Shelly 1L

conda
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 12 Dec 2020

Shelly 1L

Berichtdoor conda » 3 dagen 14 uur 54 minuten geleden (13 Okt 2021, 18:25)

Beste forumleden,

Sinds enkele maanden ben ik met Home assistant aan het prullen. Leuk speelgoed allemaal.
Ik heb ondertussen al enkele schakelaars, stopcontacten, lampen, badkamerventilator en deurbel voorzien van een Shelly 1 PM.
Bij 1 lichtpunt stoot ik jammer genoeg op een probleempje.

Situatie:

De volgende lamp " https://www.hornbach.nl/shop/EGLO-Hangl ... tikel.html "
is via een enkelpolige schakelaar voorzien van stroom. Ik heb dus geen Neuter langs het stopcontact lopen. Ik heb dus de Shelly 1L gebruikt achter de schakelaar met het schema zonder neuter. Op zich eenvoudig te schakelen.

In de lamp zitten 3 LED lampen van 8W = 24W in totaal.
De shelly 1L heeft minstens 20W Load van de lampen nodig om te werken, dus in principe is dit genoeg.
Het resultaat is echter dat de lampen wel branden, maar erg weinig. De Shelly krijgt volgens mij niet genoeg stroom om te werken.

Gebruik ik een ouderwetse lamp van 60 W, dan werkt alles prima. De schakelaar werkt en de Shelly werkt.
Wat mij doet vermoeden dat alles wel goed is geschakeld, maar gebruik ik de LED lampen, dan gaat het niet.

Schema: No neutral wiring
https://eye-vision.homeip.net/wp-conten ... lly-1L.jpg

Volgende stap was om de Shelly bypass te gebruiken. Deze dient ervoor om de Shelly van voldoende stroom te voorzien, indien de load van de lampen onder te 20 Watt bedraagt. In mijn geval is dit niet zo (24w), maar toch heb ik het maar geprobeerd echter zonder resultaat.

Op volgende website vond ik dan de informatie dat, indien lampen parallel geschakeld zijn, je per lamp een bypass zou moeten gebruiken.
https://www.ecobright.be/led-dimmer-afd ... bilisator/

Op een andere site las ik dan dat je niet meer dan 1 Shelly bypass mag gebruiken, omdat dan je Shelly stuk zou gaan.

Ik moet het nog wel fysiek checken, maar ik heb een vermoeden dat de drie lampen inderdaad parallel aan de stroomdraad zijn geschakeld en dat het daarom niet werkt. Als 1 lamp stuk gaat, branden de andere nog steeds.

Heeft iemand enig ervaring met deze situatie of enig idee of het inderdaad op die manier op te lossen is door 3 bypassen te gebruiken ipv 1?
Een andere optie is dat de led lampen van slechte kwaliteit zijn en daarom niet werken met de Shelly 1L.

Graag jullie idee hierover voor ik het probeer en de Shelly in rook op opgaat. :-)

lithion
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1964
Lid geworden op: 21 Aug 2006
Bedankt: 60 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor lithion » 3 dagen 13 uur 40 minuten geleden (13 Okt 2021, 19:39)

Lampen zijn zeker parallel aangesloten. Je hebt die bypass toch zeker parallel over een lamp gezet hé en niet in serie? Die site die je vermeldt toont ook geen bypass maar een stabilisator. Een bypass zou in principe genoeg moeten zijn.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4987
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 540 keer
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor Joe de Mannen » 3 dagen 13 uur 28 minuten geleden (13 Okt 2021, 19:51)

Die bypass is een 'gegarandeerde load' voor je shelly, meerdere bypasses zorgen alleen maar voor meer verloren verbruik.

Wat het minimumverbruik betreft zit je op het randje, en het is niet gezegd dat je lampen ook echt verbruiken wat erop staat.
Maar meten is weten uiteraard.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1151
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 54 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor devastator » 2 dagen 21 uur 19 minuten geleden (14 Okt 2021, 12:00)

Ook opnieuw calibreren als je het type load verandert !

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2629
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 172 keer
Contact:

Re: Shelly 1L

Berichtdoor Dafke » 2 dagen 14 uur 9 minuten geleden (14 Okt 2021, 19:10)

Mag ik even inpikken?
Ik heb een shelly 2.5 gekocht om de rolluik van onze slaapkamer, als test, slim te maken.

Echter snap ik niet hoe deze aan te sluiten spijtig genoeg.

Ik zie wel diagrammen, maar krijg het niet vertaald op mijn situatie, aangezien ik hier een extra lus heb?

Het is een normale niko rolluikschakelaar.
Afbeelding

Afbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

conda
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 12 Dec 2020

Re: Shelly 1L

Berichtdoor conda » 2 dagen 13 uur 39 minuten geleden (14 Okt 2021, 19:40)

Bedankt voor jullie snelle reactie.
Ik ben redelijk zeker dat ik inderdaad de bypass parallel heb aangesloten. Ik gebruik ook gewoon de bypass van Shelly zelf en geen ander merk. In principe zou het dus moeten werken.
Ik ben me ervan bewust dat het verbruik van de lampen mogelijk niet overeenstemt met het reële verbruik. Met de Shelly 1PM had ik het kunnen meten :-), maar gezien geen neuter aan de schakelaar, kon ik hem niet gebruiken. In principe zou de bypass ervoor moeten zorgen dat de Shelly 1L wel werkt, maar helaas. Voorlopig lijkt de bypass er niet voor te zorgen dat de Shelly voldoende stroom heeft.

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1233
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor blaatpraat » 2 dagen 13 uur 30 minuten geleden (14 Okt 2021, 19:49)

Dafke schreef:Mag ik even inpikken?
Ik heb een shelly 2.5 gekocht om de rolluik van onze slaapkamer, als test, slim te maken.

Echter snap ik niet hoe deze aan te sluiten spijtig genoeg.

Ik zie wel diagrammen, maar krijg het niet vertaald op mijn situatie, aangezien ik hier een extra lus heb?

Het is een normale niko rolluikschakelaar.

Die extra lus doet normaal niets, en is normaliter zelfs overbodig.

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2629
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 172 keer
Contact:

Re: Shelly 1L

Berichtdoor Dafke » 2 dagen 13 uur 27 minuten geleden (14 Okt 2021, 19:52)

Zeker van?
Dat ik hier niet de motor van mijn rolluik smoke als ik die ertussenuit haal :D

lithion
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1964
Lid geworden op: 21 Aug 2006
Bedankt: 60 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor lithion » 2 dagen 13 uur 11 minuten geleden (14 Okt 2021, 20:08)

conda schreef:Voorlopig lijkt de bypass er niet voor te zorgen dat de Shelly voldoende stroom heeft.

Is het niet mogelijk om die shelly ipv in de muur achter de schakelaar om die in de armatuur van de lampen ergens weg te steken?

conda
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 12 Dec 2020

Re: Shelly 1L

Berichtdoor conda » 2 dagen 2 uur 57 minuten geleden (15 Okt 2021, 06:21)

Op zich past de Shelly ook in de armatuur en zou ik hem daar kunnen wegsteken, maar dan mis ik de fasedraad, die dan weer enkel bij de schakelaar passeert. :-(
Er is misschien nog een kans dat ik het aan de praat krijg op een andere manier. Er loopt bij de schakelaar en aan de lamp nog een aardingsdraad, die niets ligt te doen.

Als er een eenvoudige manier is om te testen of die draad dezelfde is, die bij de schakelaar passeert en ook aan de lamp uit komt, dan zou ik deze als neuter kunnen gebruiken en dan is de bypass in principe zelfs niet meer nodig. Weet iemand een manier waarop ik eenvoudig kan testen of deze draad dezelfde is? Qua kleurcode zou het geheel dan niet helemaal kloppen, maar die draad hangt er niets te doen op beide punten. Ik weet alleen niet of het dezelfde draad is. Als ik dit kan testen, dan kan ik wellicht verder. Als die draad dezelfde zou blijken te zijn, dan kan ik in principe verder zonder bypass. Het is een beetje een long shot, want ik zou verwachten dat de aarding terug naar de kast gaat of mijn aardingspunt. En dan ben ik natuurlijk wel wat aan het foefelen, maar het zou wel werken. :roll:

@ Blaatpraat: Ik heb hetzelfde idee nog op mijn lijstje staan. Zou ook nog rolluiken willen automatiseren via de Shelly 2.5, maar ben nog niet zo ver. Eerst de lampen, want moet nog elektriciteit naar mijn rolluikkasten trekken. :-)
Wellicht ben je dit soort van schema's zelf ook al tegen gekomen, maar soms kan het helpen als het visueel getekend is en niet een technische tekening om te begrijpen hoe het in elkaar zit.
Afbeelding

Ik begrijp ook je terughoudendheid, daarom post ik hier ook het obstakel dat ik tegenkom met de Shelly 1L, want ik ben ook niet van plan om de boel in rook te laten opgaan. :lol:

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5486
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 298 keer
Uitgedeelde bedankjes: 179 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor honda4life » 2 dagen 2 uur 11 minuten geleden (15 Okt 2021, 07:08)

blaatpraat schreef:
Dafke schreef:Mag ik even inpikken?
Ik heb een shelly 2.5 gekocht om de rolluik van onze slaapkamer, als test, slim te maken.

Echter snap ik niet hoe deze aan te sluiten spijtig genoeg.

Ik zie wel diagrammen, maar krijg het niet vertaald op mijn situatie, aangezien ik hier een extra lus heb?

Het is een normale niko rolluikschakelaar.

Die extra lus doet normaal niets, en is normaliter zelfs overbodig.


Die is zeker wel nodig.
Één schakelaar is aan/uit, de andere is omhoog/omlaag.
Zonder aan/uit kan je nooit halverwege stoppen.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

conda
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 12 Dec 2020

Re: Shelly 1L

Berichtdoor conda » 2 dagen 1 uur 23 minuten geleden (15 Okt 2021, 07:56)

Neem niet mijn woord voor waarheid, want ik heb het nog niet getest in de praktijk.
De Shelly 2.5 gebruikt het ene kanaal om je rolluik naar boven te laten gaan en het andere kanaal in de andere richting.
Beetje wetende hoe die Shelly's werken denk ik dat je het zou kunnen proberen met een dubbele drukknop schakelaar.

Eentje voor naar boven, de andere voor naar beneden en de tweede keer drukken is stop.

Afbeelding

Het is een idee, maar niet getest uiteraard, dus neem het met een korreltje zout. Ik ben zeker niet de expert ter zake, anders had ik zelf ook niet moeten posten. :-)

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5486
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 298 keer
Uitgedeelde bedankjes: 179 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor honda4life » 2 dagen 58 minuten 24 seconden geleden (15 Okt 2021, 08:21)

Ik heb voor 2 motoren een Sonoff Pro 4ch gebruikt met Tasmota firmware ter informatie
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2629
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 140 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 172 keer
Contact:

Re: Shelly 1L

Berichtdoor Dafke » 2 dagen 58 minuten 13 seconden geleden (15 Okt 2021, 08:21)

honda4life schreef:
blaatpraat schreef:
Dafke schreef:Mag ik even inpikken?
Ik heb een shelly 2.5 gekocht om de rolluik van onze slaapkamer, als test, slim te maken.

Echter snap ik niet hoe deze aan te sluiten spijtig genoeg.

Ik zie wel diagrammen, maar krijg het niet vertaald op mijn situatie, aangezien ik hier een extra lus heb?

Het is een normale niko rolluikschakelaar.

Die extra lus doet normaal niets, en is normaliter zelfs overbodig.


Die is zeker wel nodig.
Één schakelaar is aan/uit, de andere is omhoog/omlaag.
Zonder aan/uit kan je nooit halverwege stoppen.

Ok ik dacht ook wel dat die nodig was :)
Maar..
Het lost mijn probleem niet op

Jij bent niet in staat om een visuele tekening te maken?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

lithion
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1964
Lid geworden op: 21 Aug 2006
Bedankt: 60 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor lithion » 2 dagen 7 minuten geleden (15 Okt 2021, 09:12)

conda schreef:Neem niet mijn woord voor waarheid, want ik heb het nog niet getest in de praktijk.
De Shelly 2.5 gebruikt het ene kanaal om je rolluik naar boven te laten gaan en het andere kanaal in de andere richting.
Beetje wetende hoe die Shelly's werken denk ik dat je het zou kunnen proberen met een dubbele drukknop schakelaar.

Bij mij werkt het op deze manier. Een dubbele drukknop verbonden aan een Shelly 2.5. Als je een tweede maal duwt op een knop stopt de motor met draaien.

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4987
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 540 keer
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor Joe de Mannen » 1 dag 23 uur 20 minuten geleden (15 Okt 2021, 09:58)

Dafke schreef:Jij bent niet in staat om een visuele tekening te maken?



Een tekening misschien wel, maar visueel .... :bang:

sorry kon het niet laten.

Volgens mij is dat brugje bij jou gewoon de voeding die doorgelust is, of zie ik het verkeerd ?

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...

conda
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 12 Dec 2020

Re: Shelly 1L

Berichtdoor conda » 1 dag 23 uur 13 minuten geleden (15 Okt 2021, 10:05)

lithion schreef:
conda schreef:Neem niet mijn woord voor waarheid, want ik heb het nog niet getest in de praktijk.
De Shelly 2.5 gebruikt het ene kanaal om je rolluik naar boven te laten gaan en het andere kanaal in de andere richting.
Beetje wetende hoe die Shelly's werken denk ik dat je het zou kunnen proberen met een dubbele drukknop schakelaar.

Bij mij werkt het op deze manier. Een dubbele drukknop verbonden aan een Shelly 2.5. Als je een tweede maal duwt op een knop stopt de motor met draaien.


Bedankt om dit alvast even te bevestigen. Ik dacht namelijk het ook op die manier te doen in de praktijk, maar leuk dat je kan bevestigen dat het ook werkt, gezien ik dat momenteel nog moet uitwerken hier in huis. :beerchug:

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1233
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Shelly 1L

Berichtdoor blaatpraat » 1 dag 9 uur 36 minuten geleden (15 Okt 2021, 23:42)

honda4life schreef:
blaatpraat schreef:
Dafke schreef:Mag ik even inpikken?
Ik heb een shelly 2.5 gekocht om de rolluik van onze slaapkamer, als test, slim te maken.

Echter snap ik niet hoe deze aan te sluiten spijtig genoeg.

Ik zie wel diagrammen, maar krijg het niet vertaald op mijn situatie, aangezien ik hier een extra lus heb?

Het is een normale niko rolluikschakelaar.

Die extra lus doet normaal niets, en is normaliter zelfs overbodig.


Die is zeker wel nodig.
Één schakelaar is aan/uit, de andere is omhoog/omlaag.
Zonder aan/uit kan je nooit halverwege stoppen.

Nee hoor: je hebt een fase, en 2 draden richting de motor.
Op de foto zie je ook mooi een "L" en een pijltje staan, maar bij de lus staat er niets.
Schema is dan ook als volgt:
Afbeelding

Maar zeg mij gerust als ik fout ben: hoe werkt die lus dan, en waarom zou je dat niet intern in de schakelaar opnemen dan?


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten