Coax signaal over UTP ?

karine
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 811
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor karine » 29 Feb 2020, 14:17

Mijn dochter heeft een tv en digibox(gebruikt ze om opnames van de digicorder in de woonkamer te bekijken) op haar kamer maar kan dus niet gewoon tv kijken omdat er geen kabelaansluiting is.
Nu was ik aan het denken om een coax-utp converter aan te kopen.
https://www.youtube.com/watch?v=TcdfiuwDz8s

Heeft iemand hier ervaring mee ?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15353
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2693 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 735 keer
Contact:

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor philippe_d » 29 Feb 2020, 14:32

De coax-to-ethernet converter (uit jouw YT link) is om een ethernetsignaal te versturen over een coax kabel.
Dat werkt niet omgekeerd, je kan hiermee geen TV signaal over een UTP kabel sturen.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/20 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.19-78144 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

karine
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 811
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor karine » 29 Feb 2020, 14:39

Omgekeerd bestaat blijkbaar ook maar lijkt toch niet goed te werken.
Heb nog wat verder gezocht.
https://www.hdbtconnect.nl/muxlab-kabeltv-over-utp-2-pak.html

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1905
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor liegebeestig » 29 Feb 2020, 14:45

Karine, ik heb dat een tijd gebruikt. Weliswaar hdmi over ip sturen. Ik gebruik de bakjes nu niet meer dus ze zijn eventueel te koop. Zoek op dit forum even naar hdmi over ip en stuur me een pm indien interesse.

karine
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 811
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor karine » 29 Feb 2020, 14:49

HDMI over utp is weer wat anders.
Dan hang je een bakje aan een digibox met kabelaansluiting en een ander bakje aan een tv.
Je moet dan de digibox met kabelaansluiting aanzetten en dan kan je op de tv op de andere kamer tv kijken.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1905
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor liegebeestig » 29 Feb 2020, 15:10

Karine, uiteraard kun je de digibox over een infrarood oog aanzetten en volledig bedienen vanop afstand. Digibox stond bij ons in een kast vlakbij de coax en die kast is al die tijd niet open geweest. Ideaal. Werkte hier 6 maand feilloos maar nu heb ik gewoon streaming op een slimme tv en geen kabeltv meer.

Alleen een utp kabel nodig en stroom. Gaat zelfs gewoon over het netwerk. Je kan de bakjes dus gewoon op een switch inprikken.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7777
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 573 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor ITnetadmin » 29 Feb 2020, 15:56

Ik denk dat utp de bandbreedte van het coax signaal niet aankan.

karine
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 811
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor karine » 29 Feb 2020, 16:22

ITnetadmin schreef:Ik denk dat utp de bandbreedte van het coax signaal niet aankan.

Daar ga je gelijk in hebben.
De enige oplossing zal dus zijn om hdmi over ip te sturen.
Maar dat is dan weer een ander probleem omdat er geen utp ligt. Nu komt er dus utp binnen via een powerline waarmee zij dan toch wel perfect op haar slaapkamer de opnames van de digicorder in de woonkamer kan bekijken.

@liegebeestig, hoe heb je het dan gedaan om die digicorder te besturen ? Wat heb je daarvoor nodig ?
Laatst gewijzigd door karine op 29 Feb 2020, 16:24, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1664
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 180 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor Sylvester » 29 Feb 2020, 16:22

Het bestaat, maar is echt niet aan te raden. Daarom dat niemand dit heeft.
De technieken liggen gewoon te ver uit elkaar, dat kan niet ongestraft.
Probeer éénder welke andere oplossing, maar deze niet. Het is ook heel prijzig, en dat voor iets dat misschien niet (goed) werkt.
Probeer toch maar een coax kabel te leggen

woutervh
Premium Member
Premium Member
Berichten: 734
Lid geworden op: 09 Mei 2007
Bedankt: 118 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor woutervh » 29 Feb 2020, 17:57

Yelo in combinatie met chromecast is geen optie?

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 984
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 75 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor SpecialK » 29 Feb 2020, 18:08

Volgens werkt het wel, maar met zo'n passieve balun zoals jij daar gevonden had ga je in de hogere frequenties veel (te veel?) demping krijgen. Als het een korte kabel is valt dat vaak nogal mee, maar als het niet ver was zou je wel een coaxkabel gelegd hebben.

Met dit zou het wel deftig moeten werken:
http://www.minitran.co.uk/pages/product ... 0Module%20
Maar het kost wel behoorlijk wat geld.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1905
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 51 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: RE: Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor liegebeestig » 29 Feb 2020, 18:21

karine schreef:
ITnetadmin schreef:Ik denk dat utp de bandbreedte van het coax signaal niet aankan.

Daar ga je gelijk in hebben.
De enige oplossing zal dus zijn om hdmi over ip te sturen.
Maar dat is dan weer een ander probleem omdat er geen utp ligt. Nu komt er dus utp binnen via een powerline waarmee zij dan toch wel perfect op haar slaapkamer de opnames van de digicorder in de woonkamer kan bekijken.

@liegebeestig, hoe heb je het dan gedaan om die digicorder te besturen ? Wat heb je daarvoor nodig ?
De Infrarood maak je mogelijk met een bijgeleverd oogje aan elk toestel. Je hangt dat oog voor de digicorder en dan richt je je eigen afstandsbediening naar het andere oog naast de tv.


Werkt echt vlekkeloos hoor. We hebben het als dagelijkse TV gebruikt. Dit zijn toestelletjes uit de professionele av sector dus laat je niks wijs maken. Dit werkt gewoon.

Model is Lenkeng LKV393.

karine
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 811
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor karine » 29 Feb 2020, 23:53

We gaan het nog eens verder bekijken.
Daar ze ook niet overdreven veel tv kijkt zou streamen met een chromecast ook nog wel een optie kunnen zijn.
Alvast iedereen bedankt voor het meedenken.

profke
Member
Member
Berichten: 97
Lid geworden op: 14 Aug 2010
Bedankt: 11 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor profke » 01 Mar 2020, 00:11

en anders proximus tv?

karine
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 811
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor karine » 01 Mar 2020, 00:17

profke schreef:en anders proximus tv?

Geen optie, daar het netwerk hier al te ver is uitgebreid met Telenet toestellen.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3086
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 271 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor CCatalyst » 01 Mar 2020, 05:14

Zoals door ITnetadmin al aangehaald heeft UTP onvoldoende bandbreedte voor het coax-signaal. Je moet maar eens de doorsnede van een coax-kabel met de doorsnede van een UTP-kabel vergelijken en dan zou dit duidelijk moeten worden.

Uiteindelijk is je doelstelling TV over UTP sturen. Er zijn toepassingen die kabel-kanalen transcoderen in IP streams. Bv. TiVo Edge for Cable waar je de IP streams met een app op mobiele toestellen kan zien, of op TV's met een nog een aparte TiVo Mini. Ook voor de hospitality-industrie heb je zo'n toepassingen, grotendeels gelijkaardig aan TiVo met een centrale IP server die aan de kabel hangt en een IP STB box voor de TV's afzonderlijk. Dit werkt omdat men hierbij niet het ganse coax-signaal over de UTP-kabel stuurt, maar enkel de stream van het kanaal dat momenteel bekeken wordt, waarvoor er wel bandbreedte genoeg is.

charlez
Plus Member
Plus Member
Berichten: 138
Lid geworden op: 13 Apr 2017
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor charlez » 01 Mar 2020, 08:38

Niko heeft zo’n oplossing.
Je moet wel cat7 kabel hebben dacht ik.
Werkt perfect, overbuur heeft dit in gebruik icm telenet.

Min of meer zelfde probleem is hier al eens besproken geweest.

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3610
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 276 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 229 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor on4bam » 01 Mar 2020, 09:02

CCatalyst schreef: Je moet maar eens de doorsnede van een coax-kabel met de doorsnede van een UTP-kabel vergelijken en dan zou dit duidelijk moeten worden.

:roll: :bang:

woutervh
Premium Member
Premium Member
Berichten: 734
Lid geworden op: 09 Mei 2007
Bedankt: 118 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor woutervh » 01 Mar 2020, 11:25

CCatalyst schreef:Zoals door ITnetadmin al aangehaald heeft UTP onvoldoende bandbreedte voor het coax-signaal. Je moet maar eens de doorsnede van een coax-kabel met de doorsnede van een UTP-kabel vergelijken en dan zou dit duidelijk moeten worden.

Bandbreedte heeft hoegenaamd niets te maken met diameter... De techniek van UTP en coax is gewoon compleet anders. Op een coaxkabel kunnen x-aantal frequenties samen worden gezet. De co-centrische opbouw kern, schil, mantel is hier speciaal voor opgebouwd. UTP is specifiek voor data overdracht. Als je nu wil dat UTP dezelfde zenders heeft als coax money je eigenlijk alle fm-zenders gaan tunen

cybersurfr
Pro Member
Pro Member
Berichten: 263
Lid geworden op: 07 Feb 2009
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor cybersurfr » 01 Mar 2020, 14:15

vraag is hier al eerder behandeld; zie bv.: https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=50&t=48218&p=667383&hilit=stp#p667369

in bijlage een vb. van demping coax RG6 vs stp cat7; je zal zien dat een stp kabel ongeveer 3 maal zoveel demping heeft voor een bepaalde freq.
Cat7 is gecertificeerd voor het volledige spectrum wat er op de coax zit.

voorwaarde blijft dus een degelijke STP kabel, baluns, en de juiste versterking ifv de afstand (https://www.amazon.com.au/Kingray-Way-Over-Cat5-Amplifier/dp/B077CXQTMF).
In de huidige kleinere nieuwbouw woningen en app zou het eigenlijk zeer logisch zijn om enkel cat7 te leggen en geen coax meer aangezien we bijna eol zijn om coax inhome te gebruiken.
Bijlagen
coax.JPG
coax.JPG (26.49 KiB) 565 keer bekeken
cat7.JPG
cat7.JPG (19.37 KiB) 565 keer bekeken

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3086
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 271 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor CCatalyst » 01 Mar 2020, 15:08

woutervh schreef:De techniek van UTP en coax is gewoon compleet anders. Op een coaxkabel kunnen x-aantal frequenties samen worden gezet. De co-centrische opbouw kern, schil, mantel is hier speciaal voor opgebouwd.


Klopt volledig, het verschil in doorsnede dus ("dikte" of "diameter" heb ik niet gezegd).

woutervh schreef:Als je nu wil dat UTP dezelfde zenders heeft als coax money je eigenlijk alle fm-zenders gaan tunen


Deze begrijp ik niet helemaal, soit wel hoe je via tuning de zenders beschikbaar kan maken, maar niet hoe dat met de vraag voor de TV-zenders vandoen heeft. Je kan bij een groot kabelaanbod niet blijven parallel tunen voor je ergens op een limiet van de Layer 1 zal botsen. Hoever je dit precies zou kunnen drijven weet ik niet, het zal ook van nogal wat factoren afhangen.

Flippi
Premium Member
Premium Member
Berichten: 480
Lid geworden op: 26 Jan 2011
Bedankt: 34 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 66 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor Flippi » 01 Mar 2020, 20:50

Loopt ook een draadje over bij Tweakers: https://gathering.tweakers.net/forum/li ... es/1832751

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15353
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2693 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 735 keer
Contact:

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor philippe_d » 01 Mar 2020, 22:56

karine schreef:Mijn dochter heeft een tv en digibox(gebruikt ze om opnames van de digicorder in de woonkamer te bekijken) op haar kamer maar kan dus niet gewoon tv kijken omdat er geen kabelaansluiting is.

Ik denk dat de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing om sporadisch naar live-tv te kijken inderdaad de Yelo TV App is:
    - ofwel via tablet/smartphone naar een Chromecast
    - ofwel de via Kodi op een RPI of een Android TV Box
Alternatief zou misschien kunnen zijn om een opname te starten op de digicorder, en die dan onmiddelijke af te spelen (semi-live met enkele minuten vertraging). Geen idee of dat lukt.
Nadeel is natuurlijk dat je niet kan zappen van de ene naar de andere zender.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/20 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.19-78144 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3086
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 271 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor CCatalyst » 01 Mar 2020, 23:01

Flippi schreef:Loopt ook een draadje over bij Tweakers: https://gathering.tweakers.net/forum/li ... es/1832751


de HDHomeRun die ze hier aanraden is idd een alternatief voor de TiVo, zelfde concept

Kiwivogel
Plus Member
Plus Member
Berichten: 174
Lid geworden op: 08 Nov 2015
Bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Coax signaal over UTP ?

Berichtdoor Kiwivogel » 02 Mar 2020, 21:29

Je zou er Fritz!repeater met dvbc kunnen gebruiken of een slingbox?


Terug naar “Kabel TV (Telenet, Numericable, Voo, Orange)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten