[Gezocht] Fijn solderen in het Antwerpse

UB_16779
Plus Member
Plus Member
Berichten: 189
Lid geworden op: 21 Jan 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor UB_16779 » 21 Okt 2016, 12:28

Petervanakelyen schreef:Ik studeer momenteel in Nederland, dus ben niet zo vaak in Antwerpen, maar in een weekend ben je altijd welkom :)
Ben je nog steeds in het weekend in Antwerpen? Ik zou dit op moederbord moeten krijgen... Bedankt voor antwoord.

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 932
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 90 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor petzl » 21 Okt 2016, 18:05

Als dat op het moederbord zit is een slechte laptop, tegenwoordig zit dat steeds los van de print zodat het een beetje speling heeft ...

Peter kan jij dan solderen ? :) ik wil uw kunsten dan wel eens zien
Afbeelding

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3574
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 433 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 428 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Joe de Mannen » 21 Okt 2016, 18:16

Ik heb dat overlaatst zelf gedaan, het grootste probleem is de oude eraf krijgen.
J.

Oscard
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Jun 2017
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Oscard » 26 Jun 2017, 15:47

Hallo,
Na lang zoeken kwam ik op deze post.
Ik ben op zoek naar iemand om een condensator op het moederbord van een Macbook Pro 15" uit 2010 te vervangen.

Recent heb ik de grafische chip laten herstellen, maar volgens mijn bron zal deze het weer begeven en ligt het initiële probleem bij de C9560 tantalum condensator. Deze reguleert de stroomtoevoer naar de dGPU. Als deze laatste heel actief is, is er een hoger voltage vereist en gezien de malafide condensator dat niet aankan, loopt de boel na verloop van tijd mis.

Ik kan het moederbord gerust zelf uit elkaar halen en de nieuwe condensator bestellen, maar het solderen zelf gaat mijn petje te boven!
@petervanakelyen, ik heb geprobeerd een pm te sturen, maar ben nieuw op het forum en moest blijkbaar eerst iets posten; bij deze.

bron: https://forums.macrumors.com/threads/gpu-kernel-panic-in-mid-2010-whats-the-best-fix.1890097/page-2
Voorbeeld reparatie: https://www.youtube.com/watch?v=DzcgT_fiVTA&feature=youtu.be
Afbeelding te vervangen condensator:
C9560.jpg

crackjack
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 25 Okt 2015
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor crackjack » 27 Jun 2017, 06:59

Misschien naar Rossmann sturen ? :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=DzcgT_fiVTA

vanaf 6:50 begint hij er aan
die C9560 is inderdaad een bekend probleem bij Macbook
die Tantalum condensator is gewoon brol en begeeft het altijd
bij de start van de video legt hij het uit

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29209
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1928 keer
Recent bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 405 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor r2504 » 27 Jun 2017, 08:19

Oscard schreef:maar het solderen zelf gaat mijn petje te boven!


Het is zelfs niet klassiek solderen... het is een SMD component en in de video gebruikt men warmte hiervoor.

Oscard
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Jun 2017
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Oscard » 27 Jun 2017, 20:16

Misschien naar Rossmann sturen ? :lol:

Hehe, mijn moederbord wilt al lang naar de States, goed idee!
De video waarnaar je verwijst is dezelfde als onderaan mijn post, tot zover ben ik dus mee.

Het is zelfs niet klassiek solderen... het is een SMD component en in de video gebruikt men warmte hiervoor.

Inderdaad, dat van die warmte was me nog niet opgevallen.

Maar als dit zo'n veel voorkomend probleem is, moet er toch érgens IEMAND zijn die zo'n reparatie kan uitvoeren?!
Ik heb al behoorlijk wat rondgebeld, maar de meest voorkomende reactie is iets in de trend van: "Breng de laptop naar hier, dan zal ik wel zeggen wat er mis is!" met een behoorlijke dosis ergernis, wellicht bekend van de typische klant die zelf expert lijkt te spelen. Ergens wel begrijpelijk, maar ook wel wat arrogant vind ik.
Zo ook was de reparateur in Brussel, die de herstelling heeft uitgevoerd, maar niet wilde weten van Rossmanns uitleg en ondanks wel naar hem verwees als "zijn kanaal moet je eens checken!". Best absurd eigenlijk.

Mochten jullie nog ideeën hebben, laat graag weten en alvast bedankt voor de input!

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29209
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1928 keer
Recent bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 405 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor r2504 » 27 Jun 2017, 21:49

Oscard schreef:Mochten jullie nog ideeën hebben, laat graag weten en alvast bedankt voor de input!


Voor dergelijke reparaties moet je al echt iemand vinden die veel met electronica bezig is... het kan lukken met een klein soldeerboutje maar het kan ook fout gaan.

Informeer eens bij radioamateur clubs of de mensen van Wireless Antwerpen... daar zitten meestal wel mensen met dergelijk materiaal.

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 28 Jun 2017, 02:10

grootste probleem is vaak grote massa vlakken .. krijg je de pad's soms niet warm genoeg ( en zeker met die brol loodvrije solduur die hogere smelt temperatuur heeft )
is zo te zien een 220µF of een 330µF Tantalium ( heb ik niet liggen in min smd stock op dit moment denk ik ...)
evt is er wel een iets grotere in te plakken ..
https://youtu.be/oXIecM5_7G4

Rossman raad een Aluminium Organic Polymer Capacitor aan van panasonic ..

http://www.mouser.be/Search/ProductDeta ... -LX0D331R4
http://www.mouser.be/ProductDetail/Pana ... PXQrW0w%3d


Ik wil het eventueel wel proberen als je regio kortrijk kan komen :-) ( beschik over weller hot air station & micro soldeer spul en heb wel wat ervaring met smd .. echter totaal niet in appels en peren )
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

tdemeyer
Pro Member
Pro Member
Berichten: 251
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor tdemeyer » 28 Jun 2017, 15:39

Als alternatief kan ik je dit bedrijf aanraden: https://www.microfix.nl/

Hebben wij al regelmatig beroep op gedaan (oa vervangen van gesoldeerde grafische chip op laptop mainboard...)

Oscard
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Jun 2017
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Oscard » 12 Jul 2017, 17:02

Beste Kitt,

Voor mij geen probleem om daarvoor langs regio Kortrijk te komen. Bedankt voor het voorstel.
Het is een 330µF condensator en ik doe alvast m'n best om er zo eentje vast te krijgen.
De reparatie is volgens mij niet zo moeilijk, mits het juiste inzicht en materiaal.

Ik laat zeker nog iets weten hieromtrent.

Allemaal erg bedankt voor de constructieve en behulpzame feedback!

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 20 Jul 2017, 02:52

Oscard je laat maar iets weten wanneer je langs wil komen .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

HJImhoff
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 Sep 2018

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor HJImhoff » 16 Sep 2018, 15:35

Beste Kitt, Oscard

Het is al even geleden maar ik heb eenzelfde probleem en ben benieuwd of jullie de condensator hebben kunnen vervangen? En zo ja: was dit een succes en voor herhaling vatbaar? Mijn computer is oud maar eigenlijk nog helemaal goed - op dit ene probleem na...

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 706
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 54 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor lanadekat » 16 Sep 2018, 19:17

Over welke macbook gaat het? De 2011 of de 2010?
Op de 2011 is het de GPU die defect is, op de 2010 enkel de capacitor/condensator.

Als het de 2010 is lijkt dit mij vrij simpel, al heb ik wel geen ervaring met zulke grote moederborden die veel hitte kunnen opslorpen.

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 16 Sep 2018, 19:33

cap is inderdaad vervangen van Oscard destijds .
met succes . had enkel de pcb mee en ja die dingen nemen veel warmte op .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

Oscard
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Jun 2017
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Oscard » 18 Sep 2018, 14:04

Het is een Macbook Pro 2011, dus inderdaad defecte GPU. De cap vervangen leek te hebben gewerkt, maar dat was eigenlijk omdat de GPU was verhit.
Toch was er een oplossing, namelijk in het systeem van de mac de drivers van de GPU uitschakelen. Gevonden op dit forum.
https://forums.macrumors.com/threads/force-2011-macbook-pro-8-2-with-failed-amd-gpu-to-always-use-intel-integrated-gpu-efi-variable-fix.2037591/page-38
Daardoor typ ik dit nu op de betreffende laptop, die dus nog prima werkt! (kan enkel geen extern scherm aansluiten etc.)
Kon bovendien blijkbaar 16gb ram in, feeheest!
Bedankt voor jullie hulp!

Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4773
Lid geworden op: 11 Jun 2010
Bedankt: 556 keer
Uitgedeelde bedankjes: 191 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor iceke » 18 Sep 2018, 14:30

Iemand dit ooit al geprobeerd met een brakke gpu op een niet Apple ?

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 18 Sep 2018, 16:15

ja sommige nvidia"s efkes in de oven leggen ( wel opletten voor plastiek die kan smelten lol ) reflowed die .. maar is meestal maar tijdelijke oplossing.
Komt ook vaak voor in lcd tv"s ..
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4773
Lid geworden op: 11 Jun 2010
Bedankt: 556 keer
Uitgedeelde bedankjes: 191 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor iceke » 18 Sep 2018, 16:42

Nee, nee, ik bedoel de driver uitschakelen bij een brakke Nvidia gpu

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 18 Sep 2018, 16:46

ah ok .
niet goed gelezen .

Ik zou denken van niet ? Snap ook niet dat werkt op die apple ? Zouden er dan 2 gpu's op zittren ofzo ?
Als je maar 1 gpu hebt en die uitschakeld heb je toch geen beeld meer ? ( ben geen apple specialist )
Ik weet wel dat sommige pc laptops 2 gpu's hebben . voorbeeld intel en dan nvida voor zwaardere werk ( meer batterij use )
Volgens oscard gaat enkel extern scherm niet meer dan .. dus gok dat er voor interne scherm nog een gpu is ?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 706
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 54 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor lanadekat » 18 Sep 2018, 17:41

Ik zal het nog eens herhalen, die cap vervangen op de 2011 heeft totaal geen nut.
Hoewel de cap identiek lijkt als bij de 2010 werkt de cap vervangen enkel bij de 2010.

Bij de 2011 is het inderdaad de GPU (chip) zelf die kapot gaat.
Hiervoor kan je een commando uitvoeren dat de GPU bypassed en de iGPU van de CPU gebruikt.

nvram fa4ce28d-b62f-4c99-9cc3-6815686e30f9:gpu-power-prefs=%01%00%00%00 is het commando dat je nodig hebt daarvoor.

PS: je kan de chip laten vervangen voor +-300 Euro maar vele mensen claimen dat alle chips slecht zijn. Met andere woorden de nieuwe chip zal werken maar na een tijd terug stoppen met werken. Dit hangt natuurlijk ook af of dat het een chip is die nieuw is, "gebakken is" of ...

Maar chips in de oven bakken is geen goede, permanente oplossing aangezien je perfect de iGPU kan gebruiken.

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 706
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 54 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor lanadekat » 18 Sep 2018, 17:50

Voor een niet-mac. Boot de laptop niet standaard met de iGPU?
Met andere woorden, gewoon een OS clean installeren zonder de driver voor de Nvidia GPU?
Mac OS bevat standaard de drivers en Windows download en installeert ze tegenwoordig automatisch denk ik.

HJImhoff
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 Sep 2018

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor HJImhoff » 18 Sep 2018, 19:28

Het gaat bij mij om een 2010 versie. Het feitelijk probleem is de capacitor zelf - de exacte reden ken ik niet maar het heeft te maken met een voltage-probleem in die cap bij de wisseling tussen de twee (Intel en AMD) grafische chips. Ik los het nu op via software die voorkomt dat een bepaalde ‘stand’ gebruikt kan worden, overigens met behoudt van gebruik van de beide grafische chips. Dit werkt echter niet bij het gebruik van een extern scherm zoals bij presentaties. En juist dan wil je geen crashende computer...

Het vervangen van de cap zou met de nodige spullen en vooral ervaring vrij eenvoudig moeten zijn, maar ik zoek dus iemand die het eens heeft gedaan en nog eens kan doen.

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 18 Sep 2018, 19:36

van waar ben je ? ik heb het al eens gedaan .
PCB moet je wel zelf uithalen - heb geen ervaring met demonteren macbooks .
is kwartierte werk als het meezit .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4773
Lid geworden op: 11 Jun 2010
Bedankt: 556 keer
Uitgedeelde bedankjes: 191 keer

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor iceke » 18 Sep 2018, 22:34

Kitt schreef:ah ok .
niet goed gelezen .

Ik zou denken van niet ? Snap ook niet dat werkt op die apple ? Zouden er dan 2 gpu's op zittren ofzo ?
Als je maar 1 gpu hebt en die uitschakeld heb je toch geen beeld meer ? ( ben geen apple specialist )
Ik weet wel dat sommige pc laptops 2 gpu's hebben . voorbeeld intel en dan nvida voor zwaardere werk ( meer batterij use )
Volgens oscard gaat enkel extern scherm niet meer dan .. dus gok dat er voor interne scherm nog een gpu is ?


Als er een nvidia gpu in je notebook zit is de kans groot dat er ook nog een gpu in je cpu zit hé.
Nu durven die dingen nogal eens bluescreens geven na verloop van tijd omdat de fabrikant niet de moeite gedaan heeft om voor voldoende koeling te zorgen(je wil niet weten hoeveel Pavillions & Sony's ik al gezien heb met dat probleem) . Maar het is eerlijk gezegd nooit in me opgekomen om die eens te testen met de (Nvidia) GPU drivers uitgeschakeld.

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 12 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer
Contact:

Re: Fijn solderen in het Antwerpse

Berichtdoor Kitt » 18 Sep 2018, 22:49

makes sense idd .. zal juist hetzelfde zijn op een macbook of een pc . ( gezien oonk intel i5 cpu's met intel graphics )
zolang je idd die intel kan forcen en die nvidia niet gebruiken zal je beeld hebben idd .
Maar blijkaar niet op de externe poort bij een mac-book zonder de gforce driver . ( mss ook zo bij sommige pc laptops )
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB


Terug naar “Te koop / Gezocht”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten