Proximus lijn enkele meters inkorten?

Matomatisch
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 Nov 2020
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Matomatisch » 5 dagen 19 uur 31 minuten geleden (19 Nov 2020, 11:10)

Hallo allemaal,

Deze namiddag komt men ons aansluiten op het netwerk van EDPnet. Ik heb de kabel van proximus op een andere plaats in het huis laten uitkomen dan waar hij oorspronkelijk zat, waardoor ik nu een 4 tot 5 tal meter overschot heb.

Nu lees ik hier regelmatig dat de kabellengte tot aan de ROP een invloed kan hebben op de snelheid die je uiteindelijk kan behalen. Ik ben er zelf niet zo goed in thuis, vandaar mijn vraag: Als ik de kabel 5 meter inkort, gaat dit enige invloed hebben op snelheid? Of is die paar meters verwaarloosbaar?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 413
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 288 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Joachim » 5 dagen 19 uur 25 minuten geleden (19 Nov 2020, 11:16)

Allereerst welkom tot de edpnet club! Ja, enkele meter kabel kan invloed hebben, als het niet nodig is, inkorten!

Matomatisch
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 Nov 2020
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Matomatisch » 5 dagen 19 uur 17 minuten geleden (19 Nov 2020, 11:24)

Bedankt voor de snelle respons en verwelkoming :-)

Heb zonet de knip gezet, nu wachten op de installateur!

Gebruikersavatar
buthead
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1306
Lid geworden op: 10 Jan 2016
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor buthead » 5 dagen 19 uur 15 minuten geleden (19 Nov 2020, 11:26)

Veel succes!

tevens handig om te weten voor de toekomst

Volgend jaar zal ik ook eindelijk mezelf EDPnet klant kunnen noemen, huisje tuintje een feit, nu volgt de renovatie komend jaar :)
Internet = Wigo
Telefonie/GSM = 35 GB
TV = Telenet TV + Netflix

Matomatisch
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 Nov 2020
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Matomatisch » 5 dagen 17 uur 1 minuut geleden (19 Nov 2020, 13:41)

Technieker is zonet vertrokken hier!

Het was even spannend want hij kreeg geen signaal door. Hij reed even naar de straatkast en kreeg het gelukkig in orde.

Hij vertelde dat ik nu de modem kon instellen, maar de fritzbox blijft hangen tijdens het opnieuw opstarten. Was de technieker hier niet wat te snel mee?

Edit: aha, tijdens de herstart van de modem connecteerde m'n computer terug met het oude wifi netwerk :roll: problem solved!

Nu afwachten welk profiel ik krijg, ben eens benieuwd!

Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3701
Lid geworden op: 18 Okt 2003
Locatie: Hasselt
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 356 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor AnD » 5 dagen 16 uur 8 minuten geleden (19 Nov 2020, 14:33)

Dit kan wel een aantal dagen duren voordat je de uiteindelijke snelheid krijgt voor je lijn. ;-)

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6486
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 670 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 325 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Jack Daniels » 5 dagen 13 uur 57 minuten geleden (19 Nov 2020, 16:44)

Matomatisch schreef:Nu lees ik hier regelmatig dat de kabellengte tot aan de ROP een invloed kan hebben op de snelheid die je uiteindelijk kan behalen. Ik ben er zelf niet zo goed in thuis, vandaar mijn vraag: Als ik de kabel 5 meter inkort, gaat dit enige invloed hebben op snelheid? Of is die paar meters verwaarloosbaar?

Wisselen van huis met de buren?
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Matomatisch
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 Nov 2020
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Matomatisch » 5 dagen 13 uur 22 minuten geleden (19 Nov 2020, 17:20)

Jack Daniels schreef:
Matomatisch schreef:Nu lees ik hier regelmatig dat de kabellengte tot aan de ROP een invloed kan hebben op de snelheid die je uiteindelijk kan behalen. Ik ben er zelf niet zo goed in thuis, vandaar mijn vraag: Als ik de kabel 5 meter inkort, gaat dit enige invloed hebben op snelheid? Of is die paar meters verwaarloosbaar?

Wisselen van huis met de buren?

Grapjas :mrgreen: Ken er niet zoveel van :roll:

Schatting kabellengte is 529 meter dus die 5 meters zullen het verschil wel niet gemaakt hebben?

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6486
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 670 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 325 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Jack Daniels » 5 dagen 13 uur 19 minuten geleden (19 Nov 2020, 17:22)

Kijk eerst even naar de snelheid die je krijgt. Ik zit op 120 meter van de wijkkast en heb 100/35 snelheid.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Matomatisch
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 Nov 2020
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Matomatisch » 5 dagen 12 uur 28 minuten geleden (19 Nov 2020, 18:14)

Jack Daniels schreef:Kijk eerst even naar de snelheid die je krijgt. Ik zit op 120 meter van de wijkkast en heb 100/35 snelheid.

Momenteel zit ik op 30/10.

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6486
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 670 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 325 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Jack Daniels » 5 dagen 10 uur 35 minuten geleden (19 Nov 2020, 20:06)

Zal wel nog verhoogd worden de komende dagen. Laat iets weten als je effectief hogere snelheden haalt. Heeft bij mij een dag of 3 geduurd.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15729
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2774 keer
Recent bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 754 keer
Contact:

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor philippe_d » 5 dagen 8 uur 30 minuten geleden (19 Nov 2020, 22:11)

Matomatisch schreef:Schatting kabellengte is 529 meter dus die 5 meters zullen het verschil wel niet gemaakt hebben?

Neen, dat maakt absoluut géén verschil.
Hoe korter hoe beter, maar vooral: hoe minder verbindingen hoe beter.
Dat zal echter het toegekend profiel op geen enkele manier veranderen, want dat is niet gebaseerd op de werkeleijke lengte van de lijn, maar op een Proximus Database van berekende lengtes.

Matomatisch schreef:Momenteel zit ik op 30/10.

Je zit dus in "zone 3" (zie tabel)
    - het basis (vectoring) profiel in zone 3 is 30/10
    - DLM zal jouw lijn monitoren, en mogelijk verhogen tot maximaal 60/15
Misschien eens jouw Fritz!Box lijnwaarden posten (Internet > DSL Informatie > tab "DSL").
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
thomasv
Premium Member
Premium Member
Berichten: 486
Lid geworden op: 01 Dec 2014
Locatie: Regio Zuid West-Vlaanderen
Bedankt: 51 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor thomasv » 4 dagen 23 uur 38 minuten geleden (20 Nov 2020, 07:03)

Geen EDP klant, maar wou even toevoegen dat de Telenet installateur de kabel heeft verkort bij aansluiting bij ons een 2-tal jaar geleden.

Of het helpt, waarschijnlijk, maar heb geen cijfers. In elk geval wordt dit toegepast dus door techniekers van ISP’s :-)
 iPhone 11 Pro —  iPad (6th Gen) —  Apple TV 4K — Lenovo ThinkPad X1 Carbon

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1122
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 90 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor blaatpraat » 4 dagen 21 uur 12 minuten geleden (20 Nov 2020, 09:29)

@thomasv: hier net niet, zodat ik mijn modem kon plaatsen waar ik het wenste. :-D
Kabelafstand maakt inderdaad uit, maar die paar meter (igv coax) zal het verschil niet maken; tenzij je net op de grens zit van signaalsterkte natuurlijk (en dan steek je beter een wat dikkere kabel onder de grond).

Matomatisch
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 03 Nov 2020
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor Matomatisch » 4 dagen 16 uur 2 minuten geleden (20 Nov 2020, 14:39)

philippe_d schreef:
Matomatisch schreef:Momenteel zit ik op 30/10.

Je zit dus in "zone 3" (zie tabel)
    - het basis (vectoring) profiel in zone 3 is 30/10
    - DLM zal jouw lijn monitoren, en mogelijk verhogen tot maximaal 60/15
Misschien eens jouw Fritz!Box lijnwaarden posten (Internet > DSL Informatie > tab "DSL").

Ik sta ondertussen al op 50/10 :-) Hoger dan dit zal het niet gaan misschien? Het is in elk geval beter dan dat ik bij Tadaam ooit gehad heb.
Afbeelding

Wat ik ook gemerkt heb is dat ik af en toe uitval heb. Gisteren namiddag 2 maal, en vannacht ook(toevallig gemerkt toen ik de vroege shift op moest). Bij gebeurtenissen vind ik deze meldingen terug:
20.11.20
05:22:44
DSL is beschikbaar (DSL-synchronisatie bestaat met 49996/10000 kbit/s).
20.11.20
05:20:55
DSL-synchronisatie begint (training).
20.11.20
05:20:44
Tijd overschreden bij de PPP-verwerking.
20.11.20
05:20:43
Internetverbinding is losgekoppeld.
20.11.20
05:20:39
DSL antwoordt niet (geen DSL-synchronisatie).

Iets om mij zorgen over te maken? 's Nachts niet zo een probleem, maar die van gisteren heb ik wel gemerkt.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15729
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2774 keer
Recent bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 754 keer
Contact:

Re: Proximus lijn enkele meters inkorten?

Berichtdoor philippe_d » 4 dagen 9 uur 44 minuten geleden (20 Nov 2020, 20:58)

Matomatisch schreef:Ik sta ondertussen al op 50/10 :-) Hoger dan dit zal het niet gaan misschien?

60/10 zou nog kunnen :wink:

Matomatisch schreef:Wat ik ook gemerkt heb is dat ik af en toe uitval heb. Gisteren namiddag 2 maal, en vannacht ook

Waarschijnlijk DLM. Bij iedere snelheidsverhoging heb je een korte re-sync.
Voorlopig geen zorgen over maken ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten