Bedreigt Red Bull Mobile andere kleine operatoren?

Vandaag stelde Red Bull Mobile haar Belgisch aanbod van prepaidkaarten voor. Er is daarvoor een nauwe samenwerking met Mobistar. Bedreigt de fabrikant van energiedrankjes de reeds gevestigde waarden op onze kleine markt?

Laten we eerst het aanbod van Red Bull Mobile voorstellen. Wie elke maand herlaadt voor tien euro, kan 600 minuten bellen en onbeperkt sms'en naar andere Red Bull Mobile-klanten en daarbovenop onbeperkt surfen via het mobiele portaal van de provider. Onbeperkt is nooit onbeperkt: er zit een limiet op het aantal smsjes, nl. 5000, en ook op het surfen, zijnde een gigabyte; enkel via het portaal, anders wordt er vijftig eurocent per megabyte in rekening gebracht. Optioneel zijn er packs beschikbaar om goedkoper te roamen, identiek gelijk aan die van Mobistar.

Bedreigt dit aanbod nu de andere spelers die onze markt rijk is? Ja en neen. Het merk Red Bull Mobile lijkt zich vooral te focussen op jongeren die veel sms'en en bellen naar vrienden die ook Red Bull Mobile zijn. Al die minuten en smsjes zijn zéér leuk, maar als je contacten niet dezelfde provider hebben, dan ben je daar natuurlijk niet veel mee. Bellen is vrij duur (0,30 euro per minuut), de kost van een sms idem (0,12 euro). Bovendien kan je de gigabyte om mobiel te internetten niet vrij besteden; wie Twittert en Facebookt (zeker jongeren vandaag de dag) via een applicatie op zijn smartphone, betaalt dus 0,50 euro per megabyte.

Een concurrent van Mobile Vikings is het nog lang niet; ze hebben allebei een verschillend doelpubliek. Mobile Vikings richt zich niet enkel op jongeren, maar op iedereen die veel sms't, heel veel surft en weinig belt. Een concurrent van Jim Mobile (BASE) en Proximus is het echter wel. Jim Mobile Red (prepaidkaarten) biedt vergelijkbare diensten aan voor dezelfde prijs (maar dan zonder megabytes en honderden minuten), terwijl Proximus serieus onderdoet. (zie vergelijking onder het artikel)

Positieve bemerkingen: 

  • véél smsjes en belminuten
  • véél mobiel surfplezier
  • Mobistar 3G
  • voor 10 euro per maand is dit niet mis

Enkele pijnpunten:

  • smsjes en belminuten zijn gelimiteerd tot Red Bull Mobile
  • surfen via mobiel portaal is zó 2010
  • een megabyte kost maar liefst een halve euro
  • al die kleine, verborgen lettertjes

We hadden beter verwacht van Red Bull Mobile (en Mobistar), zeker gezien hun sterk aanbod in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Afrika. 

per herlaadbeurt
van € 10
inbegrepen (+ waarde van herlading)
extra eenheden
Red Bull Mobile 600 min + 5000 sms naar Red Bull Mobile + 1 GB via mobiel portaal
€ 0,30/min, € 0,12/sms, € 0,50/MB
Mobistar Tempo Text 300 sms atan + 10 MB
€ 0,30/min, € 0,12/sms, € 0,50/MB
Jim Mobile Red 30 min + 5000 sms naar Jim en BASE
€ 0,30/min, € 0,08/sms, € 0,50/MB
Proximus Generation 600 sms na 16u, weekend en feestdagen + 10 MB
PIEK: € 0,50 /min, € 0,12/sms, € 0,50/sessie
DAL: € 0,25 /min, €0,06/sms, € 0,50/sessie