Fritzbox en Qnap

Pleuris
Member
Member
Berichten: 75
Lid geworden op: 15 Dec 2008
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Fritzbox en Qnap

Berichtdoor Pleuris » 6 dagen 16 uur 39 minuten geleden (13 Jan 2020, 18:08)

Hallo,

ik ben begin dit jaar van Scarlet overgeschakeld naar EDPNET. Dat ging zéér goed en vlot (toch voor internet, de telefoonlijn wordt nog niet vrijgegeven door scarlet, maar dat is niet zo belangrijk voor mij).

Wat me wel al wat kopzorgen heeft gegeven is de fritzbox in samenwerking met mijn Qnap NAS. Die gebruik ik vooral voor om naar gedownloade bestanden te kunnen kijken via Plex.

Situatie voorheen

Achter de scarlet/proximus modem hing er een asus router. De Qnap was verbonden met 2 kabels (192.168.1.120 en 121). Op de Qnap waren beide verbindingen ingesteld met een VPN. De QVPN app van Qnap stond ingesteld als standaardgateway op beide adressen. Dat ging vlekkeloos. Plex buitenhuis beschikbaar en ik kon van eender waar via de VPN de Qnap benaderen. Dat ging ook nog zo toen de Fritzbox nog niet was toegekomen en ik via de proximus modem op het EDP netwerk zat.

Maar sinds de fritz eraan hangt heb ik al veel tijd en energie nodig gehad om het in orde proberen te krijgen, voorlopig is het me nog niet gelukt.

De Qnap heeft nu als adressen 192.1.178.100 en 101. Als de QVPN app insgesteld staat als standaardgateway dan kan ik geen directe verbinding maken met plex via https://app.plex.tv/desktop . Nu ja, wel een verbinding, maar zelfs als ik bij mij thuis op het zelfde netwerk zit krijg ik geen hogere bitrate dan 0.7mpbs. Ga ik naar http://192.168.178.100:32400/web/index.html dan werkt alles perfect. Het downloadstation werkt vlot en ik haal normale downloadsnelheden.

Zet ik de QVPN app uit dan heb ik wel in de fritzbox een poort moeten openzetten om via https://app.plex.tv/desktop eender waar ter wereld te kunnen kijken. Dan gaat het allemaal wel. Maar het downloadstation werkt dan enorm traag als ik het via een VPN verbinding laat gaan.

Het lukt me ook niet om de NAS via UPNP in te stellen, misschien dat het dan allemaal zou werken, ik denk dat het zo was via de asus router.

Kan iemand me helpen hoe de UPNP juist in te stellen? Of op een andere manier aan de hoge snelheden te kunnen downloaden via de VPN én in de hoge kwaliteit met Plex te kunnen werken.

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1707
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor Sinna » 6 dagen 1 uur 1 minuut geleden (14 Jan 2020, 09:46)

Die 0.7Mbps lijkt mij de uploadsnelheid van een fallback-profiel.
Kan je even nakijken op welke snelheden je Fritz! intraint?
Computer(k)nul

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15003
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2581 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 714 keer
Contact:

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor philippe_d » 6 dagen 28 minuten 4 seconden geleden (14 Jan 2020, 10:19)

Pleuris schreef:Het lukt me ook niet om de NAS via UPNP in te stellen, misschien dat het dan allemaal zou werken, ik denk dat het zo was via de asus router.
Kan iemand me helpen hoe de UPNP juist in te stellen?

Bij de Fritz!Box kan je UPnP voor ieder apparaat individueel aan/uitzetten
Ga naar Thuisnetwerk > netwerk > Netwerkverbinidngen > Bewerken
Hier kan de optie "Zelfstandige vrijgaven voor dit apparaat toelaten" AAN/UIT vinken

UPnP.png

Pleuris schreef:De Qnap heeft nu als adressen 192.1.178.100 en 101. Als de QVPN app insgesteld staat als standaardgateway dan kan ik geen directe verbinding maken met plex via https://app.plex.tv/desktop .

Ik ken de QNAP niet, ik begrijp niet zo goed wat je wilt:
    * ofwel kan je van buitenaf via de app.plex.tv website (zonder VPN) jouw Plex benaderen
    * ofwel kan je via QVPN een directe verbinding maken met jouw NAS thuis
Maar heeft het zin om via een VPN verbinding naar huis, dan de Plex te openen via de externe app.plex.tv website?
Hier ben ik een beetje verward :-( .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.13, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Pleuris
Member
Member
Berichten: 75
Lid geworden op: 15 Dec 2008
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor Pleuris » 5 dagen 22 uur 58 minuten geleden (14 Jan 2020, 11:49)

@ Sinna

Ik haal ten alle tijden een 100/35 verbinding. De 0.7 die plex geeft als de VPN aanstaat is omdat de Qnap dan transcoding doet en om een of andere reden is het dan 0.7 (ook al staat er een veel hogere snelheid aangegeven binnen plex).

@philippe_d

Dat ben ik nu aan het testen. Dankzij je tip staat er nu een OK bij alle poorten (8080, 443, 20,21 en zo).

Ik voel me precies meer op mijn gemak als alla dataverkeer van en naar de NAS via een VPN gaat. Voorheen ging dat zonder probleem, nu is het nog wat zoeken. Maar op het eerste zicht lijkt het nu al te werken. Dus door de Qnap als UPNP in te stellen, Qvpn als standaardgateway van de NAS en plex lijkt nu ook via app.plex.tv beschikbaar te zijn.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2574
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 240 keer
Uitgedeelde bedankjes: 72 keer

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor petrol242 » 5 dagen 22 uur 10 minuten geleden (14 Jan 2020, 12:37)

Ik denk dat het eenvoudiger is om de VPN functie van de Fritzbox te gebruiken? Dan kan je gelijk op heel je lokaal netwerk vanop afstand.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15003
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2581 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 714 keer
Contact:

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor philippe_d » 5 dagen 20 uur 58 minuten geleden (14 Jan 2020, 13:49)

Pleuris schreef:Dankzij je tip staat er nu een OK bij alle poorten (8080, 443, 20,21 en zo).

Ik voel me precies meer op mijn gemak als alla dataverkeer van en naar de NAS via een VPN gaat..

Ik zou mij niet op mijn gemak voelen bij open poorten 8080, 443, 20, 21 ... en zo de ganse wereld toegang geven tot mijn NAS?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.13, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Pleuris
Member
Member
Berichten: 75
Lid geworden op: 15 Dec 2008
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor Pleuris » 5 dagen 19 uur 37 minuten geleden (14 Jan 2020, 15:10)

@petrol242

Netflix is niet zo blij met verbindingen via VPN. Ook de iptv werkt dan niet goed.

@philippe_d

Tsja, weet niet waarom? Als er 3 keer met een verkeerde login geprobeerd wordt om in te loggen krijgt dat IP een 24u ban. Maar ik denk dat ik er inderdaad beter aan doe om de UPNP uit te zetten. Het is blijkbaar toch mogelijk om downloads via de VPN te doen en al de rest op de 'normale' manier.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15003
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2581 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 714 keer
Contact:

Re: Fritzbox en Qnap

Berichtdoor philippe_d » 5 dagen 19 uur 30 minuten geleden (14 Jan 2020, 15:17)

petrol242 schreef:Ik denk dat het eenvoudiger is om de VPN functie van de Fritzbox te gebruiken? Dan kan je gelijk op heel je lokaal netwerk vanop afstand.

Als je dan toch een Fritz!Box gebruikt als modem/router, dan is het antwoord van petrol242 volgens mij het beste advies?
  • Je hebt geen aparte VPN client (QVPN) nodig: met de standard VPN client van Android, iphone, ipad, mac ... kan je inloggen op de Fritz!Box VPN server
  • je moet op de Fritz!Box géén poorten openzetten naar de NAS.
Eens de VPN verbonden, krijgt jouw device een IP adres in de Fritz!Box range (vb 192.168.178.201), en je kan alles wat je thuis zou kunnen.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.13, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast