Orkaanachtige storm treft Saturnus

Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 Feb 2003
Locatie: België - Limburg

Orkaanachtige storm treft Saturnus

Berichtdoor Blue-Sky » 15 Nov 2006, 11:34

<img src="http://upload.userbase.be/upload/1597496.jpg" align="right" width="247" height="256">De Amerikaanse sonde Cassini heeft op Saturnus iets gezien op wat op geen enkele andere planeet buiten de Aarde is waargenomen: een orkaanachtige storm. Dat heeft de NASA woensdag bekendgemaakt.

De Cassini draaide een film van drie uur boven de zuidelijke pool van de gasgigant. Er is duidelijk het oog van een "orkaan" te zien met een donker gebied binnen een dikke, meer heldere ring van een muur van wolken. Dat donkere gebied beslaat zowat 2/3de van de diameter van de Aarde. Winden blazen kloksgewijs aan 563 km per uur. "Het lijkt op een orkaan, maar het gedraagt zich niet als een orkaan", aldus Andrew Ingersoll, wetenschapper bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena. (Belga)Link nasa.gov

Bron: demorgen.be van 15 november 2006

Praetorian
Premium Member
Premium Member
Berichten: 645
Lid geworden op: 30 Sep 2005

Berichtdoor Praetorian » 16 Nov 2006, 22:34

misschien weet kaween dit: op Jupiter zijn er ook regelmatig stormen met als bekendste de rode vlek. Is deze ook orkaanachtig van aard of is deze op saturnus de enige buiten aarde? Ik vind enkel maar informatie op inet dat het een gigantische storm etc is.

Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 Feb 2003
Locatie: België - Limburg

Berichtdoor Blue-Sky » 16 Nov 2006, 22:41

Praetorian schreef:Ik vind enkel maar informatie op inet dat het een gigantische storm etc is.

Zie eens in deze thread op Userbase, je kunt de rode vlek inzoomen.

En ook nog een linkje waar je beweging ziet in de athmosfeer.
(scrol de pagina iets naar onder, zwart-wit beeld)

kaween
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2044
Lid geworden op: 19 Jul 2004
Locatie: Genk
Bedankt: 47 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Berichtdoor kaween » 16 Nov 2006, 23:39

Praetorian schreef:misschien weet kaween dit: op Jupiter zijn er ook regelmatig stormen met als bekendste de rode vlek. Is deze ook orkaanachtig van aard of is deze op saturnus de enige buiten aarde? Ik vind enkel maar informatie op inet dat het een gigantische storm etc is.


Nou. Allersinds, mijn kennis ter zake is oud en fragmentarisch. Een beetje zoals het een ouwe zak als mij betaamt. Maar in het kort : ja, de Jupiteriaanse Rode Vlek gedraagt zich min of meer als een Aardse orkaan, met een paar eigenaardige verschillen en wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door het Coriolis effect (je badwater dat in de noordelijke hemisfeer andersom wegdraait als in de zuidelijke is het klassieke voorbeeld van dit effect, hoewel dit voor een groot deel theoretisch is : in je bad zullen er meer factoren spelen, en dat heeft tot heel lang in de 20e eeuw voor nogal verhitte discussie gezorgd.)

Meer weten ?
http://www.kennislink.nl/web/show?id=83498
of op een beknoptere, eenvoudige en met videovoorbeeldje op
http://ww2010.atmos.uiuc.edu/(Gh)/guides/mtr/fw/crls.rxml
en meer over de zin en onzin ervan op
http://www.usatoday.com/weather/resourc ... anding.htm

Op aarde worden de rotatie van orkanen doorgaans toegeschreven als *mede* zijnde een zijproduct van het zgn Coriolis effect. Dat zorgt voor allerlei effecten binnen de atmosfeer, en men neemt aan dat deze effecten ook buiten de aarde op vergelijkbare wijze vaststelbaar zijn. Jupiters' rode vlek is het bekenste voorbeeld omdat het zo in het oog springt, maar er zijn feitelijk talloze vergelijkbare effecten binnen de complexe Jupiteriaanse atmosfeer vaststelbaar.

Ja, het _gedrag_ van de rode vlek komt goed overeen met dat van een aardse orkaan, maar hij gedraagt zich als een anitcyclonale wig op aarde (hij draait tegen de wijzerszin in op het zuidelijk halfrond, terwijl een orkaan op aarde zich op het zuidelijk halfrond normaal *met* de wijzerszin beweegt), en de concensus is dat omdat de Coriolis effecten op Jupiter een dermate grotere invloed hebben, de gevolgen ook op dezelfde schaal worden uitvergroot. Besef dat de rode vlek minimaal 400 jaren actief is (zolang heeft de mensheid hem namelijk al gezien), en in die tijd een dynamisch vergroten en inkrimpen heeft gekend. Qua grootte is het van rand tot rand ongeveer 3 aarde's groot. Wil al wat zeggen. Betekent ook dat iets dat process aan de praat moet houden, want de kleinere vlekken "leven" doorgaans veel minder lang.

Dit bericht over Saturnus is zeer interessant, ik moet het zelf ook eerst eens doornemen wat ik daar precies over kan vinden.
Laatst gewijzigd door kaween op 17 Nov 2006, 08:36, 1 keer totaal gewijzigd.

Bergie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 141
Lid geworden op: 21 Jul 2005

Berichtdoor Bergie » 17 Nov 2006, 03:01

Praetorian schreef:misschien weet kaween dit: op Jupiter zijn er ook regelmatig stormen met als bekendste de rode vlek. Is deze ook orkaanachtig van aard of is deze op saturnus de enige buiten aarde? Ik vind enkel maar informatie op inet dat het een gigantische storm etc is.


Uit het betreffende artikel op de site van NASA :
( http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2006-137 )

Distinctive eye-wall clouds had not been seen on any planet other than Earth. Even Jupiter's Great Red Spot, much larger than Saturn's polar storm, has no eye or eye-wall and is relatively calm at the center.


Terug naar “Algemeen Internet-Gebruik”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast