Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

MichelJ
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 888
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Locatie: Kapellen
Bedankt: 60 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor MichelJ » 01 Apr 2020, 18:41

@petrol242 : hier is het toch goed geïmplementeerd, wat de werknemer zelf doet als er geen 'autoriteit' in de buurt is is wat anders natuurlijk. De seveso inspectie heeft toch al een belleke gedaan en van naaldje tot draadje de getroffen maatregelen aan willen horen. We verwachten dan ook wel eens een onverwachtte inspectie.

ub4b
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4321
Lid geworden op: 12 Jan 2006
Bedankt: 360 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor ub4b » 01 Apr 2020, 19:53

Uitvaartsector: “Minder overlijdens in maart dan vorig jaar tijdens grieppiek”


https://www.hln.be/nieuws/binnenland/ui ... ~ac151bc4/

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 01 Apr 2020, 20:16

Afbeelding

Net als vorige week zien we dus opnieuw die sprong in het nieuwe aantal gevallen op woensdag, door de gekende onderrapportering tijdens het weekend waardoor de cijfers van maandag en dinsdag negatief beïnvloed worden. Ter info: de cijfers van dinsdag hebben betrekking op de periode zondag 16:00 - maandag 15:59.

Blijkbaar kiest men ook toevallig vandaag om dit cijfer niet meer prominent te gebruiken, telkens wel met een excuus.

Ik krijg zo meer en meer de indruk dat men de cijfers presenteert ifv hoe ze goed uitkomen in een bepaalde boodschap en niet ifv de feiten, en dat is zorgwekkend. Geef ons gewoon de feiten en verander de manier van rapporteren niet elke paar dagen.

quovadis
Member
Member
Berichten: 96
Lid geworden op: 15 Feb 2016
Bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 43 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor quovadis » 01 Apr 2020, 21:58

dus met de onderrapportering van de voorbije dagen in rekening gebracht, zouden we nog lager uitkomen en dus mssn laagste cijfer van de laatste week :-D


en het "excuus" is toch dat er veel meer getest wordt

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2627
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 250 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 72 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor petrol242 » 01 Apr 2020, 22:17

Ja, meeste van ons hebben die onderliggende basis. Die wis en zeker kunde. Die interpretatie van de lijnen en de getallen.
Wat met sociologische parameters?
In Antwerpen heeft men de deuren gesloten voor mensen in de service flats van Zorgbedrijf Antwerpen. Mantelzorgers uitgesloten. Mensen letterlijk opgesloten. Een menselijk drama als gevolg van...

Ga maar verder met het analyseren van de grafieken, het blind staren op de cijfers.

Kom eens in de realiteit?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8470
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2020, 08:02

Gelukkig baseren we ons op cijfers en niet op "kom eens buiten".
Zelfs als je de cijfers van ma+di negeert, zien we dat de cijfers op woe toch een stuk lager liggen dan die van eind vorige week.

Ik zie geen heil in het volgen van het aantal besmettingen, want we testen nog steeds veel te weinig.
Het aantal doden door Covid19 is evenmin perfect:
- vertraging van 1-3weken tov aantal besmettingen
- overlijdens zonder een voorafgaandelijke test van Covid19 worden niet meegenomen (bv RVT's)

Ik verbaas me erover dat DeBacker, belast met het zoeken van persoonlijk beschermingsmateriaal én met het zoeken van voldoende testkits, blijft weggeraken met niets doen.
Wanneer gaan we in België eindelijk afkomen met een protocol om mensen te testen op immuniteit? Er zijn ondertussen duizenden mensen die wel het virus gehad hebben (en genezen zijn), maar niet getest zijn omdat ze niet op spoed zijn beland. We hebben op dit moment niet het minste idee hoe het zit met immuniteit en dus ook nog de besmettelijkheid van de bevolking.
Dat zijn anders wel cruciale gegevens (cijfers/data en dus niet "kom eens buiten" of nattevingerwerk) die we nodig hebben om (ooit) te kunnen beslissen om de lockdown te versoepelen.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12940
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 796 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1290 keer
Contact:

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor Goztow » 02 Apr 2020, 08:26

De Backer heeft gisteren twee perscommuniqués uitgebracht met de stand van zaken. Het is niet omdat je het niet leest in de pers dat er niks gebeurt. Dit is deze ivm testing.

Rapportage testcapaciteit

Er is intensief gewerkt aan het stroomlijnen van zowel de testnoden als -beschikbaarheden, in nauwe samenwerking met wetenschappers onder leiding van Emmanuel André. Ook de effectieve testcapaciteit wordt stelselmatig opgevoerd. Vandaag bereiken we zo’n 4000 testen per dag en dit aantal zal de komende dagen sterk blijven stijgen nu ook de leveringen op volle kracht draaien. De uitbreiding van de capaciteit betekent dat ook in woonzorgcentra vanaf eind deze week getest zal worden.

4.250 testen per dag
Sinds het begin wordt enkel getest in ziekenhuizen en zien we dat het aantal testen tussen de 2.000 en de 3.000 schommelde op dagbasis. Daarbovenop werd extra capaciteit geactiveerd bij universitaire labo’s. Gisteren werden zo zelfs al 4.250 testen uitgevoerd. De testcapaciteit zal tegen het einde van de week rond de 10.000 liggen. Universitaire labs en klinische labs schalen ondertussen verder op. Dit laat ons toe om het aantal staalafnames in ziekenhuizen en triagecentra te verhogen, maar ook om de testen uit te breiden naar de woonzorgcentra zoals ook gevraagd door de Risico Management Group.

Meer dan 20.000 testen in woonzorgcentra
We starten eind deze week met het afnemen van meer dan 20.000 testen in de woonzorgcentra in ons land. We zullen hiervoor nauw samenwerken met de verschillende regio’s. De taskforce testing zal van de regio’s lijsten doorkrijgen met te testen personen in elk van de woonzorgcentra. Deze lijsten worden opgesteld door de coördinatie-artsen van de woonzorgcentra op basis van COVID-symptomen.

De tubes voor staalname worden met een barcode terugbezorgd aan de woonzorgcentra. Ter plaatse zal een gespecialiseerde arts of verpleegkundige de staalname uitvoeren. Deze stalen worden teruggestuurd naar het netwerk van de uitgebreide labocapaciteit. Daar gebeurt de analyse. Via de codering gaan de resultaten terug naar de aanvragers (de behandelende arts). Hiermee helpen we de regio’s en de woonzorgcentra op 2 punten:
1. Het wordt duidelijk in welke woonzorgcentra extra maatregelen genomen dienen te worden.
2. Het wordt duidelijk welke noden waar bestaan.

Op het moment dat we de lijsten van de regio’s krijgen, kan 48 uur later gestart worden met testen.

Snel-testen voor ziekenhuizen
De testcapaciteit bestaat vandaag grotendeels uit de bestaande PCR testen, maar sinds vandaag is ook een zogenaamde RAPID test beschikbaar. De eerste ziekenhuizen werden deze week beleverd en de overheid legt ook een strategische stock aan van deze testmethode. Deze methode laat toe om binnen het uur positieve patiënten te identificeren zodat ze bij opname onmiddellijk kunnen geïsoleerd worden. Tegen het einde van deze week kunnen per dag naar schatting tussen de 1.500 en 3.000 van deze snel-testen worden uitgevoerd. De keuze van de testmethode ligt uiteraard bij de arts in functie van de richtlijnen van de RMG.

Uit een bevraging van de ziekenhuizen eerder deze week én de geplande leveringen besteld door de Federale Overheid, blijkt dat er voldoende staalafnamemateriaal beschikbaar is in België om het aantal testen op te drijven, voor zover de voorziene leverdata gerespecteerd worden. We werken volop aan verdere afspraken en aankopen met verschillende leveranciers en producenten om de bevoorrading te kunnen blijven garanderen.

Er zijn heel wat nieuwe beloftevolle samenwerkingen opgezet tussen leveranciers, producenten en universitaire instellingen. Zij ondersteunen elkaar met expertise en materiaal bij de productie van reagentia én staalafnamemateriaal. Zo werd er de afgelopen week ook gezocht naar een manier om via 3D-printing staalafnamemateriaal te ontwikkelen. Deze methode wordt momenteel getest. Als deze resultaten positief zijn, betekent dit een enorme bijdrage om het risico op tekorten verder te verkleinen.

Soms moeten we creatief te werk gaan bij bestellingen van staalafnamemateriaal waarbij de verschillende componenten apart worden aangekocht bij verschillende leveranciers en vervolgens samengebracht om over een volledige kit te beschikken.

Een overzicht van de geplaatste bestellingen:

Staalafnamemateriaal: wisser + tube: 570.00
Staalafnamemateriaal wisser: 1.652.000
Staalafnamemateriaal tube: 582.000

Minister De Backer: “Meten is weten. Zorgkundigen kunnen nu op het terrein patiënten sneller testen en accurate diagnoses stellen. We zetten nu door om de komende weken de testcapaciteit nog verder uit te breiden. Door de situatie in woonzorgcentra nu op basis van feiten in kaart te brengen, kunnen we, samen met de regio’s, de juiste noden en behoeften beter inschatten. Het blijft erg belangrijk dat de getroffen maatregelen zeer strikt opgevolgd worden. Ik wil iedereen die betrokken is bij deze teststrategie, met name Emmanuel André, uitdrukkelijk bedanken voor de goede samenwerking. Allemaal samen tegen corona.”
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8470
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2020, 08:41

Die had ik inderdaad gemist, maar dat is een eerste poging om de achterstand in te halen (RVT's & zorg).
Nog niets over hoe we vooruit gaan geraken?

Ik heb ondertussen al meerdere collega's die met hoge koorts en kortademigheid een week of meer thuis hebben gezeten. Vermoedelijk zijn zij dus nu immuun voor Covid19 en zouden zij terug "overal" naartoe mogen.
Maar we moeten wel protocollen hebben om dat te ondersteunen, bovenop de testcapaciteit om die mensen "safe" te verklaren?

Een attest: Jan Peeters is op 2/4 getest en is immuun gebleken - certified KULeuven.
En met dat attest kan Jan Peeters vanaf 2/4 overal heen, zonder gevaren (voor hemzelf of voor anderen).
Ik mag hopen dat daar ook al aan gewerkt wordt...?!

R2D2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 592
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 36 keer
Uitgedeelde bedankjes: 51 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor R2D2 » 02 Apr 2020, 09:30

Om dat attest mogelijk te maken zal de testcapaciteit drastisch veel hoger moeten zijn. Want iedereen wil natuurlijk dat attest waarmee hij weer kan werken, naar de zee gaan, zijn lief bezoeken, de overijverige politieagenten afwimpelen.

9livesuni
Premium Member
Premium Member
Berichten: 522
Lid geworden op: 25 Jun 2012
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor 9livesuni » 02 Apr 2020, 09:51

Volgende week een hoop geneuzel over de betrouwbaarheid van het testen?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8470
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2020, 10:13

Zonder dat attest (op papier, digitaal, met kleurcodes, ... whatever) is het afbouwen van de maatregelen russische roulette...

9livesuni
Premium Member
Premium Member
Berichten: 522
Lid geworden op: 25 Jun 2012
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor 9livesuni » 02 Apr 2020, 10:40

Eerder de kracht van verbeelding.

Nu het beschikbaar komen van al die testjes is leuk maar ook daar hoor je test a is goed test b is bedenkelijk test c is een kwakkel.

We zitten nog geen maand in een kwakkel lockdown, geef het wat tijd.

Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 923
Lid geworden op: 17 Jun 2004
Bedankt: 80 keer
Uitgedeelde bedankjes: 247 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor Didymus » 02 Apr 2020, 10:41

heist_175 schreef:Ik zie geen heil in het volgen van het aantal besmettingen, want we testen nog steeds veel te weinig.
Het aantal doden door Covid19 is evenmin perfect:
- vertraging van 1-3weken tov aantal besmettingen
- overlijdens zonder een voorafgaandelijke test van Covid19 worden niet meegenomen (bv RVT's)


Dat laatste klopt alvast niet. Alle overlijdens in België waarbij de arts covid-19 op het overlijdensattest vermeldt worden meegeteld, ook als de overledene nooit is getest.
Laatst gewijzigd door Didymus op 02 Apr 2020, 10:45, 1 keer totaal gewijzigd.

MichelJ
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 888
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Locatie: Kapellen
Bedankt: 60 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor MichelJ » 02 Apr 2020, 10:43

R2D2 schreef:Om dat attest mogelijk te maken zal de testcapaciteit drastisch veel hoger moeten zijn. Want iedereen wil natuurlijk dat attest waarmee hij weer kan werken, naar de zee gaan, zijn lief bezoeken, de overijverige politieagenten afwimpelen.Nog geen maand, en den helft van België zit al in een existentiële crisis :beerchug:

R2D2
Premium Member
Premium Member
Berichten: 592
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 36 keer
Uitgedeelde bedankjes: 51 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor R2D2 » 02 Apr 2020, 10:53

En dan zijn er nog de wetten van de statistiek. (misschien ook best rekening mee houden?)
'Wiskunde en Corona: waarom de hele bevolking testen geen goed idee is'

https://www.knack.be/nieuws/belgie/wisk ... 1585420352

DarkV
Premium Member
Premium Member
Berichten: 745
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 40 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor DarkV » 02 Apr 2020, 11:38

heist_175 schreef:Zonder dat attest (op papier, digitaal, met kleurcodes, ... whatever) is het afbouwen van de maatregelen russische roulette...


Och, binnenkort (althans dat wil het onderwijs) terug kinderen naar school en de verspreiding kan opnieuw beginnen.

Zolang het aantal ziekenhuisopnames gedurende twee weken geen nul (of er althans dichtbij) is moeten we eigenlijk deze maatregelen volhouden (en ik betwijfel of men dat gaat doen).

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8470
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2020, 13:05

DarkV schreef:Och, binnenkort (althans dat wil het onderwijs) terug kinderen naar school en de verspreiding kan opnieuw beginnen.

Wil het onderwijs dat zelf, of de ouders van al die kinderen die thuis zitten?

stats:
België neigt meer naar Spanje dan naar Italië
Afbeelding

phil48
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 30 Mei 2012
Bedankt: 15 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor phil48 » 02 Apr 2020, 13:24

heist_175 schreef:Wil het onderwijs dat zelf, of de ouders van al die kinderen die thuis zitten?Wat denk je zelf ??

En dan het onderwijzend personeel op haar beurt gaan staken, vanwege té hoog risico op het oplopen van corona.

Als binnen twee (of drie) weken alles versoepelt - dus geen lockdown meer - dan is het voorbije allemaal voor niks geweest. Dat kon enkel als je het systeem Taiwan of (in mindere mate) Duitsland had gevolgd. Testen testen en testen en daarna isoleren.

Nu is iedereen geïsoleerd en vermits je nooit genoeg testen zult hebben, wordt iedereen die weer aan de slag gaat een potentiële verspreider.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8470
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2020, 13:30

phil48 schreef:
heist_175 schreef:Wil het onderwijs dat zelf, of de ouders van al die kinderen die thuis zitten?

Wat denk je zelf ??

Ik denk dat de ouders vragende partij zijn, niet zo zeer het onderwijs zelf.
Na 3 weken zie ik rond mij voldoende systemen waarmee "Het Onderwijs" communiceert met ouders en leerlingen. Mij lijkt dat ze dat nog wel ff kunnen volhouden, ook met nieuwe content.

H_175 is zelf papa van 2 kinderen, dus zit wat dat betreft op de eerste rij :).

tien
Premium Member
Premium Member
Berichten: 683
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 44 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor tien » 02 Apr 2020, 14:08

heist_175 schreef:Wil het onderwijs dat zelf, of de ouders van al die kinderen die thuis zitten?

Ook de minister van onderwijs wil van zich laten horen.
De onderwijzers en ouders staan niet direct te springen.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 02 Apr 2020, 14:12

Nog maar eens 1189 gevallen erbij vandaag, yikes. We zijn er nog lang niet.

Wordt meer en meer waarschijnlijk dat we richting verlengingen gaan naar 3 mei.

Inzake onderwijs: kansen op hervatting van "normaal" onderwijs zijn m.i. uit het raam gevlogen samen met de theorie dat kinderen er niet ziek aan worden, na dood van meisje (12 j) in Belgie eergisteren en dood jongen (13 j) in Engeland gisteren, telkens zonder medische voorgeschiedenis, plots op enkele dagen tijd een heel snelle progressie van de ziekte en dan dood. Er zullen er nog volgen. Geen ouder die z'n kind zoiets wil riskeren, ook al betekent dat dan nog lang opvang regelen.

De heropening zal 1 september worden, met alle oude schoolbankjes weg naar het containerpark en vervangen door individuele en geïsoleerde stoelen met een tafeltje aan (stijl USA) en "staggered" lunch en speeltijden per graad, ipv iedereen op hetzelfde moment. Herstarten op 1 september is ook de meest praktische optie, want met de achterstand van de leerstof in het huidig schooljaar kan het nooit meer goed komen.

Het is aan de minister van onderwijs om te beslissen hoe het dan zit met de uitreiking van de attesten voor het huidige schooljaar, andere zaken laat hij best over aan de gezondheidsexperts. Een typisch Belgische oplossing kan zijn dat er geen attesten uitgereikt worden omdat geen enkele leerling aan de voorwaarden voor een attest voldoet, maar dat de minister een decreet uitvaardigt waarin elke leerling "geacht wordt" een A-attest te hebben ontvangen dit schooljaar.

phil48
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 30 Mei 2012
Bedankt: 15 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor phil48 » 02 Apr 2020, 15:07

Ik vind het gevaarlijk op basis van één case uitspraken te doen.

Ben geen dokter. Maar heb wel het verhaal van de 12-jarige uit diverse bronnen gelezen.

Haar dokter heeft haar niet getest. De ambulance kwam nooit. Ze stierf thuis.

Komt dan in de media als jongste corona dode. Vraag die ik me stel: werd dit achteraf onderzocht, want je leest en hoort dat ze nooit nog NA het overlijden testen op corona.

Was dit geval dan de uitzondering? Ik heb die informatie alvast gemist.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 02 Apr 2020, 15:15

phil48 schreef:Ik vind het gevaarlijk op basis van één case uitspraken te doen.


Twee cases ondertussen, en de kans dat er nog volgen schat ik op >99%.

phil48 schreef:Was dit geval dan de uitzondering? Ik heb die informatie alvast gemist.


Ze heeft positief getest op het Coronavirus, volgens viroloog Van Gucht. Verdere details heb ik er niet over.

Hetzelfde voor de overleden 13-jarige jongen uit Engeland.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4532
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 312 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor Tomby » 02 Apr 2020, 15:18

Deze week nog telefonisch contact gehad met school van mijn dochter ivm al dan niet overgaan naar middelbaar. Daar zeiden ze ook al dat ze al 3 mei gehoord hadden, en het dus zeker nog na de paasvakantie ging verlengd worden. Ze zeiden ook dat het 1ste middelbaar er sowieso gaat rekening mee moeten houden dat de instromers hun laatste maanden grotendeels gemist gaan hebben.
California heeft ondertussen al aangekondig dat de scholen daar dit schooljaar al niet meer open zullen gaan. En er gaan er volgens mij nog wel volgen, zeker temeer duidelijk wordt dat dit nog helemaal niet onder controle is. Ook hier in België. Vorige week spraken ze nog van de piek te verwachten begin april. We zijn ondertussen al begin april, maar er is nog totaal geen indicatie dat we nu op de piek zitten.
Afbeelding

Gebruikersavatar
timmermc
Pro Member
Pro Member
Berichten: 435
Lid geworden op: 07 Nov 2012
Bedankt: 30 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor timmermc » 02 Apr 2020, 15:38

Los van die ganse problematiek die deze ziekte met zich meebrengt, zie ik de toekomst somber in voor jan met de pet. Na 9/11 heb ik niets anders meegemaakt dan dat iedereen steeds meer en meer in zijn eigen privacy werd geraakt. Beetje bij beetje, zodat ons nekhaar niet zou rechtkomen.

Camera's die eerst schoorvoetend in winkels en banken werden geplaatst tot ze vandaag eigenlijk overal aan de ingang van steden en gemeentes en op iedere straathoek staan. Een simpel bordje, wat niemand meer opmerkt moet hierbij voldoen aan de wetgeving. Vandaag staan camera's al op diverse wegen, weliswaar om overtreders te betrappen die zich niet aan de gegeven snelheid kunnen houden, maar net zo goed om te zien wie waar zich verplaatst en die data op te slaan.
Straks krijgen we ook de smartphone locatie controle bij, en het opzoeken via drones met met warmtecamera's of je wel op je eigen of ergens op een andere woonplaats bent. Kan het gekker?

De politiecontrole's die nu langs de wegen gebeuren kan ik er vandaag bij nemen, je hebt geen ander apparaat die zo duidelijk en snel mensen kan waarschuwen om niet aan een covid verspreiding te doen.
In elk geval laat ik nu mijn smartphone op het aanrecht liggen als ik ga winkelen of een wandeling doe, tot iemand mij geloofwaardig wijsmaakt dat die locatieoverdracht ook niet het nieuwe normaal zal worden.

Het lijkt me allemaal een heel slechte film te worden.
Aan zee ist altijd goe weer...

Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 4393
Lid geworden op: 10 Nov 2002
Locatie: Vlaams Brabant
Bedankt: 79 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer
Contact:

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor NuKeM » 02 Apr 2020, 15:39

Als de ziekenhuiscapaciteit het toelaat kan de lockdown gradueel afgebouwd worden, wetende dat elke stap naar normaal een nieuwe (maar dit maal te controleren) wave kan/zal zijn. Belangrijkste zaken kunnen dan eerst ontheven worden van de lockdown, ik neem aan dat dat de werknemers zullen zijn (vooral dan ook die die niet konden thuiswerken), MAAR hoe kan je gaan werken als je kinderen thuis zijn? Dus ofwel beperkte opvang op school, maar het lijkt me dat ze dan direct beter eerst de scholen dus terug open doen, ten tweede de mensen terug laten gaan werken en eventueel (als niet bij tweede punt gerekend) ten derde de niet essentiële sociale aangelegenheden (horeca etc.). Als aller laatste zie ik de zorgsector (rusthuizen enzo) terug naar een normale werking gaan als het virus behoorlijk teruggedrongen is.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8470
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2020, 16:03

Na de paasvakantie gaan de scholen zeker niet open,
persoonlijk reken ik op mei ook niet meer,
juni zou nog kunnen, gewoon om het jaar mooi af te sluiten - anderzijds kan je u afvragen of het dan nog de moeite is.

Vandaar zoals ik eerder al gepost had:
- scholen open op 1/8
- tussen 1/8 en 15/9 wordt leerstof van dit schooljaar gezien
- vanaf 15/9 wordt nieuwe leerstof van het nieuwe schooljaar

DarkV
Premium Member
Premium Member
Berichten: 745
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 40 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor DarkV » 02 Apr 2020, 16:10

timmermc schreef:Straks krijgen we ook de smartphone locatie controle bij, en het opzoeken via drones met met warmtecamera's of je wel op je eigen of ergens op een andere woonplaats bent. Kan het gekker?


Nog gekker... we gaan gewoon naar Chinese toestanden en een politiestaat/dictatuur.

Een huis binnen vallen waar zich illegalen bevinden kon een tijd geleden niet... nu valt de politie zelfs binnen bij mensen die zich gewoon in hun eigen woning bevinden ! Je mag wel belastingen betalen voor je tweede woonst aan de kust, maar O wee als je dan ook verwacht dat je er kan genieten van de gezondheidszorg (het excuuus van capaciteit is trouwens absurd want ondertussen verplaatsen we patienten vanuit Limburg naar West en Oost Vlaanderen).

heist_175 schreef:juni zou nog kunnen, gewoon om het jaar mooi af te sluiten - anderzijds kan je u afvragen of het dan nog de moeite is.


De vraag is wat je met de examens gaat doen... of ga je iedereen zomaar laten overgaan (of dubbelen) ?

En dan heb je nog de ingangsexamens aan de universiteit... of gaan we daar ook terug 6000 studenten bij elkaar zetten ?

ddd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1240
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 231 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor ddd » 02 Apr 2020, 16:14

Of iedereen zijn jaar over doen! Dan wel heel grote eerste kleuterklassen.. :banana:


/sarcasm_off

9livesuni
Premium Member
Premium Member
Berichten: 522
Lid geworden op: 25 Jun 2012
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor 9livesuni » 02 Apr 2020, 16:30

Aan de zomervakantie raken we nietIk zou het toch overwegen om die te slachtofferen. Een verkorte dril, alla taalvakantiekamp met de belangrijkste vakken.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 02 Apr 2020, 16:50

DarkV schreef:De vraag is wat je met de examens gaat doen... of ga je iedereen zomaar laten overgaan (of dubbelen) ?

En dan heb je nog de ingangsexamens aan de universiteit... of gaan we daar ook terug 6000 studenten bij elkaar zetten ?


Mijn opinie is: iedereen laten overgaan. Daarom de oplossing die ik hierboven voorgesteld heb. De directies kunnen wettelijk gezien geen attesten afleveren dit schooljaar, daar geen enkele leerling zal voldoen aan de voorwaarden. De minister heeft de bevoegdheid niet om attesten af te leveren. Wat hij wel perfect kan is een decreet uitvaardigen waarin staat dat alle leerlingen "geacht worden" een A-attest te hebben ontvangen dit schooljaar, ook al is het nooit uitgereikt. Op basis van zo'n decreet kunnen de scholen dan wettelijk gezien het einddiploma afleveren aan zij die in hun laatste jaar zitten, en de anderen toelaten om zich te herinschrijven voor het volgende jaar vanaf september.

Het derde trimester dient dan zoveel mogelijk gebruikt te worden om de verloren "nieuwe" leerstof van het 2de trimester en de gebruikelijke "nieuwe" leerstof van het derde trimester te geven via afstandsonderwijs. Evaluaties kunnen, maar klassieke eindexamens/proefwerken hoeven niet afgenomen te worden obv de oplossing inzake de attesten die hierboven vermeld staat. De tijd die hierdoor vrijkomt zal zeker nuttig gebruikt kunnen worden voor het inhalen van de leerstof.

De zomervakantie blijft volledig intact. Reden dat ik hiervoor pleit is dat de scholen wel degelijk open zijn sinds de lockdown en open gaan blijven tot de zomervakantie; alleen zijn de onderwijsactiviteiten er geschorst. Leerkrachten hebben geen vakantie, ze moeten al die tijd afstandsonderwijs geven, of opvang geven of andere taken vervullen op de scholen. De zomervakantie inkorten is dan ook bijzonder oneerlijk naar hen toe, en zou kunnen leiden tot stakingen. M.i. is de consensus in de regering ondertussen ook al dat de zomervakantie in stand blijft, doch de laatste dag van het afstandsonderwijs is absoluut 30 juni, dus geen twee weken op voorhand al stoppen zoals gebruikelijk..

Volgend schooljaar gaat idd niet makkelijk zijn, maar dat is al langer een zekerheid.

Ingangsexamens => opsplitsen over meerdere dagen of meerdere zalen; gezien de vele geannuleerde evenementen is er plaats voldoende beschikbaar in de nationale expohallen.
Laatst gewijzigd door CCatalyst op 02 Apr 2020, 17:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1193
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Contact:

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor svermassen » 02 Apr 2020, 17:24

Scholen laten starten op 01/08? En mensen die vakantie hebben gepland, gaan daar echt niet mee akkoord :nono:

Afstandsonderwijs in de lagere school, sorry, mag ik effe lachen? :banana:
Daar zijn lagere scholen NIET klaar voor.
Nu worden er bij ons gewoon een hoop taken via Gimme gestuurd (de dikste k*t*pp die iemand ooit ontwikkeld heeft).
En wil je een betere app, dan zetten we de ouders gewoon effe af voor 4,99 EUR per maand :bang:

Als gevolg, een hoop linken, kinderen moeten de hardware hebben en een printer.
En zit meer Flash-brol bij dan iets ander en dan ook nog http-sites, waar den antivirus natuurlijk over zeikt, zodat je die moet excluden, zodat ze er toch maar aankunnen (invulformulier voor rekensommen bijvoorbeeld).
Dan heb je wel nog Bingel, wat dan wel weer goed in elkaar zit.

Maar de ouders, als ze beiden moeten werken zoals hier, zitten daar een hoop tijd in de te steken tussendoor.
Resultaat: die kunnen dan nog uren gaan bijwerken het 's avonds en in het weekend.

Is er een simpele oplossing waar iedereen tevreden mee is, ik weet het niet ...

9livesuni
Premium Member
Premium Member
Berichten: 522
Lid geworden op: 25 Jun 2012
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor 9livesuni » 02 Apr 2020, 17:32

Oneerlijk? Hebben geen smeergeld meer langs de kant staan in het belang van onze kindertjes?

We zullen ons een jaartje tevreden stellen met achterblijvertjes omdat het anders te lastig wordt. Ons gepland verlof. :lol:

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4532
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 312 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor Tomby » 02 Apr 2020, 17:35

timmermc schreef:Los van die ganse problematiek die deze ziekte met zich meebrengt, zie ik de toekomst somber in voor jan met de pet.


Ik dacht dat je het ging hebben over de enorme economische en sociale gevolgen. Maar neen, een heel betoog over privacy. :roll:
Ik denk dat jan met de pet wel heel wat anders aan zijn hoofd zal hebben de komende jaren, dan wakker te liggen van een camera hier of daar, of een app die hem zou kunnen tracken !
Afbeelding

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 02 Apr 2020, 17:39

9livesuni schreef:We zullen ons een jaartje tevreden stellen met achterblijvertjes omdat het anders te lastig wordt. Ons gepland verlof. :lol:


Wellicht heb je niemand in de directe omgeving die in het onderwijs staat...

Alsof de huidige situatie een lachertje is voor die mensen. Plots van de ene dag op de andere en vanaf dan voor de rest van een kleine helft van het schooljaar je hele manier van lesgeven moeten omgooien, op een manier waar niemand ervaring mee heeft. Het is roeien met de riemen die men heeft, en onmogelijke dingen moeten toch op een of andere manier gedaan worden, maar men zal er uiteindelijk wel raken met zo min mogelijk verlies van leerstof, en die vakantie is dan dubbel en dik verdiend.

Discussie over dit aspect lijkt me iig vrij zinloos gezien er reeds consensus is binnen de regering dat er aan de zomervakantie niet geraakt wordt.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7757
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 572 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor ITnetadmin » 02 Apr 2020, 17:51

heist_175 schreef:Een attest: Jan Peeters is op 2/4 getest en is immuun gebleken - certified KULeuven.
En met dat attest kan Jan Peeters vanaf 2/4 overal heen, zonder gevaren (voor hemzelf of voor anderen).
Ik mag hopen dat daar ook al aan gewerkt wordt...?!

Nutteloos.
Want we hebben geen idee of mensen die de ziekte gehad hebben, immuun zijn a la "ze kunnen de ziekte niet meer krijgen", of a la "ze kunnen ze nog wel krijgen (en verspreiden) maar zullen er zelf niet meer ziek van worden".
We weten nog veel te weinig van dit virus.


Tomby schreef:California heeft ondertussen al aangekondig dat de scholen daar dit schooljaar al niet meer open zullen gaan.

Mag ik erop wijzen dat in de US
1) de epidemie "achterloopt" qua timeline op die van ons, en
2) de schoolperiode daar zoiezo eindigt eind mei, en hervat mid augustus.
Voor hen is het dus veel waarschijnlijker dat ze die 2-3 weken in mei niet meer gaan uitdoen, dan bij ons, waar er toch nog een goeie 2 maand school te gaan is vanaf begin mei.


Scholen starten op 1/8 ?
Dat wordt zeer moeilijk.
Aangezien schoolvakanties al jaren op voorhand vaststaan, liggen de meeste vakantieperiodes voor het personeel (en voor ouders met kinderen) dus ook al vast.


Iedereen laten overgaan?
Ik zou eerder iedereen zijn jaar laten overdoen.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4532
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 312 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor Tomby » 02 Apr 2020, 18:00

ITnetadmin schreef:Ik zou eerder iedereen zijn jaar laten overdoen.


Dat kwam deze week op TV (De Afspraak?) al aan bod, dat dat geen optie is. Je hebt immers ook noodzaak aan instroom van afgestudeerden bvb in de zorg e.d.
Afbeelding

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 02 Apr 2020, 18:06

ITnetadmin schreef:2) de schoolperiode daar zoiezo eindigt eind mei, en hervat mid augustus.


Dat hangt eigenlijk af van staat tot staat, eigenlijk zelfs van county tot county. In het geval van het voorbeeld Californië, county Los Angeles, daar is het nog vrij gelijk aan dat van ons. Ze begonnen dit jaar op 20 augustus, de laatste schooldag is 12 juni. Zo'n groot verschil is dat dus niet. Bovendien is Californië dan ook nog eens een van de staten die het minst achterloopt op ons inzake het virus.

ITnetadmin schreef:Iedereen laten overgaan?
Ik zou eerder iedereen zijn jaar laten overdoen.


Reeds aangehaald probleem van geen afstuderenden + je zou dan ook voor 12 jaar een probleem hebben van een "dubbele cohorte," ttz zij die volgend jaar het eerste leerjaar zouden overdoen komen dan samen te zitten met de nieuwe instroom voor het eerste leerjaar.

Het onderwijs binnen de scholen is gemaakt op maat van min of meer telkens dezelfde cohortes, zo'n eenmalige "dubbele cohorte" zal tot tal van problemen leiden.

Iedereen laten overgaan is m.i. het enige praktische antwoord.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7757
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 572 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor ITnetadmin » 02 Apr 2020, 18:32

Dus devalueren we nog maar eens pijnlijk het niveau van de attesten?
Diploma lagere school (niveau 1), attesten 1e en 2e graad normaal middelbaar (of 2e en 3e graad bso) (niveaus 2 en 3), maar vooral ook diploma middelbaar (niveau 4).
En tis nu al huilen met de pet op, dat niveau.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3059
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 270 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Berichtdoor CCatalyst » 02 Apr 2020, 18:43

ITnetadmin schreef:Dus devalueren we nog maar eens pijnlijk het niveau van de attesten?


A-attesten kunnen wettelijk gezien enkel uitgereikt worden indien een leerling een schooljaar "met vrucht" beëindigd heeft, wat in de praktijk onmogelijk is, daar niet alle eindtermen onderwezen zullen worden. Dat is ook de veronderstelling waarop de aanname dat er volgend jaar nog veel ingehaald zal moeten worden gesteund is.

Bijgevolg zullen de A-attesten niet gedeëvalueerd worden dmv de kunstgreep waarbij niemand het A-attest krijgt, ze worden enkel geacht het te hebben gekregen zodat ze wettelijk gezien in orde zijn om een jaar vooruit kunnen. De klassenraad zal zo geen enkel A-attest moeten ondertekenen dat niet voldoet, en volgend jaar gelden voor de A-attesten weer dezelfde normen als voorheen.

Het is kiezen voor de korte pijn van 1 jaar ipv een pijn die we 12 jaar lang gaan moeten meesleuren. Beeld je in dat we over 12 jaar een oplossing gaan moeten vinden voor de vele extra inschrijvingen in het hoger onderwijs omdat er in het vorig decennium eens een coronavirus was en men toen besloot van iedereen z'n jaar te laten overdoen... Nee, dan liever dit zo snel mogelijk vergeten ipv het nog 12 jaar lang het onderwijs te laten bepalen.


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: decat, phil48 en 5 gasten