geven. Volgens artikel 9.5 van haar algemene voorwaarden waarborgt Proximus de compatibiliteit met modems die voldoen aan de specificaties zoals vermeld op hun website met specificaties. Nergens vermeldt Proximus het bestaan van een fallback-snelheidsprofiel, whitelist of certificeringsproces. Officieel weet de klant van niets.
Als Proximus weigert om je op een normaal VDSL2-profiel te zetten, ga je naar de rechtbank op basis van de wet elektronische communicatie artikel 36 en 38.

Heel veel kans dat je die zaak wint en dat de certificeringsprocedure en whitelist illegale praktijken blijken.

Een andere optie is nagaan hoe en wanneer Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo de locatie van de NTP wettelijk gaat vastleggen.

Gebruikersavatar
Geert-Jan
Pro Member
Pro Member
Berichten: 326
Lid geworden op: 14 Okt 2016
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor Geert-Jan » 16 Nov 2018, 17:10

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
De Croo moet je niets van verwachten, die besluit helemaal niks.
Vergeet niet dat er politiekers in de top van Proximus zitten.

186.244 euro voor Stefaan De Clerck, 72.000 euro voor Karel De Gucht

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180315_03410528

Denk je echt dat De Croo iets mag beslissen van die mannen wat het monopolie in gevaar kan brengen en dus hun inkomen?
Blijf dromen.

De Croo mag blaffen, maar besluiten doet die niks want hij mag de kompanen niet in gevaar brengen.]
Afbeelding

Groeten,

Geert-Jan.

commandline-be
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 Nov 2018
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor commandline-be » 16 Nov 2018, 19:07

Dus, enige tijd geleden trok ik de stoute schoenen aan en stelde de vraag via de website van Minister DeCroo, dit is het antwoord welk ik terug kreeg via een medewerker welke het BIPT aanschreef.

Ik neem de vrijheid dit te delen aangezien het publiek beschikbare informatie betreft en er ook openheid van bestuur is etc.

Ook stelde ik de vraag bij Draytek (de VDSL2 modem welk ik naïef genoeg kocht omdat die bij iemand "perfect werkt met vdsl2") waarop het antwoord kwam dat een VDSL2 vectoring enable firmware werd opgeleverd. Maakt natuurlijk geen knijt verschil (modemtype, firmware en andere info wordt bij VDSL2 negotiatie meegestuurd (én uitgefilterd) Draytek zelf onderneemt zover ik dat begreep geen stappen iets of wat dan ook te laten certificeren, blijkbaar zijn er nog steeds een stuk meer ADSL2 gebruikers dan VDSL2 gebruikers op de markt ?

Dus werk ik sinds ik de bbox3 moest terug dragen (ongeacht wat EDPNet beweerde dat ik die mocht blijven gebruiken) met de draytek 130-A (welke de 7/0.5 to the max gebruikt, geweldig dingetje)

De vraag werd ook aan TestAankoop gesteld, ook met verwijzing naar Juridische omkadering etc. Daar bleef het muisstil.

Als ik genoeg mensen vind en kapitaal start ik mijn eigen provider op mét een aanzienlijk groter aanbod VDSL2 modems, if not, 100% vrij.

- - -

Geacht heer Lambrecht,Bij deze willen we u informeren over het huidige certificatieproces van VDSL2 modem bij Proximus.

U kan deze informatie ook terugvinden in het Besluit van het BIPT van 29 juni 2018 aangaande de analyse van de markten voor breedband en televisieomroep, sectie 30.3.6. Customer Premises Equipement (CPE). ingesloten URL: https://www.bipt.be/nl/operatoren/telec ... isieomroep

Momenteel staat het BIPT toe dat Proximus enkel gecertificeerde CPEs van een white list toelaat op haar VDSL2 netwerk; deze lijst is momenteel beperkt tot enkele CPEs van het merk Fritzbox, naast de eigen Proximus CPEs.

CPEs toevoegen aan deze white list kan enkel gebeuren op initiatief van een alternatieve operator die gereguleerde VDSL2 diensten afneemt bij Proximus.

Het hele proces (evenals de prijzen voor de certificatie van CPEs door PXS) vindt u terug in de WBA VDSL2 referentieaanbiedingen, dewelke u hier kan terugvinden: https://www.proximus.be/wholesale/en/id ... dsl-2.htmlWe hebben tot nu toe nog geen vraag ontvangen van een CPE fabrikant die zelf wenst zijn modem toe te voegen aan de VDSL2 white list.

Indien u nog verdere vragen heeft, kan u steeds bij ons terecht.


Met vriendelijke groet,Info
Laatst gewijzigd door commandline-be op 16 Nov 2018, 19:12, 4 keer totaal gewijzigd.

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor ubremoved_539 » 16 Nov 2018, 19:08

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
Geert-Jan schreef:Denk eraan in het stemhokje volgend jaar, want daar kunnen we die boeven wegstemmen en dit probleem kwijtraken.


En voor wie ga je dan stemmen of denk je echt dat er anderen zijn ?]

commandline-be
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 Nov 2018
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor commandline-be » 16 Nov 2018, 19:19

raf1 schreef:Je kan de huidige gang van zaken aanvechten op basis van de wet elektronische communicatie artikel 36 en artikel 38
....
Onlangs heeft de BEREC, de Europese vereniging van telecomregulators een studie gemaakt over dit onderwerp. Vrije keuze van eindapparatuur kan je gemakkelijker afdwingen als de locatie van het netwerkaansluitpunt (NTP) wettelijk wordt vastgelegd. In België is dat nog niet gebeurd.
Zeer interessant leesvoer als je hier wil op doorgaan: https://berec.europa.eu/eng/document_register/subject_matter/berec/reports/8252-berec-report-on-the-location-of-the-network-termination-point

In de studie van de BEREC staat dat 1 operator (EDPnet dus) en 3 eindgebruikers reeds geklaagd hebben over de huidige systeem met compleet belachelijke certificeringsprocedure en whitelist. Het BIPT argumenteert dat deze procedure noodzakelijk is maar in de praktijk blijkt die bewering niet te kloppen. Er zijn sinds 2008 totaal geen problemen met Fritz!Boxen op het Proximus-netwerk. In alle andere Europese landen zonder whitelist of certificeringsproces zijn er ook geen problemen met VDSL2 Vectoring-modems. De VDSL2 Vectoring-modems die op de Europese markt komen voldoen sowieso aan de ITU G.993.5-standaard en doorlopen reeds alle noodzakelijke testen.
Slechts 5 van de 28 Europese landen gebruiken een whitelist: België, Tsjechië, Denemarken, Hongarije en Kroatië.

....

Een andere optie is nagaan hoe en wanneer Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo de locatie van de NTP wettelijk gaat vastleggen.


De certificeringsprocedure is er, zover ik daar even over kan of mag speculeren, op aandringen of alvast in samenspraak met de VDSL2 leverancier (Alcatel-Lucent) omdat er tot enkele jaren terug opmerkelijke stabiliteits- en/of performantieproblemen waren.

https://www.proximus.com/nl/news/alcate ... ringlijnen

Het beperken van de modems beperkt natuurlijk ook het aantal cases waar aan gewerkt moet worden zodat de contractuele bepalingen ivm de oplevering gehaald kunnen worden. Maw, het openstellen van het netwerk voor alle leveranciers zou wel eens kunnen aantonen dat dit hele project een vakkundig gecamoufleerde miljarden flop is.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4659
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1484 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor raf1 » 16 Nov 2018, 22:21

commandline-be schreef:Het beperken van de modems beperkt natuurlijk ook het aantal cases waar aan gewerkt moet worden

Waar heb je het over? Het is bijna 2019. VDSL2 Vectoring is de kinderschoenen ontgroeid.
Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Polen, Roemenië, Nederland, etc... gebruiken geen whitelist. Je gaat me toch niet vertellen dat in die landen geen Alcatel-Lucent (ondertussen Nokia)-apparatuur staat.

Dit is geen technisch probleem. Dit is puur vendor-lockin. Continue copy-paste van businessmodel tussen Telenet en Proximus. Noem het voor mijn part een kartel, dan kan je het eventueel bij Margrethe Vestager aanklagen.

Kijk eens bij KPN in Nederland. Geen enkel probleem om een Draytek Vigor 130 aan te sluiten op volle snelheid.

Bij EDPnet zal het niet lukken om gelijk te halen, zij hangen af van Proximus. Stap over naar Proximus dan kan je hen daarna in gebreke stellen op basis van de algemene voorwaarden, artikel 9.5. Nergens in de algemene voorwaarden vermeldt Proximus dat er een beperking is op modems. Elke modem die de ITU G.993.5-standaard volgt, zou moeten werken op volle snelheid.

Gebruikersavatar
Geert-Jan
Pro Member
Pro Member
Berichten: 326
Lid geworden op: 14 Okt 2016
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor Geert-Jan » 19 Nov 2018, 17:28

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
commandline-be schreef:Momenteel staat het BIPT toe dat Proximus enkel gecertificeerde CPEs van een white list toelaat op haar VDSL2 netwerk; deze lijst is momenteel beperkt tot enkele CPEs van het merk Fritzbox, naast de eigen Proximus CPEs.

CPEs toevoegen aan deze white list kan enkel gebeuren op initiatief van een alternatieve operator die gereguleerde VDSL2 diensten afneemt bij Proximus.

We hebben tot nu toe nog geen vraag ontvangen van een CPE fabrikant die zelf wenst zijn modem toe te voegen aan de VDSL2 white list.


En zo liegen en bedriegen ze verder, want er zijn er velen die toelating willen maar de "regering" (zo noemen ze zichzelf toch) laat gewoon toe dat Proximus het monopolie behoud.
Geen enkel ander land heeft dit buiten ons land.

Zoals gezegd, als we deze corruptie politiekers kwijt willen dan moeten we anders stemmen in 2019.
Ik stemde de laatste keer NVA omdat ik hun leugens geloofde, er is niets verandert, de postjes en corruptie namen toe.

Volgende stem van mij is PVDA en de reden is dat die niet graaien en vriendjes beschermen.
Wat de anderen doen weten we reeds, we mogen niks buiten veel te veel betalen voor alles.

Onze overheid zijn corrupte politiekers die hun zitje veiligstellen als ze niet meer verkozen raken en niks anders.
Ook de kleine providers worden enorm benadeeld en Kris Peeters doet niets.
Zo sluit Proximus je gratis aan als je HUN DSL neemt zonder raw-copper te rekenen, alle andere providers moeten kosten EN raw-copper betalen en elke interventie rekent Proximus 250 euro aan en bewijs maar dat het hun fout is.

Om deze onzin te bestrijden moeten we anders stemmen, ik heb nooit anders dan rechts gestemd maar die bedriegen ook alles en iedereen.

Eens zien wat de communisten er van bakken, slechter dan nu kan het echt niet meer worden.]
Afbeelding

Groeten,

Geert-Jan.

Gebruikersavatar
MaT
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1679
Lid geworden op: 18 Feb 2014
Locatie: Gent
Bedankt: 224 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 151 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor MaT » 19 Nov 2018, 17:36

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
Is er dan 1 partij die van deze problematiek een programmapunt maakt?
Ik denk het niet. We moeten niet focussen op een partij en of deze nu wel of niet de verkiezing wint, maar op een persoon die de problematiek begrijpt, aan onze kant staat in het verhaal en de middelen heeft om beweging te brengen in de zaak of op zijn minst de aandacht erop vestigen. En dan maakt het weinig uit of deze persoon mee bestuurd of in de oppositie zit toch?]
-Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

Gray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1125
Lid geworden op: 17 Apr 2005
Bedankt: 137 keer
Uitgedeelde bedankjes: 325 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor Gray » 19 Nov 2018, 17:36

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
Geert-Jan schreef:
commandline-be schreef:Momenteel staat het BIPT toe dat Proximus enkel gecertificeerde CPEs van een white list toelaat op haar VDSL2 netwerk; deze lijst is momenteel beperkt tot enkele CPEs van het merk Fritzbox, naast de eigen Proximus CPEs.

CPEs toevoegen aan deze white list kan enkel gebeuren op initiatief van een alternatieve operator die gereguleerde VDSL2 diensten afneemt bij Proximus.

We hebben tot nu toe nog geen vraag ontvangen van een CPE fabrikant die zelf wenst zijn modem toe te voegen aan de VDSL2 white list.


En zo liegen en bedriegen ze verder, want er zijn er velen die toelating willen maar de "regering" (zo noemen ze zichzelf toch) laat gewoon toe dat Proximus het monopolie behoud.
Geen enkel ander land heeft dit buiten ons land.

Zoals gezegd, als we deze corruptie politiekers kwijt willen dan moeten we anders stemmen in 2019.
Ik stemde de laatste keer NVA omdat ik hun leugens geloofde, er is niets verandert, de postjes en corruptie namen toe.

Volgende stem van mij is PVDA en de reden is dat die niet graaien en vriendjes beschermen.
Wat de anderen doen weten we reeds, we mogen niks buiten veel te veel betalen voor alles.

Onze overheid zijn corrupte politiekers die hun zitje veiligstellen als ze niet meer verkozen raken en niks anders.
Ook de kleine providers worden enorm benadeeld en Kris Peeters doet niets.
Zo sluit Proximus je gratis aan als je HUN DSL neemt zonder raw-copper te rekenen, alle andere providers moeten kosten EN raw-copper betalen en elke interventie rekent Proximus 250 euro aan en bewijs maar dat het hun fout is.

Om deze onzin te bestrijden moeten we anders stemmen, ik heb nooit anders dan rechts gestemd maar die bedriegen ook alles en iedereen.

Eens zien wat de communisten er van bakken, slechter dan nu kan het echt niet meer worden.


De reden dat er politiekers in de raad van bestuur zitten is omdat de regering zelf ook (hoofd)aandeelhouder is, want wie "eigenaar" is bepaald wat er gebeurd.
Denk je dat er onder PVDA geen politiekers in de raad van bestuur gaan zitten? Ik denk dan nog veel meer dan nu het geval :wink:

Dat we teveel betalen, moet je gewoon als verborgen belasting zien.]

Gebruikersavatar
Geert-Jan
Pro Member
Pro Member
Berichten: 326
Lid geworden op: 14 Okt 2016
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor Geert-Jan » 19 Nov 2018, 17:59

Modbreak:
de politieke discussie laten we achterwege
Gray schreef:De reden dat er politiekers in de raad van bestuur zitten is omdat de regering zelf ook (hoofd)aandeelhouder is, want wie "eigenaar" is bepaald wat er gebeurd.
Denk je dat er onder PVDA geen politiekers in de raad van bestuur gaan zitten? Ik denk dan nog veel meer dan nu het geval :wink:

Dat we teveel betalen, moet je gewoon als verborgen belasting zien.

Dat denk ik niet, want ze hebben nog niet mogen besturen in de kamers buiten Borgerhout.
Tot hiertoe zijn er geen klachten en ook in Zelzate gaan ze nu besturen.

We hebben met z'n allen de NVA de kans gegeven, wat is er van geworden? We worden bestolen en bedrogen tegen de klippen op.
NVA heeft niks van hun programma waar gemaakt buiten waar Bart zei dat het even zeer ging doen, maar na 6 jaar?

Mijn vertrouwen in rechts en links is 0,0.....dus ga ik de communisten een kans geven, tot hiertoe hebben ze geen kans gehad maar ze hebben een programma dat amper afwijkt van wat de NVA beloofde.
In de kamer maken ze het overigens steeds waar, niet graaien en vragen stellen waar de regering steeds weigert te antwoorden.

We zullen zien....]
Afbeelding

Groeten,

Geert-Jan.

Bo.
Member
Member
Berichten: 58
Lid geworden op: 02 Dec 2018
Bedankt: 2 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor Bo. » 19 Nov 2018, 19:59

Welke kosten zijn er in totaliteit verbonden aan de keuring van een modem?

commandline-be
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 Nov 2018
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Proximus firmware filtering

Berichtdoor commandline-be » 26 Nov 2018, 17:57

Borovic schreef:Welke kosten zijn er in totaliteit verbonden aan de keuring van een modem?

Het moet een klein fortuin zijn. Blijkbaar is dit door het BIPT in het leven geroepen en/of goedgekeurd op vraag van proximus en alcatel toen ze het vdsl netwerk niet stabiel kregen.


Terug naar “Telecom Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast