Keuze IT consulting of vast in loondienst

joriz
Pro Member
Pro Member
Berichten: 447
Lid geworden op: 13 Mei 2006
Bedankt: 29 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor joriz » 09 Apr 2020, 02:58

Hoe ik zie dat mijn werkgever omgaat met zijn medewerkers en zelf ook heb mogen ondervinden tijdens corona, heeft dit mij toch doen nadenken om stilletjes aan opzoek te gaan naar een andere job. Al zal dit momenteel niet zo eenvoudig zijn.

Tot nu toe heb ik altijd Interne IT functies uitgeoefend bij zowel de grotere bedrijven als de kleine kmo.
Tijdens het zoeken naar vacatures merk ik op dat dit voornamelijk gaat om consulting functies binnen de IT.

Ik vraag me af of iemand de switch heeft gemaakt van vast in dienst naar consulting en hoe je dit ervaren hebt?

Op vlak van profiel zit ik momenteel tussen support en systeem engineer (denk ik) waardoor het wel eens voorkomt dat voor een support functie mijn profiel te hoog is en voor systeem engineer te laag.

Ideaal zou zijn om te kunnen doorgroeien vanuit support naar ...

Graag wat tips en hoe je dit ervaren hebt?
Edpnet VDSL XL + Voip @ 100/30Mbit / Fritzbox 7490

tien
Premium Member
Premium Member
Berichten: 691
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 45 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor tien » 09 Apr 2020, 08:02

De meesten die ik ken dat de stap positief gemaakt hebben is door zelfstandige te worden maar je moet je echt wel kunnen verkopen.

Als 'consulting' moet je wel oppassen dat je niet in een systeem van de vele veredelde interims terecht komt. (en niet enkel "randstad pro")
Zelf zit ik bij smals, zoeken altijd wel profielen maar door puur overheid wel strikte diplomavereisten.

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1363
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor bruma » 09 Apr 2020, 08:44

Als freelancer (FL) zijn er een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden.
Vooreerst je zal jezelf moeten verkopen voor elke nieuwe opdracht. De concurrenten zijn de andere freelancers maar ook grote bedrijven met consultans, die volgens de klant meer financiële armslag hebben.
Als FL zal je sterk in je schoenen moeten staan voor uw dagprijs, hou er rekening mee dat indien je vroegtijdig vertrekt dit financiële impact heeft. Niet ongebruikelijk dat je voor 10d iemand nieuw moet opleiden (op eigen kosten), uw vervanger.
Uw dagprijs lijkt een mooi bedrag op maandbasis, als je die maand aan de slag bent. Elke dag van de maand dat je er werkt krijg je je dagprijs maar niet als je ziek bent, verlof neemt, e.a.
Al uw kosten, auto, pc (soms deze van de klant), telefoon, verzekeringen, boekhouder, RSZ, belasting zit hierin vervat. En indien je enkel voor 1 bedrijf facturen maakt ben je een schijnzelfstandige dus je moet nog een nevenactiviteit hebben waar je facturen voor maakt
Om een keer te kijken wat uw minimum dagprijs moet zijn neem je best je 281.10, zoek je het bruto jaarbedrag op qua verdienste, tel je daarbij 13,07%, de jaarlijkse kosten voor wagen, telefonie, boekhouder, e.a. en deel je dat door het aantal gewerkte dagen.

Hou er rekening mee dat je jezelf moet blijven verkopen binnen het project, zodat je contract van 1, 3, 6 of 12 maand verlengd wordt (is meestal met 1 maand opzegbaar ongeacht de afgesproken duur). Dat in huidige situaties de FL het snelst moeten vertrekken, eigen mensen hebben voorrang.
Maar ook dat terwijl je een project nog aan het afronden bent (vermoedelijk de laatste bugoplossing) je al moet vissen naar een nieuw project binnen of buiten het huidige bedrijf en dat je daar data gaat moeten geven wanneer je kan beginnen. En liefst zo concreet mogelijk en zonder veel afwijking. Dus moet je jezelf terug verkopen bij het nieuwe bedrijf, op eigen kosten, die tijd kan je niet aanrekenen bij je huidige project (impact op dagprijs)
Wens je grote projecten, iets stabielere jobinvulling, ... Dan zal je via een consultancy bureau gaan aankloppen maar die vragen ofwel een % op de dagprijs ofwel een min vast bedrag. Voor de beter bataalde profielen kan dit wel eens 150€/dag of meer zijn.

Nu heb ik een groot deel van de risico's opgelost maar als je je daar kan in vinden, daar goed in bent, ervoor gaan zou ik zeggen.
Je kan er merkelijk méér geld verdienen dan in loondienst, als je creatief omgaat met centen nog meer. Hou wel in het achterhoofd dat je meer risico's neemt dan in loondienst en dat deze financiële impact hebben als ze zich voor dien.
En spreek in je relatie ook even hoe verlof er in de toekomst er moet uit zien. Veel FL nemen, zeker de eerste jaren geen verlof, ze bouwen hun financiële buffer op.

En een risico dat je niet uit het oog mag verliezen: stel nu dat je de overstap maakt en na een paar jaar wil je terug naar loondienst, weet dan dat de ze SZ bij zelfstandigen +/-3j achter loopt. Je zal de eerste 3 j veel van je netto loon aan RSZ van je FL beroep nog moeten betalen, tenzij je die buffer al aangelegd zou hebben. Zou moeten want bij de start als FL is dit ook zo, bepaalde kosten worden je maar later gepresenteerd, heb je alles al besteed dan kom je voor verrassingen te staan.

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4298
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 486 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 465 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor Joe de Mannen » 09 Apr 2020, 08:50

Uiteindelijk zijn het veredelde interims.

Ik ken er evenveel die de omgekeerde stap gezet hebben wegens de onzekerheid.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8519
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 638 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 359 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor heist_175 » 09 Apr 2020, 09:14

Er zijn veel meer "smaken" dan je het hier voorstelt:
A/ loondienst IT functie, in loondienst
B/ consultant IT functie, in loondienst
C/ consultant IT functie, freelance

Bij de "consultant in loondienst" zijn er nog heel veel smaken te krijgen, afhankelijk van de firma:
- hoe lang/kort zijn projecten
- hoeveel inzeg heb je in toegewezen projecten
- wat met bench/beach tijd, zeker in deze tijden: ben je dan technisch werkloos (zoals ze in Kontich doen, of niet)
- wat met opleiding, zelf betalen, niet concurrentiebeding, of vrij te kiezen, vast budget of flexibel, aantal dagen, ...
- ...

Laat u vooral de kop niet zot maken met "dikke auto's", dat is in het beste geval een momentopname en in het slechtste geval een leugen.
Je gaat meer plezier hebben aan telewerk, opleiding en inzeg in toegewezen projecten dan aan een dikke auto om mee te pronken op de oprit.

Ik ken mensen in alle mogelijke switches: AB, AC, BC, CB, CA, BA.
Ik ken freelancers (A) die na 2 jaar zich verslikken in het bruto/nettoloon dat "B" krijgt, omdat ie promotie gemaakt heeft en omdat de firma een Personal Flex Plan heeft opgesteld, waar bonussen fiscaal geoptimaliseerd uitbetaald worden.
B komt dan weer met allerlei verplichtingen rond compliance, HR gedoe, ...
Er is niet 1 "systeem" of "profiel" dat zomaar voor iedereen, in alle omstandigheden en alle fases van uw leven de best fit is.

Voor je een stap zet, praat met mensen van het bedrijf (B) of die ervaring hebben met (C), oa ook welk type firma: VOF, BVBA, CV, ...
In geval C: zoek een goede boekhouder die liefst niet te goedkoop is.

joriz
Pro Member
Pro Member
Berichten: 447
Lid geworden op: 13 Mei 2006
Bedankt: 29 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor joriz » 09 Apr 2020, 09:59

Bedankt alvast voor de vele waardevolle reacties.

Het gaat mij specifiek om de switch van "loondienst IT functie, in loondienst" naar "consultant IT functie, in loondienst"
Doorgroei en opleidingsmogelijkheden zijn voor mij het belangrijkste, deze zijn er momenteel niet. Al merk ik wel bereid te zijn om verder van huis te zoeken wanneer er een wagen bijzit. Bij consulting zit dit default bij de voordelen.
Edpnet VDSL XL + Voip @ 100/30Mbit / Fritzbox 7490

ub4b
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4332
Lid geworden op: 12 Jan 2006
Bedankt: 361 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor ub4b » 09 Apr 2020, 10:26

Ik ben van long term loondienst gegaan, naar korte tewerkstellingen meestal een paar maand tot 1.5 jaar omdat het bedrijf mij ofwel zeer snel tegenstak, of de beloftes niet nagekomen werden. Nu ja ik werkte initieel voor een grote telco vendor waar ik steeds grotere projecten en uitdagingen kreeg, en de jobs nadien waren veel kleinere spelers.

Dan ben ik voor een integrator gaan werken in loondienst, die mij op een bepaald moment meer op de "bench" hield dan naar klanten stuurde. Ik moest dan elke dag naar Brussel in de file om iets te doen wat ik thuis ook kon. Ik mocht daar cursussen online doen, wat na een paar weken tegen stak.

Ik heb ze vriendelijk bedankt, mij laten ontslaan, één maandje op de dop gestaan ofzo, en zo werd de stap gezet om consultancy in eigen beheer te doen, en ben toen zelfstandige geworden van zodra ik eerste opdracht had, toen een open source project voor een grote bank.

Ik combineer dit nu met een retail/fabrikant activiteit in de hifi sector, want in IT komt zoveel geld binnen dat het naar de fiscus gaat als je er niks nuttigs mee doet, of je moet het in de BV houden. Als het in de hifi wat minder gaat dan doe ik weer wat IT. Mijn product is Linux gebaseerd, dus kennis is in twee richtingen bruikbaar.

Misschien het grootste voordeel van zelfstandig zijn, is dat alle kosten direct van je omzet gaan, terwijl een loontrekker alles moet kopen van zijn netto, en het feit dat als ik enkel IT zou doen, met 6 maand consultancy eigenlijk rondkom.

De verdienstes zijn hoger, maar het risico voor de zelfstandige is ook veel hoger, en die 20% sociale lasten vind ik persoonlijk de pest gezien ik ver van dokters en ziekenhuizen wegblijf. Mijn enige kost is de tandarts.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8519
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 638 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 359 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor heist_175 » 09 Apr 2020, 10:59

joriz schreef:Het gaat mij specifiek om de switch van "loondienst IT functie, in loondienst" naar "consultant IT functie, in loondienst"
Doorgroei en opleidingsmogelijkheden zijn voor mij het belangrijkste, deze zijn er momenteel niet. Al merk ik wel bereid te zijn om verder van huis te zoeken wanneer er een wagen bijzit. Bij consulting zit dit default bij de voordelen.

Opnieuw: miskijk u niet op de auto :).

ub4b schreef:Misschien het grootste voordeel van zelfstandig zijn, is dat alle kosten direct van je omzet gaan, terwijl een loontrekker alles moet kopen van zijn netto, en het feit dat als ik enkel IT zou doen, met 6 maand consultancy eigenlijk rondkom.

Met de introductie van flexplans is dat verhaal ook achterhaald. SDWorx biedt flexplans aan al minstens sinds 2010.
Grote bedrijven kunnen leuke deals sluiten voor auto's, GSM, hospitalisatieverzekering, ... en dus ook vergoeding (harde euro's dus) die fiscaal interessant zijn voor WG en WN.

Het is een interessante tijd om eens rond te horen hoe bedrijven omgaan met hun personeel.
Er zijn nu (ook grote) IT bedrijven die mensen technisch werkloos zetten. Als je dat niet oké vindt, zou ik die alvast schrappen van uw lijstje :).

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2906
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 143 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer
Contact:

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor devilkin » 09 Apr 2020, 11:25

Zelf ben ik al enkele (12j) jaren vast in dienst in IT in een groot bedrijf, na een aantal jaren consultant geweest te zijn.
In weze is mijn functie altijd dezelfde: IT. Maar... ik heb wel al al volgende dingen gedaan in de loop der jaren:

* ondersteuning interne klanten (frontend)
* aansturing v klein team
* architectuur
* cloud
* realtime data omgevingen
* linux/unix 3rd line
* grote risk-related applicaties onderhouden
* big data

En ook al doorgroei in functie gedaan... en die verscheidenheid zie ik zelden/nooit terugkomen bij de consultancy firma's, ook niet bij de middelgrote bedrijven. Ik kan m'n netwerk behouden om dingen sneller in orde te krijgen, en kan toch regelmatig switchen zonder de nadelen van een verhuis van bedrijf te ondervinden. Dus ja, ik vind dat dit zeker z'n voordelen heeft. Ook z'n nadelen, versta me niet mis.

Iets wat helpt om alles te relativeren: het gras lijkt/is groener bij een ander... maar misschien gewoon omdat er meer stront ligt.
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7786
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 574 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor ITnetadmin » 09 Apr 2020, 12:10

Consultant in loondienst kende ik nog niet.

Klinkt wel interessant, want ik ben altijd een ITer geweest die ergens komt en het netwerk eruit sleurt en vervangt.
Gewoon "maintenance mode" uitvoeren is niet echt interessant meer na een tijdje.

Ik ben wel een pietje precies die graag zijn tijd neemt om iets "tegoei" te doen, want "goe genoeg", daar kan ik niet tegen.
Met 1 project tegelijk bezig zijn echter, met tussen de projecten stricte scheiding, kan ik wel gebruiken, want het wordt anders soms wel ns teveel.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2906
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 143 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer
Contact:

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor devilkin » 09 Apr 2020, 12:46

ITnetadmin schreef:Consultant in loondienst kende ik nog niet.


Ik dacht dat dit de merendeel was... of toch de merendeel van de consultants waar ik mee in aanraking ben gekomen tot hiertoe ;)
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1205
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Contact:

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor svermassen » 09 Apr 2020, 13:01

Wij hebben dat ook.
Maar veel consultants worden dan geplaatst vanuit een ander bedrijf waar ze wel gewoon in loondienst zijn.

Mocht ik 20 jaren jonger zijn en geen kinderen hebben, zou ik ook nog een durven te kiezen voor zelfstandig IT.
Maar nu is het loondienst en zelfstandige in bijberoep voor een paar kleinere projecten.
Das persoonlijk natuurlijk, maar met een vrouw in de thuiszorg en 2 kinderen zou ik nu niet meer anders willen.

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 780
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 40 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor DarkV » 10 Apr 2020, 12:12

joriz schreef:Het gaat mij specifiek om de switch van "loondienst IT functie, in loondienst" naar "consultant IT functie, in loondienst"


What's in a name zou ik zeggen... loondienst IT functie is afhankelijk van de omvang en mogelijkheden van het bedrijf.

Zit je in een klein bedrijf dan is IT vaak een pure kost en heb je geen mogelijkheden, zit je in een groter bedrijf is IT meer strategisch en ga je ook veel meer mogelijkheden hebben (variatie, training, carriere, …).

Consultant is ook afhankelijk van waar je bedrijf je plaatst... eigenlijk komt het min of meer op hetzelfde terecht. Sommige klanten hebben amper middelen en zijn conservatief, andere klanten hebben wel middelen en dynamisch (maar de grote zijn ook vaak enorm log).

Uiteindelijk maakt het dus niet uit... belangrijk is waar je terecht komt... een interne IT'er bij een goed bedrijf kan beter af zijn dan een consultant bij een slechte klant.

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4298
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 486 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 465 keer

Re: Keuze IT consulting of vast in loondienst

Berichtdoor Joe de Mannen » 10 Apr 2020, 14:09

En de kans dat uw klant als consultant uw trainingen betaalt (direct dan) is klein. Die zoekt een mens met kennis, anders kan 'm beter zelf iemand aannemen…

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast