Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Matthias_VL
Plus Member
Plus Member
Berichten: 220
Lid geworden op: 29 Jun 2008
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Berichtdoor Matthias_VL » 09 Okt 2019, 14:43

Telenet trekt de kabel uit de muur. Letterlijk: door de toename van het digitale verkeer stopt de telecomoperator in de loop van 2020 met analoge televisie en radio. De 360.000 klanten die in Vlaanderen nog op ouderwetse wijze tv-kijken moeten noodgedwongen overstappen naar het digitale aanbod. “We moeten mee met de tijd”, klikt het bij Telenet. Het bedrijf belooft haar betrokken klanten intensief te begeleiden bij de overstap.

Films en series streamen, grote bestanden mailen, videochatten en gamen: het dataverkeer in huiskamers en bedrijven neemt ieder jaar zienderogen toe. En dat weegt op de netwerken van telecomoperatoren. Telenet hakt daarom een knoop door en stopt straks met haar goeie ouwe kabeltelevisie. Het neemt te veel bandbreedte in beslag, aldus de provider. “Vergelijk het met een autostrade waar nog steeds enkele rijstroken vrijgemaakt zijn voor paard en kar, terwijl op de rijvakken ernaast de file alsmaar groeit. We willen die analoge rijstroken efficiënter benutten.”

Sinds de introductie van digitale televisie in ons land bleef Telenet als een van de laatste Europese operatoren analoge televisie aanbieden. “We kozen er in 2005 bewust voor om dat zo lang mogelijk vol te houden”, zegt Jeroen Bronselaer, marketingverantwoordelijke bij Telenet. “Nu zijn we vijftien jaar later en moeten we mee met de tijd. Vanaf volgend jaar zullen we dus geen analoge tv meer verdelen.”

Vooral oudere klanten

Sinds 2005 stapte 90 procent van de Telenet-klanten over naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Maar zo’n 9 procent – omgerekend 180.000 klanten – kijkt nog steeds uitsluitend via kabel. Hun tv-toestel is rechtstreeks aangesloten op een wandcontactdoos aan de muur en ontvangt een twintigtal zenders. Evenveel klanten gebruiken analoge tv voor een tweede of derde toestel in huis. In totaal moeten 360.000 Telenet-klanten – veelal oudere mensen – straks gedwongen overstappen naar een digitaal pakket.

“We beseffen dat de overstap voor een aantal klanten niet gemakkelijk zal zijn”, zegt Bronselaer. “Maar we gaan niet over één nacht ijs. We zullen onze klanten maximaal begeleiden.” Telenet licht vanaf december alle betrokken klanten in per brief en mail over de mogelijke alternatieven. Pas in het najaar van 2020 wordt de omschakeling ingezet. Die loopt gefaseerd tot het eind 2021. Vier weken voordat de aansluiting wordt doorgeknipt, ontvangt iedere klant extra persoonlijke informatie.

Ouder toestel? Digibox huren

Concreet kunnen de meeste betrokkenen zich behelpen door eenmalig de instellingen van hun televisietoestel aan te passen. Zo behouden ze hun vertrouwde zenders via het digitale signaal. Toestellen die de voorbije negen jaar werden gekocht, zijn in staat om dat signaal te lezen. Telenet werkt een stappenplan uit voor 2.000 verschillende tv-modellen om haar klanten te helpen bij het invoeren van de nieuwe instellingen.

Slechter nieuws voor wie een ouder toestel heeft: zij kunnen niet anders dan een digicorder of digibox aanschaffen. Het eerste jaar huur biedt Telenet gratis aan, daarna betaalt de klant automatisch het tarief dat op dat moment geldt. Om het afschakelen van analoge radio en tv te testen, start een proefronde in de regio’s rond Beringen en Lochristi. Daar licht Telenet donderdag haar klanten in en wordt het signaal vanaf midden november stopgezet. Al begin maart verdwijnt analoge televisie er definitief.

Ook kabelradio verdwijnt tussen februari en april 2020. Dat is minder ingrijpend, aangezien bijna alle Vlamingen naar de radio luisteren via een FM-antenne, het internet of de decoder van Telenet. De Telenet-klanten die toch analoog willen blijven luisteren, krijgt van Telenet een gratis FM-antenne.

Via de website http://www.telenet.be/signaalswitch kunnen klanten nagaan of zij nog analoog tv-kijken. Telenet biedt daar ook een stappenplan en filmpjes aan om klanten te begeleiden bij het aanpassen van hun televisietoestel.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191009_04654061

Clemens2
Plus Member
Plus Member
Berichten: 118
Lid geworden op: 01 Sep 2019
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Berichtdoor Clemens2 » 09 Okt 2019, 14:53

Ik vind dit eigenlijk geen slecht nieuws. De analoge kanalen worden ongecodeerd in SD ter beschikking gesteld via DVB-C. Daardoor is ruis iets van het verleden, en je moet al een meer dan 10 jaar oud toestel hebben dat geen DVB-C ondersteund om geen TV meer te kunnen ontvangen.

Daarnaast vermoed ik dat het wegvallen van de analoge zenders de internetsnelheid zal verhogen, en daarmee bedoel ik dan vooral de upload snelheid.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5015
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 375 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 858 keer

Re: Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Berichtdoor Tomby » 09 Okt 2019, 14:54

Matthias_VL schreef:[b]Telenet trekt de kabel uit de muur. Letterlijk


Dat klopt natuurlijk niet, want voor digitale TV moet je coaxkabel ook tot bij de Digibox (die nagenoeg altijd vlak bij de TV staat) komen en je hebt dus binnenshuis nog altijd je coax uit de muur nodig.

woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 870
Lid geworden op: 09 Mei 2007
Bedankt: 123 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Berichtdoor woutervh » 09 Okt 2019, 14:55

Ik denk dat je er nog zou van versteld staan hoeveel oude beeldbuistv's er nog in omloop zijn.
Die worden allemaal waardeloos nu...
(Wel netjes dat ze gratis de basiszenders via dvb-c beschikbaar stellen)

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5015
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 375 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 858 keer

Re: Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Berichtdoor Tomby » 09 Okt 2019, 14:57

woutervh schreef:Ik denk dat je er nog zou van versteld staan hoeveel oude beeldbuistv's er nog in omloop zijn.
Die worden allemaal waardeloos nu...


Of de oude Digiboxen worden ineens weer veel geld waard ? :)

Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 16292
Lid geworden op: 18 Feb 2003
Twitter: meon
Locatie: Bree
Bedankt: 654 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 529 keer
Contact:

Re: Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Berichtdoor meon » 09 Okt 2019, 15:00

Gaan jullie verder in de bestaande thread? viewtopic.php?f=102&t=56384


Terug naar “Ander nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten