Kosten bij import vanuit een niet-eu land

Beschrijving: Een user had een vraag ivm import kosten bij een gratis ontvangen poster

Categorieën: Wonen, hobby, leven

Link naar dit artikel: Selecteer alles

[url=https://userbase.be/forum/app.php/kb/viewarticle?a=7]Kennisbank - Kosten bij import vanuit een niet-eu land[/url]

stevenvs schreef: 15 maa 2023, 10:07 Een Engels bedrijf heeft naar mij als particulier gratis een poster opgestuurd en nu wil Bpost dat ik 21,66€ aan kosten hiervoor betaal. :bang:
Dat klopt, de vrijstelling geldt enkel C2C (in de ganse EU trouwens), ongeacht de verzendmaatschappij, dit vanuit de veronderstelling dat bedrijven niets voor niets sturen, er zit altijd wel iets van commerciële transactie achter. Omgekeerd net hetzelfde, als EU bedrijf kan je geen "gift" sturen naar een particulier in het VK.

Ik vind het eerder straf dat het Britse bedrijf daar zogezegd nog steeds niet op de hoogte van was. Jij bent dus de eerste EU of NI inwoner die zo'n gratis poster krijgt sinds de Brexit, of de vorigen hebben gewoon betaald en niet geklaagd? Of ze wisten het wel, maar jij bent voor hen ook weer niet zoveel waard dat je naast de poster ook de importkosten cadeau krijgt? Als men deze poster commercieel verstuurd had met IOSS aan pakweg 5 GBP, dan betaalde jij niets, en het bedrijf slechts 1 GBP extra :idea:

https://financien.belgium.be/nl/douane_ ... articulier

Nog ter info, nieuwe tarieven voor de inklaringsdiensten van bpost sinds 1 januari 2023:
15 EUR17.50 EUR voor het vervullen van de douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde van maximaal 150 EUR;
32 EUR37.00 EUR voor het vervullen van de douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde van meer dan 150 EUR

Import meer dan 150 EUR, maar minder dan 1000 EUR? Weet dat je bij UPS, FedEx of DHL Express dan minder betaalt voor de inklaring.