Antwerpse prof werkt mee aan taalgame

Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 Feb 2003
Locatie: België - Limburg

Antwerpse prof werkt mee aan taalgame

Berichtdoor Blue-Sky » 21 Feb 2008, 08:55

[url=http://www.zdnet.be/image.cfm?dir=nw0801&name=080220_my_word_coach.jpg&caption=&signature=098068BA623AEF2C954057BF23BF96E6]
<img src="http://upload.userbase.be/upload/080220_my_word_coach_kl.jpg" align="left" border="0" width="120" height="99"> [/url]Ubisoft vraagt om hulp bij Universiteit Antwerpen. Voor de Nederlandstalige versie van My Word Coach deed de Franse uitgever Ubisoft een beroep op de Antwerpse universiteit. Het spel kwam tot stand dankzij een samenwerking met Walter Daelemans, professor computerlinguïstiek en artificiële intelligentie aan de UA.

In My Word Coach moet de speler minigames spelen die zijn of haar woordenschat uitbreiden. Het uiteindelijke doel is om het gebruik van de Nederlandse taal te verbeteren. Het spel bevat een erg uitgebreide woordenlijst die opgedeeld is in een twintigtal categorieën.

Taaltechnologie
'Voor de samenstelling van de woordenlijst van My Word Coach werd het Van Dale-woordenboek gebruikt', vertelt professor Daelemans. 'Om de woorden te ordenen naar moeilijkheidsgraad, werd een grote verzameling teksten gebruikt van meer dan 600 miljoen woorden. Naargelang de frequentie van de woordfamilies werden ze ingedeeld in twintig niveaus. Woordfamilies die vaker voorkomen, zijn immers meestal gemakkelijker.'

Om woorden in families te groeperen, moet de structuur van die woorden geanalyseerd worden. Daarvoor gebruiken de computers een taaltechnologie die in Antwerpen ontwikkeld werd. Die kan - naast woordfamilies toewijzen - bepaalde woorden weerhouden. 'Omdat we alleen inhoudswoorden wilden, en geen voor het spel oninteressante woorden als voorzetsels en bijwoorden, gebruikten we software die automatisch de woordsoort bepaalt.' De taaltechnologie werd ook gebruikt om automatisch 'valse' woorden (woorden die erg lijken op bestaande woorden) en menselijke fouten te genereren.

Het spel komt uit op de Nintendo DS en Wii en zal op 27 maart in de winkels liggen. Dat makers van dergelijke educatieve games de hulp inroepen van geleerden, is niet ongebruikelijk. Het bekendste voorbeeld hiervan is Dr. Kawashima, de professor uit de populaire Brain Training-games. Die kwam enkele weken geleden nog in opspraak, toen bekend werd dat hij geen geld wou voor zijn bijdrage aan Brain Training. De man heeft recht op zo'n 15 miljoen euro.


Bron: ZDNet.be 20 februari 2008

Terug naar “Games”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast