Starlink topic

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6253
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 370 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor CCatalyst » 22 Mei 2021, 23:23

lithion schreef:Welke auteursrechtenkwestie? Er is toch ook geen auteursrechtenkwestie als je roamt met jouw gsm?


Je blijft dan ook door de APN van de Belgische provider gaan waardoor uw publiek zichtbaar IP (CGNAT of niet) niet van land verandert als je roamt.

Zal dat bij Starlink ook altijd zo zijn?

Freec
Member
Member
Berichten: 87
Lid geworden op: 08 Feb 2021
Bedankt: 14 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor Freec » 2 weken 2 dagen 14 uur geleden (31 Dec 2021, 15:54)

Starlink heeft nieuwe hardware. De v2
Nu snellere speeds, op yt zie ik 300 up en 300 down. Maar de latancy blijftnwel traag

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5644
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 249 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor wied » 2 weken 2 dagen 13 uur geleden (31 Dec 2021, 16:11)

Die vertraging is en blijft (?) eigen aan het medium, vrees ik...
Proximus Internet Start, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, Astra 1&2 FTA

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4143
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 319 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 245 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor on4bam » 1 week 6 dagen 14 uur geleden (03 Jan 2022, 15:52)

Wat ik mij afvraag. Wat gaan overheden als China doen wanneer hun inwoners de hand kunnen leggen op een Starlink systeem? N-Korea zal wel kunnen zorgen dat hun inwoners er niet aan geraken maar voor China ligt dat wss wat moeilijker.
Het eerste zal wel zijn om Starlink te verbieden abo's af te sluiten met Chinezen maar dat kan omzeild worden. Wat met buitenlanders en buitenlandse bedrijven die in China werken?
Bye, Maurice
https://on4bam.com

Gebruikersavatar
devilkin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 4598
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Bedankt: 310 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 508 keer
Contact:

Re: Starlink topic

Berichtdoor devilkin » 1 week 6 dagen 14 uur geleden (03 Jan 2022, 16:00)

Ik denk dat starlink enkel zal mogen verkocht worden mits dat alle data gefilterd wordt door de regels van de Chinese overheid. Indien niet... illegaal, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Buitenlandse bedrijven dienen zich te schikken naar de regels van het land.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

GlennB86
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 31
Lid geworden op: 21 Jun 2018
Bedankt: 5 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor GlennB86 » 1 week 6 dagen 13 uur geleden (03 Jan 2022, 16:05)

on4bam schreef:Wat ik mij afvraag. Wat gaan overheden als China doen wanneer hun inwoners de hand kunnen leggen op een Starlink systeem
Simpel, SpaceX verplichten geen signalen richting chinees grondgebied te zenden. Al die Starlink satellieten gebruiken phased array antennes met beamforming, dezelfde techniek die de grondschotel gebruikt. Het is relatief gemakkelijk om te stoppen met zenden naar bepaalde sectoren en een dead zone te maken. Dus zelfs al neem jij je schotel mee, dan komt jou signaal bij de satelliet aan uit een richting die in een "verboden" zone ligt en stuurt de satelliet gewoon niks terug.

Zoals devilkin aangeeft, wil Starlink in China een figuurlijke poot aan de grond krijgen dan gaat al het verkeer van Chinese klanten naar een grondstation op chinees grondgebied moeten om dan door de Great Firewall te lopen alvorens op het internet te geraken.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4143
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 319 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 245 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor on4bam » 1 week 6 dagen 13 uur geleden (03 Jan 2022, 16:15)

Klopt wel maar aangezien nu ook al de Chinese firewall omzeild wordt (TOR e.d) is het natuurlijk via Starlink nog gemakkelijker.
Zijsprongetje: Is de Chinese firewall ingebakken in de Chinese smartphones/tablets/laptops wanneer ze in het buitenland reizen? Er moet hun anders een hele wereld open gaan.

Het signaal stopt natuurlijk niet aan de grens, er is altijd overlap. De grensgebieden worden misschien verboden gebied voor dissidenten.. who knows.

Het stopt natuurlijk niet met China, ook andere regimes gaan zich zorgen maken over de beschikbaarheid van communicatie waar ze geen of weinig controle over hebben.
Jaren terug was het verboden dat O-Duitsers naar de W-Duitse TV keken, Albanezen mochten niet naar buitenlandse radiostations luisteren en N-Koreanen mogen dat nog niet.
Bye, Maurice
https://on4bam.com

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6253
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 370 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor CCatalyst » 1 week 6 dagen 13 uur geleden (03 Jan 2022, 16:34)

devilkin schreef:Ik denk dat starlink enkel zal mogen verkocht worden mits dat alle data gefilterd wordt door de regels van de Chinese overheid. Indien niet... illegaal, met alle mogelijke gevolgen van dien.


Dit is idd het meest aannemelijke. En dan veronderstel je al dat China toestemming gaat geven aan Starlink om in China haar diensten aan te bieden. M.i. kan dat enkel gebeuren via een dochterfirma waarin bestuurders van de CCP zullen zitten.

on4bam schreef:Is de Chinese firewall ingebakken in de Chinese smartphones/tablets/laptops wanneer ze in het buitenland reizen?


Volgens mij gebeurt de filtering vanaf het niveau van de provider en niet door het toestel van de klanten zelf. Dat laatste zou het risico op foefelen inhouden. Wat VPN en TOR betreft, dit kan men herkennen obv bepaalde patronen, ja ook encrypted.

on4bam schreef:Er moet hun anders een hele wereld open gaan.


Die hele wereld gaat ook open.

Chinezen die rijk genoeg zijn om te reizen hebben meestal ook baat bij het behouden van het status quo in China. Dit zijn niet de mensen die oproer gaan zoeken met het risico dat ze hun rijkdom zouden kwijtraken. Armere studenten die naar hier komen zijn "geselecteerd" en loyaliteit aan het regime speelt daar natuurlijk een rol in, die laatsten riskeren alles ook kwijt te raken als ze misstappen zouden begaan.

Verder blokkeert China informatie niet zozeer omdat ze niet willen dat de burgers het te weten komen, veeleer omdat ze niet willen dat er opstand zou ontstaan. Dat laatste kunnen ze voldoende bereiken door de informatiedoorstroming binnen hun land zelf te filteren. Je mag dan nog wel terug komen met de zaken die je buiten China geleerd hebt, men zal er wel voor zorgen dat je het weinig/niet verder kan verspreiden (of dat je "verdwijnt").

on4bam schreef:Het signaal stopt natuurlijk niet aan de grens, er is altijd overlap. De grensgebieden worden misschien verboden gebied voor dissidenten.. who knows.


De CCP zal aan Musk duidelijk stellen wat hun verwachtingen zijn, en Musk zal daarvoor plooien. Anders mag hij wel dag zeggen tegen de verkoop van Tesla in China, en de toegang tot Chinese chips en fabrieken. Vergelijk met Apple.

on4bam schreef:Het stopt natuurlijk niet met China, ook andere regimes gaan zich zorgen maken over de beschikbaarheid van communicatie waar ze geen of weinig controle over hebben.


Als dat geen economische powerhouses zijn zal dat al een pak moeilijker zijn om hun wil op te dringen. Oost-Duitsland was ook niet bepaald effectief in hun verbod.
Laatst gewijzigd door CCatalyst op 03 Jan 2022, 16:40, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1870
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 132 keer
Uitgedeelde bedankjes: 144 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor WalterB1 » 1 week 6 dagen 13 uur geleden (03 Jan 2022, 16:37)

Elon Musk zit met Tesla serieus in China. Ze hebben daar een zeer belangrijke gigafabriek. En ze hebben een unieke deal; Tesla diende niet verplicht een joint-venture aan te gaan met een Chinees bedrijf zoals normaal gezien wel zo is.

Daarmee geef je eigenlijk al uw bedrijfsgeheimen weg. Niet dat ze nu niet zullen spioneren natuurlijk. Maar officieel is Tesla China 100% eigendom van Tesla.

Een paar maanden geleden moet er iets zijn geweest waardoor de CCP Elon een signaal wou geven. Er circuleerde een video van een vrouw die beweerde dat Tesla's niet veilig zijn omdat de remmen weigerde bij een specifiek ongeval. Video's en berichten circuleren niet in China zonder toestemming van de overheid. Het voorval was ook verdacht en was waarschijnlijk gewoon opgezet door de propaganda afdeling van staatsmedia.

Een 'spontaan protest' op een autobeurs bij de stand van Tesla daarover waar de beveiliging gewoon stond toe te kijken en de toevallig er een cameraploeg klaarstond bevestigde dat. De verkoop van Tesla is toen even teruggevallen in China.

Elon zal er wel voor zorgen dat Starlink braaf doet wat de CCP wil dat ze doen. Op zich niet moeilijk. Gebruikers zitten in raster. Een dish is enkel bruikbaar in een specifiek raster voor zover niet anders toegelaten.

Maak het gewoon zo dat geen enkele Starlink ontvanger toegelaten gaat worden op het netwerk in China zonder uitdrukkelijke vergunning van de overheid en de door hen bepaalde voorwaarden. Zoals dat alle data moet verlopen via een grondstation in China.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6253
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 370 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Starlink topic

Berichtdoor CCatalyst » 1 week 5 dagen 18 uur geleden (04 Jan 2022, 11:26)

Artikel die de moeilijke spreidstand van Amerikaanse bedrijven in China illustreert.

Momenteel raakt een Amerikaans bedrijf er nog altijd goed mee weg door de bezwaren van de Amerikaanse overheid gewoon naast zich neer te leggen (maar zeker niet de bezwaren van de CCP). Maar naarmate de relaties met China verder verzuren komen daar onder een toekomstige President vroeg of laat nog wel vodden van.


Terug naar “Overige ISP's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast