Over discriminatie gesproken ...

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 915
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 85 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor koenraaddeconinck » 04 Jun 2018, 12:36

Tegenwoordig is 'discriminatie' een veel gehoord begrip en laat er geen enkel misverstand over bestaan: wat mij betreft kan en mag niemand achtergesteld of gediscrimineerd worden en heeft iedereen recht op een menswaardig bestaan. Alleen denk ik dat heel veel mensen uit de boot vallen.

Mijn oudste zoon is, na 2 universitaire opleidingen (master geschiedenis + master overheidsmanagement) in het jaar dat hij 26 geworden is, afgestudeerd. Hij werd op 24/7 26 en op 1/10 van dat jaar heeft hij zijn laatste diploma behaald.

Momenteel is hij bijna 2 jaar werkzoekend ondanks verwoede pogingen om zelfs te solliciteren naar jobs in alle mogelijke sectoren, zelfs de distributiesector.

Resultaat:
- recht op wachtvergoeding: nihil
- recht op één of andere vergoeding na een wachttijd: nihil
- begeleiding door de VDAB: nihil (want hij kost hen geen duit). Hij heeft enkel de vraag gekregen een een sollicitatiebrief op te sturen die meer dan OK werd bevonden met de bijkomende boodschap dat er verder geen traject was/is maar dat hij wel moet blijven solliciteren.

Uiteraard heeft hij al die tijd geen inkomen en hoeft hij ook geen concrete plannen te maken voor het uitbouwen van een toekomst.
Hij heeft dus kost en inwoon en alles wat er bij hoort gratis, t.t.z. door ons betaald en dit met heel veel plezier want als ouders wil je dat je kind niets tekort komt.

Nu denken we aan grondige renovatie van onze (bescheiden) woning en als we navraag doen over premies of mogelijke tussenkomsten, mogen we hem zelfs niet beschouwen als persoon ten laste waardoor we net boven de vooropgestelde minimum inkomensgrenzen belanden en voor niets in aanmerking komen. Mochten we hem wel als persoon ten laste kunnen vermelden, dan hadden we recht op bv. de Vlaamse renovatiepremie.

Theoretisch kunnen we hem ergens apart laten domiciliëren en hem richting OCMW sturen volgens sommigen maar dat wil geen enkele nog redelijk denkend mens zijn zoon/dochter aandoen.

Psychologisch krijg ik zo stilaan een beetje het gevoel dat hij op het vlak van sociale zekerheid "rechteloos" is dat de overheid daar ook niet van wakker ligt. Hij kost hen immers niets ...

En wat mij betreft: uiteraard geraken veel jobs niet ingevuld maar worden vacatures niet zelden door bedrijven uitgeschreven om lucratieve redenen ...

Bij de overheid doet hij mee aan overheidsexamens. Onlangs heeft hij meegedaan aan een examen in een gemeente waar men de straat vroeg van de locatie waar daar best een cultureel centrum zou komen ... :beerchug: En onze weledele politici dan maar blijven pretenderen dat alle aanwervingsexamens volledig objectief verlopen. Dit voorbeeld is slechts 1 illustratie.

Dat jongeren moeten gestimuleerd worden om te werken: zeker ! Dat ze heel flexibel moeten zijn in hun zoektocht: zeker !

Maar geen begrip voor een overheid die ze gewoon op alle vlakken negeert ...

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 868
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 76 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 253 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor jaker » 04 Jun 2018, 12:50

Als jou zoon nog thuis woont en geen eigen inkomen heeft, is die toch nog steeds ten laste?

Welke zijn de voorwaarden om ten laste te kunnen zijn?
Opdat het kind ten laste zou kunnen zijn voor aanslagjaar 2018, inkomsten 2017, moeten de volgende drie voorwaarden zijn voldaan:

1. Het kind moet deel uitmaken van uw gezin op 1 januari 2018.
Dat betekent dat het kind dat u ten laste wil nemen daadwerkelijk en op duurzame wijze met u moet samenwonen.

Opgelet!
Als het kind tijdelijk de gezinswoning heeft verlaten omwille van studies, gezondheidsredenen, ..., wordt het normaal gezien nog steeds beschouwd als deel uitmakend van het gezin.

Worden nog steeds geacht deel uit te maken van het gezin op 1 januari 2018:
de kinderen die in 2017 overleden zijn, op voorwaarde dat zij reeds ten laste waren voor het voorgaande aanslagjaar (d.w.z. aanslagjaar 2017, inkomsten 2016)
de kinderen die in 2017 geboren en overleden zijn
de kinderen die in 2017 doodgeboren zijn of verloren zijn bij een miskraam na ten minste 180 dagen zwangerschap
de in 2017 vermiste of ontvoerde kinderen, op voorwaarde dat:
zij reeds voor aanslagjaar 2017 (inkomsten 2016) ten uwen laste waren
zij op 1 januari 2018 nog geen 18 jaar waren
u de verdwijning of ontvoering uiterlijk op 31 december 2017 hebt aangegeven bij de politie of ter zake een klacht hebt ingediend bij het parket of bij de Belgische overheden die bevoegd zijn inzake ontvoeringen van kinderen.

2. De nettobestaansmiddelen van het kind mogen een bepaald bedrag niet overschrijden.
Zie volgende vraag.

3. Het kind mag geen bezoldigingen ontvangen die u inbrengt als beroepskosten.
Voorbeeld: tijdens de vakantie wordt u door uw zoon geholpen in de familiale slagerij en u trekt zijn loon af van uw inkomsten als beroepskosten. Op dat moment is uw zoon niet meer ten laste, ongeacht het bedrag van zijn bestaansmiddelen!

Bron: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/personen_ten_laste/kinderen#q3
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met Telenet/Dellmont
Router: Netgear R7000 met FreshTomato

kaarsenbril
Pro Member
Pro Member
Berichten: 332
Lid geworden op: 16 Jun 2012
Bedankt: 42 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor kaarsenbril » 04 Jun 2018, 13:07

Ik zou daar geen dag werkeloos blijven zitten:
Waarom start hij niet met een eenvoudige job waar hij direct mag beginnen (bvb poetsdienst of medewerker in een supermarkt)
Ondertussen solliciteren.

2 vliegen in een klap : Hij leert wat echt werken is en zal later respect kunnen opbrengen voor de gewone arbeiders onder ons.

axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2383
Lid geworden op: 18 Dec 2010
Bedankt: 202 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 434 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor axs » 04 Jun 2018, 13:16

En... een extra streepje voor omdat hij zijn werkwilligheid demonstreerde.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5440
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 314 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor MClaeys » 04 Jun 2018, 13:25

kaarsenbril schreef:bvb poetsdienst of medewerker in een supermarkt

Het is een paar jaar geleden dat ik heb gesoliciteerd, maar bij dergelijke jobs kreeg ik te horen dat ik overgekwalificeerd was (nochtans slechts een bachelor). Dus dat is ook niet altijd de richting die ge op kunt. Eens ge een jobke gehad hebt gaat het veel vlotter. Nu gaat hij elk gesprek mogen verantwoorden waarom er een gat van 2 jaar op zijn CV staat (daar deden ze met mijn 6 maand al lastig over, dus ik had een lijst met waar en wanneer ik gesoliciteerd had op zak om dat te verantwoorden).
Xbox Live: MClaeys

cadsite
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2267
Lid geworden op: 20 Jan 2015
Locatie: Kortrijk
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 66 keer
Contact:

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor cadsite » 04 Jun 2018, 13:28

MClaeys schreef:Het is een paar jaar geleden dat ik heb gesoliciteerd, maar bij dergelijke jobs kreeg ik te horen dat ik overgekwalificeerd was (nochtans slechts een bachelor).

Als ik de diploma's hoor die de mensen van de plaatselijke bio-planet hebben! :eek:

Probleem is soms wel dat als je een tijd gewerkt hebt in iets anders dan je diploma doet vermoeden andere werkgevers wel eens durven denken dat je er helemaal uit bent. Persoonlijk vind ik dat een heel lastig dilemma.

Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 923
Lid geworden op: 17 Jun 2004
Bedankt: 80 keer
Uitgedeelde bedankjes: 247 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Didymus » 04 Jun 2018, 13:43

Eender welke permanente job aannemen "onder je niveau" is meestal een slecht idee goed idee als je een carrière wil uitbouwen met/op basis van je diploma's. Je loopt een carrièreachterstand op die je nog moeilijk kan goedmaken. Bovendien ontvangen werkgevers die profielen ook niet met open armen, zoals hierboven terecht wordt vermeld.

Je kan die tijd beter gebruiken om je bij te scholen in de richting die je wel uit wil. Als de VDAB niet wil helpen: zelf op zoek gaan naar privécoaching. De coaching an sich is misschien niet de grootste meerwaarde, maar wel het adresboekje van een goede coach...

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 915
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 85 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor koenraaddeconinck » 04 Jun 2018, 14:09

kaarsenbril schreef:Ik zou daar geen dag werkeloos blijven zitten:
Waarom start hij niet met een eenvoudige job waar hij direct mag beginnen (bvb poetsdienst of medewerker in een supermarkt)
Ondertussen solliciteren.
2 vliegen in een klap : Hij leert wat echt werken is en zal later respect kunnen opbrengen voor de gewone arbeiders onder ons.


Hij heeft al gesolliciteerd bij op diverse plaatsen voor jobs met lagere kwalificatie. Hij krijgt letterlijk het antwoord dat hij geen "duurzame werknemer" is als hij solliciteert bij grootwarenhuizen om rekken te vullen, poetsfirma's, etc. Ze menen te weten dat hij onmiddellijk vertrekt als hij een job "op zijn niveau" krijgt. Op een welbepaalde plaats hebben ze hem via telefoon gecontacteerd met de vraag of zijn sollicitatie als 'misplaatste' joke bedoeld was ...

jaker schreef:Als jou zoon nog thuis woont en geen eigen inkomen heeft, is die toch nog steeds ten laste?


Ja, zonder meer. Persoonlijk vind ik dat het plaatje anders helemaal te gek is voor woorden.
Hij mag wel niet meer inkomen hebben dan iets van een 3.000 € op jaarbasis. Nagevraagd bij de belastingen zelf. Hij wordt fiscaal nog altijd als ten mijnen laste beschouwd wegens inkomen = 0 €.

Edit: als ik de heren en dames ministers hoor over al die eindeloze openstaande vacatures dan denk ik dat ik binnenkort toch eens van hen ga aanschrijven met de vraag om mijn zoon binnen de week aan een geschikte job te helpen. Dat zal hen ongetwijfeld geen moeite kosten aangezien er zoveel aanbod is op de arbeidsmarkt ...

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4270
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 485 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Joe de Mannen » 04 Jun 2018, 14:28

Een openstaande vacature is één maar aangenomen worden is nog iets anders.
Zoals je zelf aangeeft: hoe lang blijft hij ? hoe lang blijft hij content met die job als rekkenvuller (of iets dergelijks).

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 910
Lid geworden op: 14 Mei 2008
Locatie: Bevergem :-)
Bedankt: 106 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 150 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor johan.devos » 04 Jun 2018, 14:35

Wat heeft dit met discriminatie te maken?

https://www.belgium.be/nl/justitie/slachtoffer/klachten_en_aangiften/discriminatie

Dit is eerder een geval van "slechte" studiekeuze (meer aanbod dan vraag,...) maar heeft niet te maken met huidskleur, gender,...

cadsite
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2267
Lid geworden op: 20 Jan 2015
Locatie: Kortrijk
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 66 keer
Contact:

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor cadsite » 04 Jun 2018, 14:44

Dat was ook het eerste wat bij mij opkwam. Geschiedenis is super interessant, maar zo een richting waarvan je bijna zeker bent geen job te vinden. Tenzij misschien hij in het onderwijs wil stappen. Die opleiding kan hij zelfs doen terwijl hij aan het werk is.

axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2383
Lid geworden op: 18 Dec 2010
Bedankt: 202 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 434 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor axs » 04 Jun 2018, 14:57

Verhaal van recruters die denken dat je er dan ‘uit’ bent gaat in dit geval niet op.

Trouwens: een recruiter die zo kortzichtig is dat iemand die in tussentijd een job onder zijn niveau doet, niet meer zou voldoen, is zijn titel niet waard!

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 915
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 85 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor koenraaddeconinck » 04 Jun 2018, 15:05

johan.devos schreef:Wat heeft dit met discriminatie te maken?

https://www.belgium.be/nl/justitie/slachtoffer/klachten_en_aangiften/discriminatie

Dit is eerder een geval van "slechte" studiekeuze (meer aanbod dan vraag,...) maar heeft niet te maken met huidskleur, gender,...


Inderdaad, misschien niet in de strikt juridische zin van het woord maar wat mij betreft, zonder meer in menselijk opzicht.

Mensen die het in onze maatschappij echt met 0€ aan inkomsten moeten stellen ... Dit is voor mij totaal mensonwaardig en hierdoor geeft de maatschappij tout court een signaal dat je niet mee telt. Hier wil ik zelfs geen woorden aan vuil maken.
Men voorziet zelfs in geen sociale vorm van tewerkstelling waarbij je eventueel tegen het bedrag van de vroegere wachtuitkering ergens aan de slag kunt.

0 = 0 en veel minder kan uiteraard niet ...

Eén van de zovele uitwassen van het huidig extreem neoliberaal beleid van NVLD (lees NVA), VLD zelfs en de heren en dames CD&V-ers die voorgaanden hierin steunen. Maar ik ben er van overtuigd dat ook de andere partijen, zijn de salon socialisten en 'groen' uit dezelfde klei gemaakt zijn. Allen onder het motto: "luister zeker naar mijn woorden maar kijk geenszins naar mijn daden".
Groen heeft heel mooie ideeën alleen ... de kostprijs is om van te duizelen en veel maatregelen treffen opnieuw een welbepaalde klasse ...
Laatst gewijzigd door koenraaddeconinck op 04 Jun 2018, 15:10, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4270
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 485 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Joe de Mannen » 04 Jun 2018, 15:08

axs schreef:..., is zijn titel niet waard!


Ben je vet mee. Ze hebben tegenwoordig al niet meer het fatsoen om u te verwittigen als het niets is geworden. Laat staan dat je te weten komt waarom.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 915
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 85 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor koenraaddeconinck » 04 Jun 2018, 15:12

Volledig akkoord. Zo heeft hij ooit het antwoord gekregen na een sollicitatie bij een HR- consultancy bureau dat dit niet relevant was en dat zij niet aan jobcoaching deden ...

M_016
Pro Member
Pro Member
Berichten: 427
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 44 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor M_016 » 04 Jun 2018, 15:14

Ter info:
https://be.indeed.com/jobs?q=Leerkracht ... 1=&param2={param2)&random=15552467803242630788&aceid=&adposition=1t1&gclid=EAIaIQobChMIj96rxIq62wIVQlXTCh278QpTEAAYASAAEgLM-vD_BwE
&
gebruik maken van van de gratis -zelfs online - opleidingen van de VDAB voor knelpuntberoepen zoals ICT, boekhouding ….
https://be.indeed.com/jobs?q=Leerkracht ... 1=&param2={param2)&random=15552467803242630788&aceid=&adposition=1t1&gclid=EAIaIQobChMIj96rxIq62wIVQlXTCh278QpTEAAYASAAEgLM-vD_BwE

Flippi
Premium Member
Premium Member
Berichten: 479
Lid geworden op: 26 Jan 2011
Bedankt: 34 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 66 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Flippi » 04 Jun 2018, 15:27

koenraaddeconinck schreef:Resultaat:
- recht op wachtvergoeding: nihil
- recht op één of andere vergoeding na een wachttijd: nihil
- begeleiding door de VDAB: nihil (want hij kost hen toch niks)

Strategie van de regering. De oudsten langer laten werken zodat er geen pensioenen moeten worden uitbetaald en de jongeren geen werkloosheidsvergoeding uitbetalen als ze niet direct werk vinden.

vverbeke
Premium Member
Premium Member
Berichten: 558
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Z-WVL
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor vverbeke » 04 Jun 2018, 16:05

Met een master overheidsmanagement en een weinig gegeerde master geschiedenis zoekt hij best binnen de overheid, die zoeken al sneller "een master" zonder specifiek diploma. Het verhaal dat gemeentebesturen alleen maar politieke vriendjes aannemen klopt allang niet meer. Op bepaalde plaatsen is dat idd. nog zo, ik ken er echter veel meer waar het allang niet meer zo is. De examenvragen bij overheden zijn idd. soms idioot maar swat, dat is een horde die je over moet. Eventueel kan hij nog een opleiding bibliotheekschool volgen, of dat extra jaar om leerkracht te worden, geen idee hoe dat heet.

Met een master geschiedenis is het wel te verwachten dat de zoektocht naar werk moeilijk is, hij is één van de vele. Ik zou dat nu geen discriminatie noemen, eerder een mismatch tussen diploma en wat het bedrijfsleven zoekt aan profielen. Vooral technische masters zijn gegeerd.
@home: VDSL 100/20 • @work: fiber 200/200 + VDSL 70/20 + cable 240/30

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5440
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 314 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor MClaeys » 04 Jun 2018, 16:48

Pro-tip overigens, vrijwilligerswerk. Kan op de CV staan en toont aan dat je tussen het solliciteren door niet gewoon in de zetel hangt. Het helpt ook bij nuttige ervaringen opdoen, contacten, etc... En het zorgt dat het gat op de CV niet nog groter kan worden.

cadsite schreef:Als ik de diploma's hoor die de mensen van de plaatselijke bio-planet hebben! :eek:

Misschien was dat het probleem, geen bio-planet bij ons toen :p Tijden veranderen ook natuurlijk, het is alweer 5 jaar geleden dat ik nog in die situatie zat en moest soliciteren.
Xbox Live: MClaeys

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7755
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 572 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor ITnetadmin » 04 Jun 2018, 20:18

Klassiekers he.
Er zijn zogezegd honderduizenden vacatures, maar als je rondneust zie je vaak dat er veel dubbels tussenzitten (een job die via interim gaat en dus door elk interimkantoor gepost wordt) en valse vacatures (gezet voor exposure/reclame of om te zien of hun eigen personeel niet aan het jobhunten is).
Er zijn echter nog altijd méér werklozen dan vacatures, alle trucjes met "mensen van de rva afsmijten en de ocmw'ers niet meetellen" ten spijt.
En zolang dat onevenwicht er is, zullen er dus altijd werklozen zijn (die we ook broodnodig hebben, of de inflatie zou ontsporen want iedereen zou opslag eisen en/of jobhoppen).

Maar ondanks die vele vacatures doen zowat alle bedrijven nog altijd supermoeilijk over hun kandidaten.
Je bent vaak ofwel ondergekwalificeerd, overgekwalificeerd, of gewoon verkeerd gekwalificeerd.
Of je woont te ver, bent niet flexibel genoeg, vraagt teveel loon (enfin, zij zijn niet bereid om genoeg te betalen), etc...

Men zoekt nog altijd de kandidaat met 2 masters en 20 jaar ervaring, die wel liefst geen 30 jaar oud is (want dan kunnen ze je niet meer "kneden") en die superhondsloyaal is aan het bedrijf (want met op een sollicitatie eerlijk toe te geven dat je het gewoon voor het geld doet geraak je niet ver).
Oh wee als je een gaatje in je CV hebt.
Of als je jobs buiten je diploma hebt gedaan (geen carriere dus).
Of als je teveel jobs hebt gedaan (jobhopper), ook al waren dat maar tijdelijke.
"Een simpele job gaan doen omdat het moet", dat lukt nauwelijks, want die bedrijven denken (terecht uiteraard) dat je weg bent van zodra je een betere job gevonden hebt. Dan komt het "overgekwalificeerd" ineens de kop opsteken. Want men wilt uiteraard geen manager type die de vloer komt vegen maar intussen commentaar geeft op alles wat hij anders zou doen en dan ook ineens verdwijnt na een (volgens elk bedrijf) lange en kostelijke opleiding.

En de overheid, die schiet zwaar tekort in haar ondersteuning.
Mensen helpen bij wie het water aan de lippen staat, dat doen ze niet hoor.
Ze helpen mensen pas als die halfverdronken zijn, en heffen ze net genoeg op dat het water hen terug net aan de lippen staat.

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 915
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 85 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor koenraaddeconinck » 04 Jun 2018, 20:24

Ik kan het niet veel beter verwoorden.

Meer nog, politici zijn niet geïnteresseerd in noodlijdenden. Al wat telt is hun eigen geldbeugel, ego en platte macht.
Ik citeer Kris Peeters (CD&V): "alleen de sterksten zullen overleven". Mooie gedachte niet voor een partij die zich een chritelijk auro aanmeet. Hoe schijnheilig kan iemand zijn ... ?

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor ubremoved_539 » 04 Jun 2018, 21:23

ITnetadmin schreef:Maar ondanks die vele vacatures doen zowat alle bedrijven nog altijd supermoeilijk over hun kandidaten.


Ik ken nochtans een KMO die lang naar iemand (constructie) gezocht heeft en zeker geen hoge eisen had... maar er kwam gewoon niemand op af.

En van de weinigen die er wel op afkwamen waren de verhalen hilarisch... en ik geloof best dat die geen uitzondering was.

In dit geval vrees ik gewoon dat het de verkeerde studierichting is... kunst, literatuur, geschiedenis, ... misschien leuk maar niet echt een richting waar je moet hopen snel werk te vinden vrees ik. Misschien zou men beter een quota zetten op dergelijke jobs in plaats van tandartsen ed. (waar je twee maand moet wachten voor je een afspraak hebt).

Gray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1115
Lid geworden op: 17 Apr 2005
Bedankt: 136 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 323 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Gray » 04 Jun 2018, 22:00

koenraaddeconinck schreef:
johan.devos schreef:Wat heeft dit met discriminatie te maken?

https://www.belgium.be/nl/justitie/slachtoffer/klachten_en_aangiften/discriminatie

Dit is eerder een geval van "slechte" studiekeuze (meer aanbod dan vraag,...) maar heeft niet te maken met huidskleur, gender,...


Inderdaad, misschien niet in de strikt juridische zin van het woord maar wat mij betreft, zonder meer in menselijk opzicht.

Mensen die het in onze maatschappij echt met 0€ aan inkomsten moeten stellen ... Dit is voor mij totaal mensonwaardig en hierdoor geeft de maatschappij tout court een signaal dat je niet mee telt. Hier wil ik zelfs geen woorden aan vuil maken.
Men voorziet zelfs in geen sociale vorm van tewerkstelling waarbij je eventueel tegen het bedrag van de vroegere wachtuitkering ergens aan de slag kunt.

0 = 0 en veel minder kan uiteraard niet ...

Eén van de zovele uitwassen van het huidig extreem neoliberaal beleid van NVLD (lees NVA), VLD zelfs en de heren en dames CD&V-ers die voorgaanden hierin steunen. Maar ik ben er van overtuigd dat ook de andere partijen, zijn de salon socialisten en 'groen' uit dezelfde klei gemaakt zijn. Allen onder het motto: "luister zeker naar mijn woorden maar kijk geenszins naar mijn daden".
Groen heeft heel mooie ideeën alleen ... de kostprijs is om van te duizelen en veel maatregelen treffen opnieuw een welbepaalde klasse ...


Misschien moet het "neoliberaal beleid" die opleidingen gewoon afschaffen (kunst, geschiedenis)?
Ik maak de bedenking "8 jaar" verder gestudeerd en al 2 jaar geen werk kunnen vinden (ondanks dat de laatste 2 jaar er nog nooit zoveel vacatures zijn geweest) :eek: Die diplomas moeten echt wel waardeloos zijn.

Winnie
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 01 Apr 2018
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Winnie » 04 Jun 2018, 22:25

Wij hebben iemand in dienst op een technische functie die filosofie gestudeerd heeft, maar is top in haar job.
helaas zijn dat de zeldzaamheden...

Het grote deel van de geschiedkundige/archeologen/pol&soc toestanden kiezen zulk een richting omdat ze gewoon geen echte werkgerelateerde interesse hebben, schiet dan aub niet op een werkgever omdat ze zulk personeel niet nodig hebben.

Verder is het overgekwalificeerd verhaal een eigen gemaakt probleem.
Als je wilt rekken vullen in de supermarkt vermeld je toch die 2 nutteloze masters gewoon niet in je brief!

Wij hebben zo ooit na enkele maanden pas geweten dat er een burgelijk ingenieur in het magazijn aan het werk was.
Die persoon zocht een job om enkele maanden in België te zijn, omdat zijn moeder op sterven lag...
Ons had hij wijsgemaakt dat hij graag reisde en tijdens de zomer werkte voor wat spaargeld om de rest van het jaar rond te komen

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4270
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 485 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Joe de Mannen » 04 Jun 2018, 23:09

Ja, dat schept vertrouwen he....
J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 923
Lid geworden op: 17 Jun 2004
Bedankt: 80 keer
Uitgedeelde bedankjes: 247 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Didymus » 05 Jun 2018, 00:33

r2504 schreef:Ik ken nochtans een KMO die lang naar iemand (constructie) gezocht heeft en zeker geen hoge eisen had... maar er kwam gewoon niemand op af.


Maar wat boden ze? "Marktconforme verloning" en nog een hoop van die clichés?

Als een job niet ingevuld geraakt, dan liggen de eisen te hoog en/of het loon te laag. Ik ben er sterk van overtuigd dat bedrijven die realistisch zijn in hun eisen, maar tegelijk ook in het loon dat ze bereid zijn te betalen, altijd capabele mensen zullen kunnen aantrekken.

Als ik zie hoe recruitment, zelfs van gespecialiseerde IT-profielen, gebeurt, dan stel ik mij daar toch ook ernstige vragen bij. Om een voorbeeld te geven: over de jobinhoud kunnen de meeste recruiters je geen zinnig woord vertellen, behalve de buzzwords die ze hebben opgeschreven, maar ze eisen wel onmiddellijk dat je alles laat vallen om met hen te praten of ze beginnen gewoon bedragen te vermelden. Op die manier gaan ze de witte raaf die ze allemaal zoeken echt niet vinden.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7755
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 572 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor ITnetadmin » 05 Jun 2018, 01:52

Winnie schreef:Het grote deel van de geschiedkundige/archeologen/pol&soc toestanden kiezen zulk een richting omdat ze gewoon geen echte werkgerelateerde interesse hebben, schiet dan aub niet op een werkgever omdat ze zulk personeel niet nodig hebben.

Mag ik erop wijzen dat de persoon waarop de OP vertelt 2 masters heeft, waarvan de tweede een "master overheidsmanagement" is, waarvan ik vermoed dat men daarmee toch iets makkelijker een job mee zou moeten kunnen vinden.

Winnie schreef:Verder is het overgekwalificeerd verhaal een eigen gemaakt probleem.
Als je wilt rekken vullen in de supermarkt vermeld je toch die 2 nutteloze masters gewoon niet in je brief!

Oh nee he, de schuld nu niet bij de werkzoeker leggen.
Wat jij eigenlijk zegt is "als je overgekwalificeerd bevonden wordt, heb je gewoon niet genoeg gelogen op je CV".
Mogen er eigenlijk nog wel wat ethische grenzen gesteld worden, zoals niet verwachten dat je een werknemer kan/mag dwingen om te liegen??
"Overgekwalificeerd" is een probleem gecreeerd door werkgevers; het is dus niet de taak van werkzoekenden om dat probleem op te lossen.


Ik heb als ITer ook al wat rare stoten meegemaakt hoor.
In het onderwijs bv kreeg ik ooit deze voorgeschoteld:
"Overuren bestaan officieel niet, dus je krijgt ze niet uitbetaald en je krijgt geen officiele recup, maar we verwachten wel dat je er maakt, bv ook in de vakantieperiodes."
"Oh, maar dat kan wel lukken; 's avonds krijg ik meer gedaan als iedereen weg is, en ik recup ze wel waar ik kan, en dan kan ik mijn uren wat flexibel invullen door ook 's ochtends wat recup te nemen."
"Ah maar nee, dat gaat niet, je moet wel stipt aanwezig zijn 's ochtends voor als er een pc niet werkt."
"Eh, jullie hebben 5 locaties en verwachten mij op elke dag op een andere locatie, dus de 4 locaties waar ik niet ben hebben ook pech als er bij hen een pc niet werkt; die 5e erbij zal dus niet veel verschil uitmaken."
Sorry he, quid pro quo (naast het feit dat de vacature gericht was op een ITer "voor de infrastructuur", maar ze eigenlijk een doordeweekse technicus zochten om firstline te spelen want de infrastructuur "was al af en beheerd door de stad, dus daar mag niet aangekomen worden").
Op die sollicitatie waren achteraf dus ook de woorden "overgekwalificeerd" gevallen.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8465
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor heist_175 » 05 Jun 2018, 07:51

Geschiedenis zomaar bij het grof vuil zetten of afschaffen, we zouden het ons (als maatschappij) over 10-20-30 jaar enorm beklagen.
Bij een vorige firma was de baas van het pre-sales team iemand die een Master Geschiedenis had.

Het is een lastige discussie, omdat het over 1 specifieke persoon gaat, zoon van een UB'er. Ik wil geenszins de UB'er of de zoon aanvallen.
- Waarom heeft uw zoon niets bijgestudeerd tijdens die 2 jaar? Ik zou meteen denken aan het onderwijs. Met zijn diploma's (zeker met die Master Overheidsmanagement) denk ik dat hij daar wel aan de bak zou komen. Mijn vrouw staat in het onderwijs, het is zeker niet allemaal rozegeur en maneschijn, maar de verloning is meer dan prima.
- Nog tips om bij te scholen: industrieel ingenieur, elektricien, loodgieter, ... Aangezien uw zoon al een master heeft, is hij er vermoedelijk snel vanaf in een academisch traject. Als elektricien ben je na 4-5 maanden intensieve cursus klaar om te gaan werken. Er wordt gesmeekt om geschoold technisch personeel.
- Ik zou proberen om de CV te pimpen met vrijwilligerswerk. Ik doe ook sollicitatiegesprekken bij ons, zowel schoolverlaters als ervaren profielen. Vrijwilligerswerk acht ik en achten wij als meerwaarde, idem scouts/chiro/... (wat ook een vorm van vrijwilligerswerk is).

Nog 2 opmerkingen:
- laat u begeleiden door de vakbond, de RVA/VDAB trekt zich geen bal aan van hoger opgeleiden, die willen alleen laaggeschoolden pesten
- denk 2 keer na in het stemhokje voor je op een bende ultrarechtse populisten stemt

Gray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1115
Lid geworden op: 17 Apr 2005
Bedankt: 136 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 323 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Gray » 05 Jun 2018, 08:35

heist_175 schreef:- denk 2 keer na in het stemhokje voor je op een bende ultrarechtse populisten stemt


het is weer de schuld van "het systeem" :roll: er zijn nochtans nog nooit zoveel jobs geweest als nu.
Wat wilt ge nu eigenlijk, onbeperkt naar school gaan en daarna gaan doppen tot het pensioen? :lol:

Hier zit weer nen hele hoop calimero's bij elkaar ze. :-D

Gebruikersavatar
Fallschirmjaeger
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 07 Mei 2011
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Fallschirmjaeger » 05 Jun 2018, 08:54

heist_175 schreef:- Waarom heeft uw zoon niets bijgestudeerd tijdens die 2 jaar


Bijstuderen is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als ge op zoek bent naar werk en quasi geen inkomsten hebt. Een gratis cursus van de vdab heeft meestal enkele maanden wachttijd en bij een betalende cursus, ga je eigenlijk bewust stoppen met werk te zoeken aangezien het anders weggesmeten geld is. En als werkzoekende wil je zo snel mogelijk werken om inkomsten te kunnen krijgen en dus terug zelfstandig te kunnen leven.

Ik ben ooit 2 cursussen begonnen van de vdab, maar beide na een paar maanden afgebroken doordat ik ergens toch kon beginnen werken. Telkens de afweging gemaakt om nog verder te leven van het stempelgeld gedurende de resterende periode van de opleiding (nog enkele maanden) en mij zo in nog meer financiele moeilijkheden te steken of toch maar de job aan te nemen ook al wist ik dat het nooit iets ging worden voor lange termijn (jobs zonder toekomst), maar waarbij ik er wel van kon leven en een heel klein beetje opzij kon zetten. Werd dus telkens het 2de. Om die reden zou ik ook nooit een betalende cursus kunnen volgen.
Afbeelding

Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 923
Lid geworden op: 17 Jun 2004
Bedankt: 80 keer
Uitgedeelde bedankjes: 247 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Didymus » 05 Jun 2018, 09:12

Dat hoeft toch geen cursus van de VDAB te zijn? In deze context moet ik spontaan denken aan MOOCs; tegenwoordig is er over elk onderwerp wel eentje. Gaat je ook niet rechtstreeks een job opleveren, maar het toont potentiële werkgevers wel dat je niet bij de pakken blijft zitten en graag iets nieuws leert.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8465
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor heist_175 » 05 Jun 2018, 09:14

Gray schreef:
heist_175 schreef:- denk 2 keer na in het stemhokje voor je op een bende ultrarechtse populisten stemt


het is weer de schuld van "het systeem" :roll: er zijn nochtans nog nooit zoveel jobs geweest als nu.
Wat wilt ge nu eigenlijk, onbeperkt naar school gaan en daarna gaan doppen tot het pensioen? :lol:

Hier zit weer nen hele hoop calimero's bij elkaar ze. :-D

Ik weet niet hoe je de verstrenging van de wachttijd een positieve evolutie kan vinden?
Jongeren mogen niet bouwen aan hun toekomst? Het lijkt mij een extra barrière tegen kinderen van minder gegoeden.
Maar het zal wel weer te links zijn om als liberaal iedereen dezelfde kansen te geven en de besten de eindmeet te doen halen en niet diegenen met de rijkste mama en/of papa :beerchug:

@cursussen
Syntra cursussen zijn niet echt duur (al is de kwaliteit niet altijd top), maar er zijn ook technische scholen (bv VTI Herentals, Leuven) die technische opleidingen in avondschool aanbieden. In Leuven kon ik zelfs 3 of 4 avonden per week elektriciteit volgen. Dat zag ik niet zitten bovenop een voltijdse job, dus werd het Syntra, maar het bestaat dus wel.
De opleiding tot onderwijzer wordt ook aangeboden als afstandsonderwijs, dus zelfs als je plots toch werk hebt, kan je nog steeds verder doen.

Bijkomende - nuttige - cursussen volgen toont ook dat je niet gans de dag voor uwen TV hangt :).

vverbeke
Premium Member
Premium Member
Berichten: 558
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Z-WVL
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor vverbeke » 05 Jun 2018, 09:25

Ik ken de zoon van TS niet hé, maar aangezien die mens geschiedenis heeft gestudeerd heb ik zo'n donkerbruin vermoeden dat hij niet de meest technische mens is, dus of een technische opleiding dan de oplossing is... Zoals ik al eerder zei: Ik zou kijken richting bibliotheekschool of onderwijs, dat sluit denk ik beter aan bij zijn diploma's. En blijven solliciteren bij de overheid, zelfs al duurt het nog maanden vooraleer er effectief een job uit de bus komt.
@home: VDSL 100/20 • @work: fiber 200/200 + VDSL 70/20 + cable 240/30

Gray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1115
Lid geworden op: 17 Apr 2005
Bedankt: 136 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 323 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Gray » 05 Jun 2018, 09:33

heist_175 schreef:
Gray schreef:
heist_175 schreef:- denk 2 keer na in het stemhokje voor je op een bende ultrarechtse populisten stemt


het is weer de schuld van "het systeem" :roll: er zijn nochtans nog nooit zoveel jobs geweest als nu.
Wat wilt ge nu eigenlijk, onbeperkt naar school gaan en daarna gaan doppen tot het pensioen? :lol:

Hier zit weer nen hele hoop calimero's bij elkaar ze. :-D

Ik weet niet hoe je de verstrenging van de wachttijd een positieve evolutie kan vinden?
Jongeren mogen niet bouwen aan hun toekomst? Het lijkt mij een extra barrière tegen kinderen van minder gegoeden.
Maar het zal wel weer te links zijn om als liberaal iedereen dezelfde kansen te geven en de besten de eindmeet te doen halen en niet diegenen met de rijkste mama en/of papa :beerchug:


Oh, de ironie. :?
In dit geval gaat het net om het omgekeerde, een zeer hoog opgeleid, mannelijk, autochtoon/blank persoon (denk ik) met 2 master titels wint het niet meer tegen "jan met de pet" of "Alibaba uit Iran", omwille van dat er -tig maatregelen vanuit de overheid bestaan om al die "kansengroepen" aan werk te helpen. (subsidies, gratis opleidingen, quota, diversiteits charters,...)
Dat dit ten koste gaat van wie niet tot die kansengroepen behoord is net de oorzaak van een historisch ultra-links beleid.
In een neoliberaal beleid had men die opleidingen al lang terugschroefd (numerus clausus) net om zulke problemen te voorkomen.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8465
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor heist_175 » 05 Jun 2018, 09:54

Ik meende nochtans dat de neoliberalen conservatieve nationalisten absoluut Latijn en Grieks willen behouden. Het aantal studenten in de afdeling Grieks in het middelbaar ga je toch op 1 hand kunnen tellen in veel scholen.
Ik zou niet liever zien dan dat er rationalisatie komt in het secundair onderwijs. Heb je geen (bv) 10 leerlingen, wordt de richting opgedoekt.
Hoe je een numerus clausus liberaal kan noemen, ontgaat me even. Bij een numerus clausus beslis de sectorfederatie (of de overheid onder druk van de sectorfederatie) om minder mensen in het beroep toe te laten (in het Engels noemt dat "red tape") om zo de prijzen kunstmatig op te drijven. Ik zou denken dat liberaal betekent: de overheid bepaalt de kwaliteitsnorm, doet de controles en bekijk zelf maar of je dat beroep wil doen (of uit die studierichting wil afstuderen). Recent vreesden de gynaecologen nog om minder te gaan verdienen, dus vroegen ze de overheid om hun schaarste alvast in stand te willen houden (HLN, was ook op radio1).

Maar opnieuw: hoe liberaal is het om de wachttijd af te schaffen? Ik heb mijn bedenkingen daarbij. De middenklasse voelt dat niet (of minder), dan blijf je gewoon wat langer bij Hotel Mama. Maar "jan met de pet" of "Alibaba uit Iran" heeft die mogelijkheden niet of minder.

Zo'n wachtuitkering is ook niet zaligmakend, maar je kan ten minste uw leven min of meer een start geven.
Het had de zoon van de TS niet echt geholpen om sneller werk te vinden, besluit ik uit zijn openingspost?

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor ubremoved_539 » 05 Jun 2018, 10:15

Didymus schreef:Maar wat boden ze? "Marktconforme verloning" en nog een hoop van die clichés?


Wat ze boden is zelfs nog niet relevant als er niemand komt soliciteren... of moet er meteen in de advertentie staan hoeveel euro's bruto je gaat verdienen (en vermoedelijk liefst nog een laptop en smartphone erbij) ?

Didymus schreef:Als een job niet ingevuld geraakt, dan liggen de eisen te hoog en/of het loon te laag. Ik ben er sterk van overtuigd dat bedrijven die realistisch zijn in hun eisen, maar tegelijk ook in het loon dat ze bereid zijn te betalen, altijd capabele mensen zullen kunnen aantrekken.


De eisen lagen hier zeker niet te hoog en waren meer dan realistisch (al besef ik dat dit in andere sectoren vaak wel een issue is).

Didymus schreef:Als ik zie hoe recruitment, zelfs van gespecialiseerde IT-profielen, gebeurt


Het ging hier niet over IT-profielen maar over een arbeider.

Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 923
Lid geworden op: 17 Jun 2004
Bedankt: 80 keer
Uitgedeelde bedankjes: 247 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Didymus » 05 Jun 2018, 10:28

r2504 schreef:Wat ze boden is zelfs nog niet relevant als er niemand komt soliciteren... of moet er meteen in de advertentie staan hoeveel euro's bruto je gaat verdienen (en vermoedelijk liefst nog een laptop en smartphone erbij) ?


En waarom niet eigenlijk? Zo toont het bedrijf wat ze bereid zijn om te geven voor een goed profiel en waarom ze aantrekkelijker zijn dan de concurrentie. In een schaarse markt kan je het je niet permitteren om onzichtbaar te blijven in de massa en maar op goed geluk hopen dat er toch iemand op afkomt. Toch is dat wat het gros van de bedrijven vandaag doet. Ze moeten daarom niet noodzakelijk met geld, bedrijfswagens en laptops zwaaien, maar het is wel een manier. Gewoon *iets* om erbovenuit te springen. De clichés zijn zo afgezaagd en hebben misschien zelfs een omgekeerd effect.

r2504 schreef:Het ging hier niet over IT-profielen maar over een arbeider.


Uiteraard. Het punt is gewoon dat als het voor goedbetaalde, gegeerde, hoogopgeleide profielen al spaak loopt, het voor "eenvoudige" arbeidersjobs waarschijnlijk nog een pak problematischer is. Iemand die weet wat hij waard is, in casu een capabele arbeider, laat zich óók niet zomaar door de eerste de beste strikken. In een KMO moet het bovendien nog meer dan in een groot bedrijf ook op persoonlijk vlak klikken.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8465
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 633 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 358 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor heist_175 » 05 Jun 2018, 10:34

r2504 schreef:
Didymus schreef:Maar wat boden ze? "Marktconforme verloning" en nog een hoop van die clichés?


Wat ze boden is zelfs nog niet relevant als er niemand komt soliciteren.

Een deel van wat je biedt is "intangible", als in: kleine KMO. Persoonlijk haak ik dan al af.
Opleiding? Groei? Toekomst? Uw werk, kansen, groei, verloning, ... staat of valt dan met de persoonlijke relatie met "de baas". Daar pas ik voor.
Niet van horen zeggen hé. Ik ken enkele mensen die voor een kleine KMO werken. Verhalen om van te huiveren.
In niets te vergelijken (toegegeven ook een andere sector) met een bedrijf van 1000 of meer mensen.

Maar als er niemand komt solliciteren... was de vacature dan wel "aantrekkelijk" genoeg? Voor een CV zijn er ook workshops bij de VDAB hoe je die zo "aantrekkelijk" mogelijk moet maken. Misschien dat Unizo etc zo'n cursussen aanbieden voor bedrijfsleiders die een vacature uitschrijven?

Misschien is de locatie niet aantrekkelijk? Ik wil voor geen geld ergens in De Vlaanders gaan werken: van waar ik woon is dat via de Kennedytunnel of via de R0/E40. Daar bedankt ik feestelijk voor. Idem alles achter GrootBijgaarden of achter R0/E411. Laatst een jobaanbieding gekregen aan de basiliek van Koekelberg. Wat kost me dat niet aan privétijd in de file of het OV (tram, metro). Toch maar niet...

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4270
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 485 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Joe de Mannen » 05 Jun 2018, 10:36

En bedrijven moeten ook van de idéfix af dat ze iemand gaan vinden die én goedkoop én direct 100% inzetbaar is.

Het aantal witte raven is helaas beperkt en er is ook maar 1 superman (M/V)

Ik wil bvb wel iets in een andere sector doen, ben technisch onderlegd maar ben daar uiteraard geen expert. Op loongebied wil ik daar gerust iets voor inleveren. Ik kan u zeggen dat je niet aan de bak komt.
Neen meneer, voor minder loon ga jij niet content blijven, dus ... ik mag dat niet eens zelf beslissen.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1837
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer

Re: Over discriminatie gesproken ...

Berichtdoor Dizzy » 05 Jun 2018, 10:57

Gray schreef:In dit geval gaat het net om het omgekeerde, een zeer hoog opgeleid, mannelijk, autochtoon/blank persoon (denk ik) met 2 master titels wint het niet meer tegen "jan met de pet" of "Alibaba uit Iran", omwille van dat er -tig maatregelen vanuit de overheid bestaan om al die "kansengroepen" aan werk te helpen. (subsidies, gratis opleidingen, quota, diversiteits charters,...)
Dat dit ten koste gaat van wie niet tot die kansengroepen behoord is net de oorzaak van een historisch ultra-links beleid.
In een neoliberaal beleid had men die opleidingen al lang terugschroefd (numerus clausus) net om zulke problemen te voorkomen.


Deze persoon heeft enkel en alleen een probleem omdat er een mismatch is met wat hij studeerde en wat de markt vraagt. Het is logisch dat de overheid probeert om groepen te helpen die moeilijkheden hebben om toegang tot de arbeidsmarkt te krijgen. Maar het is niet de reden waarom betrokkene geen werk vindt. Integendeel, hij zal door een lager betaalde job aan te nemen eerder deze groepen benadelen.

De problemen waar deze persoon mee te maken heeft is de afbouw van rechten waar werknemers jarenlang voor gevochten hebben. Men gaat de sociale zekerheid redden... door ze af te bouwen :roll: Jobs, jobs, jobs... maar een grote groep werklozen telt men letterlijk niet meer mee, de rest moet tevreden zijn met 3 rotjobs om het hoofd boven water te houden.

Ook de kansengroepen zijn divers. Het gaat even goed om alleenstaande moeders en jongeren, zoals deze zoon, als om personen met een handicap maar al te graag worden ze met onfrisse termen als "Alibaba uit Iran" gemengd. Net zoals men cijfers van vacatures met werkloosheidscijfers mengt terwijl de eisen (taal, opleiding, ervaring,...) eerder toepasselijk zijn voor een uitgestorven dodo dan voor de mus.


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Edward, Google [Bot], Goztow, Joe de Mannen, NuKeM, WalterB1, Zwart en 5 gasten