2G continuïteit

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1303
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 101 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

2G continuïteit

Berichtdoor WalterB1 » 18 Jan 2017, 18:34

Hallo,

Ik ben een gebruiker van een 2G-only telefoon en daarom heb ik interesse in het oude 2G-netwerk. Er zijn al voorbeelden in de media gekomen dat 2G mogelijk aan het uitdoven is;
https://tweakers.net/nieuws/120195/amerikaanse-provider-zet-2g-uit-in-aanloop-naar-5g.html

Ik ben het eens gaan vragen aan de providers wat hun plannen zijn voor het 2G-netwerk, of ze die gaan uitschakelen. Of misschien niet meer in gaan investeren en gaan laten werken tot ze defect zijn.

Ik stelde de vraag via Facebook;
Proximus; verwijst door naar de helpdesk voor die vraag. Ik contacteerde niet de helpdesk.
Mobistar en Orange; lieten weten dat ze geen plannen hebben om te stoppen met 2G.

Groot nieuws is dat natuurlijk niet maar ik wou het toch maar laten weten.
Internet: VDSL Mixtus (technisch VDSL EDPnet XL-lijn)
Televisie: Netflix, Prime Video, VRTnu, VTM Go
Telefoon: vast OVH, GSM JimMobile, tablet data-SIM MobileVikings

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 592
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer
Contact:

Re: 2G continuïteit

Berichtdoor gunmaster » 18 Jan 2017, 18:38

In Europa worden er nog dagelijks M2M apparaten geïnstalleerd die enkel 2G ondersteunen, 3G gaat er bij ons nog sneller uit liggen dan 2G.

FRDDP
Pro Member
Pro Member
Berichten: 260
Lid geworden op: 25 Aug 2015
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: 2G continuïteit

Berichtdoor FRDDP » 18 Jan 2017, 23:17

Nochtans is het maar wat logisch om 2G eerder uit te schakelen dan wel 3G. Het 'dagelijks' installeren van M2M over 2G is in feite dan ook niet meer dan ridicuul, ofwel pure korte termijn economisch denken.
Het is niet omdat het over mobiele technologie dat over frequenties in de lucht werkt gaat, dat er een verschil is in technologische levensduur.
Simpel gesteld hadden we om die reden op nationaal niveau dan ook inbelverbindingen online moeten houden want veel 'belangrijke' toepassingen belden nog in.

De bandbreedte over Edge/2G is dan ook al een ruime tijd steeds meer te laag voor steeds meer dagelijkse toepassingen. 3G daarintegen volstaat nog steeds ruimschoots voor zelfs de zwaardere toepassingen die hoge bandbreedtes eisen. Zelfs 'simpele' dingen (vanuit een gebruiker standpunt) zoals bellen en dataconnectie hebben op hetzelfde moment is een No Go over Edge/2G en wel mogelijk met 3G. Het tegenargument dat dit in de toekomst minder en minder een issue zou vormen omdat het klassieke bellen toch maar blijft afnemen is veel te veel gebaseerd op onze privé ervaring die we bij onszelf en anderen in de omgeving vaststellen. Het zakelijk gebruik vormt toch wel een andere trend, en zeker bij spelers zoals Proximus (die de zakelijke markt domineren als geen ander) neemt het zelfs toe samen met de stijgende trend van het mobiele werken, mede door de stijgende bandbreedtes op de baan/ver van het kantoor.

Zeg maar eens tegen deze klanten dat ze niet meer kunnen bellen en een dataconnectie hebben tegelijk terwijl zij dit ook meer gebruiken (bijvoorbeeld een mail binnenhalen tijdens een gesprek, agenda synchroniseren bij openen wanneer ze een afspraak digitaal willen inplannen, ...).

VoLTE zou dan perfect als tegenargument gebruikt worden, maar dan zal men toch wel het equivalent van Edge/2G dekking van nu moeten hebben en dat is nog niet voor direct. Dat zou natuurlijk wel kunnen komen als men dat spectrum vrijmaakt en in dat opzicht is het 3G spectrum inderdaad interessanter, maar dan heeft het nog steeds geen zin om een nog oudere technologie te behouden ten nadele van 3G. In dat opzicht kunnen ze maar beter beide banden (tegelijk) uitschakelen in de toekomst. Als ondersteuning voor oudere toestellen is tegen dan toch sowieso relatief, want toestellen die dan nog enkel 2G ondersteunen zullen en nog kleiner deel van de groep gebruikers uitmaken dan nu en er zijn nog steeds véél meer toestellen met 3G ondersteuning (en geen 4G) die dan plots een sterk verminderde gebruikservaring zouden krijgen.

"Geen wifi onderweg? Doe het maar met Edge bandbreedte, nu tot 150x trager!"

Het antwoord dat men dan maar een nieuw toestel moet kopen is nog véél meer van kracht voor 2G only toestellen en zal dan ook minder mensen benadelen.

En trouwens, voor M2M bestaat er in principe ook een mogelijk alternatief dat zeker een toekomst heeft: IoT.
Niet helemaal rechtlijning te vergelijken, maar toch zeker een logische evolutie/piste.
Afbeelding

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1303
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 101 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: 2G continuïteit

Berichtdoor WalterB1 » 19 Jan 2017, 00:15

gunmaster schreef:In Europa worden er nog dagelijks M2M apparaten geïnstalleerd die enkel 2G ondersteunen, 3G gaat er bij ons nog sneller uit liggen dan 2G.


Dat is goed voor wie hoopt dat 2G zal blijven bestaan. Maar het lijkt mij een vreemde beslissing om in 2017 enkel 2G modules voor toestellen "slim" te maken te gebruiken.

Dat is besparen op korte termijn om meer te moeten uitgeven op langere termijn. Als men meer capaciteit nodig heeft of men toch de ondersteuning voor 2G zou stopzetten heeft men aanzienlijke kosten aan hardware en vooral personeelskosten.
http://www.carscoops.com/2016/12/many-bmw-models-to-lose-roadside.html

Maar dat moeten die bedrijven weten.

Als men ooit zou stoppen met 2G; blijkbaar is het haalbaar om zelf ISP te spelen - dit gaat over het opzetten van een 1G netwerk;
http://gizmodo.com/it-only-costs-400-to-build-your-own-cell-phone-network-1791282980

Al is dat natuurlijk een spielerei en zal ook het BIPT daar niet mee kunnen lachen.
Internet: VDSL Mixtus (technisch VDSL EDPnet XL-lijn)
Televisie: Netflix, Prime Video, VRTnu, VTM Go
Telefoon: vast OVH, GSM JimMobile, tablet data-SIM MobileVikings

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 592
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer
Contact:

Re: 2G continuïteit

Berichtdoor gunmaster » 19 Jan 2017, 00:35

Maak u geen zorgen, de bedrijven die deze apparaten maken doen dat niet op goede gok. Ze werken met garanties van de providers. Ik verwacht dat 2g zeker nog 10 jaar zal bestaan, misschien zelfs langer dan 4G!

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1513
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 216 keer
Uitgedeelde bedankjes: 170 keer

Re: 2G continuïteit

Berichtdoor nickz » 19 Jan 2017, 00:52

Ik denk ook dat 2G nog lang zal bestaan, niet alleen omwille van de vele M2M-toepassingen en ook het toch nog relatief grote aantal mensen met een simpele 2G telefoon (een 'dumbphone' of een senioren gsm), maar ook omdat dit een zeer universele basisdienst is waar bezoekers vanuit heel de wereld mee kunnen verbinden. In tegenstelling tot 3G en zeker 4G heeft 2G immers maar weinig commerciële frequentiebanden: enkel 850, 900, 1800 en 1900 MHz. De meeste mobiele telefoons van de laatste x-aantal jaar zijn 'quad-band' en kunnen dus met alle 2G-netwerken ter wereld verbinden, wat niet het geval is voor de 3G- en 4G-netwerken.

tb0ne
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 995
Lid geworden op: 24 Aug 2012
Bedankt: 85 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: 2G continuïteit

Berichtdoor tb0ne » 19 Jan 2017, 10:09

In Amerika is de bal toch al aan het rollen:
https://tweakers.net/nieuws/120195/amer ... ar-5g.html


Terug naar “Telecom Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten