Zigbee gateway voor home assistant

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1063
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor SpecialK » 25 Aug 2020, 21:40

Ik heb een Home Assistant installatie in een magazijn draaien, en zou hiermee een aantal Zigbee schakelaars willen aansturen. Ik zou hiervoor een USB-stick in mijn server kunnen pluggen, maar de server staat in een technische ruimte, toch wel een eindje van de schakelaars. Dus ik dacht eerder aan een Zigbee gateway omdat ik die dan kan zetten waar ik wil.

Een Raspberry met USB stick zou een optie zijn maar als de stroom een paar keer uitvalt en dat ding zijn bootpartitie weer eens kwijt is... Eigenlijk wil ik wel een dedicated device dat gewoon out of the box werkt.
Dit http://www.ebyte.com/en/product-view-news.aspx?id=859 is een vb van zo'n gateway, maar blijkbaar niet echt supported.
Heeft iemand ervaring met andere gateways die makkelijk integreren met Home Assistant?

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5591
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 323 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor MClaeys » 26 Aug 2020, 07:36

Is niet elk powered device een gateway?
Onderweg enkele smart stopcontacten van Niko? Ze moeten niet eens bediend worden via HA of zelfs als smart gebruikt worden. En ze zijn ingebouwd dus niet eens zichtbaar (op een status ledje na). Ik heb thuis hier en daar een stopcontact vervangen door zo een "slim" stopcontact om het bereik beter te maken van men Zigbee batterij powered sensoren.
Alhoewel, in een magazijn zijn het meestal opbouw stopcontacten, ik weet niet of ze daar in passen.
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3606
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 194 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Contact:

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor devilkin » 26 Aug 2020, 07:45

Er zijn ook gewoon repeaters - oa Ikea verkoopt er. Ergens in een stopcontact steken, je kan ze nog gebruiken als USB lader.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 997
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor devastator » 26 Aug 2020, 08:43

Ik zou inderdaad ook gewoon toestellen toevoegen. Als dat echt niet gaat (of het moeten er teveel zijn omwille van de afstand), zou ik een stick nemen die ondersteunt wordt door ZigBee2MQTT.

De controller van mijn garagepoort en alarm draait hier gewoon met een readonly bestandssysteem, dus mijn data wordt nooit corrupt bij een power outage. Geen idee of dat ook makkelijk kan met Zigbee2MQTT, of dat die voortdurend data moet kunnen wegschrijven.

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1063
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor SpecialK » 26 Aug 2020, 08:44

Een powered device is een repeater, geen hub/gateway. Ik zoek dus een apparaat met Ethernetaansluiting, waarmee ik commando's kan uitwisselen die dan naar een Zigbee commando worden omgezet.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 997
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor devastator » 26 Aug 2020, 08:47

En is daar ondersteuning voor in HA ?

De sonoff USB dongle (4$) is Zigbee2MQTT compatible (https://www.cnx-software.com/2020/03/23 ... f-the-box/)

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1063
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor SpecialK » 26 Aug 2020, 08:55

Wel, DAT is de vraag dus :) ik zie dingen zoals dit:
https://www.aliexpress.com/item/4000560975293.html en de Tradfri hub. Maar er is weinig documentatie te vinden over hoe je die in Home Assistant integreert, wat doorgaans niet zoveel goeds belooft...

simon1991
Pro Member
Pro Member
Berichten: 311
Lid geworden op: 30 Dec 2009
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor simon1991 » 26 Aug 2020, 09:20

Geen ervaring mee, maar mogelijks is deze iets? https://homey.app/nl-be/

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3606
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 194 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Contact:

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor devilkin » 26 Aug 2020, 09:21

En als je met een bepaald merk gaat (Hue, Tradfri, ...) dan zit je meestal gebonden aan een gelimiteerde set van toestellen dat je kan koppelen. Geen optie om ergens ten velde een rpi te zetten met https://github.com/lukas-hetzenecker/ho ... /README.md ?
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 997
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor devastator » 26 Aug 2020, 09:46

Die Tuya hub suggereert wel dat ie met alle devices kan praten...
Maar wil je zoiets van chinese makelijk op je netwerk hebben? :-)

EDIT: het grote voordeel van ConBee met de deconz SW is dat je een graph kan maken van alle nodes en de onderlinge verbindingen. Helpt heel erg wanneer je problemen hebt met het bereiken van bepaalde nodes.

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1063
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor SpecialK » 27 Aug 2020, 10:39

Na wat verder zoeken vrees ik dat ik inderdaad niet echt anders zal kunnen dan met een USB-stick werken.
Blijft nog dre vraag: deconz of zigbee2mqtt?

Robrecht
Member
Member
Berichten: 74
Lid geworden op: 01 Jul 2013
Locatie: Antwerpen
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Zigbee gateway voor home assistant

Berichtdoor Robrecht » 27 Aug 2020, 12:03

Je kan dat ook maken met een esp + cc2530 bordje.

https://www.zigbee2mqtt.io/information/ ... c2530.html


Terug naar “Home automation en domotica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: rmag en 1 gast