Eigen router bij Telenet

sabe
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 26
Lid geworden op: 18 Okt 2008

Eigen router bij Telenet

Berichtdoor sabe » 07 Okt 2020, 20:52

Momenteel zit ik bij Proximus en heb ik mijn eigen router aangesloten op de bbox. Ik geef mijn PPPoE gegevens in en krijg zo een publiek adres.

Ik vroeg me af of dit ook mogelijk is bij Telenet?

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1122
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 90 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor blaatpraat » 07 Okt 2020, 21:45

Nee, bij Telenet kan je op dit moment geen publiekelijk adres meer krijgen.
Met de vorige generatie modems was er 1 model waarbij dit nog mogelijk was, maar met de docsis 3.1 modems niet meer.

Met een beetje geluk krijg je nog een oude modem-only als je er expliciet om vraagt.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3922
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 306 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor CCatalyst » 07 Okt 2020, 21:47

Inderdaad, enkel met bepaalde types van modems die niet standaard geleverd worden en mogelijks ook niet meer beschikbaar zijn

Alle info in deze topic: https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=50&t=58056

Er wordt nog een modem aangeboden waarmee 1 toestel een publiek IP zou kunnen krijgen. Meer info in deze topic: https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=50&t=56742

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1280
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 51 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor DarkV » 08 Okt 2020, 13:01

blaatpraat schreef:Nee, bij Telenet kan je op dit moment geen publiekelijk adres meer krijgen.


Geen idee waar je deze foutieve informatie vandaan haalt ?

Op eenvoudig verzoek krijg je een E-router (CV8560E) welke je een publiek IP-adres geeft voor één MAC adres.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3567
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 189 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 369 keer
Contact:

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor devilkin » 08 Okt 2020, 13:25

Inderdaad. Gewoon vragen aan de technieker bij installatie, of bellen naar de helpdesk en naar vragen. Ze doen er absoluut niet moeilijk over.
Dan gewoon je MAC ingeven in mijn telenet en de modem wordt in bridge gezet, en *magic* een publiek IP. Weliswaar maar 1, vroeger kon je er (denk ik) tot 4 krijgen op een modem-only.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2030
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 130 keer
Uitgedeelde bedankjes: 144 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor Sinna » 08 Okt 2020, 14:20

devilkin schreef:vroeger kon je er (denk ik) tot 4 krijgen op een modem-only.

tot 16...
Computer(k)nul

sabe
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 26
Lid geworden op: 18 Okt 2008

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor sabe » 08 Okt 2020, 20:15

Bedankt alvast voor de info.
Als ik het dus goed begrijp, moet ik vragen naar de CV8560E e-router. Ik vermoed dat dit de nieuwe modem-only oplossing is ipv CH8568LG.

Wat als de technieker tegenwerkt, kan je dan iets doen? Ik bedoel, kan je installatie weigeren tot er wel zo'n e-router is?

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3647
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 287 keer
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor mailracer » 08 Okt 2020, 21:04

Als je een bestelling doet geef je als voorwaarde in dat je je eigen router gebruikt en een publiek ip adres hierop wil hebben. Als je installatie daarna niet voldoet aan deze voorwaarde, dan kan je ze weigeren. Maar over het algemeen komt dit in orde. Je hebt bij Telenet enkel de mogelijkheid op een e-router om via Mac-passthrough een publiek ip adres te ontvangen op je eigen router.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1673
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor Sylvester » 08 Okt 2020, 21:41

Is dat wel zo? Ze hebben toch ook een modem only 7160?

https://www.netweters.be/t5/Instellinge ... 81/page/21

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2030
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 130 keer
Uitgedeelde bedankjes: 144 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor Sinna » 09 Okt 2020, 09:49

Die CV7160 leveren ze liever niet meer uit omdat dat een DOCSIS 3.0 is ipv. 3.1.
Computer(k)nul

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15729
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2774 keer
Recent bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 754 keer
Contact:

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor philippe_d » 09 Okt 2020, 15:16

sabe schreef:Als ik het dus goed begrijp, moet ik vragen naar de CV8560E e-router. Ik vermoed dat dit de nieuwe modem-only oplossing is ipv CH8568LG.
Wat als de technieker tegenwerkt, kan je dan iets doen? Ik bedoel, kan je installatie weigeren tot er wel zo'n e-router is?

Waarom zou de technieker tegenwerken? Ik denk dat ze allemaal de E-router mee hebben. Dat wordt nu zelfs veel geplaatst samen met de WiFi booster (als AP), op plaatsen waar een modem met WiFi niet veel zin heeft (garage, berging, technische ruimte).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

sabe
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 26
Lid geworden op: 18 Okt 2008

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor sabe » 09 Okt 2020, 20:19

philippe_d schreef:Waarom zou de technieker tegenwerken?

Vroeger nog slechte ervaring gehad met installateur.

philippe_d schreef:Ik denk dat ze allemaal de E-router mee hebben. Dat wordt nu zelfs veel geplaatst samen met de WiFi booster (als AP), op plaatsen waar een modem met WiFi niet veel zin heeft (garage, berging, technische ruimte).

Goed om te weten.

Bedankt aan allen voor de info.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7992
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 585 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor ITnetadmin » 10 Okt 2020, 04:16

Idd, in de modem only tijd kregen de installateurs vaak de instructie om een router op te dringen, zeker in het begin van die routers.
Dan moest je soms sterk in je schoenen staan om ze te overdonderen en desnoods de installatie te weigeren.

Ik snap het dus wel.
Maar de nieuwe router met passthrough mogen ze hangen, dus daar doen ze niet moeilijk over normaal gezien.

slkmb
Starter
Starter
Berichten: 7
Lid geworden op: 30 Jun 2017

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor slkmb » 10 Okt 2020, 08:23

Wat doet DMZ in Mijn Telenet?
Als je eigen router achter de Telenet modem hangt, kan je via de optie DMZ het zelfde resultaat krijgen als modem only?

snarie
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 12 Mar 2003
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor snarie » 10 Okt 2020, 08:32

Opgelet, IPV6 preflix delegation naar je eigen router werkt na 1 jaar nog steeds niet (ze zijn er mee bezig...). IPV6 werkt enkel na de Telenet router, dus niet na je eigen router.

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 731
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor rtl » 10 Okt 2020, 10:18

slkmb schreef:Wat doet DMZ in Mijn Telenet?
Als je eigen router achter de Telenet modem hangt, kan je via de optie DMZ het zelfde resultaat krijgen als modem only?

Ja, zo doe ik het ook voor vpn tunnels.

snarie
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 12 Mar 2003
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor snarie » 10 Okt 2020, 11:00

Router in een DMZ krijgt wel geen extern IP adres. Afhankelijk van toepassing kan dit problemen opleveren. DMZ zet gewoon alle poorten open, en forward alle trafiek naar interne router. Andere port forwards zijn dan enkel mogelijk op de interne router (na dubbele NAT/forwards)

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3922
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 306 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor CCatalyst » 10 Okt 2020, 12:16

snarie schreef:Opgelet, IPV6 preflix delegation naar je eigen router werkt na 1 jaar nog steeds niet (ze zijn er mee bezig...). IPV6 werkt enkel na de Telenet router, dus niet na je eigen router.


Heb je het dan over de e-router?

Want met de modem-only - het model dat uitgedeeld werd voor de e-router kwam dus - lukt dat wel. Ik heb dit zowel op pfSense als op Cisco routers (small business en enterprise) kunnen configureren.

snarie
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 12 Mar 2003
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor snarie » 10 Okt 2020, 18:39

CCatalyst schreef:Heb je het dan over de e-router?


Absoluut: e-router, CV8560E

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7992
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 585 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor ITnetadmin » 13 Okt 2020, 14:23

DMZ in consumenten toestellen gaat eigenlijk zeggen:
"Als ik in mijn forwarding rules of NAT table geen entry heb voor dit binnenkomende pakketje, dan ga ik het niet discarden, maar doorsturen naar het IP adres dat in de DMZ settings ingevuld staat."
Het is dus geen extern IP, er zit nog altijd NAT tussen, maar voor veel oplossingen werkt dit wel.

De eRouter doet iets anders:
Die gaat op basis van 1 MAC adres (ze zouden meer kunnen, maar doen dit niet) je toestel doorbridgen naar de WAN, maw je device krijgt daar een extern IP en is ook rechtstreeks zichtbaar voor de buitenwereld.

Opgelet: de IPv6 implementatie is nog altijd een disaster, van wat ik gehoord heb.
Delegatie problemen, en ze zouden slechts een /60 subnet uitdelen (kleiner dan de best practices voorschrijven).

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15729
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2774 keer
Recent bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 754 keer
Contact:

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor philippe_d » 14 Okt 2020, 10:39

ITnetadmin schreef:De eRouter doet iets anders:
Die gaat op basis van 1 MAC adres (ze zouden meer kunnen, maar doen dit niet) je toestel doorbridgen naar de WAN, maw je device krijgt daar een extern IP en is ook rechtstreeks zichtbaar voor de buitenwereld.

Dat is alleen voor IPv4.

ITnetadmin schreef:Opgelet: de IPv6 implementatie is nog altijd een disaster, van wat ik gehoord heb.
Delegatie problemen, en ze zouden slechts een /60 subnet uitdelen (kleiner dan de best practices voorschrijven).

Dat zijn 2 aparte zaken:
  • IPv6 op een eigen router achter de CV8560E werkt nog niet: probleem met Prefix delegation is gekend: de CV8560E werkt in "'statefull" mode (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eMTA modem die IPv6 PD "stateless" ondersteunt). Zal wellicht gefixt worden bij een volgende Firmware update.
  • IPv6 op direct aangesloten devices werkt wel: devices krijgen een /64 prefix (via SLAAC) van de E-router.
  • de MAC-passtrough bridge is alleen bedoeld voor IPv4. Design voor IPv6 (eens het probleem met "stateless" opgelost is) is dat je router een /60 prefix zal krijgen uit het /56 subnet van de CV8560E (net zoals nu al het geval is met de HGW). Dus géén apart publiek /56
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7992
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 585 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor ITnetadmin » 15 Okt 2020, 03:00

philippe_d schreef:
ITnetadmin schreef:De eRouter doet iets anders:
Die gaat op basis van 1 MAC adres (ze zouden meer kunnen, maar doen dit niet) je toestel doorbridgen naar de WAN, maw je device krijgt daar een extern IP en is ook rechtstreeks zichtbaar voor de buitenwereld.

Dat is alleen voor IPv4.

Uiteraard is dat enkel voor IPv4.
Ik heb ook niet anders beweerd.
Als er niks bijstaat, is het voor IPv4.
Als het over IPv6 gaat, dan vermeld ik dat expliciet (zoals hieronder).


philippe_d schreef:
ITnetadmin schreef:Opgelet: de IPv6 implementatie is nog altijd een disaster, van wat ik gehoord heb.
Delegatie problemen, en ze zouden slechts een /60 subnet uitdelen (kleiner dan de best practices voorschrijven).

Dat zijn 2 aparte zaken

Dat zijn idd twee aparte zaken (vandaar het woordje "en"), maar het blijft een probleem.
Een /60 is kleiner dan de best practice recommendation die een /48 tot /56 voorschrijft voor end-user assignment.
Je eigen router hoort eigenlijk tenminste een aparte publieke /56 te krijgen.
Bad design dus, en dat reken ik nog altijd als problematisch.
Met een /60 ben je serieus beperkt naar subnets toe, oa als je als hobbyist met VLANS prult.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1673
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor Sylvester » 16 Okt 2020, 14:46

Die CV8560E is toch zonder wifi hè? Hoeveel utp poorten heeft die? 4 LAN en 1 WAN?
Waarvoor dient die WAN?
Ik neem aan dat die ook telefonie heeft?

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3567
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 189 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 369 keer
Contact:

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor devilkin » 16 Okt 2020, 15:49

Google, and eerste hit...

https://www2.telenet.be/nl/business/kla ... net-modem/

4 lan.
Wan is niet in gebruik.
2 telefonie poorten.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1673
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor Sylvester » 16 Okt 2020, 16:24

Ja die pagina ken in maar heb ze toch niet gevonden. Eender wat ik in Google ingeef, kom ik er niet
Merci.
Ik wist het ongeveer maar wilde inderdaad eens vergelijken

M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 486
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Eigen router bij Telenet

Berichtdoor M_016 » 16 Okt 2020, 16:45

@Sylvester
https://www2.telenet.be/nl/business/kla ... net-modem/
CV8560E
Technisch
Eurodocsis 3.1 modem
4 ethernet-aansluitingen (Gigabit)
1 ethernetpoort voor een extra WAN connectie (staat uit)
2 RJ11-telefoonaansluitingen
WPS-ondersteuning
Ondersteuning van IPv4 en IPv6
De modem heeft geen ingebouwd access point, en zendt dus geen wifi uit.
Downloadsnelheid tot 10 Gbps (Theoretische snelheid. Momenteel ondersteunen onze abonnementen max. 1 Gbps bij Giga Speedboost)


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten