Elektriciteit laten verzwaren...

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1411
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor bruma » 15 Sep 2016, 22:34

Misschien eventjes inpikken:
Eenfasig 40A komt ongeveer overeen met driefasig 15A op een 230/400 net (is met nulgeleider)
Je zal begrijpen dat je belasting dan verdelen een moeilijke oefening aan het worden is, wat mag aan en wat niet en wat op max vermogen.
Vandaar dat voor een driefasig net veeleer een 3*20A gekozen wordt.

Echter er loopt een rondvraag van de VREG om binnen 2j de kostenstructuur voor de aansluiting op het net anders te berekenen en je zal betalen volgens de grootte van de hoofdzekeringen.

Dan zal het zijn om te rekenen wat wil je terzelfdertijd gebruiken, in welke klasse val je en heb in die jaarlijkse prijs ervoor over en kan je het toch niet met wat minder (goedkoper).
Voor wie 3f wil gebruikt men ook veelal 3*32A echter in dat nieuwe voorstel wordt je dan afgestraft en is het merkelijk goedkoper indien je maar 3*30A hebt (oude hoofdzekeringen), die zouden ze nu niet meer plaatsen dus moet je al zakken maar 3*25A.

Voor de tarieven kijk even op de VREG of indien je het niet kan vinden bekijk het draadje even op het forum van zonstraal.

Idealiter is een 1f 63A better, je zit dan net beneden een 15KVA grens maar naar ik verneem is een DNB niet meer zo happig om dit nog te leveren, ze willen je dan liever maar 3f van 3*20A sturen (waar je maar 2 kookplaten terzelfdertijd kan gebruiken)

Sent from my D6000 using Tapatalk

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6173
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 656 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 304 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor Jack Daniels » 16 Sep 2016, 08:14

De wereld op zijn kop als je de VREG moet geloven. Vroeger jaren werkte er bijna niks op elektriciteit en kregen gezinnen gezwind 3 fasen (3x400V op 40A zoals in mijn geval of zoals bij mijn grootouders). Tegenwoordig werkt zowat alles op elektriciteit en zou je het moeten stellen met een monofase aansluiting. Een heel kromme redenering als je het mij vraagt. Het zou zijn alsof je autosnelwegen aanlegt maar de snelheid beperkt tot 70 km/uur.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9184
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 673 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 374 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor heist_175 » 16 Sep 2016, 08:25

Zo krom is die redenering niet. In de industrie wordt er nu al afgerekend op basis van piekvermogen en niet (enkel) op basis van verbruik.
In de industrie wordt ook de powerfactor gefactureerd, voor consumenten is dat (nog) niet van toepassing. Als je goedkope China-import LED's steekt, kost u dat niets aan blindstromen, maar Eandis wel.

Overigens kan je nu nog altijd 3x40A krijgen, alleen zal het duurder worden.
Dat er nu meer elektrisch is, zal ik niet afstrijden, maar individueel verbruik per toestel is wel gedaald.
Vroeger trok een wasmachine of droogkast 2kW of meer, nu krijgt datzelfde toestel een max vermogen van 800W.
Vroeger stond uw oven voor 1u op op brood te maken (+/- 1,5kWh), nu bak je brood in een broodmachine en verbruik je nog 0,4kWh.
Idem koelkast, diepvries, ...

Het totale verbruik per dag, of per jaar is wel hoger, maar niet noodzakelijk de piekbelasting.

merelan77
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 Feb 2017

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor merelan77 » 22 Feb 2017, 23:57

Is er ondertussen al meer info ivm de kosten die Eandis vraagt om de electriciteit te verzwaren?

We zijn aan het verbouwen in een nieuw aangekocht huis, volledige renovatie en electrictieit voor fornuis is nu voorzien met 4 carré kabels door electricien ook al hadden we vermeld dat we een fornuis gaan plaatsen met 4 ovens en een inductieplaat van 5 zones met een totaal vermogen van 17KW. ( hoogstwaarschijnlijk nooit samen in gebruik maar installatie moet toch voorzien worden denk ik dan)

Ben een leek in dit dus kan men uitleg wat onhandig lijken maar ik heb vernomen dat we over 3 fasen beschikken 400V maar de hoofdschakelaar is 20Ampere.

Vandaag dus de vraag gesteld aan Eandis om een offerte te sturen voor een verzwaring van 3 x 45Ampere en ook voor 3 x 63Ampere installatie.
Ook zullen de 4 carré kabels vervangen moeten worden in 6 carré of ben ik daar fout in?

We zitten nu in een tweestrijd of we dit fornuis nu wel zouden bestellen of niet
Klopt het dan dat dit ons probleem zal oplossen?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9184
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 673 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 374 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor heist_175 » 23 Feb 2017, 07:57

Uw hoofdschakelaar is 3F/20A, wat een totaal vermogen oplevert:
P = sqrt(3) * U * I
P = 1,73 * 400 * 20
P = 14kW

Uw aanvraag bij Eandis is:
P(45A) = 32kW
P(63A) = 44kW

Een klassieke aansluiting is 1F/40A
P = 10kW
Om even in perspectief te zetten hoe overkill uw aanvraag is :).

Met een 3F/20A aansluiting zal je meer dan toekomen, tenzij je (semi)industriële toepassing voor ogen hebt. (je hebt al 40% meer vermogen ter uwer beschikking dan de gemiddelde aansluiting)

Concreet zeker je uw kookplaat af op
- 3F/10A, heb je een vermogen van 7kW (dat is misschien wat scherp)
- 3F/16A, heb je een vermogen van 11kW
De kabels van de elektricien zijn dat ook perfect in orde.
Een kookplaat sluit je aan ofwel 1F/6mm², ofwel 3F/4mm².

Wel opletten dat uw grootverbruikers op een aparte lijn gezet worden:
L1: wasmachine
L2: droogkast
L3: vaatwasser
etc
als je alles 'per ongeluk' op L1 zet, gaat uw hoofdzekering wel eens ploef zeggen :)

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1411
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor bruma » 25 Feb 2017, 16:56

heist_175 schreef:Zo krom is die redenering niet. In de industrie wordt er nu al afgerekend op basis van piekvermogen en niet (enkel) op basis van verbruik.

Waarom zou die redenering krom zijn?
Immers samen met de nieuwe berekening, capaciteitstarief, worden slimme meters ingevoerd die perfect uw piek zouden kunnen vaststellen.
Maar nee ze zullen de gewone werkman belasten op het maximum
Stel dat eens voor aan de industrie, belasten op het maximum aansluitvermogen!

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9184
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 673 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 374 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor heist_175 » 25 Feb 2017, 18:10

Volgens mij is dat nu al zo: facturatie obv aangesloten vermogen, niet verbruikt vermogen.
Maar ik ben geen expert ter zake :), ik ken enkel de theorie

MichelJ
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 905
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Locatie: Kapellen
Bedankt: 61 keer
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor MichelJ » 25 Feb 2017, 18:25

Denk dat de facturatie bij de zeer grote aansluitvermogens inderdaad wel anders bepaald wordt dan enkel de 20 eurocent per kWh :)

FlashBlue
Erelid
Erelid
Berichten: 2005
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 304 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1045 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor FlashBlue » 25 Feb 2017, 19:36

heist_175 schreef:Volgens mij is dat nu al zo: facturatie obv aangesloten vermogen, niet verbruikt vermogen.
Maar ik ben geen expert ter zake :), ik ken enkel de theorie


Dat is dan ook voor elk bedrijf anders, je kan daar geen algemene regel meer op toepassen...

-Heb je zelf opwekkingscapaciteit als bedrijf
-Heb je zelf een HS net liggen, of laat je de netbeheerder dat beheren voor je
-Ben je bereid om aan load shedding te doen als er teveel vraag is op het net
-Single entry of redundant feed
-Piekbelasting
-Nominale belasting
-Powerfactor
-Verbruik en onderhandelingspositie tov leveranciers

De huidige klant waar ik momenteel zit heeft bv een dual feed 15kv, een eigen ring rond de hele site liggen, transformationstations in eigen beheer, aangevuld met een 1.2MW wkk centrale en 2 windturbines. En voor business continuity is heel het spel aangevuld met een dynamic en een static nobreak.

Ga in zo een gevallen er maar van uit dat die een betere deal krijgen dan de bakker op de hoek of de lokale schrijnwerker die keukens maakt, of de lokale kmo verffabriek. Eens je de residentiele en kmo markt uit bent spelen er ineens tientallen factoren mee bovenop gewoon "verbruik" om je prijzen te bepalen...

cougare
Plus Member
Plus Member
Berichten: 147
Lid geworden op: 21 Nov 2007
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor cougare » 01 Mar 2017, 09:08

Hier trouwens interessante documenten over het capaciteitstarief :

Uitleg Eandis : https://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/capaciteitstarief.pdf
Presentatie VREG studie 2016 : http://www.vreg.be/sites/default/files/document/presentatie_nieuwe_tariefstructuur_-_seminarie_24_06_2016.pdf

Iedere aanpassing in aansluitvermogen kost al gauw 200 euro, so choose wisely :)

ljd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1932
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Contact:

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor ljd » 01 Mar 2017, 10:29

Ik heb gevoel dat we weer allemaal goed in de zak gezet gaan worden.

Zal snel verminderen naar 3F 25A en mijn de verdeling tussen de fases laten controleren door mijn Broer.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9184
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 673 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 374 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor heist_175 » 01 Mar 2017, 10:47

Tenzij je 380V nodig hebt, zou ik niet opteren voor 3F/25A (=17kW), maar voor:
- 1F/50A (= 12kW)
- 1F/63A (= 15kW)

Dan zit je niet met het "gedoe" rond de verschillende fasen

boran_blok
Premium Member
Premium Member
Berichten: 679
Lid geworden op: 09 Mar 2011
Bedankt: 50 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor boran_blok » 01 Mar 2017, 10:49

Goh,

Ik ga nog niet direct gaan verminderen, maar inderdaad mijn faseverdeling wel eens goed laten nazien. Ik ben toch bezig met heel de boel te herleggen op dit moment.

Mijn huis is ook nog een oud geval van 1969 en ja, 3x40A 3F+N (400V) dus redelijk zware aansluiting, ze strooiden daar mee in het rond in die tijd heb ik de indruk.

cougare
Plus Member
Plus Member
Berichten: 147
Lid geworden op: 21 Nov 2007
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Elektriciteit laten verzwaren...

Berichtdoor cougare » 01 Mar 2017, 22:12

Idem hier.

Huis van 1971, ook 3x 400V 40A.
We zijn aan het kijken naar geothermische warmtepompen, waar ze precies wel voorkeur hebben voor 3 fasen, dus ben er ook nog niet zo uit ...


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten