zit hier echt niet meer in ?

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 11 Dec 2019, 17:54

Waarden, vrij stabiel:

Code: Selecteer alles

Negotiated Connection Properties
      Receive Direction    Send Direction
Max. DSLAM throughput   kbit/s   60000   20000
Min. DSLAM throughput   kbit/s   32   -
Attainable throughput   kbit/s   100302   30641
Current throughput   kbit/s   59785   19999
Seamless rate adaptation      off   off
          
Latency      fast   fast
Impulse Noise Protection (INP)      40   42
G.INP      on   on
          
Signal-to-noise ratio   dB   17   12
Bitswap      on   on
Line attenuation   dB   19   23
approximate line length   m   483   
          
Profile   17a      
G.Vector      full   full
          
Carrier record      A43   A43

Error Counter
   Seconds With    Not Remediable Errors (CRC)
   Errors (ES)    Many
Errors (SES)    per
Minute    Last
15 Minutes
FRITZ!Box    0    0    0    0
Central exchange    2    2   0    0



Volgens mij moet daar toch net iets meer in zitten dan 60/20. Wat denken jullie ?

Nog een vaststelling: EDPnet heeft al 2 keer (op mijn vraag) een TBF geïnitieerd: op 26/10 en op 6/11. Die twee keren is de sync bij de start van de TBF één keer weggevallen, maar in de weken erna niet meer.
Volgens mij niet normaal: enkele weken voor ik overstapte naar EDPnet, heb ik bij Proximus nog een TBF in gang gestoken. In een week tijd meerdere disconnects. Op een bepaald moment zat ik zelfs op een 100 DLM, echter snel teruggevallen omdat die niet stabiel leek.


edit: voor de toevallige (bevallige ?) EDPnet passant: Ticket ID 1884147

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 12 Dec 2019, 11:20

DLM checkt niet alleen jouw lijn, maar ook de naburige lijnen. Het kan zijn dat jouw lijn stoort op de andere lijnen in dezelfde bundel en dat je daarom niet hoger raakt.
Althans zou je met deze waarden nog wel op 85 down moeten kunnen raken, indien je lijn niet te vaak storingen geeft.

Alsook zie ik dat je Seamless rate adaptation op je download "off" is, heb je 07.12 op je FritzBox staan? Je kan deze even proberen flashen anders. Geen nieuwere of andere versie, 07.12 is maar net toegelaten op de whitelist.
Deze gaf mij een stukje hogere attainable in download (al ging upload wel een klein stukje omlaag), alsook seamless rate adap op download dat aangaat.
Maar 70 of 85 zou nog wel moeten lukken denk ik.

Best geen nieuwe TBF laten lopen, al kan je wel eens proberen je modem te upgraden naar 07.12 om te kijken of je stats veel wijzigen. (Al ga je daarna waarschijnlijk toch nog even moeten wachten voor je iets van verandering ziet).

Kan je ook even je spectrum page tonen, want voor ~483m lijkt me dit wel nogal zwak (wel OK, maar niet uitermate goed) eigenlijk. Zit je nog altijd zonder 1.1Mhz en 522Khz vectoring op je lijn?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15603
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor philippe_d » 12 Dec 2019, 13:02

GuntherDW schreef:Maar 70 of 85 zou nog wel moeten lukken denk ik.?

Mij valt op dat zijn attainable upload (30 mbps) nogal laag uitvalt t.o.v de afstand
Andere gebruikers op vergelijkbare afstand hebben hier gauw 35-38 mbps!
Dan zou een 70/30 of 85/30 nog wel lukken.
Maar geen idee of er een 70/20 of 85/20 profiel bestaat?

Ik zou toch nog eens aanraden om de binneninstallatie te checken: goede contacten, geen aftakkingen, modem niet te ver van de intro, slechte NTP/TF2007 ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6445
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 325 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 139 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor proximusboyke » 12 Dec 2019, 13:29

Ik weet wat ik nu ga zeggen dat het niet populair zal zijn en veel tegenwind zal hebben, maar hoop toch dat je hier ook een eigen mening mag hebben;

Mensen die snelheid willen meten glasvezel en kabel kiezen. Mensen die prijs en onbeperkt willen kiezen voor koper.
Momenteel gaan de 2 niet echt samen en zie dit ook niet gauw in de toekomst gebeuren. We leven nu eenmaal in belgie met allerlei taxen hoge lonen ondehoudskosten en dat moet allemaal betaald worden door eindgebruiker. Ook het feit dat je in de kleinste uihoek van belgie snel internet hebt heeft er ook mee te maken.

dus heeft koper meer beperkingen dan kabel en glasvezel en soms mag je U al gelukkig prijzen dat je zo een snelheden haalt, er zijn er nog altijd die geen 20 halen.
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 469
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 50 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor M_016 » 12 Dec 2019, 13:43

LP 025 = 80/20 & LP042 = 70/20
zie
https://www.proximus.be/wholesale/en/id ... -xdsl.html
xdsl reference offer annex C

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 12 Dec 2019, 19:10

Ik dacht dat upload en download tegenwoordig ook aparte profielen hadden?
Althans in de vorm van DLM werd dit toch apart berekend voor zover ik weet?

Of heb ik dat dan verkeerd gelezen een paar jaar terug, dat download en upload apart gezien werden?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15603
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor philippe_d » 12 Dec 2019, 21:07

proximusboyke schreef:Ik weet wat ik nu ga zeggen dat het niet populair zal zijn en veel tegenwind zal hebben, maar hoop toch dat je hier ook een eigen mening mag hebben;

Je mag natuurlijk je eigen mening zeggen, en er zit waarheid in wat je zegt.
Maak hierover gerust een nieuwe topic aan, maar hier is dit off-topic :-( .

De TS heeft gewoon een technisch vraagje over zijn lijnwaarden.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 13 Dec 2019, 12:18

Merci voor de meningen.

FritzOS zit nu nog op 7.03, zal die eens upgraden. Is dat dan deze https://ftp.avm.de/fritzbox/fritzbox-75 ... /fritz.os/ ?
Die onder https://ftp.avm.de/fritzbox/fritzbox-75 ... /fritz.os/ specifiek voor Belgium is blijkbaar een oudere...
(Manueel wegens passthrough btw)

Afbeelding

Binneninstallatie is heel zeker het probleem niet. Kortst mogelijke kabel van NTP naar modem. Met splitter, ook al zit er geen voice op. Heb in het verleden al gemerkt dat de waarden slechter zijn zonder splitter.

Maar wat met het feit dat ik na nieuwe TBF geen disconnects heb (met uitzondering van die ene net na starten TBF) ? Zou DLM niet af en toe een disconnect moeten doen ?

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 13 Dec 2019, 13:33

Jah, zoals ik al dacht heb je nog de oude profielen. Er zitten dus nog oudere ADSL, ISDN en/of PSTN profielen op je bundel richting de ROP.
Dan zit er niet veel anders op dan wachten tot deze weg zijn voor je meer zal krijgen momenteel spijtig genoeg.

100Mbit zit er vanaf dan pas in denk ik.

Misschien ook iets meer upload (gezien er minder storende lijnen zijn in de bundel) maar daar durf ik m'n hand niet voor in het vuur steken.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 13 Dec 2019, 20:42

Waaraan zie je dat trouwens ?

Intussen de update gedaan, eens zien of dat iets uitmaakt...

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 14 Dec 2019, 11:17

Die "daling" in het begin, vectoring wordt daar pas aangezet als er aan bepaalde vereisten voorzien zijn.
Kan je op het forum ook voldoende over vinden als je specifiek zoekt naar "1.1MHz vectoring" en "552Khz vectoring".

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 16 Dec 2019, 22:31

Waarden zijn na de upgrade eigenlijk nauwelijks veranderd.
Seamless rate adaptation staat nog altijd off voor zowel up als down.

Heeft wellicht weinig zin om nogmaals een nieuwe TBF te vragen...

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 18 Dec 2019, 19:25

Kijk nu eens... gisterenavond een DSL sync en nu zit ik op

Code: Selecteer alles

Negotiated Connection Properties
      Receive Direction    Send Direction
Max. DSLAM throughput   kbit/s   70000   20000
Min. DSLAM throughput   kbit/s   32   -
Attainable throughput   kbit/s   81149   30995
Current throughput   kbit/s   69978   19999
Seamless rate adaptation      on   off
          
Latency      fast   fast
Impulse Noise Protection (INP)      43   42
G.INP      on   on
          
Signal-to-noise ratio   dB   8   12
Bitswap      on   on
Line attenuation   dB   19   23
approximate line length   m   484   
          
Profile   17a      
G.Vector      full   full
          
Carrier record      A43   A43

Error Counter
   Seconds With    Not Remediable Errors (CRC)
   Errors (ES)    Many
Errors (SES)    per
Minute    Last
15 Minutes
FRITZ!Box    2    0    0    0
Central exchange    0    0   0    0



Moeilijk te zeggen of dat gevolg is van nieuwe firmware... maar er zat dus wél meer in :)

Seamless rate adaptation in receive direction staat nu ook op on.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 18 Dec 2019, 19:45

Zoals ik al zei dus, 70/20 is met je huidige waarden mogelijk maar verwacht niet meer tot die dingen gebeurd zijn :P.

Nuja, 70/20 is wel al beter dan 60/20 natuurlijk.

Nu hopen dat het volk dat nog op ADSL2+ e.d. zit niet al te lang meer blijft en upgrade zodat jij (potentially) ook naar de 100 kan, at least 85 :D.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 18 Dec 2019, 19:48

Ik zal eens van deur tot deur gaan in 't weekend :-D

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 18 Dec 2019, 22:18

Ik denk niet dat dat nuttig gaat zijn eigenlijk.
Als je al weet op welke ROP je aangesloten zit, en dan moet je ook nog weten wie er ook allemaal aan die ROP hangt. Dat gaat proximus je niet zomaar vertellen eigenlijk. Zeker niet in deze tijden met GDPR e.d.

Ik zou het niet echt aanraden van "van deur tot deur" te gaan eigenlijk. Als de mensen al verstaan waar je het over hebt gaan ze je niet zo snel een random persoon hun laten inpraten over tech. Hoe zou je zelf zijn? Zet je eens in hun schoenen.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 18 Dec 2019, 22:19

That, my friend, was a joke ;)

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15603
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor philippe_d » 18 Dec 2019, 23:04

didi79 schreef:Kijk nu eens... gisterenavond een DSL sync en nu zit ik op

Code: Selecteer alles

Negotiated Connection Properties
      Receive Direction    Send Direction
Max. DSLAM throughput   kbit/s   70000   20000
Attainable throughput   kbit/s   81149   30995

Moeilijk te zeggen of dat gevolg is van nieuwe firmware... maar er zat dus wél meer in :).

Maar je lijnwaarden zijn nu wel slechter dan voorheen:
Attainable throughput is van 100/31 naar 81/31 mbps gezakt :(
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 18 Dec 2019, 23:45

Dat dat een joke was, kwam niet zo goed over. Over tekst gaat veel van je intonatie verloren dus je kan in het vervolg beter er iets meer bijzetten :P.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 19 Dec 2019, 16:34

philippe_d schreef:Maar je lijnwaarden zijn nu wel slechter dan voorheen:
Attainable throughput is van 100/31 naar 81/31 mbps gezakt :(


Schommelt wat:

Code: Selecteer alles

Attainable throughput   kbit/s   95371   31109
Current throughput   kbit/s   69978   19999
...
Signal-to-noise ratio   dB   13   12


Dus 't is nog niet gezegd dat het op 70/20 gaat blijven...

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 970
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 59 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor GuntherDW » 19 Dec 2019, 19:06

Zolang je attainable maar over de 80 blijft is de kans dat je van 70 afgeschoten wordt vrij klein.
De SnR ratio moet zo veel mogelijk boven de 10 blijven. Het kan tot 6 zakken voor je sync loss kan krijgen maar Proximus neemt liever het zekere voor het onzekere.

Als je verbinding echter zomaar even ~20+Mbit attainble ziet erbij komen wil dat wel zeggen dat er toch wel wat storing op de lijn zit, zelfs bij zo een waarden.

Heb je al een ticket lopende bij hun voor te kijken of de lijn zelf in orde is? Niet teveel corrosie op je contactpunten ofzo?
Bij elke ticket zou je normaal ook automatisch een lijntest resultaat moeten gekregen hebben. Heb je die ook gekregen of hebben ze enkel een TBF gestart?

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 530
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: zit hier echt niet meer in ?

Berichtdoor didi79 » 19 Dec 2019, 19:23

GuntherDW schreef:Bij elke ticket zou je normaal ook automatisch een lijntest resultaat moeten gekregen hebben. Heb je die ook gekregen of hebben ze enkel een TBF gestart?


Die heb ik gekregen. Volgens mij niets abnormaals. Ben vrij zeker dat er geen probleem is met bekabeling.

Voorlopig laat ik het zo.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: fryelectro en 1 gast