Profiel VDSL

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 01 Mar 2020, 09:39

Een vraag uit nieuwsgierigheid.Hoe kan men na het overstappen naar een andere Vdsl aanbieder plots veranderen van een 100/40 profiel naar een 100/35 profiel.Alles is hetzelfde gebleven.

Voordien

Code: Selecteer alles

Downstream current bit rate:   99.999 kbps
Upstream current bit rate:     39.999 kbps

Downstream max bit rate:       136.578 kbps
Upstream max bit rate:         45.652 kbps

Downstream attenuation:        13,2 dB

Downstream noise margin:       19,2 dB
Upstream noise margin:         9,0 dB

Vectoring down:                yes
Vectoring up:                  yes
Modem vectoring compatible:    yes
ROP vectoring compatible:      yes

DSL standard:                  VDSL2 Annex B
DSL profile:                   17a
Estimated distance:            288 m

Proximus profile name:         100/40
Proximus DLM profile:          yes
Proximus repair profile:       no


Nadien

Code: Selecteer alles

Downstream current bit rate:   99.999 kbps
Upstream current bit rate:     35.000 kbps

Downstream max bit rate:       136.581 kbps
Upstream max bit rate:         43.660 kbps

Downstream attenuation:        13,1 dB

Downstream noise margin:       19,2 dB
Upstream noise margin:         11,4 dB

Vectoring down:                yes
Vectoring up:                  yes
Modem vectoring compatible:    yes
ROP vectoring compatible:      yes

DSL standard:                  VDSL2 Annex B
DSL profile:                   17a
Estimated distance:            288 m

Proximus profile name:         100/35
Proximus DLM profile:          yes
Proximus repair profile:       no

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1469
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 113 keer
Uitgedeelde bedankjes: 98 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor fvhbrugge » 01 Mar 2020, 11:32

DLM moet wellicht nog eens extra voorbijkomen.
Dus eventjes geduld hebben.

Amazor
Pro Member
Pro Member
Berichten: 379
Lid geworden op: 01 Jan 2008
Bedankt: 54 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Amazor » 01 Mar 2020, 11:45

De attainable uploadsnelheid is dan ook 2 Mbps gezakt in vergelijking met je eerder resultaat.
Zo heb je nu minder dan 10% 'reserve' om stabiel 40 Mbps te behouden, wat voor DLM kan betekenen om het bij 35 Mbps te houden. 40 Mbps hebben en houden is echt voor de happy few.
Internet: Telenet Internet Fiber 200
TV: Telenet (DC-AD2200 + CI+) /// TV Vlaanderen Basic+
Fixed: Telenet FreePhone Europe /// WeePee Telecom (Gigaset C530 IP)
Mobile: Proximus Smart Enterprise Comfort (Xiaomi Pocophone F1) /// BASE 0

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6445
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 325 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 139 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor proximusboyke » 01 Mar 2020, 12:17

Dat is eigen aan koper. Bij de minste storing ofzo kan je zakken. Koper is echt onvoorspelbaar. En ik zeg dit niet om te bashen maar is gewoon zo. Je kan jarenlang goede resultaten hebben en er is gewijzigd op de lus waar je zit en zo naar beneden kelderen. Voordeel van van koper bijna bij elke provider onbeperkt al dan niet gratis blokken bijkopen maar is onbeperkt zonder dat je aan uren bent verbonden.
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 01 Mar 2020, 12:28

Zou het ook niet kunnen omdat er op mijn snelheid vroeger een cap zat 50/4 dat het upload profiel gedaald is?

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 01 Mar 2020, 13:21

Neen, dat heeft niets te maken met je VDSL sync profiel.
Je PPPoE cap heeft wel het resultaat dat je snelheid lager is natuurlijk maar dat heeft niets te zien bij je fysieke lijn z'n snelheid.

Dat soort tactieken gebruiken ze in andere landen wel, hier werkt proximus gewoon met hun profielen en cappen ze op de PPPoE connectie.

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 30 Jul 2020, 16:14

Zit terug op een 100/40 profiel,maar denk het minste dat er een verslechtering van de kabel is ,zal de upload dalen.
Bijlagen
waardes.jpg
lijn.jpg

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 30 Jul 2020, 16:28

Raar dat jij een 100/40 profiel krijgt, gezien je lijn eigenlijk fysiek geeneens 40mbit aankan.
Maargoed, genieten ervan zolang je kan natuurlijk, al zal het niet lang duren als we het verleden bekijken.

(Alsook, waarom sync je op B43 en niet A43? Heb je je fritz!box niet op Belgie gezet qua land?)

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 30 Jul 2020, 16:38

GuntherDW schreef:Raar dat jij een 100/40 profiel krijgt, gezien je lijn eigenlijk fysiek geeneens 40mbit aankan.
Maargoed, genieten ervan zolang je kan natuurlijk, al zal het niet lang duren als we het verleden bekijken.

(Alsook, waarom sync je op B43 en niet A43? Heb je je fritz!box niet op Belgie gezet qua land?)


Toch wel staat ingesteld op België.
Bijlagen
regio.jpg

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 30 Jul 2020, 16:48

Ik zal dan mis zetten denk ik.

Het ligt dan misschien aan de specifieke provider instellingen ofzo, maar voor zover ik bij mijn FB7530 ook kan zien is dat wat ik instel qua Annex (A/B) het niet uitmaakt en het geforceerd wordt op "Annex A" van zodra een vectoring enabled ROP gedetecteerd is. (dus broadcom)

Indien je geen specifieke reden hebt om op Annex B te zitten (ISDN telefooncentrale ofzo) kan je beter op Annex A zitten. Krijg je ook een klein beetje meer attainable qua upload. Alleen is dat in jouw geval niet zoveel zeggende denk ik want van zodra DLM triggert zit je op 35 up max denk ik.

Alsook zou een reconnect aan jouw kant evenzeer DLM in gang doen schieten denk ik.

EDIT: viewtopic.php?p=736127#p736127
Dit bedoelde ik dus
Leuke nieuwigheid:
Als de FritzBox op land "België" staat, en de FritzBox detecteert dat de DSLAM een Broadcom is, dan gaat die automatisch op Annex A (zelfs als je manueel Annex B ingesteld hebt). Bij een Ikanos DSLAM blijft hij op Annex B syncen.


Dus je zit niet op een Broadcom ROP maar je krijgt wel een 100Mbit profiel? Wat voor DSLAM naam staat er dan bij jou in het "overview" tabje?

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 01 Aug 2020, 08:24

GuntherDW schreef:Raar dat jij een 100/40 profiel krijgt, gezien je lijn eigenlijk fysiek geeneens 40mbit aankan.
Maargoed, genieten ervan zolang je kan natuurlijk, al zal het niet lang duren als we het verleden bekijken.

(Alsook, waarom sync je op B43 en niet A43? Heb je je fritz!box niet op Belgie gezet qua land?)


Eerst stond annex B ingesteld ,daarna veranderd naar annex A.
Volgens een post van philippe_d wil carrier record J43 bedoelen Annex J lijnen waarop geen telefonie zit.
https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=45405

Vraagje voor de Fritzbox specialisten ,heb nu een Fritzbox 7360 met versie 06.52
De Fritzbox 7360 krijgt geen update meer?
Bijlagen
vdsl 1 aug2020.jpg
Broadcom.jpg

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4799
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1503 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor raf1 » 01 Aug 2020, 11:28

Waterboy schreef:De Fritzbox 7360 krijgt geen update meer?

Er is wel een recentere Duitse versie. Ik gebruik de 7360 v2 met FRITZ!OS 06.86 en "Use previous DSL version" aangevinkt. Werkt perfect.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 01 Aug 2020, 14:40

Dat verklaart op z'n minst waarom Annex A niet geforceerd werd. Ik dacht dat - gezien de nieuwe UI - je op de 7.X firmware zat.
Daarin is dat Annex A geforceerd gedoe geimplementeerd. Gezien je nog op 6.X zit heb je dat inderdaad dus niet.

De V1 had geloof ik een te kleine flash chip om nog deftig updates te krijgen.
Tenzij je manueel met de firmware gaat klooien van de V2 zit je dus inderdaad "vast".

Nuja, de V2 is ondertussen ook wel al oud te noemen. Als het nog werkt is het fine, maar nieuw zou ik ze niet meer kopen.

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 02 Aug 2020, 16:18

raf1 schreef:
Waterboy schreef:De Fritzbox 7360 krijgt geen update meer?

Er is wel een recentere Duitse versie. Ik gebruik de 7360 v2 met FRITZ!OS 06.86 en "Use previous DSL version" aangevinkt. Werkt perfect.


Heeft het zin deze 06.86 versie te installeren?

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4799
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1503 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor raf1 » 02 Aug 2020, 19:33


Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 16 Aug 2020, 17:27

Vandaag dsl verbinding nog maar eens verbroken.
Heeft het zin iets aan de line settings te veranderen?

spectrum.jpg
edpnet.jpg
dsl.jpg

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15603
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor philippe_d » 16 Aug 2020, 18:01

Waterboy schreef:Vandaag dsl verbinding nog maar eens verbroken.
Heeft het zin iets aan de line settings te veranderen?

Wat je hier ziet is een lijn, waarvan het upload profiel (40.000 kbit/s) hoger is dan wat de lijn aankan (39.838 kbit/s) :-) .
Op zich geen probleem, maar in België zéér uitzonderlijk, gezien de profielen.

De Fritz!Box heeft dus van Proximus de "toelating" gekregen om te syncen aan 40.000 kbit/s, maar zal dat niet doen.
Deze is namelijk ingesteld op een target (upload) SNR van 6dB, die hij bereikt bij een (upload) snelheid van 39.837 kbit/s.
Gezien 6dB "op het randje" is, riskeer je dus nu en dan een resync.

Je kan 2 zaken doen:
  1. ofwel ermee leven dat je "op het randje" synct, en af en toe een re-sync krijgt (met de kans dat DLM je straks terug op 35 Mbit/s gooit) :-( .
  2. ofwel zelf de target SNR verhogen. Hiermee geraak je uit de "gevarenzone", zal de stabiliteit verhogen (SNR > 6dB), maar de snelheid zal iets verminderen
Ga naar de Line settings, en schuif de upload SNR slider helemaal naar links (max. stabiliteit).
De Fritz!Box zal re-syncen (geen reboot), en je zal zien dat de upload snelheid iets daalt, maar de stabiliteit (SNR) verhoogt.
[Graag screenshot :wink:].

Hou dit een tijdje aan, en dan kan je eventueel, in kleine stapjes, terug de snelheid verhogen, maar zorg ervoor dat de SNR boven de 6dB blijft. En doe dat ook niet te frequent, anders kan DLM de verkeerde conclusies trekken...

PS. Ik begrijp dat je graag op 100/40 zou blijven, maar een stabiele 100/35 is misschien wel beter, dan een 100/40 die er regelmatig uit ligt :wink: .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 16 Aug 2020, 18:46

Die "seamless rate adapatation" dat op false/off staat gaat inderdaad voor disconnects zorgen. In nieuwere firmwares zal je sync eerder een beetje (/tijdelijk) zakken dan dat je lijn fysiek er even uit ligt.
Raar dat die bij jou niet aanstaan op de Download, maar kan ook zijn dat de driver support er niet is of niet "mag" van proximus voor de 7360?

Dus ja, prijs jezelf zeer gelukkig dat je op 40Mbit mag blijven syncen. Veel mensen (inclusief ik) zijn jaloers op je als je dit profiel gekregen hebt van DLM en niet "fixed" door een proximus medewerker.

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 17 Aug 2020, 16:18

Heb de raad opgevolgd.
Bijlagen
line settings.jpg
dsl 17 aug.jpg

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15603
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor philippe_d » 17 Aug 2020, 16:21

Tja, nu ben ik een beetje sprakeloos (verkeerd advies :-( )
Ik had gedacht dat dit meer effect zou hebben, niet dus (SNR op 6dB gebleven).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 17 Aug 2020, 16:45

Heb de splitter weggenomen.
Bijlagen
spectrum 18_08.jpg
dsl 18_08.jpg

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 24 Aug 2020, 17:07

Vandaag al drie maal de verbinding weggeweest,zou liever een 100/35 verbinding hebben die stabiel is dan een 100/40 die geregeld uitvalt. :-(

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 2 weken 3 dagen 19 uur geleden (13 Sep 2020, 09:54)

Reeds 19 dagen online.Waarschijnlijk als de upload SNR op 7 db blijft geen problemen?
spec 13september 2020.jpg
dsl 13 september 2020.jpg
13 september 2020.jpg

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 2 weken 3 dagen 17 uur geleden (13 Sep 2020, 11:53)

Je attainable zit nog altijd onder de max/profiel waarde. Ik blijf me verbazen dat je een 100/40 profiel krijgt.
Dit lijkt bijna op een technieker die je profiel vastgezet/geconfigged/gepruld heeft, dat kan bijna niet anders.

Maargoed, 7dB is beter, maar nog altijd kantje boortje. Als het op 7 blijft is de kans op een sync loss minder maar ik zou me hier toch vragen bij stellen.
Njagoed, dat hele profiel gebeuren van proximus is merde te noemen. Gewoon de modem laten kiezen en seamless rate adaptation aanzetten op up en download zodat je bij een hickup niet opeens een syncloss te verduren krijgt.
Njagoed, de kans dat Proximus daar ooit aan gaat beginnen voor VDSL2 "EOL" is, is vrij klein spijtig genoeg...

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 410
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor Waterboy » 2 weken 3 dagen 17 uur geleden (13 Sep 2020, 12:08)

GuntherDW schreef:Je attainable zit nog altijd onder de max/profiel waarde. Ik blijf me verbazen dat je een 100/40 profiel krijgt.
Dit lijkt bijna op een technieker die je profiel vastgezet/geconfigged/gepruld heeft, dat kan bijna niet anders.


Gewoon de modem laten kiezen en seamless rate adaptation aanzetten op up en download zodat je bij een hickup niet opeens een syncloss te verduren krijgt.


Dat mijn profiel zou vastgezet zou zijn zou me verbazen,dan zal het toch zonder mijn medeweten zijn.

Seamless rate adaptation aanzetten zal niet gaan op een Fritzbox 7360 denk ik.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Profiel VDSL

Berichtdoor GuntherDW » 2 weken 3 dagen 17 uur geleden (13 Sep 2020, 12:18)

Fullquote hoeft niet ;).

Dat laatste stuk was meer richting proximus, niet richting jou.

SRA aanzetten kan je niet zomaar zelf doen, dat is iets wat gepushed wordt vanuit Proximus. Je F!B ondersteunt het wel maar als Proximus het niet support (voor deze connectie) heeft het niet veel nut om daar eenzijdig wat aan te gaan doen.


Terug naar “Overige ISP's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast