Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2280
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Vaganzza » 21 Jul 2019, 22:13

Dag UB'ers,

Voor mijn nieuwbouw wil ik overal (ook in de tuin) een goed wifi signaal hebben. Daarbij denk ik automatisch aan een mesh systeem (multiroom wifi). Alleen geraak ik er zelf nog altijd niet goed aan uit.

Situatie van het huis: 2 verdiepingen (gewapend beton), 12cm isolatie in buitenmuur en (voor de huidige normen) redelijk wat aparte ruimtes/muren. Huis is op GLV 18 meter diep, 1e en 2e verdieping zijn 11m diep. Totale oppervlakte is zo'n 250m2. De tuin is ongeveer 30 meter diep waarbij ik zo'n 10 meter achter het huis nog een garagebox heb (waar ik dus een wifi module kan installeren).

Het plan zoals ik het in mijn hoofd had:
- ik voorzie op verdieping 1 en 2 1 centrale plaats om de wifi te installeren
- op GLV voorzie ik 2 punten (1 vooraan in de bureau van het huis (het basisstation), 1 in de living achteraan)
- in de garage ook een punt voor de tuin

Op al die plaatsen dacht ik een stopcontact en een LAN kabel te voorzien waarop ik een mesh systeem op aansluit.

Ik vraag mij alleen af of dit wel mogelijk is. Je zit met 1 basisstation in de bureau die aangesloten wordt op de router van de provider. Daarop moeten dan de andere 4 kabels toekomen naar de andere aansluitpunten, meer dan ik op eender welk mesh systeem kan zien. Bovendien zie ik vele mesh systemen die draadloos werken: kan ik dan überhaupt wel met LAN werken?

Indien dat toch mogelijk is, kan ik dan best mijn kabels naar de bureau voorzien naar de andere punten, zoals ik hierboven dacht?

Graag jullie advies, opinies, meningen,... Gelieve wel te noteren dat ik niet de grootste netwerk specialist ben. Stel gerust meer vragen, mocht ik 1 en ander vergeten te vermelden zijn :wink:
Telefonie, Internet & TV: Orange Internet & TV
GSM: Arend + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (late 2014) |  Retina MacBook Pro 13" (2017) |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

Grigri
Plus Member
Plus Member
Berichten: 196
Lid geworden op: 25 Mar 2012
Bedankt: 32 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Grigri » 21 Jul 2019, 22:27

Op elk verdiep een of twee Unifi UAP AC Pro's en je zal overal snel en erg stabiel bereik hebben, vermoedelijk zelfs tot achteraan in de tuin... Eenmaal geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 520
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 42 keer
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor didi79 » 21 Jul 2019, 22:57

Als je toch overal bekabeling kan plaatsen, dan heb je geen mesh nodig.
Zet voldoende access points (maar ook niet overdrijven...). En zorg voor voldoende wired netwerkpunten in alle ruimtes.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8837
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 662 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 362 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor heist_175 » 22 Jul 2019, 07:04

Mesh is toch enkel als de AP's draadloos met elkaar communiceren?

Leg naar elke kamer een dubbele UTP, dan kan je alle kanten uit.
Begin met de AP's die je echt nodig hebt: bv gelijkvloers en breid langzaam uit naar gelang behoefte.

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2280
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Vaganzza » 22 Jul 2019, 09:20

Ja, alle bekabeling dient nog gestoken te worden. Dus ik kan inderdaad nog alle kanten uit.

Goed punt dat ik dan beter met AP werk. Echter nu concreet: wat dien ik te doen?Ik veronderstel (met de weinige kennis die ik er over heb) dat ik ook een netwerk switch moet hebben om ze alle 5 op aan te sluiten? Die switch plaats ik dan beter gewoon naast de modem van de provider en alle bekabeling naar de AP's vandaar starten.

Ik lees ook bij die UniFi AP-AC-PRO over een PoE injector: begrijp ik het goed dat als die er in zit, die AP nog een stopcontact nodig heeft?
Telefonie, Internet & TV: Orange Internet & TV
GSM: Arend + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (late 2014) |  Retina MacBook Pro 13" (2017) |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1987
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 51 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor liegebeestig » 22 Jul 2019, 09:28

De unifi ap Ac pro kan zijn stroom uit de netwerkkabel halen als je switch poe kan leveren. Je koopt dus het best ook een switch van unifi zodat alles vanzelf met elkaar samenwerkt.

Je hebt dan geen stopcontact naast elk ap nodig. Zo doe ik het hier: netwerkkabels komen van overal samen op punt waar ook telenet en Proximus binnenkomen en alles staat in 1 kast.

Een switch voor 24 kabels is echt geen overbodige luxe. Bv de unifi 24-250w. Die poe switch is handig. Zo zijn er twee Raspberry Pies die ook stroom krijgen via poe. Camera’s kunnen ook.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15519
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2730 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 743 keer
Contact:

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor philippe_d » 22 Jul 2019, 12:46

didi79 schreef:Als je toch overal bekabeling kan plaatsen, dan heb je geen mesh nodig.

heist_175 schreef:Mesh is toch enkel als de AP's draadloos met elkaar communiceren?

Er zijn blijkbaar veel misverstanden over het woord "Mesh", en blijkbaar dekt mesh vele ladingen :-) .

Mesh is eigenlijk een opstelling waarbij meerdere gedistribueerde apparaten meerdere WiFi-netwerken creëren, maar deze gecombineerd worden tot één enkel netwerk.
Of deze apparaten nu draadloos met elkaar communiceren, of via LAN kabel, maakt eigenlijk niets uit. In een goed mesh systeem zal de verbinding met een AP automatisch draadloos hersteld worden, indien de LAN verbinding met dat AP wegvalt (voor zover het bereik van de AP's overlappen).
Je hebt dan één "mesh master", de andere AP's zijn dan" mesh slaves".
Via de centrale mesh master zie je dan ook perfect welke apparaten met welke AP (en aan welke snelheid) verbonden is.

Vaganzza schreef:Goed punt dat ik dan beter met AP werk. Echter nu concreet: wat dien ik te doen?Ik veronderstel (met de weinige kennis die ik er over heb) dat ik ook een netwerk switch moet hebben om ze alle 5 op aan te sluiten? Die switch plaats ik dan beter gewoon naast de modem van de provider en alle bekabeling naar de AP's vandaar starten.

Gezien je nu in de bouw fase bent, is je eerste bezorgdheid de bekabeling.
Ik zou me dus op dit ogenblik niet veel zorgen maken of je voor een Mesh systeem kiest, of losse AP's, of welk materiaal. Dat zijn beslissingen voor later?

Volg het advies dat je hierboven al kreeg:
Leg genoeg UTP kabels: dubbele UTP naar iedere kamer, UTP's naar alle punten waar je een extra AP wilt plaatsen (incl. garage en/of tuinhuis).
Alle kabels centraal laten toekomen op één punt (berging, technische ruimte), waar ook de provider modem en/of je eigen router komt. Voorzie hier de nodige stopcontacten (NIU, modem, router, switch, NAS, enz ...).
En je zal inderdaad een netwerk switch nodig hebben om alle kabels aan te sluiten (maar dat zijn zorgen voor nà de bouw :wink: ).

Gezien nieuwbouw, vergeet ook niet naast de bekabeling voor jouw AP's:
    1) coax te leggen naar iedere kamer waar je misschien later een TV toestel ga zetten (vanaf je centrale punt).
    2) aansluiting te voorzien op het coax (Telenet, Orange, ...) en het koper/glasvezel netwerk (smarttube).
Dan heb je later de volle flexibilteit voor de providerkeuze.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Groggie
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 22 Jul 2019
Bedankt: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Groggie » 22 Jul 2019, 15:15

Voorzie ineens ook bekabeling voor een alarmsysteem en kabels voor rookmelders.

Tip:
laat alle netwerkkabels op een patchpaneel aansluiten.

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2280
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Vaganzza » 23 Jul 2019, 15:06

philippe_d schreef:Leg genoeg UTP kabels: dubbele UTP naar iedere kamer, UTP's naar alle punten waar je een extra AP wilt plaatsen (incl. garage en/of tuinhuis).


Waarschijnlijk een ongelofelijke noob vraag, maar hey we zitten hier om bij te leren :lol: Waarom dubbele UTP naar iedere kamer? Bedoel je hiermee slaapkamer of alle kamers waar ik aan een AP denk?

Groggie schreef:laat alle netwerkkabels op een patchpaneel aansluiten.


Ik moet bekennen dat ik patchpaneel moeten googlen heb. Echter veronderstel ik dat, als ik voor Ubiquiti zou gaan, je dit bedoelt: https://www.coolblue.be/nl/product/8194 ... -250w.html ?
Telefonie, Internet & TV: Orange Internet & TV
GSM: Arend + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (late 2014) |  Retina MacBook Pro 13" (2017) |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

tien
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 774
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 30 keer
Uitgedeelde bedankjes: 58 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor tien » 23 Jul 2019, 15:23

patchpaneel is gewoon "stopcontacten", het einde van de kabel. Veel simpeler en professioneler dan gewoon elk kabeltje laten eindigen op rj45 connector.
van daaruit ga je naar de switch.

Bedoeling is dat je dan heel eenvoudig en (met proper te werken :beerchug: ) vrij simpel kan 'patchen' welke poort naar welke switch/router etc gaat.
VB alles ivm alarm en camera's op apparte switch

Niet direct fan van deze opstelling maar zonder rack toch vrij proper:
usage.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
Laatst gewijzigd door tien op 23 Jul 2019, 15:40, 1 keer totaal gewijzigd.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 911
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor devastator » 23 Jul 2019, 15:38

Vaganzza schreef:Waarschijnlijk een ongelofelijke noob vraag, maar hey we zitten hier om bij te leren :lol: Waarom dubbele UTP naar iedere kamer? Bedoel je hiermee slaapkamer of alle kamers waar ik aan een AP denk?

Naar alle kamers minstens 2 UTP kabels trekken, zodat je niet meteen een switch moet gebruiken wanneer je al 1 toestel bedraad hebt aangelosten in die kamer. Bij de TV mogen er dat wat mij betreft wel meer zijn, 4 ofzo (TV, versterker, digicorder, playstation ...). Alles is tegenwoordig met internet verbonden, bezuinig dus niet op netwerkkabel :-)

Groggie
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 22 Jul 2019
Bedankt: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Groggie » 23 Jul 2019, 15:52

Door een patchpaneel te gebruiken kan men alle kabels netjes aansluiten op een mooie rij ‘stopcontacten’ voor netwerkkabels.

Dit is ordelijk en overzichtelijk.

Vergelijk het met je kast voor de elektriciteit waar alle bekabeling samenkomt.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Patchpanel

https://www.kabelshop.nl/image/ProCable ... 07_big.jpg

Nog een stapje verder is het voorzien van (plaats voor) een patchkast of serverrack.
In zo een kast kan je dan ook de modem/router/switch wegbergen

Voor kabel kan je best stugge cat6 kabel gebruiken

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2280
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Vaganzza » 23 Jul 2019, 16:00

Mijn redenering was: ik voorzie 5 punten waarmee ik een zeer goede draadloos netwerk heb in huis en in de tuin. Daarnaast zou ik op de kamer nog 1 UTP steken (naast die 5 punten) om toch nog iets bedraad aan te sluiten. Bedoeling is en blijft dat alles in huis draadloos werkt. Met wat ik lees over die UniFi AOP-AC-PRO moet ik dat toch wel realiseren, niet?
Telefonie, Internet & TV: Orange Internet & TV
GSM: Arend + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (late 2014) |  Retina MacBook Pro 13" (2017) |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 911
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor devastator » 23 Jul 2019, 16:15

Bij mij is eigenlijk de bedoeling dat zo weinig mogelijk op WiFi werkt. Niet omwille van straling ofzo, maar gewoon omdat bedraad veel stabieler is en makkelijker te troubleshooten. Bovendien is de bandbreedte ook vele malen groter en minder storingsgevoelig.

Met een unifi AP ga je zeker een goed WiFi signaal hebben. Ik kan echter over wifi bijvoorbeeld niet de beelden van mn camera's tegelijkertijd streamen naar 3 TV's, want dan begint het toch wel wat te hikken samen met andere toestellen die via WiFi bezig zijn (Sonos, ...). Mogelijk staan mn AP's niet helemaal optimaal, maar dat bedoel ik dan met troubleshooten wat ik hierboven zei ;-)

Groggie
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 22 Jul 2019
Bedankt: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Groggie » 23 Jul 2019, 18:05

Bekabeling heeft inderdaad de voorkeur op draadloos.
Hogere doorvoer en minder interferentie.

Minstens 2 ‘beschikbare’ netwerkkabels per ruimte is geen overbodige luxe.

Wifi is handig en leuk, maar slechts een aanvulling op een bedraad netwerk.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8837
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 662 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 362 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor heist_175 » 23 Jul 2019, 18:54

+1 voor bedraad
de interface van TV, printer, Chromecast, ... is niet altijd even handig om een WiFi key in te voeren, soms heb je devices die uw gewenste security-protocol niet ondersteunen, met bedraad heb je dat soort gezever niet.

Gebruikersavatar
Tim.Bracquez
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3098
Lid geworden op: 05 Dec 2010
Twitter: fusabe
Locatie: ::1
Bedankt: 425 keer
Uitgedeelde bedankjes: 142 keer
Contact:

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Tim.Bracquez » 23 Jul 2019, 19:41

Ik snap dat iedereen hier blijft hameren op bedraad, maar hier eigenlijk nooit problemen met wifi, eind devices allemaal op de wifi, zie het probleem niet als je gewoon genoeg AP's zet ('unifi hiervoor geweldig). Lang geleden dat ik thuis nog iets met een draad verbonden heb, zelfs een nieuwe pi install is gewoon via wifi.

1 POE ethernet kabel naar de ap's, want de meeste deftige ap's hebben toch een secondary poort, dus je verlies de netwerk poort niet.
Tim Bracquez, [email protected], https://www.fusa.be
Dedicated Servers & Promoties - https://fusa.be/nl/hosting/offer
MikroTik Routerboards - https://fusa.be/shop

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2280
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Vaganzza » 23 Jul 2019, 19:45

Ja, de vraag is: is wifi niet goed genoeg voor een gemiddeld gezin? Ik heb geen NAS (plan die ook niet te hebben in de toekomst) bv. Ik heb nu een Airport Time Capsule (reeds jarenlang) en dat werkt prima met al onze apparaten draadloos geconnecteerd... Ik spreek momenteel over zo'n 13tal apparaten.

Enige dat er in de toekomst vermoedelijk bij zal komen: 2 laptops en 2 smartphones van de dochters... En dan nog een aantal modules van in de bouw (alhoewel ik dacht dat die allemaal bedraad aangesloten gingen worden).
Telefonie, Internet & TV: Orange Internet & TV
GSM: Arend + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (late 2014) |  Retina MacBook Pro 13" (2017) |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

Gebruikersavatar
Tim.Bracquez
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3098
Lid geworden op: 05 Dec 2010
Twitter: fusabe
Locatie: ::1
Bedankt: 425 keer
Uitgedeelde bedankjes: 142 keer
Contact:

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Tim.Bracquez » 23 Jul 2019, 19:50

Heb hier een macbook een sync naar de NAS over de wifi. Gaat gewoon aan een 200Mbit en dan heeft de NAS CPU er genoeg van.
Tegenwoordig zijn 500Mbit+ speeds via wifi niet zo abnormaal meer, met goede AP's, niet die van de telenet/prox modems.

Zelf hier de wifi bandbreedte lager gezet omdat die hoge wifi snelheid nutteloos is en daardoor nu zelfs beter bereik (zelfde power over minder banden)

Alle poort, thermostaat, lichten, temperatuur meters, etc zitten gewoon op wifi, nooit problemen mee.

Je moet inderdaad wel kabels leggen maar overdoe het ook niet zoals sommige suggereren, want meestal laat je ze boven komen en zet je ineens je tv met setupbox in de andere hoek na de bouw :-D

En telenet installatie zet standaard van die powerline modules ook al zit er een kabel klaar, ze doen gewoon de moeite niet meer om bestaande kabels te gebruiken tenzij je er specifiek om vraagt. Al genoeg huizen gezien waar een ethernet jack is en ernaast de powerline zit voor de telenet box, recent bij famillie (2) install(s) ook... Uiteraard ik ze weg gehaald want kost extra geld
Tim Bracquez, [email protected], https://www.fusa.be
Dedicated Servers & Promoties - https://fusa.be/nl/hosting/offer
MikroTik Routerboards - https://fusa.be/shop

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5487
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 316 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 339 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor MClaeys » 23 Jul 2019, 20:02

Ik heb elk verdiep een dubbel Lan contact in het plafond gestoken om een AP te kunnen hangen. Beneden is de woning langer dus ook een in de achterbouw.
Dan kan er een AP hangen waar nodig, momenteel 1 op zolder en 1 in living en overal bereik. Moest ik bouwen zou ik het niet anders doen, stroom is niet nodig, genoeg APs die met POE werken.
2 kabels is eigenlijk niet nodig, dat is bij mij gewoon zodat ik een reservekabel heb of als ik wil aftakken voor een camera in de buurt.
Xbox Live: MClaeys

tien
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 774
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 30 keer
Uitgedeelde bedankjes: 58 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor tien » 24 Jul 2019, 08:00

zeker als je nog met planning bouw bezig bent is powerline 'worst case' :lol:
kijk even waar de 'bedrade modules voor bouw' komen, als die wat verspreid zijn kan je daar misschien gewoon extra connector voor AP laten zetten.

Als je vaste werkplek hebt en naar tvs is het wel aan te raden via draad (hoewel thuis ook tv via wifi omdat ik te lui ben en geen goesting om er kabel heen te werpen en dat werkt). Zit in oud huis dus ook voordeel dat wifi overal door gaat maar over het algemeen zijn verdiepingen toch een probleem. Met wat strategische plaatsing kan je er vanaf komen met gewoon wifi repeaters en is kabel helemaal overbodig maar je zit nu in planningfase om juist die problemen te voorkomen :lol:

Worst case, 1 van de dochters loopt ictitis op en wil datacenter in slaapkamer starten :angel: Kabels leggen voor smartphones is misschien inderdaad wat overkill. Doorsnee gezin gaat al geen 13 apparaten op een time capsule hebben (en dat is oa een nas :-D )

tvuylsteke
Starter
Starter
Berichten: 21
Lid geworden op: 18 Dec 2015
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor tvuylsteke » 27 Okt 2019, 21:53

Eigenlijk een ander onderwerp, maar het past wel perfect in het "nieuwbouw" verhaal. En mensen die op zoek zijn naar het ene zijn misschien ook geinteresseerd in het andere.

In mijn huidige woning gebruik ik al 10 jaar geen coax. Eerst DVB-T. en tegenwoordig netflix/vrt.nu... Natuurlijk komt er een coax binnen in de woning om bvb telenet (internet) te kunnen aansluiten. En bij de tv in de living gaan we nu ook nog wel de coax doortrekken. Maar wat met een eventuele voorziening voor een tv in de keuken of slaapkamer? Nog steeds coax voorzien "just in case"?

bedankt!

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3196
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 161 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 336 keer
Contact:

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor devilkin » 27 Okt 2019, 21:56

Ik zou zeggen van wel. Het medium gaat de eerste decennia nog niet weggaan, en als je ooit wil verkopen...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & Ubiquiti USG-3
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

Jurgo
Starter
Starter
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 Mei 2020
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm patchpaneel

Berichtdoor Jurgo » 01 Mei 2020, 15:08

Groggie schreef:Tip:
laat alle netwerkkabels op een patchpaneel aansluiten.


Heeft iemand ervaring met dit paneel?

https://www.netwerkproducten.com/mini-m ... -cat6.html

Hoe kom je daar zo met de kabels naar toe?

Plaats voor een kast of 19’’ beugel is er niet

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 708
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor rtl » 01 Mei 2020, 17:56

Op zo’n type patchpaneel moet je alle draadjes manueel inponsen, ik zou dat sterk afraden. Je werkt beter met losse keystones die je dan in een patch panel frame klikt.

Indien je geen plaats hebt voor een rack kan je ook altijd voor een 19 inch bracket gaan die je aan de muur hangt. Die bestaan zelfs in verticaal formaat zodat je bijna geen plaats kwijt bent:
Afbeelding

Basisregel van wifi is om zo weinig mogelijk clients op je netwerk te hebben. Het is dan ook een goed idee om alles dat niet mobiel is bekabeld aan te sluiten indien mogelijk. Met bekabeld bedoel ik cat6 of hoger, geen powerline of andere troep.

De beste manier van werken is nog steeds om alle kabels naar 1 centraal punt te leiden (garage/kelder), en daar alles aan te sluiten via een patch panel en 1 switch die genoeg poorten heeft. Ook je router plaats je best op deze locatie, maar dat hoeft niet per sé, zolang je maar via een netwerkkabel naar die switch kan.

Jurgo
Starter
Starter
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 Mei 2020
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Jurgo » 01 Mei 2020, 18:51

rtl schreef:Op zo’n type patchpaneel moet je alle draadjes manueel inponsen, ik zou dat sterk afraden. Je werkt beter met losse keystones die je dan in een patch panel frame klikt.


Keystones werken toch ook met lsa

Wat is dan het verschil?

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 708
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor rtl » 01 Mei 2020, 19:13

De meeste keystones zijn toolless hoor, gewoon kabeltje induwen, afknippen en dichtklikken.
Al die kabels naast mekaar inponsen is gewoon een nachtmerrie...

Ramaht
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05 Jul 2008
Bedankt: 134 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Ramaht » 01 Mei 2020, 21:00

Hier gewoon dubbele rj45 keystones gebruikt, nog zo makkelijk.

Jurgo
Starter
Starter
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 Mei 2020
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Jurgo » 02 Mei 2020, 09:35

Zijn er dan merken van toolless keystones aan te raden?

Heb dat vroeger eens geprobeerd en die gaven slechte connectie.

Daarom toen een kleine netwerkkast gezet met lsa patchpanel.
Was ineens ook veel mooier afgewerkt

Maar voor de nieuwe locatie is er geen plaats voor een kast

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 708
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor rtl » 02 Mei 2020, 10:07

Hier thuis gebruik ik digitus in mijn rack, en niko aan de andere kant, geen enkele issue..
Als je topkwaliteit wil, gebruik dan panduit, maar dan ga je je blauw betalen.
Maar ik vermoed dat je in het verleden de kabel te kort afgeknipt hebt, of een ander foutje gemaakt hebt :)

Jurgo
Starter
Starter
Berichten: 13
Lid geworden op: 01 Mei 2020
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Advies gevraagd ivm nieuwbouw

Berichtdoor Jurgo » 02 Mei 2020, 14:52

Dat het aan de uitvoering kan liggen spreek ik niet tegen :oops:

Zal de webwinkels nog eens doorzoeken naar materiaal, tips altijd welkom.


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten