ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1705
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Sylvester » 1 week 3 dagen 10 uur geleden (04 Jun 2021, 18:21)

Toch maar een apart topic aangemaakt want dit staat los van de Telenet One Up upgrade.

Voordien had ik een Whoppa van Telenet, dus internet tot 200 Mbps down en 20 up.
De WIFI deed het ook prima tot 200 Mbps, dus ik bekommerde mij verder niet om de WIFI snelheid.
Internet werkte, en intern heen en weer kopiëren naar de NAS of een andere Mac/PC werkte ook prima via WIFI, ik lette niet op de snelheid.
Geen onderbrekingen als je in huis rond liep met iPad of iPhone, dus het MESH systeem deed zijn werk goed, en doet dat nog steeds. Onze zonen zijn hyper-gevoelig wat dat betreft. De minste 'hik' op wifi melden ze wel.
Ik heb twee AiMesh nodes en één AiMesh router, alle 3 een ASUS RT-AC68u, met elkaar verbonden via UTP kabel, dus geen draadloos MESH systeem.

Na de overstap naar One Up had ik via UTP kabel een prima internet snelheid tot bijna 1000 Mbps down en 40 up.
Maar via WIFI bleef de snelheid steken op 250 Mbps down.
Als ik mijn Mac (of Pc laptop) met UTP kabel insteek op één van die nodes of op de router of op de LAN switch, dan haal ik naar internet toe dezelfde hoge snelheid tot bijna 1000 Mbps down.

Er is dus niets mis met de bekabeling. De wifi verbinding is steeds via 5 Ghz, dus niet 2.4.

Als ik de snelheid intern via LAN eens test dan zie ik via WIFI hetzelfde probleem. Ik kopieer files van PC naar Mac of van PC/Mac naar NAS of omgekeerd (telkens via WIFI). Dan zie ik dat de snelheid ook rond die 250 Mbps blijft steken.

Ik heb al vanalles geprobeerd. Allerlei instellingen in de router (hierin zitten de instellingen van ALLE AiMesh nodes en router). Andere frequentie. Smaller kanaal, breder, roaming assistant aan of uit, ...
en helaas reikt mijn kennis niet verder.
RTS threshold, DTIM interval, Beacon interval, zegt me niet veel, en dit staat allemaal ongewijzigd op standaard waarden.
Met 'WIFI explorer' zie ik alle wifi in de buurt, maar dat is hier geen probleem. De huizen staan ver genoeg uit elkaar. Die komen maar af en toe heel zwak door.

De RT-AC68U zou in theorie toch tot 1300 Mbps moeten kunnen. Dat ik dat niet haal, begrijp ik wel, maar 250 is toch ver van de 1300 verwijderd.
Of zie ik het fout?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16026
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2856 keer
Recent bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 778 keer
Contact:

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor philippe_d » 1 week 3 dagen 6 uur geleden (04 Jun 2021, 22:15)

Sylvester schreef:De RT-AC68U zou in theorie toch tot 1300 Mbps moeten kunnen.

Allemaal theorie en marketing praat.
Die 1300 Mbps doorvoersnelheid is waarschijnlijk met 3 antennes en 80 MHz kanaalbreedte.
Maar jouw "ontvangers" (PC, Mac, Smartphone) hebben geen 3 antennes waarop ze simultaan kunnen zenden/ontvangen naar het AP ...

Theoretisch kan WiFi 5 (AC) 7 Gbps (8 antennes met 160 MHz kanaalbreedte) :-D
Maar dan moeten zowel het AP als de STA (station) 8 antennes hebben ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.26, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1705
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Sylvester » 1 week 2 dagen 22 uur geleden (05 Jun 2021, 06:53)

Ja zoals ik al zei neem ik wel aan dat ik ik niet de max. snelheid haal. Maar die 250 is toch ver onder het beloofde.
Dat is een auto kopen die 260 km/h op de wijzerplaat heeft staan en dan maar tot 50 gaat.
Toch vreemd dat al die recente toestellen allemaal maar TOT EENZELFDE bepaalde snelheid zouden gaan. Er moet er toch ééntje iets sneller kunnen omdat die misschien zogenaamd één antenne meer heeft of geavanceerder is of weetikveel waarom?
Ik zou van mijn recente Mac toch verwachten dat die dan iets sneller kan als de aangeboden wifi snel is. Want zo zeg je toch, je zegt dat het aan de ontvanger ligt.

Ik ken er niet voldoende van, maar ik heb toch het gevoel (indruk?) dat er meer uit te halen moet zijn? Zou ik ASUS eens porren?

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3782
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 312 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 221 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor mailracer » 1 week 2 dagen 20 uur geleden (05 Jun 2021, 09:07)

Asus zal ook vertellen dat het aan je gebruikers ligt. De snelheid die geadverteerd word is eentje die theoretisch tot stand komt. Ikzelf zou 2600 moeten halen, maar dat lukt dus nergens. Meetal is de Max ook 250mbit.

Nexus1980
Pro Member
Pro Member
Berichten: 247
Lid geworden op: 15 Nov 2004
Bedankt: 14 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Nexus1980 » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (05 Jun 2021, 09:18)

Er zijn natuurlijk veel factoren die een rol spelen dus een pasklare oplossing of uitleg is denk ik moeilijk. Ik kan je alleen vertellen dat bij AP lite van het merk ubiquiti ik +-470 mbit haal (down) op AC voor het internet. Boven daalt de snelheid naar 250 mbit/s.

Ik heb volgende zaken aangepast : scan gedaan en leeg (of zo goed als) kanaal genomen. Breedte van 5 Ghz signaal gezet op 80Mhz (160 Mhz vind ik overkill). De zendkracht van de AP kan je bvb op low zetten. Dit kan de snelheid gevoelig verhogen van je toestellen.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1705
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Sylvester » 1 week 2 dagen 10 uur geleden (05 Jun 2021, 18:37)

Een kennis heeft ook eenzelfde modem van Telenet met zelfde abonnement (maar heeft er eigenlijk niks mee te maken).
Hij heeft twee Asus toestellen in Mesh : Asus RT-AC86u als node en Asus ROG Rapture GT-AC2900.
Hij haalt met momenten 500 tot 600 Mbps, met dezelfde toesten. Zelfde Mac en iPhone.
Dus ik vermoed toch dat de wifi snelheid van de asus toestellen veel te positief geadverteerd woorden.

Edit> nu valt me net in gedachten dat ik met DEZELFDE SETUP (zelfde ASUS toestellen) ooit 100 MBps via WIFI heb gehaald, terwijl het nu maar 25 tot max 30 MBps is (Megabyte per seconde). Ik weet in de verste verte niet wat er veranderd is.
Het zou wel kunnen dat het toen geen MESH systeem was maar wel geconfigureerd als gewone AP's in roaming.

Kiwivogel
Pro Member
Pro Member
Berichten: 240
Lid geworden op: 08 Nov 2015
Bedankt: 21 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Kiwivogel » 1 week 2 dagen 8 uur geleden (05 Jun 2021, 20:49)

Je spreekt wel over de snelheid die je haalt, maar niet over de techniek die je gebruikt. Op welke kanalen staan deze "mesh' toestellen (technisch gezien is er in de opstelling die je hebt geen sprake van meshing en is het gewoon platte commerciële nonsens) en hoe bred zijn de kanalen? Hoeveel andere SSID's zijn er aanwezig op diezelfde kanalen? Met wat voor client verbind je (een 1x1, een 2x2 of 3x3, N, AC, ...?) en op welke radio (2,4Ghz of 5Ghz?). Verder kan het ook nog zijn dat er misschien interferentie is die je niet niet kan meten zonder de nodige specialistische aparatuur. Al die factoren die ik net noem kunnen een enorme impact hebben op je doorvooersnelheid, daarvoor kan je die "mesh" toestellen niet de schuld geven. Voor de duidelijkheid: ik ben geen grote fan van die "meshing" toestellen. Dat gezegd zijnde denk ik wel dat die meer doorvoersnelheid kunnen aanbieden.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1705
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Sylvester » 1 week 1 dag 22 uur geleden (06 Jun 2021, 06:57)

Jawel hoor, ik heb in mijn eerste post alles omschreven. Maar ik leg het op het feit dat die post wat te langs was waarvoor mijn excuses, ik probeerde volledig te zijn. Het staat onderaan.
Op 5 GHz is de verbinding. Op 2.4 haal je sowieso minder snelheid. Op alle mogelijke kanalen heb ik geprobeerd, zoals er staat.
Met alle mogelijke instellingen voor kanaal breedte, max. 80 MHz dus.
Ook over de SSID's in de buurt heb ik uitleg gedaan. Die zijn allemaal zeer zwak. Er zitten géén andere (zichtbare) SSID's onder mijn 5 en 2.4 GHz kanalen, vermits de huizen te ver uit elkaar staan.
De clients hebben allen 802.11ac.
Ik wil niemand 'de schuld' geven hoor, ik zoek gewoon een oplossing of op zijn minst een 'verklaring', dat verwijst naar mijn techneut gehalte, ondanks dat ik zelf al heb aangegeven dat ik geen specialist ter zake ben (maar wel een beetje all-round techneut).
Ik stel vast dat die kennis wel hogere snelheden haalt met dezelfde clients maar met andere ASUS toestellen, ook in Mesh systeem. Vandaar mijn vraagstelling naar die specifieke ASUS toestellen.

Wat het eventueel nog zou kunnen zijn is interferentie, want die kan je niet meten met een wifi explorer of iets gelijkwaardig. Die meet alleen de gekende wifi kanalen.
Voor zover ik weet zit er niets in de buurt wat sterk rond de 5GHz zou kunnen uitzenden, maar heel zeker ben je natuurlijk nooit. Ik twijfel er ook aan omdat je bij interferentie vaak 'fluctuaties' hebt. De interferentie is vaak niet helemaal gelijk op alle punten in huis, of in tijd, vooral als het van iets verder komt. In mijn geval blijft hij altijd overal in huis netjes tegen die 250 Mbps. De kans is klein maar het is nog mogelijk.

Mesh systeem? Ja je leest wel vaker problemen met die dingen. Het voordeel en misschien direct ook het nadeel (?) is dat bij Mesh alle toestellen op hetzelfde kanaal uitzenden. Als je 3 of 4 wifi toestellen NIET in Mesh zet maar wel als gewone AP in roaming, dan hebben die allemaal een verschillende frequentie/kanaal en dan heb je wel eens kans dat je met één of meerdere toestellen op het signaal/kanaal van de buurman valt. Het technische ben ik even niet mee. Als alle toestellen op hetzelfde kanaal zitten, storen die dan niet mekaar? Waarschijnlijk niet, maar ik heb nooit de technische uitleg gevonden.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16026
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2856 keer
Recent bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 778 keer
Contact:

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor philippe_d » 1 week 1 dag 20 uur geleden (06 Jun 2021, 08:58)

Kiwivogel schreef: Op welke kanalen staan deze "mesh' toestellen (technisch gezien is er in de opstelling die je hebt geen sprake van meshing en is het gewoon platte commerciële nonsens) en hoe breed zijn de kanalen?

Mesh is gewoon een systeem waarbij één mesh master de controle heeft over de andere mesh repeaters. De manier waarop de verschillende "mesh" toestellen met elkaar verbinden zijn maakt helemaal niets uit (via UTP, via WiFi, via Powerlines ...).
Het is niet omdat alle toestellen bedraad verbonden zijn, dat er geen sprake is van meshing.
Ik zou dat niet als "platte commerce" beschrijven, het heeft zijn voordelen in vergelijking met onafhankelijke bedrade AP's

Kiwivogel schreef: Hoeveel andere SSID's zijn er aanwezig op diezelfde kanalen? Met wat voor client verbind je (een 1x1, een 2x2 of 3x3, N, AC, ...?) en op welke radio (2,4Ghz of 5Ghz?).

Dat zijn inderdaad de belangrijke vragen ...

Sylvester schreef:Mesh systeem? Ja je leest wel vaker problemen met die dingen. Het voordeel en misschien direct ook het nadeel (?) is dat bij Mesh alle toestellen op hetzelfde kanaal uitzenden. Als je 3 of 4 wifi toestellen NIET in Mesh zet maar wel als gewone AP in roaming, dan hebben die allemaal een verschillende frequentie/kanaal en dan heb je wel eens kans dat je met één of meerdere toestellen op het signaal/kanaal van de buurman valt.

Dus als jij de AP's instelt als "mesh", dan zenden ze allemaal op hetzelfde kanaal uit? Dat zou wel eens de oorzaak van jouw probleem kunnen zijn.
AP's die op hetzelfde kanaal uitzenden "storen" mekaar eigenlijk niet, maar delen de beschikbare bandbreedte :-( .
Ik begrijp niet dat dit noodzakelijk is voor "mesh", ik zou de AP's toch zoveel mogelijk verschillende kanalen geven, toch tenminste de AP's waarvan de reikwijdte met elkaar overlappen. Zo kan je eens testen of dit de oorzaak is?

PS.
Ik gebruik een Firtz!Box als "mesh master", met 3 AP's (bedraad verbonden) ingesteld als "mesh repeater". Alle kanalen (2.4 en 5GHz) op automatisch, ze zenden dus niet op hetzelfde kanaal uit. Welke kanalen gebruikt worden heeft niets met mesh te maken (tenzij de "satellieten" allemaal via WiFi met elkaar verbonden zijn) ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.26, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4294
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 276 keer
Uitgedeelde bedankjes: 101 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor jackho » 1 week 1 dag 18 uur geleden (06 Jun 2021, 10:20)

philippe_d schreef: (tenzij de "satellieten" allemaal via WiFi met elkaar verbonden zijn) ...

Is dat dan niet altijd zo in een Mesh systeem?
Ik dacht dat iedereen communiceerde met iedereen over wifi?

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1705
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Sylvester » 1 week 1 dag 18 uur geleden (06 Jun 2021, 10:22)

philippe_d schreef:Dus als jij de AP's instelt als "mesh", dan zenden ze allemaal op hetzelfde kanaal uit? Dat zou wel eens de oorzaak van jouw probleem kunnen zijn.
AP's die op hetzelfde kanaal uitzenden "storen" mekaar eigenlijk niet, maar delen de beschikbare bandbreedte :-( .
Ik begrijp niet dat dit noodzakelijk is voor "mesh", ik zou de AP's toch zoveel mogelijk verschillende kanalen geven, toch tenminste de AP's waarvan de reikwijdte met elkaar overlappen. Zo kan je eens testen of dit de oorzaak is?

PS.
Ik gebruik een Firtz!Box als "mesh master", met 3 AP's (bedraad verbonden) ingesteld als "mesh repeater". Alle kanalen (2.4 en 5GHz) op automatisch, ze zenden dus niet op hetzelfde kanaal uit. Welke kanalen gebruikt worden heeft niets met mesh te maken (tenzij de "satellieten" allemaal via WiFi met elkaar verbonden zijn) ...


Volgens mij is dat eigen aan een mesh systeem, dat ze maar één kanaal gebruiken. Je kan het niet anders configureren en ik heb het al op meerdere plaatsen gezien. Van zodra er een Mesh systeem is, is er maar één kanaal.
Stel dat je een aantal AP's in een groot gebouw of bedrijf zet, volgens mij kom je dan pas in de problemen, er zal altijd wel één of meerdere AP's op de andere zijn kanaal vallen.

Daarom mijn vraag, hoe dit precies werkt. Er moet toch iets achterliggend zijn dat ze mekaar op dat éne kanaal niet storen want het wordt zo geconfigureerd.
In de router bepaal je welke frequentie/kanaal de router gaat nemen. Deze geeft dat automatisch door aan de Mesh nodes en deze stellen zich automatisch in op dezelfde frequentie/kanaal, voor 2.4 GHz en 5 GHz.

jackho schreef:
philippe_d schreef: (tenzij de "satellieten" allemaal via WiFi met elkaar verbonden zijn) ...

Is dat dan niet altijd zo in een Mesh systeem?
Ik dacht dat iedereen communiceerde met iedereen over wifi?


Nee, ze kunnen ook (alleen) over kabel met elkaar communiceren, wat beter zou zijn.
Ik heb ze alleszins zo ingesteld

Güy
Starter
Starter
Berichten: 6
Lid geworden op: 25 Mei 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Güy » 1 week 1 dag 18 uur geleden (06 Jun 2021, 10:40)

Er bestaan voor het modewoord mesh 1001 verschillende interpretaties.

Voor mij is dit een opzet waar elk AP een alternatieve connectie kan opzetten indien de voorziene connectie wegvalt.

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1425
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 184 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor koenraaddeconinck » 1 week 18 uur 51 minuten geleden (07 Jun 2021, 10:22)

Mag ik uit voorgaande concluderen dat het nooit aangewezen is om
- 2 access points beide hetzelfde wifi-protocol te laten gebruiken: bv. wifi 6 omdat dan de bandbreedte gehalveerd wordt en beide mekaar kunnen storen ook al draaien ze op totaal andere wifi kanalen die ver uit mekaar liggen (bv. AC- kanaal 36 & 120)?
- 1 van de 2° AP's te gebruiken als extender omdat je dan geen kanaal overlap hebt?

Sorry dat ik hier niet specifiek over Asus en Mesh spreek maar ik heb 2 Netgear AX's AP's / extenders met wifi 6.

Laat gerust weten indien ik hiervoor een nieuw topic opstart.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16026
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2856 keer
Recent bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 778 keer
Contact:

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor philippe_d » 1 week 15 uur 45 minuten geleden (07 Jun 2021, 13:28)

Sylvester schreef:Volgens mij is dat eigen aan een mesh systeem, dat ze maar één kanaal gebruiken. Je kan het niet anders configureren en ik heb het al op meerdere plaatsen gezien. Van zodra er een Mesh systeem is, is er maar één kanaal.

Niet noodzakelijk (zie hierboven), misschien wel bij Asus ...

Sylvester schreef:Stel dat je een aantal AP's in een groot gebouw of bedrijf zet, volgens mij kom je dan pas in de problemen, er zal altijd wel één of meerdere AP's op de andere zijn kanaal vallen.

In grote gebouwen kan je verschillende AP's op hetzelfde kanaal instellen: als die ver genoeg van elkaar staan (verschillende verdiepingen) staan ze niet in elkaars bereik en kunnen elkaar niet storen

Sylvester schreef:Nee, ze kunnen ook (alleen) over kabel met elkaar communiceren, wat beter zou zijn.
Ik heb ze alleszins zo ingesteld

Als je denkt dat de "vertraagde" doorvoersnelheid door de Mesh opstelling komt (met gelijke kanalen), kan je dat toch heel eenvoudig testen?
Je zet alle AP's uit, zodat je maar één WiFi zender meer hebt (de router), en probeer dan eens een speedtest?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.26, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1425
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 184 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor koenraaddeconinck » 1 week 12 uur 36 minuten geleden (07 Jun 2021, 16:37)

Kan de DNS server een rol spelen ... ? Bij ons op het werk zeggen IT'ers dat een DNS adres de snelheid niet beïnvloed en dat de zaken simpel zijn.
Ofwel werkt een apparaat met een bepaald DNS adres ofwel werkt het niet ...

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1938
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 91 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 72 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor DarkV » 3 dagen 9 uur 24 minuten geleden (11 Jun 2021, 19:49)

koenraaddeconinck schreef:Ofwel werkt een apparaat met een bepaald DNS adres ofwel werkt het niet ...


Het opvragen van het IP-adres voor een bepaalde hostname aan de DNS server vraagt tijd en kan verschillen van DNS server tot DNS server... echter dit is verwaarloosbaar (en tevens worden die gegevens gecached).

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1705
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: ASUS RT-AC68U AiMesh trage WIFI

Berichtdoor Sylvester » 1 dag 9 uur 22 minuten geleden (13 Jun 2021, 19:52)

OK, nog even terug de draad opnemen.
Over draad gesproken, enkele UTP kabels werden vervangen.
Kort: AiMesh met één router en twee nodes.
Als ik van al die dingen de INGANGSkabel rechtstreeks in mijn laptop insteek, haal ik met gemak tussen de 900 tot 1000 Mbps down via internet.
Als ik dan ACHTER de router de laptop met UTP kabel insteek (dus op de switch van de router), dan haal ik evenzeer 900 tot 1000. Lijkt vanzelfsprekend.
Maar...
Als ik achter één van de twee nodes met UTP kabel inkoppel, haal ik maar 500 Mbps.
Op de wifi haal ik nog steeds maar 250 Mbps.

Haal ik de WAN kabel van een NODE eruit en steek ik die in de switch van die node, dan haal ik op een andere switch uitgang WEL 900 tot 1000.
Maar dan werkt het MESH systeem voor die node niet meer, want voor elke node moet je de inkomende kabel op de WAN poort insteken.

Ik heb het gevoel dat dat Mesh systeem van Asus er voor iets tussen zit.


Terug naar “Algemeen Internet-Gebruik”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast