Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8499
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 635 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor heist_175 » 04 Mar 2020, 09:43

Ik heb er tot hiertoe nog nooit mee te maken gehad en ik kan het ook niet vinden.
Hoe bereken ik (of een voorgerekende tabel is ook goed :)) hoe lang een bepaalde kabel (bv 3G4) mag zijn met een bepaald vermogen aan het eindpunt.

Bv:
Ik wil 2 zekeringkasten verbinden met elkaar, er ligt al een 3G4 van 80m.
> op hoeveel A moet ik de kabel afzekeren (20A - 25A)

Kan iemand me een formule geven, zodat ik het zelf kan berekenen,
of een overzichtstabel met een overzicht hoelang een kabel mag zijn met een gegeven automaat en draaddoorsnede

Code: Selecteer alles

       2,5mm²    4mm²    6mm²
10A   
16A
20A
25A

Jan007
Pro Member
Pro Member
Berichten: 355
Lid geworden op: 22 Nov 2010
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor Jan007 » 04 Mar 2020, 10:31


woutervh
Premium Member
Premium Member
Berichten: 734
Lid geworden op: 09 Mei 2007
Bedankt: 118 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor woutervh » 04 Mar 2020, 10:43

Gewoon afzekeren zoals je anders zou doen 3G4 wordt afgezekerd met een automaat van 25A of een smeltzekering van 20A.
Lengte van de kabel doet er voor de zekering niet toe.
In theorie zal je op het einde van een lange kabel inderdaad minder vermogen beschikbaar hebben door draadverliezen, maar dan zit het verloren vermogen "in de kabel".

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 984
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 76 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor SpecialK » 04 Mar 2020, 15:26

Voor de zekering maakt het niet echt uit. Een 4mm2 kabel kan x aantal ampere transporteren, of dat nu 5 meter of 500 meter is. Je moet echter wel zien of de spanningsval binnen aanvaardbare waarden blijft. Doorgaans veronderstelt men dat 5% spanningsval nog net acceptabel is; ga je owv kabellengte daarboven dan moet je eigenlijk naar een grotere sectie overstappen.

Met automaten moet je wel goed opletten. Automaten schakelen thermisch af bij overbelasting, maar magnetisch bij kortsluiting. De curve van je automaat bepaalt tot wanneer ze thermisch afschakelt vanaf wanneer de zekering magnetisch afschakelt. Magnetisch afschakelen gaat véél sneller dan thermisch.
Huishoudelijk komt de C curve het meeste voor (bv een C20 automaat), en die wordt magnetisch tussen 7 en 10 keer de nominale stroom. Dus bij 20A is dat 140 tot 200A kortsluitstroom. Als uw kabel écht lang is blijf je daar zelfs bij kortsluiting onder, en moet je wachten tot uw zekering thermisch afschakelt, en dat duurt dus een stuk langer. En soms is dat TE lang.

Als je het goed wil doen moet je een kabelberekening maken. Ecodial van Schneider (gratis mits registratie) kan je daar bv mee helpen.

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1442
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 113 keer
Uitgedeelde bedankjes: 97 keer

Re: Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor fvhbrugge » 04 Mar 2020, 19:12

Hier gratis te berekenen
https://www.nexans.be/eservice/Belgium- ... CALC_.html

Merk op niet onmiddellijk geschikt om automaat te bepalen.
Maar toch je kan de kortsluitstroom laten berekenen en op basis hiervan kijken welk type automaat geschikt is.

Ook kan je zien dat voor 80 meter op 20A je al een 6mm² moet gebruiken, puur op basis van spanningsval. (230V)
Daarnaast moet je de kortsluitstroom controleren.


Ook de kortsluitstroom die bepaalt welke automaat je kan plaatsen. De kortsluitstroom moet groot genoeg zijn opdat de automaat zou schakelen bij kortsluiting.

Deze tabel kan je gebruiken voor vereenvoudigde berekening en.

Brond: Schneider.
Dit is voor standaard automaat met C karakteristiek.

Screenshot_20200304_191908.jpg
Tabel voor automaat met C karakteristiek



Je ziet maximale lengte 78meter voor 20A op 4mm2

Voor een kabel 4mm2 van 80 meter mag je dus slechts 16A gebruiken.


Oplossing zou kunnnen zijn: koop een automaat met B karakteristiek.
Dan is 25A wél toegelaten

Screenshot_20200304_192558.jpg


Maar helaas, eerder hadden we al vastgesteld dat de spanningsval te hoog is bij 20A dus ook bij 25A (230V)

Bij 16A is er een Spanningsval 12V in procent: 5,3%.... (230V)
In principe is de norm 5% dat is geen wet dus dat zou wel nog kunnen.

Als er geen 230V van doen is, dan heb je wel wat meer reserve qua spanningsval.



Merk ook op dat de automaten in het 2e bord ook uitgerekend moeten worden. Wellicht zal het resultaat ook zijn dat je B karakteristiek nodig zal hebben.

Belgium-47
Starter
Starter
Berichten: 11
Lid geworden op: 11 Sep 2019
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor Belgium-47 » 17 Mar 2020, 18:57

De gegevens die je geeft zijn niet compleet.
Het Arei definieert de ruimte en plaats van de installatie.
Tuinhuisje of loods is een groot verschil. of wordt er gewoon een eindverbruiker op aangesloten ? zoals een poortopener.
Kabel ligt in de grond...Welke soort kabel, welke diepte, in buis, niet in buis, afgeschermd met afdekplaatjes en geel/zwarte lint....
Indien deze kabel of kring reeds was opgenomen in vorige keuring blijft regelgeving voor die kring van toepassing.
Geleiders afgetakt aan hoofdautomaat van verdeelkast 1 moet deze minimaal dezelfde draadsectie bevatten als inkomende verdeelkast 2
Men mag niet van draadsectie veranderen zonder specifieke beveiliging. Of is de draad naar de andere kast reeds beveiligd door automaat in kast 1 ?
Dan mag deze een andere sectie bevatten.
Betreffende differentieelautomaat of dif-schakelaar zijn bij verdeling naargelang toepassing ook verplichtingen.
Het kan zijn dat je bijkomende Dif (zou ik zeker aanraden) en aardpen moet plaatsen.

Je gaat een tweede zekeringkast bijplaatsen op een voedingskabel van minimaal 80m afstand.
Iedereen heeft het wel over spanningsval tov lengte van de kabel, daar zijn genoeg tools, op het net, van te vinden.
Voldoet deze kabel nog wel aan de specifieke regelgeving?
BTV, Vincotte,... geven gratis advies

succes

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4775
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 269 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 153 keer

Re: Maximale kabellengte/-doorsnede en automaat

Berichtdoor honda4life » 17 Mar 2020, 21:34

Niet onderschatten hé die kabellengte, zonder de kortsluitstroom van je verdeelbord te kennen, blijft het wat gokken.
Plaats je na dit tweede verdeelbord nog kabels van 25m ofzo... spannend hoor :wink:

Ik heb thuis bij de keuring van de zonnepanelen door de keurder eens een meting laten uitvoeren wat m'n kortsluitvermogen was.
Vervolgens dit als basis genomen in Caneco (kabelberkeningspakket) en beroepsmisvoring, en viel dat toch even tegen hoe beperkt het aantal meter tot aan het stopcontact eigenlijk is.

Dan mag je nog niet te ruim doen hoor met de afstand tot aan het tuinhuis, waar je uiteraard met een dunne verlengkabel die lang genoeg is voor de hele tuin te bereiken...
(echter wordt er geen rekening mee gehouden dat een kortsluiting binnen de 5s onderbroken dient te zijn, en niet ogenblikkelijk zoals in het pakket)
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: depeje, Google [Bot], tien en 1 gast