Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Nakamura
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 Apr 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor Nakamura » 5 dagen 3 uur 44 minuten geleden (15 Apr 2018, 15:09)

Ik ben mijn appartement aan het verbouwen en ik zou graag de tv aan de andere kant van de kamer willen plaatsen.
Helaas is daar geen coax-aansluiting voorzien en ik zou dus nu daar een 'coax-stopcontactdoos' willen monteren.
Aangezien ik op dit vlak een complete leek ben, wou ik eens polsen hoe ik dit het beste aanpak?

De hoofdaansluiting komt in de living toe waarbij er een netwerkverdeler staat (? lange zwarte 'doos'), alsook de modem.
Ik zou dus daar een wandcontactdoos moeten plaatsen denk ik dan, waarop ik dan vanuit de netwerkverdeler met een losse een kabel op inplug?
Dan zou ik vanuit deze wandcontactdoos een kabel moeten trekken tot aan de nieuwe contactdoos, waarop ik dan mijn tv zou moeten aansluiten.
Klopt mijn redenering hier?

Ik zou dan een PE6 kabel moeten gebruiken om de 2 wandcontactdozen met elkaar te verbinden? De afstand zou max 10m tussen de twee bedragen, afhankelijk hoe ik de vloer openbreek.

Moet ik voor de rest nog op andere zaken letten? Moet er ook een internetaansluiting zijn bij de tv? (ik heb momenteel Belgacom dus heb geen ervaring met digitale tv van Telenet).

Alle tips en tricks zijn welkom! :)

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2484
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 176 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 147 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor mailracer » 5 dagen 3 uur 6 minuten geleden (15 Apr 2018, 15:47)

Je kan best zo weinig mogelijk stekkerdozen gebruiken voor coax. Beter is dus een kabel zonder contactdozen te gebruiken en alles rechtstreeks aan te sluiten. Voor de kabel is het belangrijk dat deze het telenet certificate label heeft en dubbel afgeschermd is.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3891
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1321 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor raf1 » 5 dagen 2 uur 58 minuten geleden (15 Apr 2018, 15:56)

Nakamura schreef:Klopt mijn redenering hier?

Neen, voor elke wandcontactdoos moet je een aparte coaxkabel voorzien tot op de plaats waar de Telenet-aansluitkabel je appartement binnenkomt. Beide coaxkabels sluit je dan aan op 2 vrije tv-aansluitingen op de netwerkverdeler van Telenet.

Nakamura schreef:Ik zou dan een PE6 kabel moeten gebruiken

Dat mag je gebruiken, maar eigenlijk is dat buitenkabel die je rechtstreeks mag ingraven. Voor binnen is PVC6 coaxkabel voldoende, maar als je ingraaft wordt dat nog eens in een buis gestoken.
Je kan ook Hirschmann KOKA 9 Eca coaxkabel gebruiken, die kabel geeft nog betere signaalkwaliteit en schermt beter af tegen instraling van 4G mobiel internet, is bovendien ook bruikbaar voor satelliet-tv.

Nakamura schreef:Moet ik voor de rest nog op andere zaken letten?

Ja, je verbouwt wellicht maar één keer in je leven, dus wat je nu installeert moet goed zijn voor de komende 50 jaar voor verschillende technologieën en tv-aanbieders.
In dat opzicht zou ik volgende bekabeling voor elk tv-toestel aanraden:
1x coaxkabel Hirschmann KOKA 9 Eca (compatibel met Telenet, Orange, TV Vlaanderen, Antenne TV DVB-T/T2)
2x UTP cat 6 (compatibel met Proximus, Telenet, Orange en internettoepassingen zoals Youtube, Netflix, Stievie, VRT NU)


Nakamura schreef:Moet er ook een internetaansluiting zijn bij de tv?

Ja, een extra UTP-kabel is handig voor internettoepassingen op het tv-toestel. Je voorziet dus best 2 UTP-kabels per tv-toestel om in de toekomst nooit in de problemen te komen.
Bij inbouw voorzie je dan ook minstens een dubbele wandcontactdoos per tv-toestel, één gat voor coax en één gat voor dubbele UTP.
Combineer je deze verbouwing met een uitbreiding van je elektriciteit, dan kom je al gauw bij viervoudige contactdozen uit:
Afbeelding

De richtlijnen van Telenet voor tv-bekabeling vind je in volgende brochure: https://www2.telenet.be/content/dam/www-telenet-be/klantenservice/downloads/Kabelbrochure.pdf

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2484
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 176 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 147 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor mailracer » 5 dagen 2 uur 29 minuten geleden (15 Apr 2018, 16:25)

raf1 schreef:
Nakamura schreef:Klopt mijn redenering hier?

Neen, voor elke wandcontactdoos moet je een aparte coaxkabel voorzien tot op de plaats waar de Telenet-aansluitkabel je appartement binnenkomt. Beide coaxkabels sluit je dan aan op 2 vrije tv-aansluitingen op de netwerkverdeler van Telenet.


Nakamura wil gewoon een verbinding plaatsen van de ene hoek naar de andere hoek van de kamer. Hij wenst 2 contactdozen te plaatsen met een nieuwe kabel tussen. Deze wil hij dan verbinden met coax-verlengkabels tot enerzijds zijn verdeler, en anderzijds zijn TV. Zijn redenering klopt dus wel, maar is mss niet duidelijk uitgelegd. :???: uit ervaring weet ik dat je beter een kabel inwerkt zonder wanddozen en deze rechtstreeks verbind met de verdeler en de tv. Bij de installatie door een telenettechnieker worden dan de juiste connectoren erop genepen. Best is deze dus lang genoeg maken.

Netwerk naar de TV is idd ook nodig als je een interactieve digicorder wil. En als je de vloer er toch gaat uithalen kan je best wat meer voorzien zoals luidsprekerkabels of gewoon wachtbuizen die je later gebruikt voor welke toepassing ook.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3891
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1321 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor raf1 » 5 dagen 2 uur 9 minuten geleden (15 Apr 2018, 16:45)

Die redenering is niet conform de richtlijnen van Telenet. Elk aansluitpunt voor een tv-toestel moet rechtstreeks verbonden worden met de
netwerkverdeler.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2484
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 176 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 147 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor mailracer » 5 dagen 32 minuten 47 seconden geleden (15 Apr 2018, 18:21)

Die staat dus in de living waar hij zijn tv niet wil zetten. Lees lange zwarte doos, waarschijnlijk de nui. :roll:

Nakamura
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 Apr 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor Nakamura » 4 dagen 19 uur 37 minuten geleden (15 Apr 2018, 23:16)

Merci voor de hulp heren!

De 'toevoerkabel' komt inderdaad in de woonkamer toe en daar staat de NIU en modem. Helaas is dit op een plaats waar geen tv geplaatst kan worden, waardoor ik dus nu een tv-aansluiting ergens anders zou willen hebben.

Als ik het goed begrepen heb dan moet ik op de volgende zaken letten:
  • Geen extra contactdoos naast NIU, maar gewoon losse kabel (PVC6) in de muur/vloer plaatsen en doortrekken naar nieuwe bestemming;
  • Uiteinde van deze kabel in een wandcontactdoos aansluiten, waarop de tv aangesloten kan worden;
  • UTP-aansluiting (cat 6) ook naast tv-aansluiting voorzien.
Is er een bepaalde reden waarom je 2 UTP-aansluitingen aanraadt?
Ik dacht om eventueel volgende wandcontactdoos te gebruiken:
http://www.zelektro.be/niko-sokkel-aans ... 65158.html
Heeft zowel een coax-aansluiting als een UTP-aansluiting. Of is een dergelijke wandcontactdoos eerder niet aan te raden?

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2484
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 176 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 147 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor mailracer » 4 dagen 19 uur 21 minuten geleden (15 Apr 2018, 23:33)

1 ftp aansluiting is voldoende, maar als je later een spelcomputer of anderen op die plek van netwerk wil voorzien, dan dien je een switch te plaatsen . veel hangt daarbij ook af met welke modem telenet zal langs komen en of je een eigen router gaat gebruiken. best is twee ftp aansluitingen voorzien.

de wandcontactdoos die je toont is ok, maar je kan ook de coaxkabel daar lang genoeg laten om rechtstreeks op je tv aan te sluiten. zo heb je minder kans op problemen als het signaal erdoor verstoord raakt.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3891
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1321 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor raf1 » 4 dagen 10 uur 32 minuten geleden (16 Apr 2018, 08:21)

Nakamura schreef:Is er een bepaalde reden waarom je 2 UTP-aansluitingen aanraadt?

Ja, de Telenet Digibox neemt zowel de coaxaansluiting als de UTP-aansluiting in. Als je dan een smart tv-toestel van internet wil voorzien om ook Netflix of Youtube te kunnen bekijken, heb je geen vrije UTP-aansluiting meer en moet je dus bijkomend een switch plaatsen die 24/24h stroom verbruikt.

Nakamura schreef:Of is een dergelijke wandcontactdoos eerder niet aan te raden?

Dat is perfect voor gebruik van één Telenet Digicorder, maar is onvoldoende als je rekening houdt met de rechtstreekse internetaansluiting op smart tv's.
Ik zou uit volgende sokkels een keuze maken:
http://www.zelektro.be/niko-sokkel-aans ... eliet.html
http://www.zelektro.be/niko-sokkel-aans ... 09531.html
http://www.zelektro.be/sokkel-tweevoudi ... 65162.html

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27942
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1845 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor r2504 » 4 dagen 9 uur 10 minuten geleden (16 Apr 2018, 09:43)

Nakamura schreef:Is er een bepaalde reden waarom je 2 UTP-aansluitingen aanraadt?


Twee ? Ik beveel er meestal 5 aan...

- decoder (TN of Proximus)
- Smart TV
- Internet radio
- Game console
- telefonie

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13445
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2128 keer
Recent bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 592 keer
Contact:

Re: Telenet - nieuwe coax-wandcontactdoos

Berichtdoor philippe_d » 4 dagen 5 uur 21 minuten geleden (16 Apr 2018, 13:32)

DE hoofdreden waarom we altijd 2 UTP's hebben aangeraden naar de TV kast, is omdat vroeger TV en internet altijd gescheiden netwerken waren, niet zozeer omdat er meerdere toestellen moeten aangesloten worden (want dat kan je altijd via een switch doen).
    - als je dus een eigen router gebruikt (achter een Proximus B-box of een Telenet modem), heb je 2 UTP's nodig naar de TV kast: één voor internet (die van je eigen router komt), één voor TV (die rechtstreeks van de modem komt).
    - als je een Telenet/Orange all-in-one gebruikt, of een Proximus/Scarlet modem, kom je in feite toe met één UTP (maar dan heb je een kleine switch nodig in de TV kast om meerdere toestellen aan te sluiten op je netwerk).

Nakamura schreef:Ik dacht om eventueel volgende wandcontactdoos te gebruiken:
http://www.zelektro.be/niko-sokkel-aans ... 65158.html
Heeft zowel een coax-aansluiting als een UTP-aansluiting. Of is een dergelijke wandcontactdoos eerder niet aan te raden?

Indien je plaatsgebrek hebt, is dit een goede oplossing. Er bestaat ook voorbekabelde Preflex met 1 UTP + 1 coax: https://www.my-electro.be/product/flexi ... -flexible/. Persoonlijk vind ik dat een ideale oplossing voor bijkomende punten, waar je later eventueel nog een TV/PC kan aansluiten (kinderkamers, slaapkamers)...

Nakamura schreef:De hoofdaansluiting komt in de living toe waarbij er een netwerkverdeler staat (? lange zwarte 'doos'), alsook de modem.
Ik zou dus daar een wandcontactdoos moeten plaatsen denk ik dan, waarop ik dan vanuit de netwerkverdeler met een losse een kabel op inplug?
Dan zou ik vanuit deze wandcontactdoos een kabel moeten trekken tot aan de nieuwe contactdoos, waarop ik dan mijn tv zou moeten aansluiten.

Op de plaats waar de Telenet kabel nu aankomt, en de NIU + modem staat, wil je geen TV meer. Ik neem dus aan dat de installatie waar deze nu staat op een hinderlijke plaats zal zijn in je nieuwe living?
In dit geval zou ik overwegen om de binnenkomende Telenet kabel te verlengen naar de nieuwe locatie, en daar de NIU/modem te (laten) plaatsen. Zo'n verbinding moet dan wel goed gedaan worden (de Telenet technieker zal dat met plezier doen, en heeft hiervoor het geschikte materiaal). Je kan deze verbinding dan het best maken in een inbouwdoosje, waarboven je een blind afdekkapje monteert (zodat je er laten nog altijd bij kan).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.


Terug naar “Kabel TV (Telenet, Numericable, Voo, Orange)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: skipper en 0 gasten