Energieverbruik vanop afstand meten

Logic3S
Member
Member
Berichten: 78
Lid geworden op: 31 Okt 2013
Locatie: In de buurt van een ROP
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor Logic3S » 29 Mar 2018, 18:46

Ik ben al een tijdje op zoek naar een systeem om het energieverbruik van een installatie vanop afstand te kunnen meten, een soort van kWh-teller die ik via internet vanop afstand kan uitlezen. Iemand ervaring hiermee, of die dergelijke producten kent? Het liefst zou ik gebruik maken van een module die ik in de zekeringkast kan monteren. Systemen via het stopcontact zijn niet bruikbaar.
ISP: 2 * Scarlet Trio (50/4 Mbps (down/up), 100/20 sync) + Proximus Internet Comfort & Proximus TV (100/20 sync & connect)
VoIP: OVH (in & out)
Mobiel: Samsung Galaxy S7 met Proximus Mobilus S

speciall
Pro Member
Pro Member
Berichten: 230
Lid geworden op: 05 Dec 2006
Locatie: Aarschot
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor speciall » 29 Mar 2018, 19:28

Ik heb een youless die je op de draaischijf kleeft.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6191
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor heist_175 » 29 Mar 2018, 19:53

Een gewone DIN teller, gekoppeld aan een Flukso.
Wordt wel een duur grapje...

MarkDM
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1428
Lid geworden op: 25 Sep 2007
Locatie: Berlare (O-Vl)
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor MarkDM » 29 Mar 2018, 20:49

Ik heb een kWh-teller met pulsuitgang gekoppeld aan een RaspberryPi.
Die injecteert elke 5 min in Pvoutput.org . Dit is geen kant een klaar systeem, ik heb het zelf geprogrammeerd. Misschien bestaan er wel complete sets voor Pvoutput.org.
Hier is mijn resultaat: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=63605&sid=56582
Onderdaan deze pagina de cijfers per 5 min.

Een andere oplossing is bij http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
Die hebben een "S0 Pulse Counter Module". Hiermee kan je injecteren in DomoticZ.
Via RPI zou je dit ook in Pvoutput.org krijgen.
Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1094
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor bruma » 29 Mar 2018, 22:09

Van welke stroomsterktes spreek je eigenlijk?

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4424
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 235 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor honda4life » 30 Mar 2018, 06:55

Pulsen tellen is toch ook weer niet zo praktisch hé, vanaf je de spanning verliest ben je de totaalstand weer kwijt
(als je deze niet vaak genoeg ergens kan opslagen).
Geef liever een klein beetje meer uit aan zulk toestel met RS485-uitgang:
https://www.aliexpress.com/item/5-65-A- ... 65998.html
Doe daar nog een simpele dongle bij:
https://www.aliexpress.com/item/USB-to- ... 67359.html

Een beetje programmeren en je kan zonder één draadje te solderen uitlezen.
Ik heb zelf ook zo één en heb wel nog ergens de scripts staan ;-)

Ben je wat handig aangelegd, koop je een ESP8266 chip of variant
Dan heb je alvast wifi, en is he enkel nog pulsen tellen (eventueel help ik je wel).
https://www.aliexpress.com/item/ESP8266 ... 18483.html

Maar zoals vaak bij zulke projectjes.
Heb je het werkelijk nodig of is het een "nice to know", waar je na x-aantal tijd toch niet meer naar kijkt ;-)
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

R2D2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 234
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 18 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor R2D2 » 30 Mar 2018, 15:12

Zeer tevreden over Smappee.

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 825
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor jaker » 30 Mar 2018, 17:35

Inderdaad, smappee doet exact wat jij vraagt en doet dat correct. :-D
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met WeePee/Dellmont
Router: Netgear R7000 met TomatoUSB (by Shibby)

KRL100
Premium Member
Premium Member
Berichten: 561
Lid geworden op: 22 Sep 2008
Locatie: Diksmuide
Bedankt: 36 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor KRL100 » 30 Mar 2018, 18:00

Flukso??
DJ KaReL de Groot --- www.kareldegroot.be

Logic3S
Member
Member
Berichten: 78
Lid geworden op: 31 Okt 2013
Locatie: In de buurt van een ROP
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor Logic3S » 30 Mar 2018, 18:08

Hmm... Ik denk dat die kWh-tellers met pulsuitgang of seriële uitgang me op het eerste zicht het beste lijken.
Ik spreek hier van stroomsterktes tot ongeveer 3F - 40A.

Heeft er iemand enig idee of dergelijke kWh-tellers uit bv. China ook door de elektrische keuring geraken?
Het verschil met alternatieven van bv. ABB lijkt me wel groot.

honda4life schreef:Maar zoals vaak bij zulke projectjes.
Heb je het werkelijk nodig of is het een "nice to know", waar je na x-aantal tijd toch niet meer naar kijkt ;-)


Het mag wel iets kosten omdat ik het wel ga blijven gebruiken. Maar het moet natuurlijk ook geen fortuin gaan kosten :wink:

Flukso lijkt me ook wel iets. Al moet ik dat wel nog eens wat meer in detail bekijken.
ISP: 2 * Scarlet Trio (50/4 Mbps (down/up), 100/20 sync) + Proximus Internet Comfort & Proximus TV (100/20 sync & connect)
VoIP: OVH (in & out)
Mobiel: Samsung Galaxy S7 met Proximus Mobilus S

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29027
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1916 keer
Recent bedankt: 25 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor r2504 » 31 Mar 2018, 10:21

jaker schreef:en doet dat correct. :-D


Ben je daar zo zeker van ? Volgens mij zit dat ding niet in je keten... dan kan ik moeilijk geloven dat het een correcte meting kan doen.

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1348
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor fvhbrugge » 31 Mar 2018, 10:32

Hoe bedoel je "dat ding niet in de keten"

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6191
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor heist_175 » 31 Mar 2018, 12:19

Met een "klem" op de aanvoerkabel (4x10) meet je enkel indirect de stroom.
Met een kWh teller meet je direct de stroom, want je plaats die in uw kast net na de hoofddiff. Dat is dus "in" de keten.

MarkDM
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1428
Lid geworden op: 25 Sep 2007
Locatie: Berlare (O-Vl)
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor MarkDM » 31 Mar 2018, 13:04

Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.
Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

Wilfired
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 26
Lid geworden op: 24 Mar 2018
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor Wilfired » 31 Mar 2018, 14:54

Wil je enkel het totaalverbuik kennen of per kring?

Totaalverbuik: webcam op de teller, foto doorsturen en uitlezen met ocr software

Per kring: rail mounted device tussenschakelen
ik persoonlijk zou niet voor chinese toestanden gaan zonder dat ze de nodige keuringen hebben.
Als er ooit brand ontstaat...

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1348
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor fvhbrugge » 31 Mar 2018, 15:15

MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.

De gewone smappee voor consumenten meet inderdaad enkel stroom en is dus totaal waardeloos.
Je moet al de Pro of Plus versie kopen om rekening te houden met cosinus phi.
En zelfs van deze modellen is de nauwkeurigheid nergens te vinden in de technische uitleg.
Het is fancy en cool maar voor de rest...

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4424
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 235 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor honda4life » 01 Apr 2018, 08:03

MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.


Je flukso heeeft ook nog een voeding nodig hé, dus spanning.
Wat heb je nog meer nodig denk je buiten de verhouding van de transformator om zowel spanning als cos phi te kunnen meten?
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

R2D2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 234
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 18 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor R2D2 » 01 Apr 2018, 08:59

fvhbrugge schreef:De gewone smappee voor consumenten meet inderdaad enkel stroom en is dus totaal waardeloos.
Het is fancy en cool maar voor de rest...


De kennis die Smappee mij oplevert bespaarde mij na 1 jaar al 19% stroom : op de teller en dus ook op de factuur. Ondertussen gebruik hem ook als eenvoudige domotica met smartplugs (433Mhz) in combinatie met IFTTT wat me bijkomend comfort en besparing oplevert.

Ik noem dat dus niet waardeloos.

MarkDM
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1428
Lid geworden op: 25 Sep 2007
Locatie: Berlare (O-Vl)
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor MarkDM » 01 Apr 2018, 10:41

honda4life schreef:
MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.


Je flukso heeeft ook nog een voeding nodig hé, dus spanning.
Wat heb je nog meer nodig denk je buiten de verhouding van de transformator om zowel spanning als cos phi te kunnen meten?

Ik heb de documentatie van Flukso bestudeerd. Ik vind er niets over. Alleen deze schermafdruk:
https://www.flukso.net/files/docs/nl/_images/Screenshot_2018-01-29_15-44-37.png
Ik meen daar toch het reactief vermogen te zien. Hieruit besluit ik dat hij rekening houdt met cos phi.
Wss rekent hij alles softwarematig uit met die ene spanning die hij meet. De 2 andere veronderstelt hij gelijk daaraan. Dat is een goede benadering.
Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2876
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor mailracer » 01 Apr 2018, 10:50

Mss vind je hier iets dat kan voldoen

https://www.conrad.be/o/kilowattuurmeters-0809093

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor Kitt » 02 Apr 2018, 17:30

MarkDM schreef:
honda4life schreef:
MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.


Je flukso heeeft ook nog een voeding nodig hé, dus spanning.
Wat heb je nog meer nodig denk je buiten de verhouding van de transformator om zowel spanning als cos phi te kunnen meten?

Ik heb de documentatie van Flukso bestudeerd. Ik vind er niets over. Alleen deze schermafdruk:
https://www.flukso.net/files/docs/nl/_images/Screenshot_2018-01-29_15-44-37.png
Ik meen daar toch het reactief vermogen te zien. Hieruit besluit ik dat hij rekening houdt met cos phi.
Wss rekent hij alles softwarematig uit met die ene spanning die hij meet. De 2 andere veronderstelt hij gelijk daaraan. Dat is een goede benadering.



hmhm dat moet dan een nieuwere flukso zijn ofzo ? want mijn flukso hangt enkel met Ampere klemmen op de fasen .
Hij meet dus nergens de spanning ..
Mijn inductie verbruikt 60watt in standbye zogezegd .. ( blind vermogen ) maar hij toont het wel als 60watt ..
Terwijl het in realiteit maar paar watt is ..
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1348
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor fvhbrugge » 02 Apr 2018, 17:39

Jammer van zowel Flukso als Smappee dat de technische gegevens zo moeilijk te vinden zijn, zelfs onbestaande.
Dat geeft weinig hoop, firma's die de technische gegevens verborgen houden, wel die hebben meestal ook iets te verbergen...

Deze firma houdt niets geheim : https://www.2-wire.net/


https://www.2-wire.net/product-categorie/energiemeter/
https://www.2-wire.net/product/3f-energ ... mm-630-ct/
https://www.2-wire.net/product-categorie/memo/
Laatst gewijzigd door fvhbrugge op 02 Apr 2018, 17:55, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4424
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 235 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor honda4life » 02 Apr 2018, 17:44

Kitt schreef:hmhm dat moet dan een nieuwere flukso zijn ofzo ? want mijn flukso hangt enkel met Ampere klemmen op de fasen .
Hij meet dus nergens de spanning ..
Mijn inductie verbruikt 60watt in standbye zogezegd .. ( blind vermogen ) maar hij toont het wel als 60watt ..
Terwijl het in realiteit maar paar watt is ..


Oké, zo te zien niet.
Als je spanning +10% en -10% mag variëren dan kan je toch serieuze afwijkingen hebben...
De zware verbruikers die trekken dan ook de spanning nog naar beneden.
Dan hebben we nog niet gesproken over de cos phi met een vaste waarde ergens tussen 0.8 en 1 zal zijn.
Maar de sluipverbruikers, die gaan natuurlijk ver buiten dit gebied zoals je inductievuur.

Zo'n flukso zou dus voor mij een echte no go zijn, dat kan je toch amper een verbruiksmeter noemen, 't is gewoon een veredelde stroommeting!
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6191
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor heist_175 » 02 Apr 2018, 19:51

fvhbrugge schreef:Jammer van zowel Flukso als Smappee dat de technische gegevens zo moeilijk te vinden zijn, zelfs onbestaande.
Dat geeft weinig hoop, firma's die de technische gegevens verborgen houden, wel die hebben meestal ook iets te verbergen...

Deze firma houdt niets geheim : https://www.2-wire.net/


https://www.2-wire.net/product-categorie/energiemeter/
https://www.2-wire.net/product/3f-energ ... mm-630-ct/
https://www.2-wire.net/product-categorie/memo/

Appelen en citroenen :).
Flukso kan meten met een klem en dat is vermoedelijk wel met een redelijke foutenmarge.
Flukso kan echter ook pulsen registreren, met een kWh meter. Dat doet die 2wire ook.

Flukso kan je ook lokaal opslaan, maar dat is enkel voor techneuten.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4047
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1357 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 227 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor raf1 » 03 Apr 2018, 08:48

fvhbrugge schreef:Deze firma houdt niets geheim : https://www.2-wire.net/

Jawel hoor. Elke firma houdt iets geheim. Hun producten zijn gewoon herverpakte Chinese Eastron-producten: https://eastrongroup.en.alibaba.com/
Oeps, slordigheidje in een handleiding, verklapt de naam van hun leverancier: https://www.google.com/search?q=eastron ... 2-wire.net

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1346
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 83 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor Sinna » 03 Apr 2018, 09:10

Ik wist niet dat RS485 nog gangbaar was. Ik ging ervan uit dat dat al lang vervangen was door ethernet...
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2117
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 116 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor lacer » 03 Apr 2018, 11:21

raf1 schreef:;;;
Hun producten zijn gewoon herverpakte Chinese Eastron-producten: https://eastrongroup.en.alibaba.com/
...


Het is niet altijd rommel wat uit China komt hé :wink:
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4839
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 275 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 305 keer

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Berichtdoor MClaeys » 03 Apr 2018, 15:26

Ik heb er zo een hangen in mijn kast rond de invoerkabel: http://store.zwavecenter.com/index.php?route=product/product&path=79&product_id=396.
Ik heb hem enkel nog niet gekoppeld in Home Assistant.
Xbox Live: MClaeys


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten