fritz 7430

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 11 uur geleden (07 Apr 2018, 12:50)

Beste mensen,

Onlangs kreeg ik het bericht van Edpnet dat ik ging moeten upgraden naar VDSL omdat adsl2+ gaat worden uitgefaseerd.
Heb een tweedehands Frits 7430 gekocht alvast en de firmware is ook "de juiste"...zijnde 06.52
Blijkbaar is het al ZEER belangrijk dat we de juiste modem hebben met de juiste firmware voor dezen vdsl (?)
Op de ftp-site van AVM zijn er trouwens geen ander firmwares te vinden voor dit model maar soit.
Het "type" is 7430 YT waarbij ik niet begrijp waar die "YT" voor staat en vind er niets van terug op internet.

Een vriend van mij zat in dezelfde situatie en heeft een 7430 gekocht bij Coolblue en dat is een 'VK" en zijn firmware is anders dan de mijne ( 06.83)

Weet er iemand wat het verschil is tussen de fritzboxen 7430 YT en VK (en misschien nog andere?)

Alvast bedankt....

seppe
Plus Member
Plus Member
Berichten: 182
Lid geworden op: 21 Okt 2005
Bedankt: 6 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor seppe » 1 week 6 dagen 11 uur geleden (07 Apr 2018, 13:20)

Als ik me niet vergis is de 7430 niet 'whitelisted' voor vdsl2 in België...
Vandaar dat je waarschijnlijk niet de juiste firmware gaat vinden, vermoed ik.

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 11 uur geleden (07 Apr 2018, 13:29)

Dacht van wel hoor, en heb goed gekeken van voordien :-)

Het gaat hem hier niet over trouwens.
Het gaat over wat de verschillen zijn bij deze fritzboxen model 7430 "yt, vk enz"..

Ten andere, dit is het model dat ge gratis in bruikleen krijgt bij Edpnet bij het Xl-abo..
Denk wel is "white listed"
:-)

Gebruikersavatar
MaT
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1204
Lid geworden op: 18 Feb 2014
Locatie: Gent
Bedankt: 124 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 120 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor MaT » 1 week 6 dagen 10 uur geleden (07 Apr 2018, 13:42)

Die is inderdaad iets meer dan een jaar geleden op de whitelist gekomen: viewtopic.php?f=43&t=41528&start=760#p696020
-Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 10 uur geleden (07 Apr 2018, 13:45)

Wat is het verschil dan tussen "YT" en "VK" (en nog andere?)
Weet iemand dit?

Ik wil dit weten omdat er blijkbaar verschillen zijn in het model Fritz 7430 die niet te vinden zijn op de site van AVM ?
Ongetwijfeld gaat iemand van de pro's hier meer over weten denk ik.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1826
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 160 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor petrol242 » 1 week 6 dagen 9 uur geleden (07 Apr 2018, 14:42)

Het is ook de eerste keer dat ik met die vraag geconfronteerd word. Een vermoeden : je hebt versies voor oa de duitse, zwitserse, oostenrijkse, en internationale markt?

Zolang je de juiste firmware gebruikt moet het wel lukken. Dat is momenteel dus inderdaad de 06.52, maar je kan eventueel daarna de laatste firmware gebruiken, mits je in de opties "Use Previous DSL driver" aanvinkt. Je hebt dan alle aspecten van de nieuwe firmware, maar de "oude" DSL driver wordt gebruikt, kwestie van niet in de problemen te komen met die whitelist van Proximus.

M_016
Member
Member
Berichten: 67
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor M_016 » 1 week 6 dagen 9 uur geleden (07 Apr 2018, 15:11)

Ter info:
https://download.avm.de/fritzbox/fritzbox-7430/

De afkortingen VK/YT zijn mij onbekend; productnr 20002740 is de internationale (ook Belgische versie) en nr 20002733 is de Duitse (ook Zwitserse & Oostennrijkse) 7430

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 6 uur geleden (07 Apr 2018, 18:08)

@ petrol: ik denk ook dat het gaat over "internationale versies" (maar ben dit niet zeker).
Het probleem dat mijn kameraad had, die net een nieuwe 7430 gekocht had deze week is, dat hij in de "landenlijst"..Belgie niet zag staan...en dus ook niet kon kiezen voor zijn provider (Edpnet).
Toch merkmaardig....
En zijn 7430 heeft een ander OS....dan het mijne....EN volgens Edpnet is alleen Fritz OS 06.52 goed, om whitelisted te zijn.

BTW, is het er niet wat over dat we hier weer in Belgie zo in een keurslijf worden gedwongen?
Niet alleen aangaande welke vdsl-modems te gebruiken maar dan ook nog welke firmware?
Komaan zeg...
Laatst gewijzigd door xcy op 07 Apr 2018, 18:16, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1826
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 160 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor petrol242 » 1 week 6 dagen 6 uur geleden (07 Apr 2018, 18:13)

Dat is waarschijnlijk omdat hij al firmware 06.83 had draaien en die is zogezegd nog niet geschikt voor België en daar zitten de Belgische providers nog niet in?
Je gaat die 06.83 ook nog niet terugvinden in de Belgische ftp subdirectory van AVM.

Ik ben van de week nog bij Edpnet geweest en daar vertelden ze mij officieus dat de certificering voor de 06.83 rond de zomer rond zou moeten kunnen zijn...

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 6 uur geleden (07 Apr 2018, 18:18)

Zou kunnen, maar op de ftp-site van AVM valt er niets te vinden van OS voor dit model van modem.
Alleen een txt document....over 06.52
Dus hij zou desnoods kunnen downgraden dan?
Okee....maar dat zal wel niet nodg zijn verzekers..

Het is godver f*** weer proper.
De juiste whitelisted modem moet ge hebben EN met den juiste OS.
Komaan zeg....
Laatst gewijzigd door xcy op 07 Apr 2018, 18:24, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1826
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 160 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor petrol242 » 1 week 6 dagen 6 uur geleden (07 Apr 2018, 18:22)

Dat is omdat voor de 7430 er nooit een 06.52 geschreven is. Toen was er al een 06.83. AVM gaat heus geen oude firmware herschrijven voor een nieuw toestel. Dat is ook de rede waarom ze die optie van de "Previous driver" hebben opgenomen in de 06.83 firmware.

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 6 uur geleden (07 Apr 2018, 18:27)

Merkwaardig, aangezien mijn OS 06.52 is EN dit "voorgeschreven is" door Edpnet...?
Ge kunt dit zelf bekijken op de site van Edpnet om u hiervan te vergewissen..

https://edpnet.be/nl/support/bestellen/ ... -lijn.html

Ik kan u eventueel ook een screenie tonen van mijn OS wijl ingelogd in mijn fritz 7430 :-)
06.52 it is...

En nogmaals...ander firmwares zijn er niet te vinden op de ftp-site van AVM voor dit model.
Niet dak ik zou willen upgraden. Dit mag blijkbaar niet, als we willen "in regel zijn" bij Edpnet?

De vraag blijft: wat zijn deze designaties "XX" na het modelnr...?...en die een ander firmware (fritz -os) hebben..

Beste verklaring tot nu toe is van Petrol..
Dat deze Fritzen worden verkocht lokaal, wijl eigenlijk bestemd voor een ander deel van Europa.

Waarom geen andere (en gepaste) firmware te vinden op ftp-site AVM?
Laatst gewijzigd door xcy op 07 Apr 2018, 19:22, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1826
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 160 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor petrol242 » 1 week 6 dagen 5 uur geleden (07 Apr 2018, 19:17)

Ik geloof je heus wel hoor :beerchug:

Toen AVM met de ontwikkeling van de 7430 bezig was, was de 06.8x reeds in ontwikkeling. Waarschijnlijk de rede waarom Edpnet de 7430 snel heeft kunnen certificeren, omdat hij dezelfde dsl driver heeft als die van de 7490. Dit was nodig om toch een goedkoper alternatief te kunnen aanbieden op de 7490. Waarschijnlijk is er weinig verschil in 06.5x firmware tussen de 7430 en de 7490.

Toen uiteindelijk de 06.8x uitkwam kreeg die de bewuste aanvink optie mee. Als je wil hoor ik wel eens bij AVM waarom er geen 06.52 versie meer is voor de 7430. Maar ik ben er vrij zeker van dat er voor de 7430 niet verder ontwikkeld is in de 06.5x firmware.
Goed mogelijk dat één van de dagen de ftp structuur bij AVM weer wordt aangepast. Dat zou de eerste keer niet zijn...

Nu van die aanduidingen achter het modelnummer zou ik niet teveel van wakker liggen. Zolang je de goeie firmware voor de dsl driver hebt, kan er niet veel mis lopen.

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 6 dagen 5 uur geleden (07 Apr 2018, 19:29)

Merci voor de uitleg.
Doe verder geen moeite...ik verstaan het....(ongeveer).

M_016
Member
Member
Berichten: 67
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor M_016 » 1 week 6 dagen 4 uur geleden (07 Apr 2018, 20:11)


philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2128 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 592 keer
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor philippe_d » 1 week 6 dagen 2 uur geleden (07 Apr 2018, 22:29)

xcy schreef:Wat is het verschil dan tussen "YT" en "VK" (en nog andere?)
Weet iemand dit?.

Volgens mij zijn dit OEM versies, dit zijn reeksen die specifiek voor één bepaalde provider gemaakt werden.

Zolang je een internationale versie hebt is het OK.

xcy schreef:Het probleem dat mijn kameraad had, die net een nieuwe 7430 gekocht had deze week is, dat hij in de "landenlijst"..Belgie niet zag staan...en dus ook niet kon kiezen voor zijn provider (Edpnet).

Dat kan niet.

- ofwel heeft hij een Duitse versie, en daar is geen landen lijst in het menu.

- ofwel heeft hij een internationale versie, en daar staat België ( en EDPNet) wel in de landen lijst.

Een versie met een landen lijst zonder België bestaat dus niet.

M_016 schreef:Ter info:
productnr 20002740 is de internationale (ook Belgische versie) en nr 20002733 is de Duitse (ook Zwitserse & Oostennrijkse) 7430

De Zwitserse en Oostenrijkse versies zijn internationale Fritzbox en, kunnen dus nooit hetzelfde artikelnr hebben als de Duitse

petrol242 schreef:Dat is waarschijnlijk omdat hij al firmware 06.83 had draaien en die is zogezegd nog niet geschikt voor België en daar zitten de Belgische providers nog niet in?

De lijst van Belgische providers is aanwezig in alle Fritzbox en en alle Firmware.
Ook de versies die door Proximus niet goedgekeurd zijn, incl. de BETA versies.

Proximus goedkeuring slaat op de DSL driver.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1826
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 160 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor petrol242 » 1 week 5 dagen 17 uur geleden (08 Apr 2018, 07:19)

@xcy : Die whitelist van PX is inderdaad een miserie waar al veel over gepalaverd is op dit forum. Het is Proximus dat dit doet met toestemming van het BIPT. Edpnet kan daar helemaal niets aan doen. Het is mede dankzij Edpnet en met AVM dat er uiteindelijk Fritzboxen toegelaten zijn op vectored bundels.
Wanneer word je overgeschakeld op VDSL? Gebruik je je Fritzbox nu al voor je ADSL2+ lijn? Want dat kan hé.

philippe_d schreef:
xcy schreef:Wat is het verschil dan tussen "YT" en "VK" (en nog andere?)
Weet iemand dit?.

Volgens mij zijn dit OEM versies, dit zijn reeksen die specifiek voor één bepaalde provider gemaakt werden.



Verkopen ze dan OEM versies bij de Coolblue? Ik denk dat we er niet te veel achter moeten zoeken. Zolang het genen Duitse is en de firmware klopt...

philippe_d schreef:De lijst van Belgische providers is aanwezig in alle Fritzbox en en alle Firmware.

Bijna juist voor de nieuwste updates maar je vergeet de 7360. Zo is de lijst van providers langer in de 06.83 dan bijvoorbeeld in mijn 06.31 (7360 v1).
Ik denk ook dat als "zijn vriend" er de 06.52 uit de Belgische map, weliswaar als downgrade, installeert dat de lijst er iets anders gaat uitzien. Zoals ik eerder had meegegeven, is er nooit een specifieke ontwikkeling geweest voor firmware 06.5x voor de 7430. Het is een portering geweest vanuit de 7490 om die doos snel op de Belgische markt te kunnen certificeren. Althans dat hebben die kneuten in Berlijn toch verteld aan mijn broer in Duitsland waar hij al eens mee samen werkt. Dat is ook trouwens de rede waarom er nooit een 06.53 voor de 7430 is gekomen.
philippe_d schreef:Proximus goedkeuring slaat op de DSL driver.

Uiteraard.

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 4 dagen 1 uur geleden (09 Apr 2018, 22:38)

Het betreft blijkbaar een "internationale versie", die Fritzbox 4730 van bij Coolblue hoor ik nu. En blijkbaar stond Belgie niet in de landenlijst. Ik vertel maar wat ik zelf gehoord heb. Maar ondertussen heeft hij de instellingen manueel gedaan en is er geen probleem meer. Alvast bedankt aan iedereen voor de informatie.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2128 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 592 keer
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor philippe_d » 1 week 3 dagen 14 uur geleden (10 Apr 2018, 10:10)

xcy schreef:Het betreft blijkbaar een "internationale versie", die Fritzbox 4730 van bij Coolblue hoor ik nu. En blijkbaar stond Belgie niet in de landenlijst.

Neem gerust van mij aan dat België wel degelijk in de landen lijst staat, zelfs in de versie die in Australië en Nieuw-Zeeland verkocht word :-)
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

tdemeyer
Plus Member
Plus Member
Berichten: 192
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor tdemeyer » 1 week 3 dagen 8 uur geleden (10 Apr 2018, 16:01)

Zou het kunnen dat het verschil hem zit in de verloopkabeltjes die meegeleverd worden in de doos om de Y-kabel passend te maken voor de verschillende nationale telefoonaansluitingen???

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1826
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 160 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: fritz 7430

Berichtdoor petrol242 » 1 week 3 dagen 4 uur geleden (10 Apr 2018, 20:31)

Nee, dat heeft er absoluut niets mee te maken.

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 3 dagen 49 minuten geleden (10 Apr 2018, 23:48)

philippe_d schreef:
xcy schreef:Het betreft blijkbaar een "internationale versie", die Fritzbox 4730 van bij Coolblue hoor ik nu. En blijkbaar stond Belgie niet in de landenlijst.

Neem gerust van mij aan dat België wel degelijk in de landen lijst staat, zelfs in de versie die in Australië en Nieuw-Zeeland verkocht word :-)


Ik begin te denken dat je gelijk hebt, en mijn kameraad zich vergist heeft. Ik heb hem gevraagd een backup te nemen van zijn instellingen en zijn spel te herzetten naar fabrieksinstellingen zodat hij terug die landenlijst te zien krijgt en dat hij daar eens een screenie van neemt. Of hij dit gaat willen doen weet ik nog niet.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2128 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 592 keer
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor philippe_d » 1 week 3 dagen 17 minuten geleden (11 Apr 2018, 00:20)

Je moet hiervoor niet naar de fabrieksinstellingen...
Gewoon naar het menu System > Region and Language > Regional Options > Select your Country

Hier krijg je de landenlijst. Kies Belgium, en de Fritzbox zal rebooten. Daarna zie je de Providerlist bij de Internet settings.

Dit menupunt ("Region und Sprache") is niet aanwezig in de Duitse box (wel in de Duitstalige interface van de internationale box).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

xcy
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Jul 2008
Contact:

Re: fritz 7430

Berichtdoor xcy » 1 week 3 dagen 6 minuten geleden (11 Apr 2018, 00:31)

Ah, inderdaad.
Merci!


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast