kookplaat

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6029
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 303 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer

kookplaat

Berichtdoor proximusboyke » 17 Apr 2019, 21:44

Ik stel hier een vraag eigenlijk voor mijn buurvrouw. Ik ben zo niet thuis in vitrokeramische kookplaten.
Maar vind het wel raar. Zei heeft een type van aeg electrolux k55s inbouw (die ik nie terugvind)
Als ze water kookt is het lang wacht voor het kookt maar je ziet die cirkel rood worden na 30 sec terug uit terug aan uit enz. Ook als je koud water aan het opwarmen bent. Heeft iemand een idee of dit normaal is ?
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

Gebruikersavatar
TheCeet
Member
Member
Berichten: 87
Lid geworden op: 03 Apr 2018
Bedankt: 6 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor TheCeet » 17 Apr 2019, 21:59

Ja is normaal bij vitrokeramisch.

Bij inductie zie je geen rode gloed en warmt het sneller op.

Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3261
Lid geworden op: 13 Aug 2003
Locatie: Vlaanderen
Bedankt: 146 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Contact:

Re: kookplaat

Berichtdoor Sasuke » 17 Apr 2019, 22:05

Als die om de 30s aan/uit gaat dan staat die volgens mij niet in de hoogste stand, want 30s is dan wel snel. Maar het klopt wel dat het rood wordt om op te warmen, de kookplaat zelf blijft dan lang warm en als die afkoelt krijg je terug de rode gloed. Maar niet om de 30s. Vitrokeramisch is wel trager dan inductie of gas.
Logic - The art of being wrong with confidence !
Afbeelding

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6029
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 303 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor proximusboyke » 17 Apr 2019, 22:05

waarom blijft dat niet rood tot het kookt ? Is dat wel energiezuinig ?
is wel heel rap terug uit, wist dat het rood kwam en dacht dat hij uitging als het kookpunt bereikt was. Tstaat op de hoogste stand.
Sorry dat ik dit vraag, maar ik leer ook graag wa bij.
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2250
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 125 keer
Uitgedeelde bedankjes: 84 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor lacer » 17 Apr 2019, 22:15

Iets met de ingebouwde thermostaat die denkt dat de gevraagde warmte na 30s reeds bereikt is ?
Dat zijn kookplaten van het type halogeen. Geen idee hoeveel warmte dat afgeeft in vergelijking met inductie.
Voordeel is dat bij de kookpot geen ferro metaal in de bodem moet zitten, bij inductie wel.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu Mate 16.04 + 18.04

Gebruikersavatar
TheCeet
Member
Member
Berichten: 87
Lid geworden op: 03 Apr 2018
Bedankt: 6 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor TheCeet » 17 Apr 2019, 22:17

Vitrokeramisch is minder energiezuinig dan inductie.
Ook aankoopprijs is lager dan inductie.

Bij mijn ouders is het ook vitrokeramisch, water koken duurt paar minuten tot het begint.
Waar ik woon bewust inductie gekozen en ik merk wel verschil in tempo idem bij bakken.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4604
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 252 keer
Uitgedeelde bedankjes: 145 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor honda4life » 17 Apr 2019, 22:20

Zulke dingen worden gestuurd door een thermostaat.
Ik heb de indruk hoe ouder deze worden hoe sneller ze uit gaan (bij lagere temperatuur dus).

Zo'n vewarmingsweerstand kan amper stuk gaan, moeten ze toch een andere verouderend element inbouwen hé voor de verkoop in deze wegwerpcultuur :angel:
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6029
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 303 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor proximusboyke » 17 Apr 2019, 22:33

laat ons zeggen pot van 5 liter zal gauw een 25 a 30 min duren voor het kookt bij haar. Ik denk dat dit nie echt juste is.
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

Gebruikersavatar
splinterbyte
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 924
Lid geworden op: 16 Jun 2006
Locatie: Zuiderkempen
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor splinterbyte » 17 Apr 2019, 22:55

dat is idd niet normaal, heb zelf een vitrokeramische en 5L water kookpot is 3-5 minuten max tot kookpunt (hoogste stand)

Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3261
Lid geworden op: 13 Aug 2003
Locatie: Vlaanderen
Bedankt: 146 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Contact:

Re: kookplaat

Berichtdoor Sasuke » 17 Apr 2019, 23:48

5l water duurt bij mij toch ook wel een 10-15min. hoor .. zeker geen 3-5 minuten. Is trouwens onmogelijk op 3-5 minuten als je weet dat de max afgifte per kookcirkel 1500W ofzo is. 25-30 minuten is wel traag ja.
Logic - The art of being wrong with confidence !
Afbeelding

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3296
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 259 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 199 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor mailracer » 17 Apr 2019, 23:48

Mss eens nagaan hoe die aangesloten is ? 2 of 3 - fasig en 230 of 400 Volt.

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 66 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor SpecialK » 18 Apr 2019, 08:25

honda4life schreef:Zulke dingen worden gestuurd door een thermostaat.
Ik heb de indruk hoe ouder deze worden hoe sneller ze uit gaan (bij lagere temperatuur dus).
:

Meestal is het zelfs niet eens een echte thermostaat. Het is doorgaans een bimetaal dat verwarmd wordt door een kleine weerstand dus NIET door de kookplaat zelf; in feite is het een mechanische timer. Door de knop verder open te draaien verander je de veerspanning op het bimetaal en krijg je een langere "aan" periode; dat is wel iets dat we kennen vanuit een thermostaat.

Wat ik al een paar keer gezien heb is dat die weerstanden kapot gaan, doorgaans is dat een koolstofstrook op een porseleinen plaatje. Gevolg is dan dat de plaat niet meer afschakelt, en op den duur kapot brandt.

Een nieuwe knop/timer kost iets van een 15 eur.

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 464 keer
Uitgedeelde bedankjes: 449 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor Joe de Mannen » 18 Apr 2019, 10:07

En hoe werkte die ronde kamerthermostaat van vroeger dan ? tiens, met een bitmetaalveer enz... het is dus een thermostaat, zelfs een echte.


proximusboyke schreef:waarom blijft dat niet rood tot het kookt ?


Simpelweg omdat uw kookplaat niet weet of uw water kookt...

J.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12713
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 724 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1211 keer
Contact:

Re: kookplaat

Berichtdoor Goztow » 18 Apr 2019, 10:11

Die mevrouw moet toch weten of het vroeger veel minder tijd vroeg om het water te doen koken?
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6029
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 303 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor proximusboyke » 18 Apr 2019, 10:22

Goztow schreef:Die mevrouw moet toch weten of het vroeger veel minder tijd vroeg om het water te doen koken?


nee ze woont hier pas 4 maand
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4604
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 252 keer
Uitgedeelde bedankjes: 145 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor honda4life » 18 Apr 2019, 16:18

SpecialK schreef:Meestal is het zelfs niet eens een echte thermostaat. Het is doorgaans een bimetaal dat verwarmd wordt door een kleine weerstand dus NIET door de kookplaat zelf; in feite is het een mechanische timer. Door de knop verder open te draaien verander je de veerspanning op het bimetaal en krijg je een langere "aan" periode; dat is wel iets dat we kennen vanuit een thermostaat.

Wat ik al een paar keer gezien heb is dat die weerstanden kapot gaan, doorgaans is dat een koolstofstrook op een porseleinen plaatje. Gevolg is dan dat de plaat niet meer afschakelt, en op den duur kapot brandt.


Weer wat bijgeleerd, best wel raar dat de temperatuur van de plaat er geen invloed op heeft (is dus eerder een timer ja).
Je zou veronderstellen dat hoe kouder de kookpot op het vuur des te meer warmte er ontnomen wordt, des te langer de plaat aan blijft en andersom.

proximusboyke schreef:Ik stel hier een vraag eigenlijk voor mijn buurvrouw. Ik ben zo niet thuis in vitrokeramische kookplaten.
Maar vind het wel raar. Zei heeft een type van aeg electrolux k55s inbouw (die ik nie terugvind)
Als ze water kookt is het lang wacht voor het kookt maar je ziet die cirkel rood worden na 30 sec terug uit terug aan uit enz. Ook als je koud water aan het opwarmen bent. Heeft iemand een idee of dit normaal is ?


Tja een keramische kookplaat gaat nu ook maar 15 à 20 jaar mee...
Veel is er niet aan te doen hoor buiten nieuwe thermostaten steken (als ze nog te verkrijgen zijn, en het geld wel waard zijn).
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SpecialK
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 66 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor SpecialK » 18 Apr 2019, 17:38

Joe de Mannen schreef:En hoe werkte die ronde kamerthermostaat van vroeger dan ? tiens, met een bitmetaalveer enz... het is dus een thermostaat, zelfs een echte.


Ja, met dat verschil dat de "thermostaat" in een vitrokeramische plaat doorgaans niet de temperatuur van de plaat opneemt.

Zoals honda4life opmerkt zou je verwachten dat de plaat langer aan blijft als er een kookpot op staat, maar bij de platen die ik al gezien is dat dus niet zo. Overigens, die stokoude gietijzeren platen met in't midden een blinkend metalen plaatje, die meten wél de temperatuur van de plaat. Vroeger was alles beter :)

KRL100
Premium Member
Premium Member
Berichten: 616
Lid geworden op: 22 Sep 2008
Locatie: Diksmuide
Bedankt: 47 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor KRL100 » 18 Apr 2019, 18:31

Mijn ervaring met vitro-keramische kookplaat (na verhuis waar we in het vorige huis een kookplaat met gas hadden, in totaal een 9KW). Niks waard. 4 bekken maar hebben max 24A samen = 5400Watt (beperking van de kookplaat op 1x 230V). Zitten op 4 x 4mm² maar als er maar 1x230 op 40A binnenkomt km je niet ver natuurlijk.
Zullen het nog eens proberen met een el-cheapo inductieplaat, die evt weg kan met 2 maal een aansluiting van 16A op zijn vier kabels, maar niet alle modellen ondersteunen dit. Nog even uitzoeken dus.

Bedoeling zou zijn om de 'recente' elektriciteit hier te keuren (vorige eigenaar heeft dat nooit gedaan, + heel wat wandplaatjes nooit geplaatst, etc, dus niet gekeurd), maar eens gekeurd, laten switchen naar 3x380+N, dan zouden we de volle 40A kunnen trekken zonder dat de rest er onder te lijden heeft.

Probleem is nu als er één fornuis volle gas staat, het andere zich aanpast, en je bvb géén 3 'bekken' volop kan laten opstarten. Je leert er wel wat mee spelen op den duur, maar gas heeft nog altijd mijn voorkeur!
DJ KaReL de Groot --- www.kareldegroot.be

Gebruikersavatar
splinterbyte
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 924
Lid geworden op: 16 Jun 2006
Locatie: Zuiderkempen
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer

Re: kookplaat

Berichtdoor splinterbyte » 18 Apr 2019, 18:49

ben ik blij dat ik 3 fasen heb


Terug naar “Elektrische apparaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten