Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 07 Nov 2019, 17:34

Met het risico dat er weer moet opgesplitst worden...

Net (bijna 2 weken) terug uit Japan.
We hadden 3 keer een huurwagen en deden tussen die locaties verplaatsing met de trein.
Hakodate - Aomori duurt een uurtje en gaat grotendeels onder de grond/water tussen Hokkaido en Honshu. 275Km/u, comfortabele zetels, persoonlijk stopcontact en free wifi. Tot op de seconde vertrekken en aankomen. Tot op de centimeter stoppen zodat mensen direct in de juiste wagon kunnen opstappen. We hadden de laatste Shinkansen die nog tot Tokio zou rijden, de volgende zou nog tot Sendai gaan en die er na tot Aomori wegens de superthyfoon.
Een week later van Fukushima naar Toyama, 2 Shinkansen treinen maar door de typhoon was een deel van de route onderbroken en waren er treinen beschadigd. We hadden onze tickets kunnen inwisselen en kregen een nieuwe route, 4 treinen, 900Km, een serieuze omweg via Tokyo en dan bijna tot Osaka. 1e overstap in Tokio 9 minuten overstaptijd, van perron veranderen met bagage. We waren er niet gerust in maar het lukte perfect en we zaten op onze plaatsen met nog 4 minuten overschot, gewoon doorgestapt, niet lopen (doet trouwens niemand). Wat een verschil met België.
De twee volgende overstappen hadden we een zee van tijd (12 min).
2 weken na de superthyphoon rijden de treinen op ons voorziene traject al weer op 90% capaciteit.

Ongelofelijke efficiëntie van de Japanners. Op een paar kleinigheden waar men nog herstellingen deed aan de weg en 3 keer een afgesloten (kleine) baan was er haast geen hinder. Blijkbaar waren er wel 110.000 hulpverleners aan het werk na de typhoon. Mocht zich zoiets in België voordoen.....

Wat verkeer betreft, 2 kleine ongevallen gezien op 4700Km/4 weken, haast geen beschadigde/geblutste auto's.

[Mod] afgesplitst uit het Inflatie topic

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2406
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 197 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor CCatalyst » 07 Nov 2019, 18:01

Japan. Het beste bewijs dat privatisering van het spoor wel werkt en dat iedereen erbij wint, mits men het slim aanpakt.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor on4bam » 07 Nov 2019, 18:33

Ik denk eerder dat het met de Japanse mentaliteit te maken heeft. Zowat iedereen loopt er in de pas en uitzonderingen worden scheef bekeken.
Voorbeeldje: We volgden een smal pad van 1Km naar een loopbrug in de zee naast ons links en rechts struikjes en andere planten en 5m naast ons evenwijdig een pad waar een tractor met karretje mensen die niet wilden wandelen wegvoerde. Na 50m ligt ons pad over een langere afstand onder water dus nemen we het pad van de tractor. Na 100m zien we dat het wandelpad weer bewandelbaar is en steken we over door de planten, er was zelfs een zichtbaar pad van de wilde herten. We kregen direct commentaar dat we daar niet mochten lopen (We verstaan geen Japans maar de "body language" was zeer duidelijk.
Zo gaat het ook met zowat alle andere dingen, we zagen mensen op een terras hun rugzak naast hun stoel laten staan, laptop/tablet op tafel om dan binnen iets te gaan bestellen of naar toilet te gaan. Niemand denkt er nog maar aan om iets weg te nemen.
Enkel op de weg is 20-30Km/u te snel rijden de norm. Blijkbaar wordt je niet beboet als je onder de 30Km/u te snel blijft, we hebben de vele camera's en flitspalen niet getest maar hebben ze regelmatig het verkeer volgend tegen 20Km/u te snel voorbij gereden (mochten we alsnog iets vernemen laat ik het wel weten).

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1531
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor Dizzy » 09 Nov 2019, 19:01

on4bam, ik had je kunnen tegenkomen op 10.000 km van hier :)

Japanners denken gewoon anders. Ze denken collectiever dan wij, individualisten. Sommige dingen kan je hier niet doen omdat de mensen hier gewoon niet genoeg discipline en manieren hebben. Het laten staan van kostbare dingen lijkt bij ons zo vreemd maar eigenlijk is het heel mooi. Stelen is not done en men gaat er nog vanuit dat je van andermans spullen blijft. Tatoos is dan weer voor criminelen :lol:

Het OV profiteert ook van die discipline en respect voor anderen. Die shinkansen razen full speed door de stations waar ze niet stoppen. Je kan ze ook (online) reserveren en dat is soms maar best ook op de drukke momenten en interessante (directe) verbindingen.

Ook opvallend, er is een conducteur maar die controleren geen tickets. Het is pas als iemand bij de conducteur gaat omdat iemand anders op zijn plaats zit dat men even gaat checken, zelf durven ze daar niets over te zeggen :lol:

Het is ook not done om lawaai te maken op het OV. GSM gebruiken doet iedereen maar bellen is een nono. Zelfs op laptop typ je best niet te hard. Eten mag dan weer wel maar toch is elke zetel brandschoon :lol:

Ook leuk, je kan de zetels vaak draaien zodat je zelf een coupé kan vormen :)

Mensen laten je eerst uitstappen en stappen dan in een mooie rij in. Geen geduw en alles binnen de 2 minuten. Treinen komen toe, men stapt uit en nieuwe reizigers stappen in op enkele minuten. Geen enkele keer ging een metrodeur opnieuw open. Mensen staan al klaar om uit te stappen als de trein het station in rijdt. De stopplaatsen zijn aangeduid en genummerd. Je weet al waar de trein zal stoppen (op de cm) en waar de deuren zijn. Ook de wachtrij voor de instappers zijn aangeduid en voorkruipen is een nono.

Het enige wat niet deugde aan de treindienst was het feit dat het (deels) geprivatiseerd was. We kochten een ticket via de machines maar dat bleek bij de poortjes niet te werken. Uiteindelijk bleek dat we een verkeerd toestel gebruikt hadden dat enkel voor een privéfirma tickets verkocht. Toeristen weten echter niet welke lijnen geprivatiseerd zijn. De privéfirma's hebben bepaalde lijnen soms exclusief voor hen, vaak hebben ze ook eigen stations. Ook dat is verwarrend voor toeristen. Je staat in een station maar daar vertrekken niet alle lijnen :bang: Je moet dan te voet naar het andere station.

Wat de inflatie en de huurprijzen in Japan zijn, daar heb ik geen idee van maar het zal hoog zijn aangezien de vele kleine huizen en de mini-auto's.

De grote speler die eigenlijk het vroegere staatsbedrijf was (Japan Rail - JR) is nu opgedeeld in 6 regionale maatschappijen, ook dat is verwarrend. De toeristenpas voor 1, 2 of 3 weken is bij elk van hen geldig maar het blijft een vreemde opdeling die weinig nut lijkt te hebben. Die JR heeft aan de stations vaak ook enorme shoppingcentra waar het krioelt van de kooplustigen. Naast de stations hebben ze ook grote hotels. Ze halen volgens mij evenveel geld uit die activiteiten dan uit de tickets zelf.

Mocht de NMBS ooit geprivatiseerd worden laat het dan in godsnaam JR zijn die het over neemt.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor on4bam » 09 Nov 2019, 19:25

Dizzy schreef:on4bam, ik had je kunnen tegenkomen op 10.000 km van hier :)


Kan mss verder gezet worden als PB :wink:

Het was onze tweede keer (1e keer in 2009 Tokyo, Hakone, Kyoto, Osaka, Hiroshima, Aso, alles met de trein). Nu Hokaido rondgereden, trein Hakodate > Aomori, weer auto > Fukushima dan treinen naar Toyoma en met de auto naar Tokyo. Periode was vooral gekozen voor de herfstkleuren en dat is perfect gelukt. Ik heb alle dagen kort mijn blog bijgehouden, mss herken je iets als je in dezelfde streek was.

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4287
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 219 keer
Uitgedeelde bedankjes: 313 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor wied » 10 Nov 2019, 02:17

Ivm met ons vlaams boerenlul gedrag zijn japanners misschien te bewonderen, maar laten we niet vergeten dat zij het derde rijk volgden qua aspiraties toendertijd :-(
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

tien
Pro Member
Pro Member
Berichten: 441
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 20 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor tien » 10 Nov 2019, 03:14

Denk dat Japan iets is waar je in moet opgroeien want ook wel minder leuke gewoonten... Hiërarchie en uiterlijk vertoon zijn extreem belangrijk (en zou het daar moeilijk mee hebben). Alles dat afwijkt van de norm moet verborgen worden (het nadeel van dat collectieve) en het werkritme is extreem hoog. Als ze afwijken en zich laten gaan is het ook wel extreem (dekotora/harajuka).

Dizzy schreef:Wat de inflatie en de huurprijzen in Japan zijn, daar heb ik geen idee van maar het zal hoog zijn aangezien de vele kleine huizen en de mini-auto's.

Buiten de steden (vooral op de kleinere eilanden) zijn er ook dorpen waar ze het effect van de bevolkingsafname voelen en die dreigen spookdorpen te worden. Daar is het betaalbaar (maar niet te hard dromen, immigreren in Japan is praktisch onmogelijk)
Voor Tokyo denk ik ook niet dat de woningprijzen gaan dalen. Ben eens gaan kijken op Century 21:
kortste bij Chibuya 150k voor 1 kamer flat van 27m2 in blok van 1977 (gaan standaard wel veel efficienter om met ruimte hoewel ze ook rommel kunnen maken :lol: )
Het goedkoopste (40k, 8m2 'a place to sleep'). 1 kamer flat 20M2 verder van Chibuya is nog maar 50k (rond die prijs zijn er verschillende).
Gezinswoning (met parkeerplaats en iets te roze living met rode gordijnen... een van de weinigen waar interieurfotos bij zijn ;) ), schat een 10km van Chibuya (al moeilijker tevoet ;) ), 2 slaapkamers, 75m2, 270k

De mini-autos hebben verschillende redenen. Auto's worden belast op de grootte en je moet kunnen aantonen dat je hem ergens kwijt kunt raken. Ook hebben veel van die woonwijken extreem smalle straten die eigenlijk niet breed genoeg zijn voor een normale auto (dat zijn dan wel de huizen zonder auto). OV werkt zo goed dat veel Japanners niet eens rijbewijs hebben.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7643
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 553 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 341 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor heist_175 » 4 weken 1 dag 23 uur geleden (10 Nov 2019, 09:22)

wied schreef:Ivm met ons vlaams boerenlul gedrag zijn japanners misschien te bewonderen, maar...

Qua Derde Rijk hebben we hier in Vlaanderen ook wel een schare aanhangers, zowel in het verleden als in het heden.

De "maar" voor Japan gaat verder dan enkel het verleden:
- als je hier commentaar hebt op het koningshuis, dan moet je zeker niet naar ginder gaan :lol:
- misogyne maatschappij
- gelijke kansen kan je ook op uw buik schrijven
- en dan hebben we het nog niet over vreemdelingenhaat en "halven" gehad

Laten we hun OV als voorbeeld hanteren, maar de zieke elementen van hun maatschappij vooral niet importeren.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor on4bam » 4 weken 1 dag 21 uur geleden (10 Nov 2019, 10:34)

heist_175 schreef:Laten we hun OV als voorbeeld hanteren, maar de zieke elementen van hun maatschappij vooral niet importeren.


Ik denk wel dat de efficiëntie van hun OV mede "te danken" is aan hun militaristische werkmentaliteit.

We vonden het zeer spijtig dat we zo weinig interactie hadden met de "locals" iets wat we altijd interessant vinden als we ergens zijn. Meestal kunnen we, vooral bij het ontbijt in B&B's, wat praten over hoe alles werkt, hoe het met sociale voorzieningen zit enz. maar in Japan lukte dat niet omdat ze haast geen Engels spreken. Inchecken in een hotel lukt wel, "Regular" verstaat de pompbediende ook nog maar voor "full" zijn al gebaren nodig. Papieren en uitleg bij de huurwagen ging efficiënt maar ook daar niet het minste Engels.
Misschien dat het in en Rond Tokyo al wat beter gaat dan in 2009, deze keer zijn we niet in de stad geweest, maar ze gaan nog hard moeten werken om tijdens de Olympische spelen de buitenlanders te woord te staan. Er waren tijdens het rugby ook al problemen trouwens, de westerse sportfan botst al eens met de Japanse cultuur.

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1531
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor Dizzy » 4 weken 1 dag 19 uur geleden (10 Nov 2019, 12:53)

Ik hoop ook dat de mods de Japan posts afsplitsen.

Uiteraard is niet alles positief of beter maar veel dingen tonen wel dat het anders kan en dat anders niet altijd slechter is. Dat is de belangrijkste les uit reizen naar andere culturen.

Wat mij het meest opviel was hun houding tegenover sex en relaties. Elkaar vastnemen is niet gebruikelijk ipv een hand knikt/buigt men. Een schouderklop geef je dus ook niet. Koppels lopen zelden hand in hand. Er zijn ook heel veel singles en veel jongeren willen niet meer trouwen wat problematisch is. De jongens hangen nog vast aan de traditionele verhouding van werkende man en vrouw die thuis blijft voor gezin terwijl de vrouwen zelf carrière willen en onafhankelijker willen zijn van de man. Het is zo extreem dat er trouwfeesten georganiseerd worden waarbij de bruid trouwt met de bruid. Men wil dus wel het feest maar niet de bruidegom :)

Je ziet dus veel groepjes van jongens of meisjes maar zelden gemengd. Schoolkinderen lopen ook rond in uniformen die van enkele decennia geleden lijken. Anderzijds lopen volwassen vrouwen soms rond als schoolkinderen. Er bestaan zelfs zaken (maidencafes) waar je je kan laten verwennen door zo geklede jonge dames. Ze zingen dan zelfs een soort k3-nummer voor je terwijl je je ijsje met hello kitty figuren binnen werkt. Crazy.

Een ander voorbeeld van deze vreemde relatie met lichamelijkheid is porno. In een hotel waren een paar pornokanalen voorzien waar we bij het zappen op botsten. De films waren echter geblurred op de plaatsen waar het om draait :lol: Wat het punt is van porno dan snapten we niet helemaal. Blijkbaar had dat te maken met een oude wet die nog altijd geldt. Anderzijds is op internet alles beschikbaar dus wat het nu ervan is ontgaat me.

Ze consumeren ook enorm. Shopping lijkt DE hobby van velen vandaar de oneindige shopping malls die veelal ongelooflijke prul verkopen. Volwassenen kopen bijvoorbeeld uit van die kauwgompotten met plastic ballen. Daar zit dan een draak of pokemon in dat geluk moet geven, in ieder geval ben je je geld kwijt en het geluk heb ik niet getest. In verblijven schenkt men ook vaak gelukpoppetjes of houten stukjes die je kan verbranden voor de goden, de boodschap op de stukjes zou opstijgen met de rook. Redelijk gelukkige reis gehad dus misschien werkt het :lol:

Ik heb ook geleerd dat velen een gen missen om alcohol te verwerken. Ze worden dus enorm snel zat.

Het laat werken is me eigenlijk niet opgevallen. We zaten in Tokyo in een zakenwijk en daar was iedereen niet te laat op kantoor, vroeg beginnen zat er ook niet in want ontbijten voor 9u was niet altijd gemakkelijk.

Het OV werkt er vooral goed door steengoede organisatie gecombineerd met hun discipline. Overstappen op 6 minuten is geen enkel probleem. Treinen op verbindingen met 1 spoor kruisen perfect in de stations, zelfs met bussen lappen ze die truc.

Wifi (gratis) op een trein tegen 400km/u is er geen probleem.

De huizenprijzen zullen hier stabiliseren door de ingrepen maar grote dalingen verwacht ik niet omdat vastgoed een goede en veilige belegging blijft. Een verdubbeling om de 9 jaar zal het niet meer zijn maar dat was ook wat gek. Er komen meer singles en ouderen en de bevolking groeit dus de vraag zal blijven en als de vraag blijft dalen de prijzen niet.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor on4bam » 4 weken 1 dag 18 uur geleden (10 Nov 2019, 13:41)

@Dizzy: Als je enkel Tokyo bezocht hebt dan krijg je een vertekend beeld van Japan. :wink: We vonden zelfs dat er een groot verschil was tussen de streek die we in 2009 bezochten en waar we nu geweest zijn. Ontbijt om 9uur? Dan zouden we dikwijls geen eten meer gehad hebben. In verschillende van onze hotels kon je te laatste om 8:30 gaan eten en om 9u was het gedaan. Voor ons ideaal omdat we vroeg (8:30-9:00) ten laatste de baan op waren. Het was ten slotte al om 17u donker.
Scholieren zitten meestal in groepjes bij McDo of in de foodcourt van een mall bij elkaar om hun huiswerk te maken. Gescheiden in jongens en meisjesgroepjes natuurlijk. Allemaal netjes in uniform met geruite plooirokjes en witte hemden en zwarte broek + wit hemd met das en blazer voor de jongens (denk Engelse kostschool).
Sommigen Japanners panikeren als je ze aanspreek om iets te vragen, ze beginnen dan al met hun handen te zwaaien dat je hen niet moet aanspreken, aan de andere kant zullen ze proberen om je te helpen en zelfs mee gaan als ze het niet kunnen uitleggen.
Vooral Hokkaido vonden we zeer traditioneel, hoe dichter bij Tokyo hoe minder "streng" ze waren.
Voorbeeldje: We komen aan een hotel aan en een 3-tal personeelsleden staan in de ingang en lopen naar ons wijzend naar de plaats waar we moeten stoppen, eerst buigen natuurlijk zijn dan met zijn allen koffers uitladen voor we het zelf konden doen. De parking was aan de overkant van de straat en toen ik instapte om de auto te gaan parkeren spurtte er al iemand naar de staat om het verkeer tegen te houden (er was helemaal geen verkeer) met een "vlammende salami" en dan achter de auto te lopen om een parkeerplaats aan te duiden (niet nodig, plaats genoeg). Terug binnen eerst buiging van personeel, vochtig doekje om handen te wassen. Buiging van personeel aan de receptie.... registratie invullen en sleutel krijgen, weer buiging... en dan kan je naar de kamer. Toen we er vertrokken idem en bij vertrek werd weer de baan vrij gehouden (er was weer verkeer) en weer een buiging en wuiven tot we 200m verder een straat indraaiden. Ik had het bij anderen gezien en de gopro alles laten filmen door de achterruit.
Dit soort dingen krijg je met Belgisch personeel niet gedaan, het is alleszins een onderdanigheid waarbij we ons niet echt goed voelen.
Bij het ontbijt roept het voltallige personeel een "goeiemorgen" telkens iemand binnen komt en "bedankt, prettige dag" als iemand buiten gaat, duidelijk op "bevel" van de verantwoordelijke van het restaurant.

Wanneer er iets mis loopt geven ze dat ook nooit toe en doen ze alle moeite zodat je daar niets van merkt, ze gaan dan uit het zicht overleggen en doen daarna verder alsof er niets gebeurd is en het allemaal zo hoort, je ziet echter dat er iets niet klopt en dat ze van hun perfecte werkwijze moeten afwijken.... lichte paniek die we echt wel opmerken.... daarvoor reizen we al lang genoeg :angel:

Eén ding is zeker, bij rondreizen in Japan heb je minstens 1 keer per dag een (grappig) WTF moment. Hoe hoogtechnologisch ze ook zijn op andere gebieden lijken ze wel 50 jaar achter te lopen.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2406
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 197 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor CCatalyst » 4 weken 1 dag 10 uur geleden (10 Nov 2019, 22:13)

on4bam schreef:Wanneer er iets mis loopt geven ze dat ook nooit toe en doen ze alle moeite zodat je daar niets van merkt, ze gaan dan uit het zicht overleggen en doen daarna verder alsof er niets gebeurd is en het allemaal zo hoort, je ziet echter dat er iets niet klopt en dat ze van hun perfecte werkwijze moeten afwijken.... lichte paniek die we echt wel opmerken.... daarvoor reizen we al lang genoeg :angel:


Mooie anekdote van iets dat heel belangrijk is in de Aziatische cultuur en soms een bron van misverstanden tussen Aziaten en mensen uit het westen. Saving/giving/losing face.

Personeel dat doet alsof er niets gebeurd is = "saving face". Van jou wordt ook verwacht dat je niet laat merken en zeker niet zegt dat je het gezien hebt, anders is het "losing face" voor hen. Door te doen alsof je niets gemerkt hebt doe je aan "giving face" en dat wordt gewaardeerd. Dat gezegd zijnde, Japanners kunnen wel veel volwassener omgaan met "face" dan Chinezen.

on4bam schreef:Eén ding is zeker, bij rondreizen in Japan heb je minstens 1 keer per dag een (grappig) WTF moment.


Hoeveel verkoopautomaten ben je tegenkomen?

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 4 weken 1 dag 9 uur geleden (10 Nov 2019, 22:41)

CCatalyst schreef:Hoeveel verkoopautomaten ben je tegenkomen?


Even rekenen, 4700Km gedeeld door 150m is .... 8) maar dat wisten we van de vorige keer, dat was in de zomer, +30C dus liepen we bijna van de ene naar de andere automaat.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14903
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2557 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer
Contact:

Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor philippe_d » 4 weken 9 uur 4 minuten geleden (11 Nov 2019, 23:21)

Dizzy schreef:Ik hoop ook dat de mods de Japan posts afsplitsen.

Japan posts afgesplitst uit het Inflatie debat ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.12, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

tien
Pro Member
Pro Member
Berichten: 441
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 20 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Inflatie, huisprijzen, ... (was: Prijsstijging PROXIMUS januari 2020)

Berichtdoor tien » 3 weken 6 dagen 22 uur geleden (12 Nov 2019, 10:13)

Denk dat het zo grote verschil ook wel hun zo interessant maakt...
Dat afzijdige is overigens niet enkel naar vreemdelingen (als in buitenlanders) maar ze leven ook zeer afstandelijk. Afspraken met vrienden zijn zeer zelden thuis (zoals hierboven: huiswerk in McDo).

heist_175 schreef:- en dan hebben we het nog niet over vreemdelingenhaat en "halven" gehad

De nieuwe helften (als je het daarop hebt) is beetje raar. In publiek (en cultuur) zijn ze redelijk goed geaccepteerd, niet het politiek correcte rond de pot zeveren en geen "verbod" om er gewoon mee te lachen. Geeft dan de indruk dat het allemaal zo geaccepteerd is, maar is ook weer uiterlijk vertoon. Zeker binnen de familie is het zeer zelden ok. De jeugd (zoals hier en ook dankzij aan enkele media persoonlijkheden) staat er iets meer voor open. Is ook wel beetje het face

Dizzy schreef:Een ander voorbeeld van deze vreemde relatie met lichamelijkheid is porno.

Is inderdaad bizzar. In anime/manga kan alles en doen dingen die je zelfs in porno niet wil zien, maar eens het echte mensen zijn is het no go.

Dizzy schreef:Ik heb ook geleerd dat velen een gen missen om alcohol te verwerken. Ze worden dus enorm snel zat.

Niet enkel zat maar kunnen (in extreme gevallen) allergische reacties krijgen. De echte drinkers zijn wel een uitdaging...
Meeste japanse voeding, zeker de desserts en snoepgoed is aan mij echt niet besteed :lol:

Dizzy schreef:de bevolking groeit dus de vraag zal blijven en als de vraag blijft dalen de prijzen niet.

Dacht dat hun grote probleem eindelijk opgelost was maar bevolking neemt dus af.
2008: 128.1M
2017: 126.8M (src: wereldbank)
2018: 126.1M (cia factbook estimate)
(2019: 125.4M)
+- 13% zouden kinderen zijn, < 2% imigranten, +- 40M in Tokyo zelf (misc sources, 't is kalm hier ;) )

Ook interessant (ook weer verschil in cultuur):
https://www.katernjapan.nl/akiya-lege-h ... rgebruikt/

Dizzy schreef: Anderzijds lopen volwassen vrouwen soms rond als schoolkinderen. Er bestaan zelfs zaken (maidencafes) waar je je kan laten verwennen door zo geklede jonge dames. Ze zingen dan zelfs een soort k3-nummer voor je terwijl je je ijsje met hello kitty figuren binnen werkt. Crazy.

Lolita niet verwarren met schoolkinderen (youtube 'secret life of the lolita' voor meer uitleg) maar met merken als baby the stars shine bright en Metamorphose - temps de fille (waar ik niet voor heb moeten googlen :oops: ) is het ook niet zo ver gezocht :evil:
Het K3 gehalte komt eerder uit de Idol sectie, waar Gertje de mosterd is gaan halen. Idols zijn zowat de sterren maar werken eigenlijk volledig voor hun studio (Johnny's is groot maar ook anderen), zijn niet meer dan hun produkt en ook gewoon werknemers (met heel strikte voorwaarden wat ze wel of niet mogen). Zoals K3 is het voor sommige groepen (akb48 vrij berucht) heel normaal dat er leden 'afstuderen' en vervangen worden. Denk dat K3 hier nog véél te zeggen heeft over hun leven in vergelijking. Een groot verschil is dat de japanse eigenaars geen probleem hebben met een groep op te doeken als er leden 'kuren' krijgen, zelfs al zijn ze extreem populair het imago van het bedrijf staat hoger.
Niet zozeer idol:
https://scandinaviantraveler.com/en/lif ... -so-strong

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1531
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor Dizzy » 3 weken 6 dagen 16 uur geleden (12 Nov 2019, 16:16)

Ik ben wel degelijk veel verder dan van hier tot in Tokyo geweest. Als je 3 weken rondtrekt krijg je wel een algemeen beeld van een land, zelfs als het zo bizar is als Japan. Tokyo was maar 3 dagen. Uiteraard zal je zo'n complexe samenleving nooit op 3 weken doorgronden.

Wat me ook opviel was hun verspilling van plastic. Die natte doekjes om uw handen mee te wassen lijken wel leuk maar wat een verspilling want dat zit telkens in een plastic wegwerp zakje! Weigeren vinden ze al helemaal raar :lol:

Anderzijds waren ze, zeker in de steden, wel bezig met leefbaarheid en milieu. Veel groendaken gezien en verticale tuinen. De laatste dag in Tokyo was er zelfs een autovrije straat waar heel wat TV-aandacht voor was. Ze waren het blijkbaar nog niet gewoon want het waren vooral toeristen die in het midden van de 6 vakken liepen terwijl de Japanners op de stoep bleven lopen :lol:

Nog iets vreemds was hun manier van fietsen. De zadels zitten enorm laag waardoor het er gek uit ziet. Bij een fiets tocht heb ik het zadel zeker 20 cm omhoog gezet en dat is niet omdat ik zoveel groter ben maar wel omdat ik met mijn knieën niet voor mijn gezicht wil trappen :lol:

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 3 weken 6 dagen 13 uur geleden (12 Nov 2019, 19:12)

Dizzy schreef:Ik ben wel degelijk veel verder dan van hier tot in Tokyo geweest. Als je 3 weken rondtrekt krijg je wel een algemeen beeld van een land, zelfs als het zo bizar is als Japan. Tokyo was maar 3 dagen. Uiteraard zal je zo'n complexe samenleving nooit op 3 weken doorgronden.


Ik ben benieuwd welke streken je gedaan hebt en welk transport je gebruikt hebt.

Dizzy schreef:Wat me ook opviel was hun verspilling van plastic. Die natte doekjes om uw handen mee te wassen lijken wel leuk maar wat een verspilling want dat zit telkens in een plastic wegwerp zakje! Weigeren vinden ze al helemaal raar :lol:


Wij hadden, net als thuis, een stoffen boodschappentasje bij en hebben haast altijd de plastic tasjes geweigerd en zelfs overgeladen in onze tas. "No plastic please" :angel: We zagen wel dat er soms moest betaald worden voor plastic zakjes. Volgend jaar worden de plastic zakjes trouwens afgeschaft.

Dizzy schreef:Nog iets vreemds was hun manier van fietsen. De zadels zitten enorm laag waardoor het er gek uit ziet. Bij een fiets tocht heb ik het zadel zeker 20 cm omhoog gezet en dat is niet omdat ik zoveel groter ben maar wel omdat ik met mijn knieën niet voor mijn gezicht wil trappen :lol:


Deze keer hebben we er zeer weinig gezien maar 10 jaar teug, vooral in Kyoto, reden veel fiets(st)ers rond met een parasol/plu op hun stuur. Gezien er niet echt fietspaden zijn fietsen ze dan nog meestal op de voetpaden.

Nog een eigenaardigheid is dat er zowat overal continue geluiden weerklinken in straten en vooral aan kruispunten. Soms gaat dat over in muziek en het gaf dezelfde indruk als wat in docu's over N-Korea te zien is. Meer nog waar we nu waren dan 10 jaar terug had het landschap met gebouwen een jaren 50-60 Sovjet indruk.

Wat we niet verwacht hadden te zien was dat er blijkbaar in een auto ingebroken was op de parking van een viewpoint van een meer. Toen we er aankwamen waren 4 agenten een auto aan't onderzoeken (vingerafdrukken, foto's, meten). Er werd blijkbaar serieus verslag opgemaakt (tegenover het verticaal klassement bij ons). Niettegenstaande bleef onze GPS en gopro gewoon aan de ruit plakken als we ergens parkeerden, we hadden de indruk dat zo'n auto inbraak echt uitzonderlijk is.

BTW, heb je gemerkt dat zowat alle auto's een dashcam hadden? Ook onze huurwagens hadden die, en daarvan stond niets in het huurcontract (privacy?).

We hebben alvast het plan opgevat om het nog resterende deel van Japan ook te gaan verkennen. Okinawa en het schiereiland onder Hiroshima zal ons ook nog wel 3-4 weken kunnen bezig houden.

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1531
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor Dizzy » 3 weken 6 dagen 11 uur geleden (12 Nov 2019, 21:09)

Ik ben begonnen in Tokyo. Daarna wat naar het noord-westen naar Nikko. Dat was een meevaller, zeer mooie natuur en prachtig weer. Het was een omweg maar zeker de moeite. Ben wel blij dat ik niet op de skytree zat tijdens de aardbeving :lol:

Nadien via Tokyo naar het westen met oa Hiroshima, Kyoto, Takayama, Kamikochi (zeer aan te bevelen),...

De kunsteilandjes waren een tegenvaller door enerzijds minder weer en de enige zaak die fout liep. We wilden 2 eilanden doen en het 2e moest je reserveren via een tijdslot. Dat was ook vrij duur. Toch online nog enkele van de laatste tickets kunnen boeken. Onze timing zat goed in elkaar maar toen we op het eerste eiland aankwamen aan de kunsttentoonstelling zat deze vol. We waren dus voor niets per boot naar dat eiland gevaren. Ze begrepen ook niet waarom we niet enkele uren konden wachten. Dan was ons tijdslot op het 2e eiland uiteraard ook niet meer haalbaar. Balen maar ja, you win some... Dit was niet zo goed geregeld van hun kant en hield geen rekening met hoe een toerist denkt en hun dagen indeelt. Men had aan de overkant al kunnen vertellen dat het vol zat. Gelukkig viel het museum in Hakone wel goed mee en als toetje kregen we nog een prachtige zonsondergang MET zicht op Fiji. :-D

We zijn ook nog bij een sekte op bezoek geweest. Dat was per ongeluk omdat het me een leuk gebouw leek. Nadien pas ontdekt dat het een paar geschifte freaks waren Sukyo Mahikari of zoiets. Einde van de wereld en dat soort zaken. We zijn maar afgedropen nadat we hun tempel en reuzeaqaurium hadden gezien :lol:

Ik heb enkel trein en bus gebruikt. de 3 weken JR-pass heb ik goed gebruikt. De prijs van 500 EUR was het zeker waard.

Hopelijk schaffen ze dat af want ik vond het echt genant om telkens een hoop plastic weg te gooien terwijl onze handen proper waren of aan de toiletten kon gewassen worden.

Er komen blijkbaar veel veranderingen aan met de OS. Roken zal ook aangepakt worden. We moesten weer wennen aan roken in resto maar niet op straat :lol:

Het verschil tussen voetpad en fietspad was ons na 3 weken nog altijd niet duidelijk en de meeste Japanners ook niet :)

Dat ze bang zijn voor de zon is zeker. Schuilen voor de zon en nog meer voor de regen. Nog nooit zoveel overdekte straten gezien als in Japan. De dag van de Tyfoon konden we droog shoppen, buiten op straat :)

De vogelgeluiden in de stations vond ik wel leuk maar ook de verkeerslichten maken geluid. Het had iets van die sketch uit "in de gloria" met WIm Opbrouck: speel keno, keno! :lol:

Ik heb geen enkel crimineel feit of zelfs aanwijzing ervan gezien. Uiteraard zal er wel iets gebeuren want anders was het zonde van de politie :lol:

Ik keer normaal nooit terug maar Japan kan je gerust 2 of 3 keer bezoeken. Volgend jaar zal het een ander continent zijn. Canada is een kanshebber met bergen en veel natuur.

PS Leuke info op uw blog!

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 3 weken 5 dagen 16 uur geleden (13 Nov 2019, 15:46)

Zelf geen aardbeving(en) gevoeld deze keer, de vorige keer wel. We waren in Osaka en daar was het geregistreerd als 2 op de Richterschaal. Het epicentrum was ver genoeg maar toch werden hier in België beelden getoond van bewakingscamera's in Tokyo waar alles bewoog en er wat schade was.

In Hakone deden we toen een rondvaart om Lake Ashi in een typische kitscherige boot. Ook deze keer zagen we aan een meer een boor die er uit zag als een kasteel. Zelf varen kon er in zwanen en helicoptertjes.

Vorige keer hadden we ook een JR pass omdat we toen ook alles met de trein/bus deden.

Mogelijk is het ook weer streekgebonden maar er werd ZEER weinig gerookt. Slechts 1 restaurant (Victoria Station in Hokkaido) had nog een rokersafdeling, vorige keer zijn we verschillende keren terug buiten gegaan in restaurants waar de rook haast te snijden was. Straten met veel winkels zijn meestal rookvrij wat ook een (letterlijk) verademing is.

Geluiden zijn ook overal, zelfs in onze huurwagens werden we telkens we de motor startten getrakteerd op een minuut lange uitleg. 1 er van was de ETCcard (apparaat om expressway te betalen). "ETC ready" was voldoende geweest maar blijkbaar moet daar nog veel meer over gezegd worden. :-D

Tanken was ook een belevenis. Soms staat er geen enkele pomp maar hangt het pistool aan het afdak. Na het buigen wordt dan gewezen waar je mag/moet gaan staan. Tijdens het tanken worden de ramen en spiegels proper gemaakt en krijg je een vochtig doekje om stuur, versnellingspook e.d. af te kuisen. Er staat meestal een bakje met 2 stapels doekjes. Er zijn 2 kleuren, 1 voor de ruiten, 1 voor binnen en na gebruik worden die in een mandje gegooid. Voor elke klant worden nieuwe doekjes gebruikt. 1 keer (laatste tankbeurt voor we de laatste auto terug moesten geven) was er enkel een "self-serve" tankstation waar we gelukkig geholpen werden door de bediende die aan de carwash bezig was want het veelvoud aan opties aan de pomp konden we niet zelf ontcijferen.

Hoe zit het ondertussen met de kennis van Engels in de toeristische hotspots Kyoto,Osaka, Hiroshima, Tokyo? 10 jaar terug moesten we zelfs in ons hotel in Osaka ons kamernummer opschrijven om de sleutel te vragen aan de receptie. Ik hoop dat dat ondertussen al verbeterd is. Bij McDo hadden ze een Engelstalige menu op de achterkant van de Japanse versie die op de toonbank lag. Deze keer hebben we er geen Engelstalig menu gezien. Bij Victoria Station (enkel te vinden in Hokkaido) moesten ze er naar zoeken maar ze hadden er wel een.

Zelfs nu nog, in Hokkaido, waren we voor sommige groepjes kleine kinderen een bezienswaardigheid. vreemd om "bekeken" te worden als kom je van een andere planeet. Vorige keer wilden sommigen zelfs met ons op de foto en ons ook even aanraken. Het deed mij wat denken aan de beelden van de eerste Congolezen die in België werden "tentoongesteld".

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1531
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor Dizzy » 3 weken 5 dagen 13 uur geleden (13 Nov 2019, 18:34)

Op die kitscherige boot hebben we ook gezeten, ze hebben er zelfs 2 van. Het hoort bij de tour in Hakone en ontsnappen is er dus niet bij :lol:
Afbeelding

De zwanen zijn typisch in kitsch-landen, en zo zijn er wel enige.

Uiteraard wordt er weinig gerookt, je moet telkens op restaurant om er eentje op te steken :lol:
Het leek mij dat alle straten rookvrij waren want we zagen enkel rokers in weggestoken hoekjes of in glazen kotten die bedampt waren. Wie daar uit eigen initiatief in kruipt moet het maar weten.

Ik vond de toiletten geweldig. Telkens nieuwe knoppen en amper uitleg, spannend om te testen of het een nieuwe frontwash of backwash instelling was of toch een privacybutton met uiteraard speciale geluiden :lol:

Engels is meestal een ramp op enkele hotels na. Wie er wel Engels kan spreken is zeker van een (leuke) job of promotie. De menu's waren echter wel vaak in het koeter-Engels. De vertalingen waren vaak ongewild grappig ergens "lost in translation".

Hier kan je er enkele vinden

We lazen ergens "this ticket is only valid on a day", gelukkig waren wij er op een dag en was het ticket dus geldig :lol:

Dat ze u raar bekijken ben ik al gewoon (zelfs in België), ik vond dat niet erger dan op veel andere plaatsen. Niemand is aan mijn haar komen trekken of komen vragen om mijn schoenen te kopen :lol:

marzman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 193
Lid geworden op: 15 Dec 2015
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor marzman » 3 weken 4 dagen 23 uur geleden (14 Nov 2019, 08:28)

Dizzy schreef:on4bam, ik had je kunnen tegenkomen op 10.000 km van hier :)

Japanners denken gewoon anders. Ze denken collectiever dan wij, individualisten. Sommige dingen kan je hier niet doen omdat de mensen hier gewoon niet genoeg discipline en manieren hebben. Het laten staan van kostbare dingen lijkt bij ons zo vreemd maar eigenlijk is het heel mooi. Stelen is not done en men gaat er nog vanuit dat je van andermans spullen blijft. Tatoos is dan weer voor criminelen :lol:


Zou dat echt de reden zijn? 10 jaar geleden toen Turkije nog een populair vakantielant was (ik weet niet hoe het nu is, want het land is totaal veranderd in 10 jaar tijd) kon je daar ook alles op tafel laten liggen. Ik ben daar zelfs een halve stad achtervolgd door twee Turken op een brommertje die een portemonee wilden teruggeven die ik had laten liggen op een tafel waarna ik vertrok. Dat is dicipline, maar ik denk dat de politie met machinegeweren er meer mee te maken had dan het wij-gevoel. Misschien dat het er in Japan ook gewoon ingedrild is?

Ter vergelijking: hier krijgt een agent al een standje als hij in de lucht schiet als hij belaagt wordt.

Mijn schoonzus woont in Japan en ik hoor inderdaad wel soortgelijke verhalen over hoe aardig de mensen zijn. Heel anders dan wat wij via de media te horen krijgen. Ik wil er ook nog wel een keer op bezoek gaan.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 3 weken 4 dagen 20 uur geleden (14 Nov 2019, 12:18)

Ik denk dat ze wel "gedrild" worden en dat zie je al als je scholieren op straat ziet lopen. Je ziet ze niet roken of "rondhangen" zoals hier. Je ziet ze wel bij elkaar zitten met hun huiswerk in bv. McDo of aan de tafeltjes in de food court van een shoppingcenter. Je ziet ze zelfs in het weekend in hun schooluniform lopen. Wat we niet zagen is dat ze in groepjes op straat rondhangen en dat lijkt mij te maken te hebben met de sociale controle en strenge opvoeding. Je ziet ook veel respect, voor ouderen, autoriteit, oversten... Ik denk niet dat een Japanner gemakkelijk zijn baas gaat tegenspreken ook al heeft hij gelijk. In dat soort maatschappij is uit de pas lopen natuurlijk niet gemakkelijk.

@marzman Zeker doen! afhankelijk waar je schoonzus woont kan je snel en voor een redelijk prijs naar Japan (met ANA vanuit Brussel naar Tokyo of met Finnair via Helsinki naar verschillende Japanse steden) en ginder lokaal met de Shinkansen. Iemand ter plaatse kennen lijkt mij ideaal om kennis te maken met het fascinerende land.

@Dizzy Blijkbaar is er in de "toeristische" steden dus op 10 jaar niets veranderd. In 1 hotel sprak iemand aan de receptie perfect Engels en toen we daar een opmerking over maakten zei ze "I'm Vietnamese". Ook in het station van Hirosaki sprak de vrouw aan de info balie perfect "the Queen's English".

Wat tickets online bestellen betreft lukte duidelijkheid krijgen zelfs niet met de hulp van de eigenares van onze B&B (communicatie was grotendeels via een translate gadget Engels<>Japans dat spraak omzette). We wilden een advance web ticket bestellen maar er stond "valid the day after purchase" en valid for 5 days". De Japanse versie was blijkbaar niet veel duidelijker dus hebben we gewacht tot we binnen de 5 dagen van onze vooropgestelde datum waren om het ticket te bestellen. Wat ze eigenlijk bedoelden (en we dachten dat het zo was) was dat het ticket geldig was vanaf de dag naar bestelling en dat je het eens je ter plaatse vertrok, het ticket 5 dagen geldig was. Het ging om de "Alps" waar je met verschillende transportmiddelen naar Kurobe dam gaat en terug. Je kan daar ook logeren vandaar de 5 dagen geldigheid. Wij deden het op een dag.
We hebben ook nog een aantal foto's van vertalingen "met haar op" en daarmee maak in nog een nieuwe post op mijn blog binnenkort. Een goeie was "soft drunks" die blijkbaar op het gelijkvloers te vinden waren (de automaat met soft drinks dus)

Deze keer kregen we geen groene thee wanneer we in een hotel aankwamen, 10 jaar terug was dat de eerste kennismaking in de helft van de hotels, meestal in de kleinere. We mochten ook meer onze schoenen aanhouden, 10 jaar terug was het meestal schoenen uit aan de receptie, slippers aandoen, naar toilet, slippers uit en "WCslippers" aan.....

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2406
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 197 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor CCatalyst » 3 weken 4 dagen 19 uur geleden (14 Nov 2019, 13:17)

on4bam schreef:Ik denk niet dat een Japanner gemakkelijk zijn baas gaat tegenspreken ook al heeft hij gelijk. In dat soort maatschappij is uit de pas lopen natuurlijk niet gemakkelijk.


Sowieso mogen en gaan ze nooit iemand hoger in rang tegenspreken in publiek als er anderen bij zijn, ook al weet iedereen dat de baas fout is, zie "face" concept hierboven. Onder vier ogen kan wel.

En als de baas een grapje maakt, hoe flauw ook, dan moet iedereen lachen. Iets dat je ook hier (vaak tot ergernis) kan zien als er een delegatie Japanners naar hier komt.

on4bam schreef:Je ziet ze zelfs in het weekend in hun schooluniform lopen.


Dat is eerder omdat dat "cute" is dat ze dat doen.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 3 weken 2 dagen 19 uur geleden (16 Nov 2019, 13:19)

Ook opvallend, zeer veel elektrische/hybrid auto's. Natuurlijk is de infrastructuur voorzien op EV's. Er zijn veel oplaadstations en langs snelwegen staat aan zo goed als elke parking naast een tankstation een Quick Charge station. Jammer genoeg is het ons niet gelukt om een EV/Hybrid te huren, ten eerste door de serieus hogere huurprijs en de onmogelijkheid van "one-way rental". Ook in Noorwegen (Tromso) wordt het huren van een EV trouwens niet aangemoedigd door de extreem duurdere prijzen.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2406
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 197 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor CCatalyst » 3 weken 2 dagen 17 uur geleden (16 Nov 2019, 14:59)

on4bam schreef:Ook in Noorwegen (Tromso)


Tromsø !

Zelf geen problemen gehad met het huren van een Tesla in OSL. Het was wel duurder daar het in de categorie "luxewagen" valt, maar de prijs was dezelfde als die van luxewagens op benzine.

In TOS geen nodig gehad, gewoon de bus naar het centrum. Veel wagens reden daar ook niet rond, en het waren ook vooral Tesla's. Ik herinner me nog goed hoe het grote verlichte Tesla logo van de de lokale Tesla garage het eerste was dat je zag uit het raampje tijdens de landing, en dit in een stad met niet meer inwoners dan Roeselare of Genk.

on4bam schreef:Ook opvallend, zeer veel elektrische/hybrid auto's.


Zou je ook argumenteren dat, alle pro en con beschouwd, Japan vandaag de meest geavanceerde/geëvolueerde maatschappij is? Niet enkel op technologisch vlak (maar dat maakt er wel deel van uit) maar echt in het algemeen? Noot dat "meest geavanceerd" niet noodzakelijk ook betekent dat het de "beste" samenleving is, dat laatste is immers subjectief en voor iedereen verschillend.

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1531
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor Dizzy » 3 weken 2 dagen 16 uur geleden (16 Nov 2019, 16:02)

CCatalyst schreef:Zou je ook argumenteren dat, alle pro en con beschouwd, Japan vandaag de meest geavanceerde/geëvolueerde maatschappij is? Niet enkel op technologisch vlak (maar dat maakt er wel deel van uit) maar echt in het algemeen? Noot dat "meest geavanceerd" niet noodzakelijk ook betekent dat het de "beste" samenleving is, dat laatste is immers subjectief en voor iedereen verschillend.


Eigenlijk helemaal niet. Dat technologisch overwicht is vooral een beeld dat wij van hier over hen hebben, daar viel het reuze mee. Je kon nog niet eens overal betalen met de kaart bijvoorbeeld. Ik vond dat technologisch overwicht enorm meevallen.

Ze hebben een aantal voordelen door hun levenshouding (respect, orde, meegaandheid, arbeidslust) en organisatorisch talent. Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. De stress zorgt voor veel zelfmoorden, creativiteit is niet altijd hun sterkste kant en ze zitten met het probleem van de singles. Het leven is er op het eerste zicht aangenamer maar er zit ook een harde kant aan vast die je als toerist minder snel ziet.

We kunnen dus een aantal dingen van hen opsteken maar omgekeerd is dat zeker ook het geval. Er moet ergens een middenweg zijn tussen het absolute egoïsme bij ons en hun meegaandheid/respect. Ze tonen dat treinen wel degelijk op tijd kunnen rijden, dat wagons netjes kunnen zijn en dat een goed aanbod veel aangenamer is dat onze steden vol smog en files. De grootste les is dat met een beetje wederzijds begrip de maatschappij direct een pak aangenamer is. Het doet je beseffen, de hel dat zijn wij zelf. Maar dat maakt hen nog niet de hemel.

PS Deze week een leuke aflevering Van de kaart met Sergio Herman over en in Japan. Ik heb vele dingen opnieuw beleefd :lol:
Nu te zien op VTM-go

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3459
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 267 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 222 keer

Re: Japan (was: Inflatie, huisprijzen, ...)

Berichtdoor on4bam » 3 weken 2 dagen 13 uur geleden (16 Nov 2019, 19:04)

CCatalyst schreef:
on4bam schreef:Ook in Noorwegen (Tromso)


Tromsø !Ik weet het, geen zin om de doorsteepte O te zoeken. :-D

Wij hadden daar wel een auto nodig omdat we speciaal voor de aurora gingen en 45Km ten noorden van de stad logeerden weg van alle lichtpollutie. Geen winkels/restaurants of wat dan ook in de buurt. Dichtste kleine supermarktje is daar 10Km meer naar het noorden. Overdag gingen we dan naar de stad of reden we ergens naartoe. 's Avonds in de stad eten en om 6 uur terug naar de cabin wachten op aurora.

CCatalyst schreef:
Zou je ook argumenteren dat, alle pro en con beschouwd, Japan vandaag de meest geavanceerde/geëvolueerde maatschappij is?


Nee. Ik zie er vooral uitersten. Zelfs in 2009 werd op veel plaatsen contactloos betaald met smartphone in de Tokyo/Kyoto/Osaka/Hiroshima streek. Het leek in het noorden, behalve Sapporo in elk geval alsof we terug in het verleden zaten. Ik schreef het al eerder, soms kregen we de indruk dat we ons in een jaren 50/60 Sovjet of N-Koreaanse streek bevonden. Het kan een misvatting zijn maar de kleine landelijke dorpjes zagen er echt achtergesteld uit met verschillende gebouwen die leeg of verlaten leken te zijn. Dichter bij de steden zag je dan de brede rechte banen met aan beide zijden winkels restaurants enz... In elk geval was er een verschil in omgeving naar mate we dichter bij Tokio kwamen, of zoals je wil, dichter bij de beschaving.
Nu is het wel zo dat dit voor veel landen op gaat, ook in Europa (denk aan binnenland Spanje tegenover de grootsteden).
Het is wel een land waar ik niet zou willen wonen in tegenstelling tot enkele andere landen waar we al geweest zijn. Ik voel mij in elk geval perfect thuis in N, S,IS.


Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten