Zigbee/Tuya

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 28 Apr 2021, 23:23

Iemand die zo wat meer basic Zigbee ervaring heeft? Ik gebruik al poos apparaten van LSC, maar gezien de Action om de vijf voet nieuwe toestelletjes heeft en oude uit roulatie haalt dacht ik over te schakelen naar Tuya apparaten die gewoon via de cloud werken. Heb zo wat smart lampen gevonden die ook via de LSC app bediend kunnen worden, vandaar. Nu heb ik per ongeluk een temperatuur en hygrometer gekocht en slecht gelezen natuurlijk en deze moet via een Zigbee hub gebruikt worden. Dat is wel redelijk ambetant, temeer omdat ik het niet ken en op Amazon en Ali precies allemaal dezelfde hubs verkocht worden voor een verschillende prijs en eveneens een andere naam op. Ik sta een beetje weigerachtig om rommel uit China in het stopcontact te steken want heb al eens opgefikte en ontplofte laders gehad.

Iemand die dus wat meer ervaring heeft? Kunnen de LSC lampen in huis ook op de Zigbee aangesloten worden? Heb ook geen zin om 4 apps te hebben die allemaal hetzelfde kunnen maar toch niet samen kunnen werken. Want nu kan ik bvb de deursensoren laten werken met de verlichting etc etc. Als ik zie welke mogelijkheden er met Tuya smart apparaten mogelijk is, wow, wat een aanbod.

silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3963
Lid geworden op: 08 Jul 2008
Locatie: 398m van de [email protected]
Bedankt: 100 keer
Uitgedeelde bedankjes: 162 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor silencer » 29 Apr 2021, 00:08

ZIgbee hub kan in de Lidl kopen. Alles kan in de app tuyasmart/smart life samenwerken.
Deze is bekabeld, op aliexpress kun je een draadloze (op de wifi) zigbee hub kopen.

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 29 Apr 2021, 15:32

Voor de moment is de gateway niet meer te koop. Waarschijnlijk volgende week weer.

Ik snap alleen het grote voordeel niet wat wifi vs gateway betreft. Buiten dat het lokaal is. De slogan bij Ldil is: vertraagt uw internet niet en zorgt voor storingsvrij internet. Ik kan me moeilijk voorstellen dat die lampen gigabytes opslurpen. :)

bambipower
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2697
Lid geworden op: 04 Sep 2004
Locatie: Antwerpen... naast de parking
Bedankt: 242 keer
Uitgedeelde bedankjes: 526 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor bambipower » 29 Apr 2021, 15:52

Als je te veel wifi apparaten hebt, gaan veel routers kreunen. Bij low budget routers is dat soms al vanaf 25 apparaten.
Met zigbee heb je dat probleem niet

Alles wat tuya is, komt van tuya... allemaal zelfde bedrijf. Dus of je nu eentje koopt op ali of lidl, tis just the same. Zoek maar eens naar developper tuya
de koe zegt boe

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 13 Mei 2021, 23:23

De zigbee gateway van Lidl aangeschaft. Tuya app kan hem niet vinden. Verplicht werken met de Lidl Home app. Ook wel bummer...

Iemand een idee wat zowat de leukste hebbedingetjes zijn?

Rookmelders staan al op het verlanglijstje. Wou CO2/gas detector plaatsen maar valt af omdat deze in het stopcontact moet. Temperatuur sensoren zijn al gezet. Slimme camera is een mogelijkheid maar moet ook permanent in het stopcontact dus ook minder fan van.

Smart verlichting staat er al, deur contacten ook. Poort opener is ook iets leuks maar wat kan nog meer?

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4178
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer
Contact:

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor devilkin » 13 Mei 2021, 23:32

Flood sensoren, buttons, indoor/outdoor temp sensoren, lichtsensor, bewegingssensoren...
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 13 Mei 2021, 23:43

Bewegingsdetectoren had ik ook al bekeken. Met poes in huis niet ideaal vrees ik.

Met de temperatuursensor ga ik proberen voor de winter een setup te maken dat deze begint te verwarmen onder de 5 graden in de veranda met een slim stopcontact en blazer. Om te vermijden dat mijn planten bevriezen.

De anderen kan ik misschien koppelen aan de airco.

Die buttons ben ik ook nog niet uit. Zijn die vrij programmeerbaar? Had een bediening met 3 buttons gezien die werken op enkel klik en dubbel klik. Vond de uitleg nogal onduidelijk.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4178
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Bedankt: 266 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer
Contact:

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor devilkin » 14 Mei 2021, 00:20

Ik heb een aantal zigbee buttons, weliswaar gekoppeld aan home assistant. Ik gebruik single, double en triple click.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

bambipower
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2697
Lid geworden op: 04 Sep 2004
Locatie: Antwerpen... naast de parking
Bedankt: 242 keer
Uitgedeelde bedankjes: 526 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor bambipower » 14 Mei 2021, 11:35

Lidl is tuya(!!!!), en werkt perfect op de tuya of smartlife app. Dus nogmaals proberen toe te voegen

https://developer.tuya.com/en/
de koe zegt boe

TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5713
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 472 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor TiTanium » 14 Mei 2021, 12:18

Ik heb de gataway van de Lidl er van tussen gezwierd. Ik heb mij een ConBee II aangeschaft en ik moet zeggen dat het wreed goed werkt.
Ondanks de laatste sensor heel ver weg is van men Conbee II (veel muren tussen), geeft deze het signaal accuraat door!
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X ~ 32GB DDR4 ~ 1080Ti Strix ~ M.2 EVO 960 500GB
NUC: NUC8i3BEH2 ~ 8GB DDR4 ~ M.2 SX6000 Pro 256GB
Monitor: Asus 27" ROG Strix XG27WQ
Provider: Telenet
OneUP ~ TVbox ~ HGW CH8568LG
Unifi: Dream Machine Switch: 2x 8 POE-60W ~ 2x Flex Mini AP's: Flex-HD ~ Mesh
Smartphone: Samsung S21 Ultra 512GB

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 14 Mei 2021, 16:07

bambipower schreef:Lidl is tuya(!!!!), en werkt perfect op de tuya of smartlife app. Dus nogmaals proberen toe te voegen

https://developer.tuya.com/en/


Na 7 keer 2 minuten wachten opgegeven. Via de Lidl Home app was er verbinding na 3 seconden. Toestellen toevoegen ging ook vlot. Uiteindelijk is de Lidl Home app identiek aan die van LSC en Tuya mijn gedacht. Zelfde opbouw en alles. Alleen het Lidl logo is storend. :|

Bij zo'n stick moet je toch ook altijd een device aan laten staan wil het werken? Laptop, Pi, etc? Ben complete noob op dat vlak en probeer zo veel mogelijk in te lezen maar vaak toch ook niet super duidelijk.

yaris
Pro Member
Pro Member
Berichten: 389
Lid geworden op: 14 Mei 2004
Bedankt: 19 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor yaris » 14 Mei 2021, 16:33

SPR schreef:
bambipower schreef:Lidl is tuya(!!!!), en werkt perfect op de tuya of smartlife app. Dus nogmaals proberen toe te voegen

https://developer.tuya.com/en/


Na 7 keer 2 minuten wachten opgegeven. Via de Lidl Home app was er verbinding na 3 seconden. Toestellen toevoegen ging ook vlot. Uiteindelijk is de Lidl Home app identiek aan die van LSC en Tuya mijn gedacht. Zelfde opbouw en alles. Alleen het Lidl logo is storend. :|

Bij zo'n stick moet je toch ook altijd een device aan laten staan wil het werken? Laptop, Pi, etc? Ben complete noob op dat vlak en probeer zo veel mogelijk in te lezen maar vaak toch ook niet super duidelijk.

Ja je gebruikt een "servertje". Dit kan een PI, nuc, ... zijn. Ik heb nu de home assistant blue besteld. Duurt nog wel even voor het toekomt.
Ik heb home assistant draaien met een zigbee en een zwave stick. Geen hub van eender welk merk ertussen. Werkt super allemaal.
Nu let op, je gaat veel tijd kwijt zijn ga je die route. Je kan ook kijken naar https://homey.app/nl-be/?gclid=CjwKCAjw ... 14QAvD_BwE


Heb je nog iets van hardware liggen dat 24/7 mag aan staan en niet teveel verbruikt ?

Edit: Dit bakje heb ik besteld
https://www.home-assistant.io/blue/

TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5713
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 472 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor TiTanium » 14 Mei 2021, 22:27

SPR schreef:Bij zo'n stick moet je toch ook altijd een device aan laten staan wil het werken? Laptop, Pi, etc? Ben complete noob op dat vlak en probeer zo veel mogelijk in te lezen maar vaak toch ook niet super duidelijk.


Ik heb hier een i3 nuc voor actief staan. Dat ding verbruikt bijna niets! Ik was het vooral beu om verschillende gateways te hebben.
Op deze manier vind ik het allemaal wel leuk draaien. Nu ging het allemaal niet zo vanzelf, maar eens je er mee weg bent, is het plezant om het verder uit te breiden.
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X ~ 32GB DDR4 ~ 1080Ti Strix ~ M.2 EVO 960 500GB
NUC: NUC8i3BEH2 ~ 8GB DDR4 ~ M.2 SX6000 Pro 256GB
Monitor: Asus 27" ROG Strix XG27WQ
Provider: Telenet
OneUP ~ TVbox ~ HGW CH8568LG
Unifi: Dream Machine Switch: 2x 8 POE-60W ~ 2x Flex Mini AP's: Flex-HD ~ Mesh
Smartphone: Samsung S21 Ultra 512GB

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 15 Mei 2021, 08:23

Dat is misschien nog een idee voor later. :) Nu eerst even spelen met de gateway en wat ik besteld heb.

marzman
Pro Member
Pro Member
Berichten: 309
Lid geworden op: 15 Dec 2015
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor marzman » 15 Mei 2021, 11:10

silencer schreef:ZIgbee hub kan in de Lidl kopen. Alles kan in de app tuyasmart/smart life samenwerken.
Deze is bekabeld, op aliexpress kun je een draadloze (op de wifi) zigbee hub kopen.

En bij Ikea. Die hub kun je gewoon bij je telenet/Proximus modem zetten. Mag best bekabeld zijn.

Dima_2005
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2457
Lid geworden op: 23 Jan 2010
Bedankt: 257 keer
Uitgedeelde bedankjes: 84 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor Dima_2005 » 15 Mei 2021, 13:35

Let wel dat zigbee niet zo "universeel" is.. Of toch niet de hubs...

Zelf heb ik alles van xiaomi / aqara... Weliswaar met een modded versie van vevs voor de app zodat alles op een eu server werkt.
In principe werkt alles wel goed op CN Server, maar de automation rules durven dan wel eens vertraging te hebben tot wel 10sec.
Wil zelf ook eens met home assistant aan de slag... Heb zelf ook zo'n stick lang geleden gekocht. Maar geen tijd gehad om mee te spelen.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1092
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor devastator » 15 Mei 2021, 13:53

Als je zo een conbee stick met deconz neemt, kan je alle zigbee toestellen door elkaar gebruiken. Je Xiaomi dingen kunnen dan communiceren via bv hue lampen, iets wat met de officiële hubs niet mogelijk is.

TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5713
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 472 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor TiTanium » 15 Mei 2021, 14:50

Inderdaad, je programmeert wat je wilt, merken speelt geen rol.
Xiaomi sensor stuurt lampen aan van Wiz, Yeelight en Ikea.
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X ~ 32GB DDR4 ~ 1080Ti Strix ~ M.2 EVO 960 500GB
NUC: NUC8i3BEH2 ~ 8GB DDR4 ~ M.2 SX6000 Pro 256GB
Monitor: Asus 27" ROG Strix XG27WQ
Provider: Telenet
OneUP ~ TVbox ~ HGW CH8568LG
Unifi: Dream Machine Switch: 2x 8 POE-60W ~ 2x Flex Mini AP's: Flex-HD ~ Mesh
Smartphone: Samsung S21 Ultra 512GB

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1181
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 87 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SpecialK » 15 Mei 2021, 17:52

Naast Deconz kan je ook voor Zigbee2MQTT kiezen. Ik denk dat beiden zowat evenwaardig zijn maar misschien ben je al wat meer thuis in MQTT?

yaris
Pro Member
Pro Member
Berichten: 389
Lid geworden op: 14 Mei 2004
Bedankt: 19 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor yaris » 15 Mei 2021, 20:23

SpecialK schreef:Naast Deconz kan je ook voor Zigbee2MQTT kiezen. Ik denk dat beiden zowat evenwaardig zijn maar misschien ben je al wat meer thuis in MQTT?

Die stick voor MQTT is een pak goedkoper als de deconz maar toch meer shit mee. Ik raad het gebruik toch niet aan tenzij je een echte tweaker bent.

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1181
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 87 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SpecialK » 15 Mei 2021, 20:27

Ik had al MQTT nodig voor een paar andere dingen (airco's, verwarmingsketel) dus ik moest toch een broker opzetten. Er hangen tot nu toe enkel wat Sonoffs en bewegingsdetectoren op, maar so far so good.

Dima_2005
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2457
Lid geworden op: 23 Jan 2010
Bedankt: 257 keer
Uitgedeelde bedankjes: 84 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor Dima_2005 » 15 Mei 2021, 23:47

Vraagje voor wie het heeft... Kun je bv nog steeds de xiaomi gateway blijven gebruiken, en dan zo'n usb stick als extra? Of moet je je devices re-pairen?
Eigenlijk ben ik tevreden met mijn setup, maar zou fijn zijn om te weten dat de flexibiliteit er is.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1092
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor devastator » 16 Mei 2021, 08:52

Als je ze op een stick wil gebruiken, moet je opnieuw pairen.

michel68
Member
Member
Berichten: 82
Lid geworden op: 15 Sep 2015
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor michel68 » 16 Mei 2021, 09:35

pas overgeschakeld naar conbee ii van ikea hub. draait bij mij op synology nas in docker. de ikea floalt led panelen waren moeilijk toe te voegen, de andere lampen probleemloos. je kan de knoppen van de ikea remote ook individueel toewijzen aan verschillende lampen, wat ik handig vind. Nu nog alles samenvoegen via home assistant. nuki slot en eufy deurbel

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 16 Mei 2021, 14:57

Gisteren een Google Nest mini gekregen, nu moet ik zelfs maar gewoon zeggen, tv aan. Nu nog alles aan mekaar gekoppeld krijgen. Zucht. :D

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1092
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor devastator » 16 Mei 2021, 15:11

SPR schreef:Gisteren een Google Nest mini gekregen, nu moet ik zelfs maar gewoon zeggen, tv aan. Nu nog alles aan mekaar gekoppeld krijgen. Zucht. :D


Inderdaad. De kinderen hier kunnen zelfs hun favo Netflix serie starten met Google assistant :-)

SPR
Plus Member
Plus Member
Berichten: 101
Lid geworden op: 23 Jan 2021
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Zigbee/Tuya

Berichtdoor SPR » 16 Mei 2021, 23:45

Ik sta nog steeds verstomd dat dat ding kan dienen als veredelde afstandsbediening voor de tv en het huis. Als ik de Zigbee/Tuya dingen ga koppelen kan ik gewoon zeggen, schakel dit of dat in, dim dit of dat, super. Gewoon van in de zetel uw licht in de living inschakelen is zo'n vieze ... Luxe

Net ook, ipv mijn kastje te zoeken dat de helft van de tijd goed gericht moet zijn op de tv zeg ik nu: ok Google - pauzeer. Het is best een leuke aanvulling, alleen moet ik nu oppassen dat ik daar niet te ver in ga.


Terug naar “Home automation en domotica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast