Unifi switch

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 4 dagen 17 uur geleden (22 Nov 2018, 23:45)

Ik heb intussen een vijftal unifi access points in huis. Nu komt het moment om wat te verfijnen. Enkele vragen:
-zou ik minder elektriciteit verbruiken door een unifi 16-150 switch poe te gebruiken ipv losse poe injectoren?
-ik heb al een edgeswitch 24 lite. Hoe kan ik vlan inrichten zodat ik oa enkele internet of things kan afscheiden van de rest van het netwerk?

Kiwivogel
Plus Member
Plus Member
Berichten: 130
Lid geworden op: 08 Nov 2015
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor Kiwivogel » 3 weken 4 dagen 7 uur geleden (23 Nov 2018, 09:39)

Als je echt energie wil besparen kan je een zyxel webmanaged switch overwegen. hierbij kan je de POE poorten scheduled aan of uit laten gaan (POE uit = energiebesparing). Ook zit daar hun consumption mode op waardoor het werkelijk gebruikt POE budget wordt gereserveerd ipv aan de hand van de classificatie waardoor je met hetzelfde POE budget meer AP's kan aansluiten. 5 AP's moet je normaal een switch hebben met minstens 80W budget bij classification mode zoals bij andere merken.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 4 dagen 7 uur geleden (23 Nov 2018, 09:41)

Klinkt interessant, maar ik heb ook 2 unifi access points die 24v passieve nodig hebben en ik vrees dat je dan bij unifi moet blijven.

Maar de vraag was vooral: is er een groot verschil in verbruik in vergelijking met losse poe injectors?

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3625
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 441 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor Joe de Mannen » 3 weken 4 dagen 5 uur geleden (23 Nov 2018, 11:08)

Waarom denk je dat ?

Uiteindelijk zal je AP evenveel verbruiken, het enige verschil *zou* rendement kunnen zijn, maar dat gaat geen grote besparing zijn.

J.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6412
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 476 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 317 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor heist_175 » 3 weken 4 dagen 5 uur geleden (23 Nov 2018, 11:11)

Het verlies in 5 verschillende kleine POE voedingen zal wel ongeveer gelijk zijn aan
het verlies in 5 keer een lange dunne ethernet kabel.

Ik zou me er niet druk over maken :)

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 4 dagen 5 uur geleden (23 Nov 2018, 11:21)

Ok. Duidelijk. En de vlan optie? Kan dat met enkel de switch en een Fritz router (wlan staat uit maar VoIP wil ik behouden), en een telenet modem only?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29377
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1939 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 413 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor r2504 » 3 weken 4 dagen 4 uur geleden (23 Nov 2018, 12:03)

Voor VLAN's heb je een managed switch nodig, maar vooral een router/firewall die uiteindelijk de verschillende VLAN's correct kan router naar je internet (en op zich maakt dat niet uit of dat een TN modem only is of niet), maar ook beperken tussen je VLAN's onderling.

Geen idee of een FB dit kan... ik gebruik hier een Mikrotik routerboard voor.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 3 dagen 7 uur geleden (24 Nov 2018, 09:10)

Ik zou willen vermijden om nog eens een andere router te moeten gebruiken. Maar met de edgeswitch alleen kan het dus niet?

Of de fritzbox het kan? Je kunt wel routes bepalen maar dat is nog iets anders denk ik.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1606
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 142 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor CCatalyst » 3 weken 3 dagen 6 uur geleden (24 Nov 2018, 10:53)

EdgeSwitch is een L3 switch, intra-VLAN routing (of het beperken daarvan met ACL's) is mogelijk

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles ... AN-Routing
https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles ... ess-Lists-

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 3 dagen 5 uur geleden (24 Nov 2018, 10:59)

Blij dat het mogelijk is (edgeswitch lite) maar de link is Latijn voor mij :)

Ik zou idealiter een apart wifi ssid netwerk willen voor de deursloten bijv.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29377
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1939 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 413 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor r2504 » 3 weken 1 dag 23 uur geleden (25 Nov 2018, 17:37)

liegebeestig schreef:Blij dat het mogelijk is (edgeswitch lite) maar de link is Latijn voor mij :)


Er zit redelijk wat verschil op switches die claimen level 3 routing/filtering te doen maar op basis van de links ziet het er wel goed uit.

Persoonlijk vind ik echter dat je zo'n dingen beter in een aparte firewall doet.

liegebeestig schreef:Ik zou idealiter een apart wifi ssid netwerk willen voor de deursloten bijv.


Gewoon de extra SSID in de Unifi controller definieren (en er een aparte VLAN voor voorzien).

Nu als de links Latijn zijn dan gaat het niet lukken vrees ik... misschien je eens verdiepen in de materie.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 1 dag 22 uur geleden (25 Nov 2018, 17:59)

Ik snap min of meer wat er staat in de links. Mocht het eenvoudig in de webinterface kunnen dan raak ik er wel.
Dat je dan verschillende VLAN's kunt toewijzen aan een SSID in de Access Points had ik al ontdekt. De aparte SSID mag dan wel op internet maar mag geen contact maken met de andere netwerkapparaten (pc, server)

Bo.
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 39
Lid geworden op: 02 Dec 2018
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor Bo. » 3 weken 1 dag 18 uur geleden (25 Nov 2018, 21:59)

liegebeestig schreef:Blij dat het mogelijk is (edgeswitch lite) maar de link is Latijn voor mij :)

Ik zou idealiter een apart wifi ssid netwerk willen voor de deursloten bijv.


Als het allemaal latijn is kan je maar best uw deursloten niet verbinden met internet...

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 3 weken 1 dag 18 uur geleden (25 Nov 2018, 22:30)

Haha, zo veel Latijn is het nu ook weer niet. Maar zodra ik SSH code zie schrikt het me wel af. Zo lang er een grafische interface is lukt het wel.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1186
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Unifi switch

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 3 dagen 6 uur geleden (08 Dec 2018, 10:33)

Intussen de edgeswitch omgewisseld voor een unifi poe switch vermits er toch meer poe nodig zal zijn.

Ik begrijp dat de unifi switch geen inter vlan capaciteit heeft. Nu, op de edgeswitch ging dat via de terminal interface dus dat laat ik sowieso liever aan mij voorbij gaan.

Zoals je weet wil ik de fritzbox 7590 behouden als router (ook voor telefonie nodig, maar geen wifi). Dus hoop ik dat er een manier is om daar inter vlan te definiëren. Iemand een idee of de fritzbox vlans kan scheiden of binden?


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten