2de pppoe sessie

Garpenlov
Premium Member
Premium Member
Berichten: 497
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

2de pppoe sessie

Berichtdoor Garpenlov » 28 Okt 2020, 13:54

Hoi!

Ik had wat vragen ivm met een 2de pppoe sessie.

Volgens verschillende EDPnet support medewerkers is dit niet toegestaan of niet optimaal / slecht voor de verbinding.

Ik vindt hier niet veel over terug op hun website. Maar het werkt wel gewoon.

Ik gebruik een sessie voor mijn eigen router via een 7530.
Een tweede sessie wordt gebruikt voor de ingebouwde ata modem van de 7530.


Is het nou wel of niet toegestaan?

Zoja, heeft die enig effect op de verbinding? Snelheid of stabiliteit?

Ik heb een 100/35 verbinding.
Echter krijg ik maar max 85.
ISP: EDPnet XL 100/35. (Fritz 7530 & edgerouter 6p)
Mobiel: Orange cheetah (Xiaomi 9t pro)

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 413
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 288 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Joachim » 28 Okt 2020, 14:28

Het is simpel, het kan gewoon prima, maar wij vinden het niet leuk omdat we dan voor één klant 2 public IP's kwijt zijn, en die zijn enorm schaars. :cry:

We gaan je hierop dus geen ondersteuning geven en de kans bestaat dat we deze mogelijkheid ooit zullen 'afschaffen' (als we echt zonder IP's raken lijkt me dit zeker een optie). Voorlopig is dit nog niet aan de orde.

Garpenlov
Premium Member
Premium Member
Berichten: 497
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Garpenlov » 28 Okt 2020, 15:58

Hoi bedankt, en dit is perfect te verstaan.

Maar het lijkt me dan misschien geen slecht idee om dit ook zo op jullie website te zetten?
Beweren dat het slecht is voor de verbinding of snelheid kan aantasten is niet bepaald mooi.
ISP: EDPnet XL 100/35. (Fritz 7530 & edgerouter 6p)
Mobiel: Orange cheetah (Xiaomi 9t pro)

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 413
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 288 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Joachim » 28 Okt 2020, 16:11

Ik neem het op met de verantwoordelijke van de support pagina's.

Garpenlov
Premium Member
Premium Member
Berichten: 497
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Garpenlov » 28 Okt 2020, 16:13

Bedankt voor je uitleg allesinds Joachim!

Ik apprecieer het enorm :)


Ik zal een externe ATA modem gebruiken zodat die achter m'n eigen router kan werken.
Dan hoeft er geen tweede PPP sessie te zijn.
ISP: EDPnet XL 100/35. (Fritz 7530 & edgerouter 6p)
Mobiel: Orange cheetah (Xiaomi 9t pro)

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4086
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 417 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 56 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Splitter » 28 Okt 2020, 19:46

Garpenlov schreef:Ik zal een externe ATA modem gebruiken zodat die achter m'n eigen router kan werken.
Dan hoeft er geen tweede PPP sessie te zijn.


dat hoeft toch zowiezo niet??

als je gewoon de fritz als ata gebruikt:

-> zorgen dat je advanced settings aan hebt staan
-> telephony->telephone numbers->line settings
"connection settings for DSL/WAN"
-> "use a separate connection (PVC) for internet telephony" uitvinken.

wat ik niet begrijp... standaard staat dat toch uit en gebruik je toch geen aparte pppoe sessie?
ooit zal hier iets nuttigs staan

Ernie
Premium Member
Premium Member
Berichten: 717
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 40 keer
Uitgedeelde bedankjes: 187 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Ernie » 28 Okt 2020, 20:26

Toch wel hé: eigen router achter FB, FB als modem/ATA

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2275
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 190 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Tomsworld » 28 Okt 2020, 20:31

Joachim schreef:Het is simpel, het kan gewoon prima, maar wij vinden het niet leuk omdat we dan voor één klant 2 public IP's kwijt zijn, en die zijn enorm schaars. :cry:

We gaan je hierop dus geen ondersteuning geven en de kans bestaat dat we deze mogelijkheid ooit zullen 'afschaffen' (als we echt zonder IP's raken lijkt me dit zeker een optie). Voorlopig is dit nog niet aan de orde.


Kan je die 2e sessie niet achter een CGNAT adres stoppen met een ipv6 adres er bij. Kost jullie veel minder.
Provider: Orange cable 100/10
Netwerk: Unifi Edgerouter 4, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + UniFi switches Voip: Voip 3cx & Ovh + 3*net
Tv: Orange decoder

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2037
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 131 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 146 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Sinna » 28 Okt 2020, 20:37

Maar wat is dan de eerste sessie? Als dat aan een specifiek toestel gekoppeld kan worden, dan zou dat nog niet zo'n slecht voorstel zijn.
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4086
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 417 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 56 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Splitter » 28 Okt 2020, 20:38

Ernie schreef:Toch wel hé: eigen router achter FB, FB als modem/ATA


oeps.... foutje in mijn leeskunsten :)

eventueel kan je ook de fritzbox teruglussen, moet je geen extra device voor hebben.
ooit zal hier iets nuttigs staan

Garpenlov
Premium Member
Premium Member
Berichten: 497
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Garpenlov » 28 Okt 2020, 20:57

Splitter schreef:als je gewoon de fritz als ata gebruikt:


mijn kennis met netwerk is niet geweldig maar:

Fritzbox 7530 -> PPPoE Edgerouter 6p
-> ingebouwde sip of voip voor drie dect telefoons

Ik zou graag de sip functie blijven behouden.
Graag zou ik deze achter mijn eigen netwerk zetten inplaats van een apparte ppp sessie hiervoor.

Als ik de fritz in "ip client" mode zet, blijft de DSL modem dan nog z'n werk doen?
ISP: EDPnet XL 100/35. (Fritz 7530 & edgerouter 6p)
Mobiel: Orange cheetah (Xiaomi 9t pro)

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15738
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2778 keer
Recent bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 755 keer
Contact:

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor philippe_d » 28 Okt 2020, 23:02

Garpenlov schreef:Ik zal een externe ATA modem gebruiken zodat die achter m'n eigen router kan werken.
Dan hoeft er geen tweede PPP sessie te zijn.

Je bedoelt dat je dan 3 apparaten gaat gebruiken:
  1. een Fritz!Box als "domme modem".
  2. de Edgerouter 6p als centrale router voor je netwerk.
  3. een aparte ATA met ingebouwde DECT basis (een 2de Fritz!Box als het ware).
Lijkt me wat overkill :-o
Maar zoals Joachim zegt, zolang een 2de PPPoE het kan/mag heb je geen probleem

Garpenlov schreef:Als ik de fritz in "ip client" mode zet, blijft de DSL modem dan nog z'n werk doen?

Neen. Dan kies je voor internet via ethernet en wordt de modem uitgeschakeld

Garpenlov schreef:heeft die enig effect op de verbinding? Snelheid of stabiliteit?

Neen. Je totale bandbreedte zal natuurlijk geshared worden door beide PPPoE sessies

Splitter schreef:eventueel kan je ook de fritzbox teruglussen, moet je geen extra device voor hebben.

Dat moet je eens uitleggen hoe je dat kan doen, ben benieuwd om bij te leren :-) .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4086
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 417 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 56 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Splitter » 28 Okt 2020, 23:23

philippe_d schreef:
Splitter schreef:eventueel kan je ook de fritzbox teruglussen, moet je geen extra device voor hebben.

Dat moet je eens uitleggen hoe je dat kan doen, ben benieuwd om bij te leren :-) .


het is al een hele tijd geleden dat ik het nog gedaan heb (denk aan de 7390 tijd), maar als ik me niet vergis:

- dsl laten opbouwen door fritz, pppoe passthrough aan
- lan1 naar je firewall/router, daarin je pppoe opbouwen
- terugkoppelen met een utp'tje naar 1 van de andere poorten op de fritz
- op de fritz dhcp uitzetten, ip en dns in reeks van je lan gooien

als ik me niet vergis werkt daardoor het telefoniedeel gewoon.
ben wel niet meer zeker of er voorwaardes waren in de ip range of adres, maar ben vrij zeker dat ik niets anders speciaal heb moeten doen.
wel geen idee meer of ik use internet connection bij het telefoonnr dan aan of uit had staan.
(schiet me ook niet af als het niet zou werken, er is een kleine kans dat ik het toch via een of andere config hack gedaan had - maar dacht het niet)

tegenwoordig is mijn fritz (7530) niet meer als een domme modem om statistieken te zien van mijn lijn, gezien ik al geruime tijd overgestapt ben naar effectief voip toestellen (gigaset)
ooit zal hier iets nuttigs staan

Edward Valckx
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1088
Lid geworden op: 23 Nov 2005
Locatie: Vlaams-Brabant
Bedankt: 97 keer
Uitgedeelde bedankjes: 55 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Edward Valckx » 28 Okt 2020, 23:44

EDPnet support heeft mij eens ooit gezegd dat een 2de PPPoE sessie af te raden is als je IPv6 gebruikt, "omdat ze dan niet weten naar welk van de twee verbindingen de IPv6 pakketten moeten gestuurd worden". Je krijgt namelijk maar één /56. Ik gebruik sindsdien IPv4+IPv6 op mijn hoofdrouter, en enkel IPv4 op mijn tweede router (aparte PPPoE sessie).

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4086
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 417 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 56 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Splitter » 29 Okt 2020, 00:09

dat is mss ook een optie, ipv4 op de fritz uitzetten dat die enkel ipv6 neemt op die sessie? (geen idee of je v4 kan uitzetten op de fritz)
ooit zal hier iets nuttigs staan

Gebruikersavatar
fryelectro
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1672
Lid geworden op: 14 Dec 2005
Locatie: 03BOO0
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 262 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor fryelectro » 29 Okt 2020, 12:48

interessant topic, dit.
Om professionele redenen heb ik dus ook een aparte firewall achter mijn fritz box die zijn eigen PPPoE sessie draait. Voor mij hoeft die ipv4 dus ook niet perse op de fritz box. Maar kan de fritz box bijvoorbeeld niet tegelijk VDSL2 modem zijn en PPPoE passthrough faciliteren en toch ATA spelen voor telefonie betreft? maw de SIP connectie opbouwen via de LAN kant die dan op zijn beurt netwerk krijgt via het device achter de firewall?

@joachim: kunnen jullie misschien eens uitzoeken wat hier de mogelijkheden zijn?
Edpnet VDSL XL - 100/30 Fritz!Box 7530
Orange go intense unlimited

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 413
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 288 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Joachim » 29 Okt 2020, 13:40

fryelectro schreef:kunnen jullie misschien eens uitzoeken wat hier de mogelijkheden zijn?

Als je een SIP connectie wil opbouwen zal je toch een IP nodig hebben, dus je hebt een PPP sessie nodig om dit te krijgen. Het lijkt me onmogelijk de Fritzbox terug te loopen naar het device dat achter de fritzbox een ppp sessie opbouwt. In theorie kan het misschien, maar dat lijkt me toch vragen om problemen.

Gebruikersavatar
fryelectro
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1672
Lid geworden op: 14 Dec 2005
Locatie: 03BOO0
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 262 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor fryelectro » 29 Okt 2020, 13:49

is er dan geen mogelijkheid om een CGN ip aan te vragen via bijv een afwijkende PPPoE login.
vb:
- huidige PPPoE login [email protected] -> pub IPV4 + IPV6
- nieuwe PPPoE login [email protected] -> CGN ipv4 + evt 2e IPv6 range

Dan kan een tech user kiezen en op zijn Fritz box die CGN PPPoE opzetten en op zijn device achter de fritz box het real public IP.

Qua support kan je dan ook kiezen om enkel de 1e PPPoE effectief te supporteren...

Iedereen blij, toch?
Edpnet VDSL XL - 100/30 Fritz!Box 7530
Orange go intense unlimited

GlennB86
Starter
Starter
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 Jun 2018
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor GlennB86 » 29 Okt 2020, 14:17

philippe_d schreef:
Garpenlov schreef:Ik zal een externe ATA modem gebruiken zodat die achter m'n eigen router kan werken.
Dan hoeft er geen tweede PPP sessie te zijn.

Je bedoelt dat je dan 3 apparaten gaat gebruiken:
  1. een Fritz!Box als "domme modem".
  2. de Edgerouter 6p als centrale router voor je netwerk.
  3. een aparte ATA met ingebouwde DECT basis (een 2de Fritz!Box als het ware).
Lijkt me wat overkill :-o
Exact de setup die ik hier draai: Fritzbox 7530 + Edgerouter 12 + Gigaset N300A
Een VOIP DECT basisstation kan je al vinden voor een €50 dus de meerkost valt wel mee.

Garpenlov
Premium Member
Premium Member
Berichten: 497
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Garpenlov » 29 Okt 2020, 14:41

Voorlopig heb ik het zo opgelost:

BBOX 3v+ als modem. Dat ding hoeft enkel maar ppp passthrough te doen.


Mijn fritz 7530 is nu mijn sip dect base station als ip client mode. Achter mijn eigen netwerk.
ISP: EDPnet XL 100/35. (Fritz 7530 & edgerouter 6p)
Mobiel: Orange cheetah (Xiaomi 9t pro)

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15738
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2778 keer
Recent bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 755 keer
Contact:

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor philippe_d » 29 Okt 2020, 14:51

Splitter schreef:dat is mss ook een optie, ipv4 op de fritz uitzetten dat die enkel ipv6 neemt op die sessie? (geen idee of je v4 kan uitzetten op de fritz)

Ik denk dat EDPNet VoIP over IPv4 gaat, je zal dus IPv4 nodig hebben op de Fritz!Box voor telefonie?

fryelectro schreef:is er dan geen mogelijkheid om een CGN ip aan te vragen via bijv een afwijkende PPPoE login.
vb:
- huidige PPPoE login [email protected] -> pub IPV4 + IPV6
- nieuwe PPPoE login [email protected] -> CGN ipv4 + evt 2e IPv6 range

Een oplossing zoeken voor iets dat (nog) geen probleem is?
Zolang EDPNet nog IPv4 adressen heeft, is er toch geen probleem.
En het zijn toch maar een paar enkelingen denk ik, die een 2de PPPoE nodig hebben, dat zal dus nog wel meevallen?

Tenzij natuurlijk iedereen nu een 2de PPPoE wil, dan komt EDPnet in de problemen (en begrijpelijk dat ze dit niet gaan promoten) :-D .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
fryelectro
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1672
Lid geworden op: 14 Dec 2005
Locatie: 03BOO0
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 262 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor fryelectro » 29 Okt 2020, 14:58

Het is of wordt wel een probleem, want Joachim zei:

Het is simpel, het kan gewoon prima, maar wij vinden het niet leuk omdat we dan voor één klant 2 public IP's kwijt zijn, en die zijn enorm schaars. :cry:


Maw dit lijkt mij een fantastische oplossing en hoor graag van Joachim hoe edpnet tegenover zoiets staat ;)
Edpnet VDSL XL - 100/30 Fritz!Box 7530
Orange go intense unlimited

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 413
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 288 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 85 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Joachim » 29 Okt 2020, 15:05

Volgens mij is er geen probleem om op te lossen... een 2e sessie is normaal niet noodzakelijk, je kan prima een SIP device achter de fritzbox staan hebben (zolang de fritzbox zelf geen SIP behandelt). Als je zowel de Fritzbox SIP wil laten behandelen, als een device achter de Fritzbox SIP wilt laten behandelen, dan is dat niet ondersteund, en moet je het anders oplossen.

Het is niet omdat het niet ondersteund is dat je dit niet kan doen, alleen zal je er van ons geen hulp of garanties over krijgen.

Gebruikersavatar
fryelectro
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1672
Lid geworden op: 14 Dec 2005
Locatie: 03BOO0
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 262 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor fryelectro » 29 Okt 2020, 15:33

Ja tuurlijk, maar als edpnet misschien wel nadenken over zulk een voorstel, dit om uw mogelijke uitputting van IPv4 te behelpen, justsaying...
Edpnet VDSL XL - 100/30 Fritz!Box 7530
Orange go intense unlimited

Edward Valckx
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1088
Lid geworden op: 23 Nov 2005
Locatie: Vlaams-Brabant
Bedankt: 97 keer
Uitgedeelde bedankjes: 55 keer

Re: 2de pppoe sessie

Berichtdoor Edward Valckx » 29 Okt 2020, 19:28

fryelectro schreef:Dan kan een tech user kiezen en op zijn Fritz box die CGN PPPoE opzetten en op zijn device achter de fritz box het real public IP

Het is echter meestal niet zo'n goed idee om uw SIP server geen publiek (CG-NAT) adres te geven.

fryelectro schreef:dit om uw mogelijke uitputting van IPv4 te behelpen, justsaying...

Daarvoor hebben we natuurlijk IPv6, maar helaas zijn er nog heel wat services online die het nog steeds niet ondersteunen :-(


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten