NAS verbinden scarlet/proximus

vanpeers
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 01 Jul 2016
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor vanpeers » 6 dagen 10 uur 4 minuten geleden (06 Nov 2018, 16:07)

Hallo, naar aanleiding van een topic op het proximus forum ( https://nl.forum.proximus.be/internet-10/nas-verbinden-45952)
Hier is nog niet echt een oplossing gevonden, hieronder de uitleg:

Wij hebben sinds kort scarlet (hiervoor enkele maanden proximus), nu sinds wij bij proximus zaten kan mijn NAS (Synology) niet meer online.
Hij is rechtstreeks op de modem aangesloten maar hij maakt geen verbinding met het internet, hiervoor bij telenet heb ik nooit iets speciaals moeten aanpassen zodat hij kon verbinden met het internet.
Intern is de NAS gelukkig wel benaderbaar.

Nu heb ik hier al allerlei topic bekeken en geprobeerd maar nog niets gevonden dat werkt.
Is het normaal dat als je een NAS bij proximus/scarlet aansluit dat deze nog niet direct met het internet verbonden is?
Moet ik hiervoor portforwarding gebruiken?

De NAS moet niet persé van buitenaf benaderbaar zijn, dit werkt via synology quick connect zodra hij verbinding heeft met het internet.


Wat is er al geprobeerd:
- Port forwarding ingesteld om de modem: (met IP 192.168.1.6 & 192.168.1.130)
Afbeelding Afbeelding
- Nas in DMZ gezet

Hopelijk hebben jullie nog raad!
Alvast bedankt voor de hulp! :worship:
Sven

blaatpraat
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 767
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 61 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor blaatpraat » 6 dagen 9 uur 56 minuten geleden (06 Nov 2018, 16:15)

Wat doet de NAS specifiek niet?

Als het puur is om naar buiten te gaan (dus op internet gaan, niet om je NAS van buitenaf te kunnen benaderen) hoef je normaal niets te wijzigen.
Enige dat kan is een IP-conflict, maar ik lees op het Px forum dat je al meerdere adressen geprobeerd hebt.

Kun je via je NAS de netwerkinstellingen te weten komen?
IP, netmask, gateway en DNS (mogelijks zorgt deze laatste voor problemen).

Om extreem te kunnen troubleshooten: heb je een computer met 2 netwerkkaarten (eventueel kabel en wifi, bij voorkeur 2x kabel)?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29180
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1925 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 402 keer

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor r2504 » 6 dagen 9 uur 18 minuten geleden (06 Nov 2018, 16:52)

blaatpraat schreef:niet om je NAS van buitenaf te kunnen benaderen


Dat is ook iets wat je best NIET doet ! (dat doe je best via een VPN)

Maar lijkt me gewoon een default gateway of DNS probleem zoals blaatpraat aangeeft.

butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1237
Lid geworden op: 19 Dec 2011
Locatie: Heist-op-den-Berg
Bedankt: 75 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 475 keer
Contact:

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor butskristof » 6 dagen 8 uur 28 minuten geleden (06 Nov 2018, 17:42)

Vermoedelijk om gebruik te kunnen maken van Audio/Video Station?

Werkt hier met Proximus zonder problemen. Ofwel via QuickConnect zoals je aangeeft, ofwel kan je best gebruik maken van een DDNS service. Die zet je dynamisch IP om naar een domeinnaam die automatisch geüpdatet wordt. Synology heeft een eigen service als ik het me goed herinner.

Best wel de standaard poort (5001) wijzigen naar iets dat minder bekend is, en HTTP toegang weigeren. Je moet dan ook portforwarding instellen in de B-box met de betreffende poort naar het IP van je Synology (die je best ook een statisch IP geeft).

Je hele NAS in DMZ is security-gewijs niet echt een goed idee. Een VPN (bv met VPN Station) is wel een goede manier om extern aan je bestanden te geraken.
 MacBook Pro 15" (2017)  MacBook Pro 13" (Mid 2015)  iPhone XS  iPad Air 2  Watch Series 3

Wuter
Plus Member
Plus Member
Berichten: 143
Lid geworden op: 23 Mei 2012
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor Wuter » 6 dagen 7 uur 24 minuten geleden (06 Nov 2018, 18:46)

butskristof schreef:Je hele NAS in DMZ is security-gewijs niet echt een goed idee. Een VPN (bv met VPN Station) is wel een goede manier om extern aan je bestanden te geraken.


En hoe maak je zo een VPN eigelijks?
GSM: Afbeelding Bizz Smart Team XL20
Provider: Afbeelding Maxi: ↓100Mbps, ↑35Mbps (Vectoring)
Modem/Router: bbox3 (Technicolor)
TV: Afbeelding TV Comfort

Afbeelding

butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1237
Lid geworden op: 19 Dec 2011
Locatie: Heist-op-den-Berg
Bedankt: 75 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 475 keer
Contact:

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor butskristof » 6 dagen 7 uur 10 minuten geleden (06 Nov 2018, 19:00)

Semi off-topic, maar here goes:

Er is een package beschikbaar in Package Center, VPN Station. Die ondersteunt o.m. OpenVPN, wat tegenwoordig de aangeraden vorm is.

Binnen VPN Station geef je de gewenste instellingen (default zijn meestal goed), geef je de gewenste gebruikers de permissie om de VPN te gebruiken, en geef je aan op welke poort je wil dat de VPN draait. Ook hier, best niet de standaard nemen maar een semi-willekeurige.

Vervolgens kan je daar ook een .opvn bestand downloaden dat de configuratiegegevens voor je client bevat. macOS heeft geen ingebouwde OpenVPN-client (Shimo of Tunnelblick zijn aan te raden daar), ik weet niet of dat bij Windows wel zo is. Daar kan je het .ovpn-bestand inladen, waar je vervolgens nog de connectiegegevens moet aanpassen.
Ook hier aangeraden om een DDNS service te gebruiken, zodat je niet constant je IP moet liggen veranderen.

Tenslotte moet je nog de betreffende poort forwarden naar je NAS (en best al de rest weigeren). Wel opletten dat dit bij OpenVPN waarschijnlijk een UDP-poort is, en je router meestal standaard TCP heeft geselecteerd.

Vervolgens zou je van buiten je eigen netwerk moeten kunnen verbinden, waardoor je virtueel op je netwerk terecht komt. Je kan dan bv gebruik maken van je file shares, of naar DSM verbinden door het lokale IP (192.168.x.x) te gebruiken.

Voordeel van een VPN is dat er maar één poort open staat en je specifiek kan aanduiden welke users toegang moeten krijgen. Alles loopt dan over een beveiligde tunnel tussen je client en de NAS.
 MacBook Pro 15" (2017)  MacBook Pro 13" (Mid 2015)  iPhone XS  iPad Air 2  Watch Series 3

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2914
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 230 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 176 keer

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor mailracer » 6 dagen 5 uur 42 minuten geleden (06 Nov 2018, 20:28)

Ik onthou dat je nas een ip-adres heeft en bereikbaar is intern. Mss eens de poorten wisselen met je pc en controleren of je dan op je PC met de betreffende poort op internet kan.

Maar hoe merk je dat je nas niet op internet kan ? Welke onderdeel heeft last? Merk je dat omdat je quickconnect geen verbinding heeft, kijk anders eens of de updates werken, instaleer desnoods een packet (app) als test om dat na te zien ?

Als je een ip ontvangt van je bbox via DHCP, dan zou daar toch niets mis mogen mee zijn, en denk ik dat je het moet zoeken in je nas-instellingen en mogelijk ook in een aantal poorten die je dient open te zetten. Ik denk dat synology een uitgebreide bibliotheek aan tutorials heeft.

vanpeers
Starter
Starter
Berichten: 9
Lid geworden op: 01 Jul 2016
Bedankt: 1 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor vanpeers » 4 dagen 11 uur 12 minuten geleden (08 Nov 2018, 14:58)

Bedankt voor de vele reacties, door de drukte niet alles direct kunnen testen.
De NAS maakte dus geen verbinding met het internet (kon geen updates uitvoeren etc.), intern was er geen probleem.

Omdat er hier werd aangegeven dat het mogelijk een DNS fout was heb ik nog eens naar deze instellingen gaan kijken, ik had hier vorige week al eens een alternatieve DNS ingesteld maar deze keer had ik de Google DNS ingesteld.
Het werkte nog niet direct dus ben ik alle instellingen nog eens afgelopen omdat ik sommige dingen handmatig had ingesteld n.a.v. reacties op het proximus forum.
Nadat ik terug had ingesteld om de DHCP instellingen automatisch op te halen werkte alles en kon ik verbinding maken met het internet!

Het was dus inderdaag een DNS fout. (en met vorige week te testen stonden mijn DHCP instellingen nog handmatig ingesteld)

Dus heb ik de port-forwarding maar uitgeschakeld omdat ik quickconnet van Synology gebruik voor externe toegang.
Ook heb ik n.a.v. butskristof zijn reactie maar ineens mijn standaard poorten veranderd kwestie van de veiligheid.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29180
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1925 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 402 keer

Re: NAS verbinden scarlet/proximus

Berichtdoor r2504 » 4 dagen 6 uur 9 minuten geleden (08 Nov 2018, 20:01)

vanpeers schreef:Nadat ik terug had ingesteld om de DHCP instellingen automatisch op te halen werkte alles en kon ik verbinding maken met het internet!

Het was dus inderdaag een DNS fout. (en met vorige week te testen stonden mijn DHCP instellingen nog handmatig ingesteld)


Nee, het was vermoedelijk geen DNS fout want dan had het gewerkt met Google DNS.

Het was vermoedelijk een probleem met een default gateway die je niet had ingegeven !


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten