pfSense - EDPNet: installatieinstructie

MrWinkle
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 09 Sep 2021
Bedankt: 3 keer
Recent bedankt: 3 keer

pfSense - EDPNet: installatieinstructie

Berichtdoor MrWinkle » 4 weken 16 uur 42 minuten geleden (20 Dec 2021, 10:23)

Hallo,

Zeer beknopte installatiehandeling van een van de installatiemethodes om een pfsense rechtstreeks aan te sluiten op de fiber:

- In de webinterface backup van de config nemen.
- Als je andere dan WAN en LAN interfaces hebt neem je best even een screenshot van de interface configuratie.

Op de console, dus niet in de webinterface:
- "Assign interfaces selecteren"
- VLAN's inschakelen indien nodig, en een VLAN met de naam "10" aanmaken. Als je al VLAN's gebruikt kan je enkel hopen dat je 10 nog niet hebt toegewezen of je hebt wat huiswerk.
- De poort waar je de ethernetkabel op aansluit die van de PON komt in VLAN 10 zetten.
- Als WAN-interface de fysieke poortnaam met de extensie .10 selecteren, en niet de gewone poortnaam. In mijn geval igb0.10, en dus niet igb0.
- De correcte LAN-interface selecteren.
- Eventuele andere interfaces configureren volgens de screenshot.
- Reboot pfSense

Naar de webinterface gaan en naar de interface "WAN" gaan.
PPoE selecteren en de logingegevens VAN JE FIBERAANSLUITING die je van EDPNET ontving intikken. Die gegevens staan onderaan de mail die je van EDPNet ontving. Ten overvloede: je krijgt nieuwe logingegevens als je overschakelt van VDSL naar fiber. Je oude login/paswoord kan je niet meer gebruiken.

Check even of je alle interfaces correct hebt toegewezen en controleer even de gateway-group. Ik twijfel er niet aan dat je alle stappen ook vanuit de webinterface kunt zetten, maar dat moet iemand ander maar even beschrijven. :)

In mijn geval kreeg ik toen netjes een IP-adres. De volledige configuratie duurde in totaal zowat 10 minuten en ik ben echt geen specialist.

Vooraf heb ik getest of de verbinding werkte via de oude 7490-modem. Zo kon ik desnoods beroep doen op EDPNet om lijn- of connectieproblemen te troubleshooten. EDPNet zal je vermoedelijk ook later niet kunnen helpen met het troubleshooten van connectieproblemen als je een pfsense gebruikt, dus ik laat de 7490 maar staan voor het geval dat …


Veel plezier.

Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten