Eigen router zonder modem only

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 14 Jan 2022, 07:07

Hi all,

Aangezien mijn huidig WiFi netwerk rampzalig is en ik voor sommige toepassingen op router niveau wat meer controle nodig heb, heb ik besloten een eigen router met extra aps te zetten.

Nu las ik dat een echte modem only geen optie meer is en enkel kan gewerkt worden met mac passtrough op de erouter.

Om heel wat gedoe te vermijden dacht ik dan eerder om mijn huidige hgw (meest recente WiFi model) te behouden, hier WiFi uit te schakelen en het subnet te veranderen naar .0.1. Daarachter dan de router op .1.1 die alles stuurt.

Is dit een optie of ga ik sowieso tegen problemen aanlopen hiermee en zoja, dewelke.

Thanks!

dbiphoner
Plus Member
Plus Member
Berichten: 180
Lid geworden op: 26 Okt 2010
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor dbiphoner » 14 Jan 2022, 07:24

Gewoon e-router vragen in telenetshop, werkt zoals het hoort!

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 14 Jan 2022, 07:37

dbiphoner schreef:Gewoon e-router vragen in telenetshop, werkt zoals het hoort!


Dat is niet echt een antwoord op mijn vraag hè :)

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1736
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 182 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor Sylvester » 14 Jan 2022, 08:02

Jawel hoor, dat is wel het antwoord. Misschien was hij wat kort, maar hij wilde zeggen dat het altijd beter is om een nieuwe e-modem te zetten en dan uw eigen router met eigen WiFi. Is makkelijker dan uw suggestie en geen problemen nadien.
Uw suggestie is als vloeken in de kerk, en het blijft niet bij vloeken als je me begrijpt!

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 14 Jan 2022, 08:33

Sylvester schreef:Jawel hoor, dat is wel het antwoord. Misschien was hij wat kort, maar hij wilde zeggen dat het altijd beter is om een nieuwe e-modem te zetten en dan uw eigen router met eigen WiFi. Is makkelijker dan uw suggestie en geen problemen nadien.
Uw suggestie is als vloeken in de kerk, en het blijft niet bij vloeken als je me begrijpt!


Dat kan gerust zijn maar mijn vraag is waarom dit beter zou zijn.
Voor hetzelfde geld is het voor mijn toepassing totaal onbelangrijk.
Ik las ook dat naar ipv6 er nog issues waren bij die emodem dus ook die oplossing blijkt niet 100% te zijn.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1736
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 182 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor Sylvester » 14 Jan 2022, 08:52

Dubbele NAT in uw situatie

Gebruikersavatar
silentkiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 293
Lid geworden op: 24 Jun 2008
Locatie: Limburg
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor silentkiller » 14 Jan 2022, 09:01

op IPv4 niveau zit je met een dubbele NAT inderdaad.
Zelf heb ik dit al ongeveer een jaar draaien (WiFi uit op telenet HGW, daarachter mijn eigen router). Op de telenet site heb ik mijn 2e router als 'DMZ' geconfigureerd.

IPv4: werkt perfect, ook voor inkomende connecties
IPv6: werk perfect

Ik heb alleen issues als ik een DNS adres gebruik dat verwijst naar mijn WAN ip adres, dat krijg ik intern niet geregeld. Opgelost door lokaal in de DNS naar het lokale IP te resolven.

Reden: te lui om naar een telenet shop te gaan gezien alles zo ook werkt :oops:

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 14 Jan 2022, 09:07

silentkiller schreef:op IPv4 niveau zit je met een dubbele NAT inderdaad.
Zelf heb ik dit al ongeveer een jaar draaien (WiFi uit op telenet HGW, daarachter mijn eigen router). Op de telenet site heb ik mijn 2e router als 'DMZ' geconfigureerd.

IPv4: werkt perfect, ook voor inkomende connecties
IPv6: werk perfect

Ik heb alleen issues als ik een DNS adres gebruik dat verwijst naar mijn WAN ip adres, dat krijg ik intern niet geregeld. Opgelost door lokaal in de DNS naar het lokale IP te resolven.

Reden: te lui om naar een telenet shop te gaan gezien alles zo ook werkt :oops:


Allright. Dan ga ik dat eerst eens zo proberen denk ik!
Aangezien ik niet echt 100% thuis ben in dit alles, kan je me een concreet voorbeeld geven van je DNS issues? Als je bvb de Google dns gebruikt op de eigen router, geeft dit dan problemen?
Bedankt!

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16455
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2993 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 818 keer
Contact:

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor philippe_d » 14 Jan 2022, 09:08

kimme schreef:Om heel wat gedoe te vermijden dacht ik dan eerder om mijn huidige hgw (meest recente WiFi model) te behouden, hier WiFi uit te schakelen en het subnet te veranderen naar .0.1. Daarachter dan de router op .1.1 die alles stuurt.

Is dit een optie of ga ik sowieso tegen problemen aanlopen hiermee en zoja, dewelke.

De vraag is dus of je tegen problemen gaat aanlopen hiermee en zoja, dewelke.
Antwoord is neen

  • Een router achter jouw huidige HGW zal géén problemen geven. Je krijgt 2 verschillende netwerken (het netwerk achter de Telenet HGW, en het netwerk achter de eigen router: je moet er dus voor zorgen dat je niets aansluit op de Telenet HGW, alléén de kabel naar de eigen router).
  • Je krijgt "dubbele NAT", maar dat hoeft geen probleem te zijn, hier zijn work-arounds voor:
    • enige probleem is dus een dubbele firewall die alleen een issue is voor binnenkomende traffiek (vb eigen server op lokaal netwerk)
    • hiervoor kan je nodige port-forwardings instellen op de Telenet HGW
    • of nog eenvoudiger: het WAN IP adres van je eigen router in DMZ zetten op de Telenet HGW (via "Mijn Telenet")
  • IPv6 zal perfect werken op je eigen router achter de Telenet HGW (via Prefix Delegation krijgt je eigen router een /60 prefix vanuit de /56 range die toegekend is aan de Telenet HGW. Werkt onafhankelijk van de Mac IPv4 bridge.
Het (enige) voordeel van de E-router is:
  • er zit geen WiFi op
  • je kan via Mac Passtrough je eigen router een extern IPv4 geven, hierbij vermijdt je dubbele NAT.
Maar met dubbele NAT is perfect te leven :-D

[EDIT]
sorry, posts gekruist (maar de boodschap was dezelfde :-D )
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-96137 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
silentkiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 293
Lid geworden op: 24 Jun 2008
Locatie: Limburg
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor silentkiller » 14 Jan 2022, 09:12

Het betreft 'NAT reflection' (vind je wel wat van op het internet).

Ik heb intern een web server draaien. Als ik NIET op mijn eigen netwerk zit, kan ik perfect surfen naar webserver.domein.be (dat resolved naar mijn WAN adres van telenet op de HGW, via NAT kom ik dan op de interne web server terecht).

Als ik intern op het netwerk zit en ik surf naar webserver.domein.be, werkt dit niet. In principe zou dat moeten werken met NAT reflection, maar omdat het WAN adres op mijn eigen router eigenlijk een intern adres is van de HGW, werkt dit niet.
Dit heb ik opgelost door webserver.domein.be ook te definieren in mijn interne DNS server en daaraan het interne IP te koppelen van de web server ipv het WAN ip.

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 14 Jan 2022, 09:19

Ok thanks!

Het enige dat ik naar buiten stuur is de connectie met home assistant maar dat verloopt via duckdns. Dat is sowieso een aparte url tov wat ik lokaal gebruik dus ik neem aan dat dat geen probleem zal vormen dan…

Catchthemoment
Plus Member
Plus Member
Berichten: 142
Lid geworden op: 22 Jan 2012
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor Catchthemoment » 14 Jan 2022, 21:51

Als me niet vergis heb ik indertijd gekozen voor een modem only, omdat je op de homegateway van Telenet geen adres reservering kan doen.

cyberbozzo
Premium Member
Premium Member
Berichten: 725
Lid geworden op: 27 Sep 2007
Bedankt: 25 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor cyberbozzo » 14 Jan 2022, 22:44

Indien je bepaalde VPN servers (bvb L2TP) wilt draaien kan dubbele NAT ook wel nog eens een uitdaging worden. Ook site to site IPSEC tunnels vormen soms een probleem.
Hier zijn zeker en vast oplossingen voor, maar ik probeer dubbele NAT toch wat te vermijden waar ik kan, omdat het altijd een gedoe is om dat achteraf werkend te krijgen...

Maar inderdaad: het kan perfect werken als je niet teveel eisen hebt, maar ik heb het liever niet waar ik kan (thuissituatie is natuurlijk anders en kan perfect).

rtl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 791
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 31 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor rtl » 15 Jan 2022, 09:38

cyberbozzo schreef:Indien je bepaalde VPN servers (bvb L2TP) wilt draaien kan dubbele NAT ook wel nog eens een uitdaging worden. Ook site to site IPSEC tunnels vormen soms een probleem.

Waarom zou dit voor problemen zorgen? Ik heb verschillende tunnels draaien (IPSec), bovenop een VPN server en omgekeerd VPN clients die zelf uitgaand verbinding maken. 0 issues gedurende 3 jaar tijd.

cyberbozzo
Premium Member
Premium Member
Berichten: 725
Lid geworden op: 27 Sep 2007
Bedankt: 25 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor cyberbozzo » 15 Jan 2022, 11:23

Dan kan je me misschien nog iets bijleren. Bekijk even concreet deze screenshot:
https://www.watchguard.com/help/docs/he ... CO-GWY.jpg

(Het gaat nu niet over het merk, maar over de essentie, want die is bij elke router/firewall/VPN setup wel hetzelfde).
We spreken hier over een site to site VPN tunnel.
Zoals je ziet worden er bij remote gateway 2 IP's ingevuld. Normaal gezien in een situatie met enkele NAT moet je daar 2 keer hetzelfde IP invullen. Ik *vermoed*/*denk* dat je bij dubbele NAT het private IP van de WAN interface moet invullen in 1 van die 2 velden. Waarom is dat?
Ik heb al situaties gekend waar je een S2S IPSEC niet aan de praat krijgt met dubbele NAT, tenzij je begint te spelen met die 2 velden en in 1 van die velden het private WAN IP van de uw DMZ router invult.
Hoe komt dit?

Tevens is er bepaalde apparatuur in omloop die via een mgmt interface zelf een IPSEC tunnel kan opbouwen tussen 2 devices van hetzelfde merk. Met 1 klik kan je dan die VPN tunnel opbouwen (uw mgmt software doet dan eigenlijk de configuratie voor jou). Je mag drie keer raden welk IP hij dan pakt om uw tunnel op te bouwen: dat private IP van de WAN interface...

Met VPN heb ik al teveel miserie meegemaakt met dubbele NAT, dat ik er gewoonweg ver van weg blijf. Zonder VPN is het een heel ander verhaal en kan dit perfect werken.

Gebruikersavatar
devilkin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 4861
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Bedankt: 340 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 551 keer
Contact:

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor devilkin » 15 Jan 2022, 12:01

Bij dubbel nat ga je het externe ip moeten invullen, en zorgen dat die poort op dat ip op het juiste eindpunt geraakt. Zijnde dus je interne router. Kwestie van de juiste port forwards/dmz ips in te stellen.
Telenet All-Internet -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

rtl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 791
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 31 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor rtl » 15 Jan 2022, 13:36

Wat devilkin zei. Je moet altijd het public IP invullen, het private IP is onbereikbaar voor de andere partij. Indien er iets misgaat ligt het aan de port forwarding van het device dat effectief het public IP beheert. Gemakkelijkste is om je eigen router in DMZ te steken, dan wordt meteen alles geforward en heb je de minste problemen.
Laatst gewijzigd door rtl op 16 Jan 2022, 10:23, 1 keer totaal gewijzigd.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16455
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2993 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 818 keer
Contact:

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor philippe_d » 16 Jan 2022, 10:03

Wat cyberzero zei ...

Bij een site-to-site VPN over IpSec wordt de naam (of IP) van de local gateway en de remote gateway in vele gevallen ook gebruikt voor de "authentication", en dit moet aan beide zijden van de tunnel gelijk zijn.
Hiervoor gebruikt het systeem meestal zijn eigen WAN adres (of naam), en dat is bij dubbele NAT niet hetzelfde als het externe IPv4 adres

Het externe IPv4 adres moet natuurlijk gebruikt worden om de andere site te bereiken.

Met andere woorden:
de "remote gateway" IPv4 adres of naam wordt voor 2 zaken gebruikt
    - het adres waarop de remote gateway bereikbaar is (dus zijn extern IP)
    - het eigen adres dat de remote gateway gebruikt voor de IPSEC authentication

Vandaar dat site to site VPN's soms moeilijk instelbaar zijn bij dubbele NAT situaties. Oplossingen kunnen zijn:
- als de software van de gateway voorziet dat je beide adressen kan invullen.
- als één van beide sites achter dubbele NAT zit, dan moet deze zorgen voor de verbindings opbouw (in plaats dat beide sites mekaar proberen te bereiken).

PS - dit heeft niet zozeer te maken met bereikbaarheid (vb DMZ, port forwarding) maar met authentication!!
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-96137 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
devilkin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 4861
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Bedankt: 340 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 551 keer
Contact:

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor devilkin » 16 Jan 2022, 10:10

Weer wat bijgeleerd ;) al vaak VPN's opgezet, maar nog nooit achter een dubbele NAT.
Telenet All-Internet -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

rtl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 791
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 31 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor rtl » 16 Jan 2022, 10:21

Als het puur over authenticatie gaat kan je ook het devicename gebruiken natuurlijk.. Of zelfs een wildcard. Nogmaals, er is op technisch gebied geen enkele beperking door dubbele nat te gebruiken.

cyberbozzo
Premium Member
Premium Member
Berichten: 725
Lid geworden op: 27 Sep 2007
Bedankt: 25 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor cyberbozzo » 16 Jan 2022, 10:44

philippe_d schreef:Met andere woorden:
de "remote gateway" IPv4 adres of naam wordt voor 2 zaken gebruikt
    - het adres waarop de remote gateway bereikbaar is (dus zijn extern IP)
    - het eigen adres dat de remote gateway gebruikt voor de IPSEC authentication

Vandaar dat site to site VPN's soms moeilijk instelbaar zijn bij dubbele NAT situaties. Oplossingen kunnen zijn:
- als de software van de gateway voorziet dat je beide adressen kan invullen.
- als één van beide sites achter dubbele NAT zit, dan moet deze zorgen voor de verbindings opbouw (in plaats dat beide sites mekaar proberen te bereiken).

PS - dit heeft niet zozeer te maken met bereikbaarheid (vb DMZ, port forwarding) maar met authentication!!


Enorm bedankt voor deze uitleg. Ik had ook al zoiets gelezen maar deze is duidelijker geformuleerd. Nu begrijp ik waarom ik dikwijls geen IPSEC's aan de praat krijg met dubbele NAT (en het dus gewoon probeer te vermijden in situaties met VPN en IPSEC en dergelijke).

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 21 Jan 2022, 19:17

Vandaag is mijn router toegekomen...
Er zijn echter enkele issues:

Wat heb ik gedaan:

HGW:
- Subnet vervangen naar: .0.1
- WiFi uitgeschakeld
- Router in DMZ gezet
- Firewall & UPNP uitgeschakeld

Router:
- Vast ip toegekend: .0.100
- Aan de LAN kant het subnet ingesteld op .1.1
- Wifi ingesteld op oude SSID

Wat werkt:

Alle apparaten hebben netwerk

Wat werkt niet:

In bvb Home Assistant werkt geen enkele integratie waarvoor er een externe login/API nodig is (Spotify, Weer, Slimme toestellen,...)
Wat ik wel moet vermelden is dat men als router jammer genoeg de CN-versie hebben verstuurd ipv de global versie (Xiaomi AX6000). Hierdoor is de UI in't Chinees (op zich geen probleem in Chrome) maar kan ook de landcode niet worden aangepast. Geen idee of dit effect heeft op het feit dat ik die cloud-services/API's niet meer kan aanspreken.
Kan het zijn dat ik verder iets fout heb ingesteld langs 1 van beide kanten?

Alle hulp is welkom!

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4572
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 446 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 58 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor Splitter » 21 Jan 2022, 19:49

kimme schreef:Alle hulp is welkom!


bij telenet een modem only gaan halen en tis wss opgelost :)

zoals philippe zegt HOEFT dubbele nat etc geen probleem te zijn, maar het KAN er wel een zijn.
en dat kan in principe meestal wel opgelost worden door je in bochten te wringen, maar als er een eenvoudige oplossing is...
waarom dan vloeken en omwegen zoeken die niet nodig zijn? (tenzij je van de uitdaging zou houden natuurlijk)

de taal van je router en landcode etc maakt in principe voor je internet niets uit, dus daar zal het niet te zoeken zijn.
je gaat eerder moeten kijken naar de firewall rules en forwarding in beide routers.
vergeet niet dat de zaken die je naar buiten stuurt alleen je 1ste lan kennen (en niet weten dat er een 2de lan is),
en omgekeerd wat binnenkomt geen flauw idee heeft wat er achter je externe ip zit.

kimme
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 03 Jan 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Eigen router zonder modem only

Berichtdoor kimme » 21 Jan 2022, 19:52

Splitter schreef:
kimme schreef:Alle hulp is welkom!


bij telenet een modem only gaan halen en tis wss opgelost :)

zoals philippe zegt HOEFT dubbele nat etc geen probleem te zijn, maar het KAN er wel een zijn.
en dat kan in principe meestal wel opgelost worden door je in bochten te wringen, maar als er een eenvoudige oplossing is...
waarom dan vloeken en omwegen zoeken die niet nodig zijn? (tenzij je van de uitdaging zou houden natuurlijk)

de taal van je router en landcode etc maakt in principe voor je internet niets uit, dus daar zal het niet te zoeken zijn.
je gaat eerder moeten kijken naar de firewall rules en forwarding in beide routers.
vergeet niet dat de zaken die je naar buiten stuurt alleen je 1ste lan kennen (en niet weten dat er een 2de lan is),
en omgekeerd wat binnenkomt geen flauw idee heeft wat er achter je externe ip zit.


Omwisselen is dit weekend geen optie meer dus zou het graag (voorlopig) zo opgelost krijgen...

Edit:
Probleem opgelost, blijkbaar zijn bij het wisselen van de routers de DNS-instellingen gewist op mijn mac-server. Hierdoor was deze niet meer verbonden met het internet waardoor hij niet kon verbinden met de cloudservices.


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten