Warmtepomp in home assistant?

flimofly
Starter
Starter
Berichten: 23
Lid geworden op: 08 Mei 2012
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor flimofly » 3 weken 5 dagen 8 uur geleden (31 Mei 2022, 17:55)

Ik ben een huis aan het verbouwen en daarin wordt ook domotica voorzien.

Ik merk nu echter dat de bestelde warmtepomp, een Thermia Atlas (geothermie), niet echt makkelijk aan te sturen is vanuit Home Assistant (of de Niko Home Controller). Er is wel een online platform dat je toelaat om vanop afstand je verwarming aan te zetten en de curve aan te passen maar er zijn voor zover ik kan zien alleen nog maar DIY oplossingen (GitHub) om dit te integreren in een slim systeem.

Zijn er hier mensen met een Thermia wp die hier ervaring mee hebben?

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5664
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 315 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 187 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor honda4life » 3 weken 5 dagen 7 uur geleden (31 Mei 2022, 18:29)

Een custom component toevoegen hoeft toch ook niet zo moeilijk te zijn?
Deze? https://github.com/CJNE/thermiagenesis

Verder lees ik daar Modbus TCP, je vindt vast wel ergens een datasheet waar de adressen in staan, vermoedelijk kan je daar ook wel mee aan de slag.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

flimofly
Starter
Starter
Berichten: 23
Lid geworden op: 08 Mei 2012
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor flimofly » 3 weken 5 dagen 6 uur geleden (31 Mei 2022, 19:26)

Begrijp ik het goed dat je dan nog zelf in YAML o.i.d. aan de slag om bijvoorbeeld je wp een graad hoger te zetten wanneer je zonnepanelen boven een bepaalde opbrengst gaan?

Om een of andere reden dacht ik dat zoiets tegenwoordig al standaard ingebouwd zat.

luukske
Plus Member
Plus Member
Berichten: 148
Lid geworden op: 10 Mei 2020
Locatie: Hasselt
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor luukske » 3 weken 5 dagen 6 uur geleden (31 Mei 2022, 19:31)

Ik zet de warmtepomp aan in oktober en weer uit in april. Is daarvoor domotica nodig? Soms is dat overkill en dit is een heel goed voorbeeld daarvan. Vandaar ook dat dat soort interfaces niet echt bestaan (of met een heel hoog hobby-gehalte).

flimofly
Starter
Starter
Berichten: 23
Lid geworden op: 08 Mei 2012
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor flimofly » 3 weken 5 dagen 6 uur geleden (31 Mei 2022, 19:35)

luukske schreef:Ik zet de warmtepomp aan in oktober en weer uit in april. Is daarvoor domotica nodig? Soms is dat overkill en dit is een heel goed voorbeeld daarvan. Vandaar ook dat dat soort interfaces niet echt bestaan (of met een heel hoog hobby-gehalte).


Ha, dat was idd mijn tweede vraag. Misschien reageert die wp zo traag dat aansturen weinig zin heeft. Tegelijk zou ik denken dat er toch mogelijkheden zijn, o.m. met weersvoorspellingen: als er vriestemperaturen worden voorspeld een graad hoger gaan bijvoorbeeld.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6032
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 346 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 378 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor MClaeys » 3 weken 5 dagen 6 uur geleden (31 Mei 2022, 19:42)

flimofly schreef:Begrijp ik het goed dat je dan nog zelf in YAML o.i.d. aan de slag om bijvoorbeeld je wp een graad hoger te zetten wanneer je zonnepanelen boven een bepaalde opbrengst gaan?

Nee, te beheren via gui, je moet zelfs niet in de yaml bezig zijn voor zover ik begrijp dus geen idee van waar je dat haalt.

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2961
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 194 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor Vaganzza » 3 weken 5 dagen 4 uur geleden (31 Mei 2022, 21:35)

Ik lees dat het hier over een Thermia Atlas gaat. Die heb ik hier ook staan, maar aansturing is niet mogelijk buiten de app om. Maar waarom ik reageer: heb je ook geen passieve koeling bij deze WP? Wij wel en daarmee kan die nooit uitgeschakeld worden.
Internet & TV: Orange Love Trio
GSM: Go Plus + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (2020 M1 16GB 1TB SSD) |  Retina MacBook Pro 13" (2017 8GB 128GB SSD) |  iPad Air 5Gen (2022) 64GB blauw |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6032
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 346 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 378 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor MClaeys » 3 weken 5 dagen 4 uur geleden (31 Mei 2022, 22:23)

Iets toevoegen in HA hoeft niet perse om te automatiseren natuurlijk, het kan ook gewoon voor visualiseren van zaken op 1 plaats.
Geen idee wat je uit die pomp kunt trekken van data, dus geen idee hoe nuttig het in dit geval is.

flimofly
Starter
Starter
Berichten: 23
Lid geworden op: 08 Mei 2012
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor flimofly » 3 weken 4 dagen 14 uur geleden (01 Jun 2022, 11:33)

Vaganzza schreef:Ik lees dat het hier over een Thermia Atlas gaat. Die heb ik hier ook staan, maar aansturing is niet mogelijk buiten de app om. Maar waarom ik reageer: heb je ook geen passieve koeling bij deze WP? Wij wel en daarmee kan die nooit uitgeschakeld worden.


Klopt dat is bij ons ook zo. Maar ik wil ze niet uitzetten, ben zoals @MClaeys al aangeeft in de eerste plaats geïnteresseerd in alles binnen HA te brengen in plaats van in verschillende apps.

In tweede instantie had ik in gedachten om de WP hoger te zetten op basis van voorspelde temperatuur of overproductie zonnepanelen. Dit lijkt precies echter niet echt een dingetje dat mensen doen, of vergis ik mij nu?

Ik zie na nog wat meer research dat er wel iets bestaat voor (sommige modellen van) Thermia WP:
- kit van ThermIQ (hardware en software bridge)
- Thermia integratie in HA
- Iemand heeft een Python API voor Thermia Online ontwikkeld

Zelfs de eerste, met hardware module à 140 EUR, lijkt toch nog eerder een hobby project te zijn waarbij je de thermostaat misleidt maar waarbij de ontwikkelaars zelf lijken toe te geven dat ze niet echt goed weten hoe zo'n WP precies werkt :)

ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1165
Lid geworden op: 03 Feb 2022
Bedankt: 25 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 58 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor ivob » 3 weken 4 dagen 12 uur geleden (01 Jun 2022, 13:43)

flimofly schreef:Ha, dat was idd mijn tweede vraag. Misschien reageert die wp zo traag dat aansturen weinig zin heeft. Tegelijk zou ik denken dat er toch mogelijkheden zijn, o.m. met weersvoorspellingen: als er vriestemperaturen worden voorspeld een graad hoger gaan bijvoorbeeld.

Dat is toch de functie van je buitenvoeler?
In een nieuwbouw met optimale isolatie en een WP met als bron een diepteboring ben je toch ook veel minder afhankelijk van externe weersomstandigheden.

Hier staat de WP (L/W, dus niet eens een diepteboring) in de wonng (een renovatieproject dus niet eens nieuwbouw met optimale isolatiegraad) alle seizoenen 24/7 aan. De warmtevraag is altijd gelijk (het heeft men een WP geen zin om aan nachtverlaging te doen) en wordt bepaald door de stookcurve ism de buitenvoeler. In het stookseizoen is er nu ook weer niet zoveel zon op overschot (en zeker niet op basis van een geautomatiseerde api weersvoorspeller) dat je de leefruimte extra warm moet gaan stoken en al helemaal niet met de combinatie WP/VVW. Die laatste reageert veel te traag.

Een sturing op basis van zonneproductie heeft alleen veel zin bij een weerstandsverwarming voor SWW (en dan kan je je afvragen of in een moderne woning zo'n toestel nog zin heeft) want deze kan werken volgens het aan/uit principe. Een WP werkt niet volgens het aan/uit principe. Die werkt efficiënter door zo lang mogelijk op een zo laag mogelijk vermogen te draaien en met zo weinig mogelijk stop/start cycli.
Het zou ook kunnen werken in een passiefhuis met alleen weerstandsverwarming als hulpverwarming. Maar in dat geval heb je ook geen WP meer nodig.

Wanneer het alleen de bedoeling is om de data van de WP uit te lezen kan je even goed een smartautomaat (Shelly en dergelijke) op de kring(en) van de WP plaatsen.
Al wat ik on line meegeef is louter gebaseerd op mijn situatie, beleving, ervaring en opgedane kennis.
Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de situatie, beleving, ervaring en kennis van anderen noch dat zij dit persoonlijk anders beleven en ervaren. Het is aan ieder individu om zelf te bepalen wat het beste bij hun past.

DiffieHM
Member
Member
Berichten: 54
Lid geworden op: 18 Jun 2020
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor DiffieHM » 3 weken 2 dagen 2 uur geleden (04 Jun 2022, 00:06)

Vaganzza schreef:Ik lees dat het hier over een Thermia Atlas gaat. Die heb ik hier ook staan, maar aansturing is niet mogelijk buiten de app om. Maar waarom ik reageer: heb je ook geen passieve koeling bij deze WP? Wij wel en daarmee kan die nooit uitgeschakeld worden.

Lichtjes offtopic, maar wat is je ervaring daarmee? We overwegen het ook voor onze nieuwbouw. Waarom heb je ervoor gekozen ipv bv airco?

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2961
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 194 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor Vaganzza » 3 weken 1 dag 22 uur geleden (04 Jun 2022, 03:47)

De vrouw haar sinussen verdragen geen airco, ook in de auto niet omdat dit te droge lucht is.

Bovendien verbruikt die passieve koeling amper energie. En ja, dat werkt meer dan prima. Tijdens een week 40° hadden wij elke morgen mooi 22° en dat liep dan in de dag op tot zo'n 24°. Heel aangenaam dus. Ik moet wel zeggen dat wij overal screens hebben en dat die dicht waren. En eerlijk gezegd zijn die screens de grootste blockers van de zon en bijgevolg ook de warmte. De passieve koeling doet de rest.
Internet & TV: Orange Love Trio
GSM: Go Plus + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (2020 M1 16GB 1TB SSD) |  Retina MacBook Pro 13" (2017 8GB 128GB SSD) |  iPad Air 5Gen (2022) 64GB blauw |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5664
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 315 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 187 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor honda4life » 3 weken 1 dag 16 uur geleden (04 Jun 2022, 09:49)

Vaganzza schreef:De vrouw haar sinussen verdragen geen airco, ook in de auto niet omdat dit te droge lucht is.

Bovendien verbruikt die passieve koeling amper energie. En ja, dat werkt meer dan prima. Tijdens een week 40° hadden wij elke morgen mooi 22° en dat liep dan in de dag op tot zo'n 24°. Heel aangenaam dus. Ik moet wel zeggen dat wij overal screens hebben en dat die dicht waren. En eerlijk gezegd zijn die screens de grootste blockers van de zon en bijgevolg ook de warmte. De passieve koeling doet de rest.


Maar je luchtvochtigheid gaat omhoog, waardoor het ook warmer aanvoelt...
Temperatuur zegt niet alles qua gevoelstemperatuur helaas.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2961
Lid geworden op: 04 Jan 2013
Bedankt: 194 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer

Re: Warmtepomp in home assistant?

Berichtdoor Vaganzza » 3 weken 1 dag 11 uur geleden (04 Jun 2022, 15:16)

Het was hier heel aangenaam in die periode (anders ook hoor). Iedereen die hier kwam was jaloers op de temperatuur binnen. Dus de gevoelstemperatuur zat meer dan ok.
Internet & TV: Orange Love Trio
GSM: Go Plus + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (2020 M1 16GB 1TB SSD) |  Retina MacBook Pro 13" (2017 8GB 128GB SSD) |  iPad Air 5Gen (2022) 64GB blauw |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO


Terug naar “Home automation en domotica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast