sattv: geen/slecht beeld

Ernie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 794
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 221 keer

sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor Ernie » 03 Okt 2021, 23:16

Ik ben een vriend (is helemaal niet technisch) aan het helpen met een probleem aan zijn schotel/ontvangst.
Zelf ben ik ook niet onderlegd in deze materie, vandaar mijn vraag aan jullie.

Hij heeft op een 60cm schotel een "Hirschmann Twin monoblock 23 mm LNB 4,3” for 60 cm dish".
Ineens had hij geen beeld meer op Astra 1 (19.2°) en op Astra 3 (23.5°) soms blokjes.
Voor Astra 3 is de SNR 80% en voor Astra 1 0%.

Hij had al LNB de kop gedraaid (denkende dat het probleem daar lag) en toen ik er zelf was hebben we dus niet meer dan 80% op Astra 3 kunnen krijgen.
De schotel staat op 30,x° elevatie en staat potvast.
Nu zag ik wel dat het kapje van de LNB verduurd was, barsten had en er kwam wat vocht uit.
De LNB zat niet vol water maar misschien toch wel een 5 à 10cc
Hij had niet beter gevonden dan het kapje eraf te halen en de LNB te drogen met een haardroger.
Nog steeds dezelfde situatie qua beeld na terug te monteren.

1) Is 80% SNR normaal en is er sowieso niet meer uit te krijgen met een 60cm schotel? (er is geen oxidatie aan de connectoren)
2) Kan die LNB stuk zijn door het vocht, of iets anders?
3) De installateur heeft destijds beide coax kabels op dezelfde plek laten binnenkomen; op de andere kabel zit geen signaal: is dat normaal?
4) Volgens wat ik gevonden heb zou het mogelijk moeten zijn om een LNB te monteren op deze 60cm schotel (als deze vervangen zou moeten worden) met Astra 1, 2 en 3: kan iemand dit bevestigen?

Alvast dikke merci!
Gelukkig, gezond en coronavrij 2021!

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16188
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2914 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 789 keer
Contact:

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor philippe_d » 04 Okt 2021, 11:00

Ernie schreef:Is 80% SNR normaal en is er sowieso niet meer uit te krijgen met een 60cm schotel? (er is geen oxidatie aan de connectoren)

Geen idee, hangt wellicht van toestel af ook. Stel gewoon in op maximale signaalkwalitieit ...
Met de gecombineerde (duo) lnb's kan je natuurlijk maar op één sateliet optimaiseren.
Er wordt aangeraden om de lnb optimaal in te stellen op Astra 23.5. Eens je de optimale positie hebt gevonden mag je de schotel vast zetten.
Daarna kan je de kop nog lichtjes draaien om het beeld op Astra 19.2 te optimaliseren (skew)
Ernie schreef:2) Kan die LNB stuk zijn door het vocht, of iets anders?

Ja, vocht en oxidatie. Niet sukkelen: voor de prijs van een nieuwe LNB moet je het niet laten ...
Ernie schreef:3) De installateur heeft destijds beide coax kabels op dezelfde plek laten binnenkomen; op de andere kabel zit geen signaal: is dat normaal?

Neen dat is niet normaal. Ik zou zeker een nieuwe LNB proberen.
Ernie schreef:4) Volgens wat ik gevonden heb zou het mogelijk moeten zijn om een LNB te monteren op deze 60cm schotel (als deze vervangen zou moeten worden) met Astra 1, 2 en 3: kan iemand dit bevestigen?

Er bestaan inderdaad triple LNB's voor Astra 19.2º - 23.5º – 28.2º die geschikt zijn voor schotels van 60cm tot 80cm, waarmee je dan het volledige TV Vlaanderen aanbod kan ontvangen.
Ook hier uitrichten op Astra 23.5 en dan de skew instellen (11°).
https://www.canaldigitaal.nl/klantenser ... triplelnb/

PS. De canaldigtaal triple LNB is blijkbaar alleen verkrijkgbaar in een quad uitvoering (waarvan jij maar één zal gebruiken). Zorg ervoor dat de niet gebruikte connectoren goed tegen vocht afgeschermd zijn.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.28, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Amazor
Pro Member
Pro Member
Berichten: 417
Lid geworden op: 01 Jan 2008
Bedankt: 59 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor Amazor » 04 Okt 2021, 11:28

Helaas is de echte Triple LNB ondertussen niet meer leverbaar.
Misschien vind je hier nog wat tips voor alternatieven: https://www.sat4all.com/forums/topic/37 ... leverbaar/, maar dan moet je goed in de gaten houden dat afstand tussen de LNB's correct is.
Internet: Telenet Internet Fiber 200
TV: Telenet (DC-AD2200 + CI+) /// TV Vlaanderen Basic+ (VU+ Duo 4K SE)
Fixed: Telenet FreePhone Europe /// WeePee Telecom (Gigaset C530 IP)
Mobile: Proximus Enterprise Mobile M (Xiaomi Poco F3) /// BASE 0

fendtje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 712
Lid geworden op: 04 Jan 2007
Bedankt: 68 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor fendtje » 04 Okt 2021, 11:46

Ernie schreef:Ik ben een vriend (is helemaal niet technisch) aan het helpen met een probleem aan zijn schotel/ontvangst.
Zelf ben ik ook niet onderlegd in deze materie, vandaar mijn vraag aan jullie.

Alvast dikke merci!


Woonplaats vermelden voor hulp is handig.

Ernie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 794
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 221 keer

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor Ernie » 04 Okt 2021, 21:15

@Philippe: bedankt!
Zal dan toch maar een DUO worden.

Amazor schreef:Helaas is de echte Triple LNB ondertussen niet meer leverbaar.
Misschien vind je...

Is idd niet te vinden...
Bedankt voor die link!

fendtje schreef:Woonplaats vermelden voor hulp is handig.

Hoi, ken jij daar veel van/kom je helpen?
Gelukkig, gezond en coronavrij 2021!

fendtje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 712
Lid geworden op: 04 Jan 2007
Bedankt: 68 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor fendtje » 05 Okt 2021, 15:05

Ernie schreef:@Philippe: bedankt!


fendtje schreef:Woonplaats vermelden voor hulp is handig.

Hoi, ken jij daar veel van/kom je helpen?


Afhankelijk van waar.

Ernie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 794
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 221 keer

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor Ernie » 17 Okt 2021, 22:35

Het is opgelost, heb een niewe LNB gehaald en na de 'skew' te hebben afgesteld goed beeld via beide satellieten!
Bedankt voor de hulp allemaal.

@fendtje: is dat uw beroep of wilde je een vriendendienst doen?
Gelukkig, gezond en coronavrij 2021!

fendtje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 712
Lid geworden op: 04 Jan 2007
Bedankt: 68 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: sattv: geen/slecht beeld

Berichtdoor fendtje » 18 Okt 2021, 11:27

Ernie schreef:
@fendtje: is dat uw beroep of wilde je een vriendendienst doen?


Vriendendienst, maar niet in gans Belgie.


Terug naar “Satelliet TV (TV Vlaanderen, Telesat)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten