ITnetadmin schreef:Een beetje absurd voor een election die uiteindelijk wel federaal is.
Er is
helemaal niets federaals aan deze verkiezing. De Amerikaanse federale overheid organiseert geen verkiezingen.
Een stembiljet zoals in de VS kan je niet vergelijken met hier. Veel zaken die ze in Belgie met vriendendiensten en postjes verdelen, daar mogen de Amerikaanse burgers zelf over beslissen. Amerikanen hebben voorbije dinsdag gestemd op sherrifs, superintendants, leden van commissies, rechters, burgemeesters, gouverneurs, wie de staat mag vertegenwoordigen in het Huis en de Senaat, etc. Daarnaast hebben ze ook nog mogen stemmen op "props" aka directe referenda, zoals je mss gehoord hebt inzake drugs.
En ja, een van de keuzes was ook welke kiesmannen in het kiescollege van de staat voor de President van de VS mogen zetelen. Ook dat is dus een verkiezing van een staatsaangelegenheid: ze kozen welke kiesmannen in het kiescollege van
hun staat mogen zitten. Noot: het is hier dat winner-takes-all ook plaatsvindt, als 60% op Trump stemt wordt het kiescollege enkel gevuld met Trump's kiesmannen, de 40% Biden kiesmannen mogen thuisblijven. Die kiesmannen komen later samen, stemmen op iemand, en het resultaat van die stemming gaat in een verzegelde enveloppe naar de Senaat met een koerier.
Wat de TV-netwerken straks ook gaan zeggen, het zijn en blijven projecties. Het resultaat wordt pas officieel vastgesteld op 6 januari 2021, wanneer tijdens een publieke zitting van de Senaat de verzegelde enveloppen die de 50 staten verstuurd hebben worden openmaakt. De voorzitter van de Senaat (Mike Pence) leest de resultaten van elke staat voor, waarna de leider van de minderheidsfractie de brief met resultaten krijgt om toe te zien dat de voorzitter de waarheid verteld heeft. Op het einde maakt de voorzitter van de Senaat het eindresultaat bekend, dat wordt vervolgens geattesteerd en ondertekend, en daarmee wordt de President vastgesteld.
Dat wil dus zeggen dat alles nog mogelijk is tot 6 januari 2021. Voorbeeld: Bush v Gore werd pas finaal beslist op 12 december 2000, waarna Florida in allerijl nog haar kiescollege moest samenroepen, de stemming doen, en opsturen naar de Senaat.
ITnetadmin schreef:Enkel en alleen de stemmen van de electors tellen.
Maar... Niet alle electors mogen onafhankelijk van gedacht veranderen. Ook dát is een zaak die van staat tot staat anders geregeld is.
Klopt. Het zijn de kiesmannen die bepalen. Als het heel nipt is kan dat een verschil maken, per de Grondwet maakt dat verschil dan ook het resultaat, natuurlijk wat er in de realiteit dan zou gebeuren kan niemand voorspellen. Noot in 2016 zijn er faithless electors geweest voor zowel Trump als Clinton, iets meer voor Clinton zelfs, waardoor beiden dus minder kiesstemmen gekregen hebben dan waar ze "recht" op hadden. Doch Trump had er dan nog steeds meer dan 270.
Een faithless elector kan stemmen op wie hij wil. Clinton heeft oa een stem verloren aan
Faith Spotted Eagle.
ITnetadmin schreef:Men moet gewoon het winner-takes-all systeem vervangen door een proportionele representatie.
Dan komen er meerdere partijen aan bod en vertraagt de polarisering.
In 2016 was er veel poeha, veel staten gingen hun systeem aanpassen naar proportioneel toen Trump de kiesmannen had maar niet de federale popular vote. Geen enkele staat heeft dat sindsdien ook gedaan.
Waarom het niet gebeurd is en niet snel gaat gebeuren:
* Winner-take-all is een methode om het belang van de staat in de verkiezingen te verhogen.
* Het is geen federale popular vote, maar een popular vote in elke staat apart. In die zin valt winner-take-all te verklaren: "onze staat heeft deze man verkozen".
* Aansluitend op het vorige: met winner-take-all verhoog je ook de kansen dat je de President hebt die de meeste van de kiezers in jouw staat gekozen hebben.
* Als enkel blauwe staten dit doen, en rode staten niet, dan geef je de Republikeinse kandidaat een geweldig voordeel (en vice-versa). Een deel van de stemmen van Californie zouden dan bv naar Trump gaan.