Heb ik fiber?

carharttguy
Starter
Starter
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 Aug 2017

Heb ik fiber?

Berichtdoor carharttguy » 17 Dec 2018, 08:37

Hallo

Wij hebben een nieuw huis gekocht en keek gisteren in de elektriciteitskast/netwerkkast. Daar hangt een bakje van Proximus dat ik nog nooit gezien heb. Het is een vierkant bakje met rechtsonder 2 groene vakjes 1 & 2. Net zoals op deze afbeelding: Afbeelding

1 groot verschil, die sticker hangt er niet op, er staat alleen een groot Proximus logo op dat bakje.

De vraag is, heb ik fiber? Of zijn alle nieuwe aansluitbakjes zo? Ik heb die zelf nog nooit gezien, en het ziet er niet uit als een ADSL verbinding, daarom dat ik het vraag. Het is ook een nieuw huis in een nieuwe wijk, daarom dacht ik ook nog extra dat glasvezel niet uitgesloten is.

Weet iemand hier meer van? Als het fiber is komt er sowieso Proximus in ons nieuw huis!

Hartelijk bedankt!

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3495
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 276 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 208 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor mailracer » 17 Dec 2018, 08:40

fiber is nog niet aangesloten, enkel een FTP kabeltje. Vraag proximus of je fiber kan bekomen, maar ik vermoed van wel.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4604
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1474 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor raf1 » 17 Dec 2018, 09:36

carharttguy schreef:De vraag is, heb ik fiber?

Op de Proximus-website kan je de beschikbaarheid van glasvezel op jouw adres checken: https://www.proximus.be/nl/id_cr_fiber_checktool/particulieren/producten/r-orphans/glasvezel-tot-in-je-woning/komt-glasvezel-naar-je-toe.html

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4271
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 485 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor Joe de Mannen » 17 Dec 2018, 10:35

Wat een titel zeg:

Check als glasvezel naar je toe komt


Dat zoiets online geraakt :bang:
J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

Gebruikersavatar
Fallschirmjaeger
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 07 Mei 2011
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor Fallschirmjaeger » 17 Dec 2018, 11:16

Je hebt de ONTP en bent aangesloten op fiber, zoals de meeste nieuwbouw woningen via projectontwikkelaars.
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 19064
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 955 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1815 keer
Contact:

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor krisken » 17 Dec 2018, 12:16

Je kan inderdaad fiber verkrijgen! Waar ergens heb je gekocht?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Intense Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix + Stievie
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

carharttguy
Starter
Starter
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 Aug 2017

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor carharttguy » 17 Dec 2018, 13:52

Ok thanks voor de info mensen!

Het is in Oostkamp, de straat waar ik echter woon staat niet ingekleurd op de pagina die Raf1 linkte.
Misschien loopt hun kaartje wat achter, deze avond heb ik afspraak met bouwpromotor, zal het nog eens extra navragen.

crazydavid
Pro Member
Pro Member
Berichten: 235
Lid geworden op: 12 Mar 2008
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor crazydavid » 17 Dec 2018, 19:12

Proximus,

Daar heb ik geen vertrouwen in. Ik had in mijn nieuwbouw fiber mogelijkheden maar proximus heeft plotseling besloten he niet meer te doen en gewoon via den telefoon kabel terug internet aan te bieden.

Terug naar vroeger

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3495
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 276 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 208 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor mailracer » 17 Dec 2018, 20:27

De ONTP op de foto van de TS, die groene aansluiting, is dat de fiber ? Welk type van connector en welk type van vezel ?

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4212
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 271 keer
Uitgedeelde bedankjes: 97 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor jackho » 17 Dec 2018, 20:50

volgens proximus documentatie SC/APC connectotern en single-mode optische vezels van het type G657A1

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1026
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 80 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor blaatpraat » 17 Dec 2018, 21:12

FTTH in Oostkamp? Waar dan?
Ik dacht dat Proximus hier nog niet begonnen was met FTTH...
Stuur gerust je straat door in PM als je het niet zomaar openbaar wilt maken, mede-Oostkampenaar. :-)

carharttguy
Starter
Starter
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 Aug 2017

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor carharttguy » 17 Dec 2018, 21:50

Blaatpraat, zie PM.

@crazydavid, ja ik heb zelf geen ervaring met Proximus omdat ik op dit moment in een semi grote stad (Brugge, centrum) slechts 12 mbit kan krijgen. Dat werd dus mooi Orange.

Heb het nog eens besproken met bouwheer, het is 100% zeker fiber zoals jullie hier al bevestigden. We zijn met 12 woningen en liggen dicht bij een industriepark, dus het zal voor Proximus een no-brainer geweest zijn.

Nu komt er dus een moeilijke beslissing, Orange of Proximus :P

Gebruikersavatar
Fallschirmjaeger
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 07 Mei 2011
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor Fallschirmjaeger » 17 Dec 2018, 22:27

Vraag eens aan uw bouwpromotor of zij geen promotie hebben van Proximus. Proximus heeft namelijk in het verleden met een paar bouwpromotoren contracten afgesloten waarbij promoties van het genre 3 mnd/6 mnd/12mnd gratis Familus van toepassing zijn bij nieuwbouwwoningen met glasvezel.
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 19064
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 955 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1815 keer
Contact:

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor krisken » 18 Dec 2018, 03:53

Er ligt redelijk wat fiber in Oostkamp hoor :) Er is zelfs een datacenter daar aanwezig! :)

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Intense Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix + Stievie
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor CCatalyst » 18 Dec 2018, 05:32

Er loopt zelfs een grote fiber internet-backbone van het Amerikaanse Level3 (tegenwoordig CenturyLink) door die gemeente, dat verkeer vanuit heel Europa (en verder) richting het UK en vice-versa draagt, waar het dan verder in de transatlantische kabels naar de VS gaat. Als ik mij goed herinner kruist die de spoorweg thv het station daar, zoek de manhole-covers met "LEVEL3" op :-) . Wat daar per dag aan data door passeert is immens... maar da's wel een ander soort fiber :-) . Jammer dat het betrokken datacenter er niet op aangesloten is :-(

Code: Selecteer alles

  6    11 ms    11 ms    15 ms  ae-0-11.bar2.Brussels1.Level3.net [4.69.148.178]
  7    20 ms    13 ms    15 ms  ae-7-7.ebr1.London1.Level3.net [4.69.148.182]

^ deze ging door Oostkamp dus, alhoewel je dit soort traceroutes niet meer gaat zien omwille van MPLS, maar het zijn nog steeds dezelfde fysieke kabels

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 19064
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 955 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1815 keer
Contact:

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor krisken » 18 Dec 2018, 12:58

Er passeert veel meer dan enkel L3 hoor :) hele bundels eurofiber richting het binnenland en richting UK. En Interoute Londen-Brussel-Dusseldorf.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Intense Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix + Stievie
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1873
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 122 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 131 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor Sinna » 18 Dec 2018, 14:59

Zijn daar eigenlijk publieke kaarten van? Niet om even gericht een putje te gaan graven, maar lijkt me wel interessant.
Ik had niet verwacht dat Oostkamp een transitgemeente zou zijn...
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 19064
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 955 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1815 keer
Contact:

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor krisken » 18 Dec 2018, 15:02

Goh, eurofiber is een leuk voorbeeld, daar kan je vrij goed op inscrollen. Voor de rest : ze trekken een lijn van punt A naar punt B, zien welke gemeentes ze onderweg tegenkomen en volgen daar dan min-of-meer het stratenplan. Of ze kijken welke fibers er nog passeren in de buurt en leggen hun fiber er bij (of huren een lijntje af).

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Intense Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix + Stievie
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1873
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 122 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 131 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor Sinna » 18 Dec 2018, 15:31

Blijkt ook langs de spoorweg te liggen. Ik dacht dat dat Syntigo was... en dat wás het dus ook, zie Eurofiber door overname B-Telecom nu ook op Belgische glasvezelmarkt landelijke speler.
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 19064
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 955 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1815 keer
Contact:

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor krisken » 18 Dec 2018, 15:32

Klopt. Was vroeger van Scarlet, maar die moest dat verkopen om samen te gaan met Belgacom (nu Proximus), waarna Syntigo is ontstaan. Syntigo heeft inmiddels al zijn fiber verkocht aan Eurofiber.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Intense Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix + Stievie
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor CCatalyst » 18 Dec 2018, 16:38

Wij hebben kaarten van de grote operatoren maar die mogen niet publiek gemaakt worden. In uitgestrekte landen geldt over het algemeen daar waar je een spoorweg vindt, je veelal ook fiber vindt. Het is makkelijker langs een bestaande spoorweg te leggen dan te moeten boren door bergen en wat nog, ook voor de latere toegankelijkheid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de "right-of-way" van de spoorwegoperator wat juridisch de zaken vereenvoudigt omdat er geen duizenden toestemmingen gevraagd moeten worden aan evenveel eigenaars.

Hier is dat niet zo gezien enerzijds er geen ruig/onontgonnen land is en de NMBS haar eigen netwerk had met B-Telecom en andere operatoren niet welkom waren. Je vindt ze dus idd kriskras langs straten, veelal onzichtbaar behalve voor een manhole cover hier en daar.

Enige publieke bron van info voor zover ik weet is het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP), iets dat onstaan is nav de gasexplosie in Gellingen. Die toont ook de routes niet maar je kan wel een gebied markeren en dan zegt ie wat er allemaal aanwezig is. Ahv het antwoord dat je krijgt kan je dus al een idee krijgen (en eventueel gerichter op zoek gaan).

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3495
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 276 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 208 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor mailracer » 19 Dec 2018, 15:15

Even voor de duidelijkheid : eurofiber beheert het aandeel van commerciële klanten op het fibernetwerk van Infrabel. Ze bezitten geen kabel, ze beheren een deel ervan. Een groot aantal vezels word niet gebruikt door de spoorwegen en kan dus uitbesteed worden. Waar vroeger syntigo het beheer deed, is dit nu overgenomen door eurofiber. Zijn er laswerken nodig op spoorwegdomein, dan zal een ploeg van infrabel dit voorzien. Eurofiber heeft wel dwdm en cwdm apparatuur staan, waar hun verantwoordelijkheid ligt. En mogelijk leasen ze een aantal vezels op de grote Assen tussen hun apparatuur.

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1026
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 80 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor blaatpraat » 19 Dec 2018, 16:26

Ik ben heel zeker dat wij fiber hebben op het werk dat niet van Infrabel is, maar dat toch gefactureerd wordt door Eurofiber.
Deze zijn een tijd geleden zelfs een tube komen inblazen bij ons, voor een nieuwe intro.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3495
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 276 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 208 keer

Re: Heb ik fiber?

Berichtdoor mailracer » 19 Dec 2018, 18:03

Fiber op spoordomein is van Infrabel, de last Miles of deze die op straatniveau een gebouw binnen gaan kunnen van bijv Scarlet zijn. Eurofiber zoekt een pad bij al zijn partners en voorziet indien gewenst de graafwerken om je gebouw binnen te gaan. Een vezel die bij jouw vertrekt kan dus bij verschillende eigenaars gelast of gepatched zijn om bij zijn eindbestemming te komen.


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten