Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Tomsworld » 1 week 3 dagen 7 uur geleden (02 Dec 2018, 23:34)

Beste,

Ik wil volgende setup, productie en test redenen naar de toekomst toe.

Standaard telenet homegateway, dmz naar externe router.

- edgerouter nu ( maar kan ook mikrotik, pfsense, cisco ... )
- dmz via mijn telenet geen probleem.
- ipv6 krijg ik een /128 point to point
- prefix delegation krijg ik geen prefix, nochtans @ mijn telenet heb ik een /64 op het homennetwerk een een /56 gedelegeerd.

Dus hoe krijg ik op mijn externe router een /60 of zelfs 1 /64 ?

Of hoe vertel ik mijn telenet om alles wat niet gebruikt is in de /56 te routeren naar de dmz host ?

Ik weet dat het bij een modem only werkt maar ik ben nu geintresseerd in het verhaal zonder dag.

Alle tips zijn welkom ;-)
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Tomsworld » 1 week 1 dag 11 uur geleden (04 Dec 2018, 18:55)

Er is geen supported / werkende config enkel achter een soort modem werd de /56 gesubdelegeerd met een /60 of /64

Modem only is de enige werkende setup bij telenet.
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6734
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor ITnetadmin » 1 week 1 dag 8 uur geleden (04 Dec 2018, 22:18)

Ze hebben hun info al regelmatig veranderd, maar dit is de officiele uitleg momenteel:

IPv6: Telenet Wireless Modem én een eigen router?
Router na router

We raden af om een extra router in je thuisnetwerk te installeren, achter de Telenet Wireless Modem met geïntegreerde router. Want zo creëer je 2 routers in je netwerk, en dus 2 aparte netwerken in je thuisnetwerk die niet met elkaar communiceren.

https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/ipv6-bij-telenet-technische-uitleg/

Verdere info:
https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/wat-is-ipv6-en-wanneer-kan-ik-het-gebruiken/
https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/welke-instellingen-voor-ipv6-vind-ik-op-mijn-telenet/

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Tomsworld » 1 week 1 dag 7 uur geleden (04 Dec 2018, 23:10)

Ik krijg een /128 in de basis /64 op mijn ubnt / mikrotik maar soit buiten nat ipv6 doen heb ik niet direct een optie. ( maar ipv6 en nat wil ik ten alle koste vermijden ).
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1397
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 79 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Sinna » 1 week 23 uur 44 minuten geleden (05 Dec 2018, 07:05)

Ik zou NAT juist wél willen gebruiken, maar dan wel in een dual-WAN-opstelling.
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
Ken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4103
Lid geworden op: 04 Apr 2005
Locatie: België
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Ken » 6 dagen 17 uur 18 minuten geleden (06 Dec 2018, 13:32)

Hier een modem-only. Iemand meer info hoe ik ipv6 kan activeren/instellen op m'n MikroTik RB3011UiAS ? :eek:

Internet = Telenet Business Fibernet 200 200/25Mbps + Orange Surf Extra Card LTE backup
Telefonie = OVH VoIP Entreprise
GSM = Orange Arend Pro + Huawei Honor9
TV = Netflix
Netwerk = 100% MikroTik powered

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6734
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor ITnetadmin » 6 dagen 9 uur 6 minuten geleden (06 Dec 2018, 21:44)

De laatste keer dat ik probeerde kreeg ik het niet echt aan het werk; dat was wel op een pfsense en is al een tweetal jaar geleden

Toen gaf Telenet iirc nog aan dat een eigen router achter een modem een /56 toegewezen zou krijgen, en eentje achter een hgw een /60.

De wan interface kreeg een /128 toegewezen, maar ik slaagde er nooit in om op de lan interface een subnet toe te kennen.
Configs met NPT kreeg ik ook niet werkende.

Mijn uiteindelijke IPv6 deployment laat nog wat op zich wachten omdat er nog een aantal dingen zijn waar ik me aan stoor.
- Je kan bv nog altijd geen manuele fe80 link-local definieren op veel toestellen, oa windows en linux (last I checked), laat staan de link-local suffix coordineren zodat die de global suffix kopieert. En aangezien ik "goed cijfers onthoud", en dus mijn netwerken ken op IP ipv hostname, is dat nog een groot issue. Intern gebruiken toestellen nl altijd hun link-local, zodat packet captures enzo een stuff of nightmares worden.
- Ik ben ook geen fan van RAs (de KULeuven moet er naar het schijnt ook niet van hebben want die schakelen dat allemaal uit), en dat geeft wat configuratie headaches. Geen autoconfigs op mijn netwerk, ik draai ook geen DHCP om te vermijden dat toestellen zich zomaar op mijn netwerk kunnen begeven. IPv6 draait echter enkel vlot als je het "zijn ding laat doen".
- En last but not least spreekt iedereen mekaar tegen qua best practices. Sommigen vragen om een global IP op te geven als default gateway, terwijl anderen liever een link-local zien (Cisco vraagt zelfs als default om alle default gateways fe80::1 te noemen, ook in geval van meerdere subnets op dezelfde router).

Ik twijfel ook nog wat tussen het gebruik van NPT, of direct full throttle gaan en NAT66 of dergelijke gebruiken om interne network layout te camoufleren.

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Tomsworld » 6 dagen 8 uur 33 minuten geleden (06 Dec 2018, 22:17)

Mja zo ver was ik ook al echt niet echt bemoedigend, tunnel is een optie maar HE.NET heeft geen be ranges meer en heb geen zin in vreemde geo localized ip ranges.
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5188
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: BALEN
Bedankt: 92 keer
Uitgedeelde bedankjes: 56 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor Ofloo » 6 dagen 3 uur 9 minuten geleden (07 Dec 2018, 03:40)

Is het een virtuele machine waar je de pfsense in draait of niet? Ik heb exact de setup die jij wil in een vm met telenet fluo.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6734
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Ipv6 gebruiken achter een HomeGateway hoe ?

Berichtdoor ITnetadmin » 5 dagen 18 uur 33 minuten geleden (07 Dec 2018, 12:17)

Geprobeerd met VM en baremetal.


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast