EDPnet & VOIP & SIP

seriewoordenaar007
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 48
Lid geworden op: 09 Mar 2018
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

EDPnet & VOIP & SIP

Berichtdoor seriewoordenaar007 » 29 Apr 2018, 14:35

Binnenkort wordt er overgeschakeld van de uitgefazeerde Scarlet ADSL naar een EDPnet VDSL formule.
Verder hangt op die lijn nog 'n klassieke telefoonlijn (op kosten van de hoogbejaarde huisgenote), maar die zal dan ook via de FON1 op de Fritzbox moeten verlopen zodra de omschakeling gebeurt.
Op mijn PC staat al enige tijd een SIP-client (MicroSIP) waarmee geregeld gebeld wordt via gratis SIP-adressen (bij Ekiga, SIP2SIP, AntiSIP, LinPhone) en dat werkt prima. Daarin zit ook de mogelijkheid om telefoonnummers te bellen, maar dat vereist uiteraard een telefoonabo bij zo'n VOIP-aanbieder. Zal het ook mogelijk worden om dat te gebruiken bij de VOIP-dienst van EDPnet, met behoud van het huidige nummer?
Zo ja, wat gebeurt er dan als er (beneden) via de FON1 die fysieke analoge telefoon is aangesloten, en boven mijn SIP-client paraat staat op mijn PC? Gaan die dan tegelijk rinkelen wanneer er iemand belt?
Snailmail en gevederde luchtkoeriers zijn mijn favoriete communicatiemiddelen. :banana:

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13766
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2217 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 617 keer
Contact:

Re: EDPnet & VOIP & SIP

Berichtdoor philippe_d » 29 Apr 2018, 15:26

Je huidige VoIP Client op de PC gebruik je nu alleen om uit te bellen, neem ik aan?

Wat je nu zou willen is dat de SIP Client op je PC meebelt met inkomende gesprekken op het EDPNet nummer (en eventueel via EDPNet uitbellen)? Je wilt dus jouw SIP Client registreren op jouw EDPNet VOIP account ...

Uitbellen zal in ieder geval probleemloos werken.

Wat inkomende telefoons betreft zijn er 2 mogelijkheden:
  1. Indien EDPNet het toelaat om verschillende SIP Clients te registreren op één VoIP account, dan gaan beide telefoons (de FritzBox telefoon en jouw Softphone) gelijktijdig rinkelen. De eerste die opneemt zal dan het inkomend gesprek krijgen.
  2. Indien EDPNet het aantal toestellen dat gelijktijdig kan registeren, beperkt tot één SIP Client, dan zal het toestel dat laatst registreerde de oproep binnenkrijgen. Maar je kan absoluut niet voorspellen welk toestel dat zal zijn.
    Zowel jouw FritzBox als jouw SIP Client gaan zich met een bepaald interval opnieuw gaan aanmelden bij de EDPNet SIP server (re-register), het toestel met de kortste re-register interval zal de meeste inkomende gesprekken krijgen.
Dit is afhankelijk van de provider. Geen idee of EDPNet bij (1) of (2) behoort.

Maar voor jou is er een veel betere oplossing:
Gezien de FritzBox ook een SIP server aan boord heeft, kan je de Softphone op jouw PC aanmelden als een telefoontoestel op de FritzBox. Dan zullen alle inkomende gesprekken zowel op de aangesloten telefoon, als op de Softphone rinkelen, en je kan met beide uitgaand bellen (en waarschijnlijk zelfs gelijktijdig).
Je kan ook intern bellen (van telefoontoestel naar PC en omgekeerd).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
MaT
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1305
Lid geworden op: 18 Feb 2014
Locatie: Gent
Bedankt: 139 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 124 keer

Re: EDPnet & VOIP & SIP

Berichtdoor MaT » 29 Apr 2018, 15:36

De Fritzbox ( :-) ) kan elke gewenste situatie creëren.

Je kan meerdere VoIP nummers toevoegen in een fritzbox (ik dacht tot max 10). De eerste zal jouw EDPnet telefonie account zijn voor de hoogbejaarde huisgenote (wat ook een SIP acount zal zijn). Verder kan jij nog enkele SIP acounts toevoegen.
In mijn voorbeeld zitten 2 SIP accounts:
nummers.jpg


Vervolgens voeg je toestellen toe via de analoge poort (FON1/2), DECT of IP. Bij elk van deze toestellen kan je het uitgaande nummer kiezen en de inkomende nummers waarop gereageerd moet worden.
Hier reageert de microsip client op het nummer 093645127, wat ook het uitgaande nummer is voor die client:
toestel.jpg
-Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

MarkDM
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1426
Lid geworden op: 25 Sep 2007
Locatie: Berlare (O-Vl)
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: EDPnet & VOIP & SIP

Berichtdoor MarkDM » 29 Apr 2018, 19:15

philippe_d schreef:Wat inkomende telefoons betreft zijn er 2 mogelijkheden:
  1. Indien EDPNet het toelaat om verschillende SIP Clients te registreren op één VoIP account, dan gaan beide telefoons (de FritzBox telefoon en jouw Softphone) gelijktijdig rinkelen. De eerste die opneemt zal dan het inkomend gesprek krijgen.
  2. Indien EDPNet het aantal toestellen dat gelijktijdig kan registeren, beperkt tot één SIP Client, dan zal het toestel dat laatst registreerde de oproep binnenkrijgen. Maar je kan absoluut niet voorspellen welk toestel dat zal zijn.
    Zowel jouw FritzBox als jouw SIP Client gaan zich met een bepaald interval opnieuw gaan aanmelden bij de EDPNet SIP server (re-register), het toestel met de kortste re-register interval zal de meeste inkomende gesprekken krijgen.
Dit is afhankelijk van de provider. Geen idee of EDPNet bij (1) of (2) behoort.

Ik ben nu enkele maanden bij EDPNET voor internet en telefonie. Ik wil ook wel eens weten hoe dit zit bij hen.
Even een proef gedaan met een tweede Fritzbox.
Zij zijn dus type 2: er kan slechts één sip-client registreren. Als er een tweede komt valt de eerste uit.
Je moet dus de sip-server v/d Fritzbox gebruiken.
Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13766
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2217 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 617 keer
Contact:

Re: EDPnet & VOIP & SIP

Berichtdoor philippe_d » 29 Apr 2018, 20:04

Marc

Nu je toch aan het testen bent ...
Kan je met één EDPNet VoIP account meerdere (gelijktijdige) gesprekken voeren?
    - 2de inkomend gesprek mogelijk terwijl je al aan het bellen bent?
    - uitgaand gesprek mogelijk terwijl al iemand belt?
    Dit alles in de veronderstelling dat je meerdere toestellen hebt op je Fritzbox ...
    VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
    Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
    Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
    Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
    TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

    seriewoordenaar007
    Starter Plus
    Starter Plus
    Berichten: 48
    Lid geworden op: 09 Mar 2018
    Bedankt: 6 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor seriewoordenaar007 » 29 Apr 2018, 21:40

    philippe_d schreef:Gezien de FritzBox ook een SIP server aan boord heeft, kan je de Softphone op jouw PC aanmelden als een telefoontoestel op de FritzBox. Dan zullen alle inkomende gesprekken zowel op de aangesloten telefoon, als op de Softphone rinkelen, en je kan met beide uitgaand bellen (en waarschijnlijk zelfs gelijktijdig).
    Je kan ook intern bellen (van telefoontoestel naar PC en omgekeerd).


    Hijg. Dat ga ik zeker eens uitvlooien, want als dit werkt dan hoeft de huisgenote niet steeds foert te zeggen als ze boven ronddwaalt terwijl haar telefoon beneden rinkelt ; dat haalt ze nooit zonder dat de correspondenten eerder foert zeggen en inhaken. En vermits ik permanent een koptelefoon draag, hoor ik het zelf meestal ook te laat om haar voor te zijn.
    Als er dan gebeld wordt dan kan de echte of virtuele hoorn op beide plaatsen worden opgenomen en deze worden gebruikt waar ze het dichtste bij vertoeft. Nice. En voor alle duidelijkheid, een slimmefoon of DECT-toestel is geen optie want die vliegt in geen tijd in het rond wegens Parkinson.

    Nu hoop ik wel dat er ook SIP-adressen opgegeven kunnen worden die eruit zien zoals (verzonnen) "petoetje@sip2sip.com" want zo zien die gratis adressen eruit in mijn MicroSIP, of moet er eerst een extra nummer worden aangevraagd dat wordt gekoppeld met zo'n adres ? - dat laatste is alvast geen optie.
    Snailmail en gevederde luchtkoeriers zijn mijn favoriete communicatiemiddelen. :banana:

    philippe_d
    Moderator
    Moderator
    Berichten: 13766
    Lid geworden op: 28 Apr 2008
    Locatie: Waregem
    Bedankt: 2217 keer
    Recent bedankt: 7 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 617 keer
    Contact:

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor philippe_d » 29 Apr 2018, 21:46

    Je kan in de Fritbox tot max. 20 SIP accounts registreren, hoe die eruit zien maakt niets uit (als het maar geldige SIP accounts zijn).
    Extra nummers zijn niet nodig, je kan willekeurige nummers verzinnen en toekennen (1111, 2222, 3333, ...)
    VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
    Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
    Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
    Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
    TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

    seriewoordenaar007
    Starter Plus
    Starter Plus
    Berichten: 48
    Lid geworden op: 09 Mar 2018
    Bedankt: 6 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor seriewoordenaar007 » 01 Mei 2018, 20:30

    MaT schreef:Hier reageert de microsip client op het nummer 093645127, wat ook het uitgaande nummer is voor die client:
    toestel.jpg


    Hoe weet die Fritzbox nu dat MicroSIP mijn SIP-client is? Doordat mijn MicroSIP aanklopt bij poort 5060?
    Moet er dan ook een en ander ambachtelijk worden toegevoegd aan de NAT-rubriek (Port Forwarding e.d.), of gebeurt dat allemaal automagisch? Is er ergens een gedetailleerde handleiding voor het opzetten van SIP-scenario's?
    Snailmail en gevederde luchtkoeriers zijn mijn favoriete communicatiemiddelen. :banana:

    MarkDM
    Elite Poster
    Elite Poster
    Berichten: 1426
    Lid geworden op: 25 Sep 2007
    Locatie: Berlare (O-Vl)
    Bedankt: 89 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor MarkDM » 01 Mei 2018, 21:27

    In de methode die Philippe aangeeft moet je een nieuw "Telephony device" aanmaken, een extentie. Kies dan voor IP-telephone.
    Dat bedoelen wij met de interne sip-server van de Fritzbox.
    Fritz_IP-telephone.png
    Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
    Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
    TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

    Gebruikersavatar
    MaT
    Elite Poster
    Elite Poster
    Berichten: 1305
    Lid geworden op: 18 Feb 2014
    Locatie: Gent
    Bedankt: 139 keer
    Recent bedankt: 2 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 124 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor MaT » 01 Mei 2018, 23:20

    Zoals MarkDM zegt: in de Fritzbox kan je toestellen aanmaken en vervolgens aansluiten/aanmelden op de Fritzbox.
    Een analoogtoestel sluit je aan op de FON.
    Een DECT toestel meld zich aan aan het DECT station.
    Een IP client registreert zich via IP.

    Zolang je lokaal werkt moet je verders niets instellen. Wil je vanaf een externe locatie een IP client registreren op de Fritzbox dien je enkel het vinkje "Allow registration from the internet" aan te vinken.
    sip.jpg
    -Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

    rmag
    Pro Member
    Pro Member
    Berichten: 276
    Lid geworden op: 29 Nov 2008
    Bedankt: 19 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor rmag » 11 Jun 2018, 14:54

    Ik heb een IP telefoon aangeschloten op een Fritz box.
    De telefoon staat op het intern netwerk maar krijg de telefoon niet geregistreed op de FB.

    Dit zijn de IP-phone instellingen
    Clipboard01.jpg


    Bij Authenticate Password heb ik 622 ingevuld, dat ik ook op de FB heb ingesteld.
    Moet SIP poort op 5060 staan?

    MarkDM
    Elite Poster
    Elite Poster
    Berichten: 1426
    Lid geworden op: 25 Sep 2007
    Locatie: Berlare (O-Vl)
    Bedankt: 89 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor MarkDM » 11 Jun 2018, 16:50

    Welke IP phone is het? Krijg je daar geen foutmelding ?
    Ben je zeker van het ip-adres van de Fritzbox die je opgeeft ? Dit lijkt me nogal eigenaardig.
    Meestal is dit 192.168.0.1 of 192.168.1.1
    Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
    Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
    TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

    on4bam
    Elite Poster
    Elite Poster
    Berichten: 3135
    Lid geworden op: 05 Mei 2006
    Bedankt: 245 keer
    Recent bedankt: 2 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 214 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor on4bam » 11 Jun 2018, 19:03

    MarkDM schreef:Ben je zeker van het ip-adres van de Fritzbox die je opgeeft ? Dit lijkt me nogal eigenaardig.
    Meestal is dit 192.168.0.1 of 192.168.1.1


    Bij een FB is het meestal 192.168.178.1.

    @rmag ben je zeker van die 188 in het IP adres?

    seriewoordenaar007
    Starter Plus
    Starter Plus
    Berichten: 48
    Lid geworden op: 09 Mar 2018
    Bedankt: 6 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor seriewoordenaar007 » 11 Jun 2018, 20:21

    on4bam schreef:Bij een FB is het meestal 192.168.178.1.


    Universeler is fritz.box te gebruiken (op mijn systeem wijzigde ik de IP-adressen naar 172.17.37.*).
    En wanneer ik een proxy opgeef gaat het mis.
    Snailmail en gevederde luchtkoeriers zijn mijn favoriete communicatiemiddelen. :banana:

    rmag
    Pro Member
    Pro Member
    Berichten: 276
    Lid geworden op: 29 Nov 2008
    Bedankt: 19 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor rmag » 14 Jun 2018, 08:52

    192.168.188.1. is correct.

    Hier een update. Heb ondertussen een “oude” FB 7360 op het network aangesloten. Met het FB menu een telefoon ingesteld met username 622 en passwoord 622.
    De gegevens ingevuld op de IP phone en hij registreede onmiddellijk. Daarnaat ook de app sipdroid op de smart phone geinstalleerd, registreed onmiddellijk met username en passwoord 622. Programma Phonelite op de pc geinstalleerd, registreed. Daarmee bevestigd dat in-log gegevens en set-up correct is.

    Daarna de FB7360 verwijder, in de plaats de FB7430. Een telefoon ingesteld met username 622 en passwoord 622.
    En rara: geen enkel device kan registreren. Noch de phone, app of PC. Melding in the fault log is request timeout.
    Had nog een account bij voipsmash. Die inlog gegevens in de Ip-phone, app en PhoneLite ingeven en word geregistreed.

    Het probleem zit hem in de FB7430.
    Ik denk er aan om een factory reset van de 7430 uit te voeren. En daarna opnieuw te proberen.

    philippe_d
    Moderator
    Moderator
    Berichten: 13766
    Lid geworden op: 28 Apr 2008
    Locatie: Waregem
    Bedankt: 2217 keer
    Recent bedankt: 7 keer
    Uitgedeelde bedankjes: 617 keer
    Contact:

    Re: EDPnet & VOIP & SIP

    Berichtdoor philippe_d » 14 Jun 2018, 10:27

    rmag schreef:Daarna de FB7360 verwijder, in de plaats de FB7430. Een telefoon ingesteld met username 622 en passwoord 622.
    En rara: geen enkel device kan registreren. Noch de phone, app of PC. Melding in the fault log is request timeout..

    Je gebruikt op de 7430 waarschijnlijk een andere firmware dan op de 7360, vandaar het verschil??
    • Met de oude Firmware kreeg je automatisch "622" als user, en moest je alleen een paswoord instellen.
    • Met een recente Firmware moet je zelf een username en paswoord instellen, en hierbij zijn een aantal beperkingen.
      Zowel username en paswoord moeten een minimale lengte hebben (ik denk 8 tekens), *en* username en paswoord mogen niet hetzelfde zijn.
    username 622 en paswoord 622 is dus *tweemaal* tegen de regels :wink:

    Groeten uit Mallorca :-D
    VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
    Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
    Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
    Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
    TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.


    Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

    Wie is er online

    Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast